Co robicie w wolnym czasie? bez ekranów i czytania - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-01-11, 16:45   #61
Pusheen_
BAN stały

Dot.: Co robicie w wolnym czasie? bez ekranów i czytania

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Możesz spróbować z Inner French na yt-tak ma krótsze filmiki i można włączyć sobie francuskie napisy. Znając angielski i inne języki można naprawdę wiele rzeczy ogarnąć z kontekstu zaczęłam się uczyć francuskiego rok temu i jestem zaskoczona, jak ładnie mi ten język wchodzi

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89463720]Dzięki! Właśnie ostatnio puściłam sobie jakis podcast dla poczatkujacyh po francusku i w sumie rozumialam o czym jest mowa. Zasługa angielskiego i wloskiego na pewno.

Nowy wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1288534[/QUOTE]Ja zaczęłam się uczyć francuskiego parę miesięcy temu i jestem w szoku, jak łatwo mi to przychodzi - w sensie jeśli chodzi o intuicyjne rozumienie.

A już zwlaszcza, jeśli chodzi o rozumienie ze słuchu, z którym miałam problemy od zawsze, i w angielskim, i w niemieckim. A tu proszę - pierwszy raz bez problemów.

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka
Pusheen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-11, 16:48   #62
magbeth
Dzik

Cytat:
Napisane przez chacaos Pokaż wiadomość
Co prawda ja za aplikacjami do języków nie przepadam (nudzą mnie śmiertelnie, bo moje kolejne języki albo były z tej samej grupy, więc kumałam je dużo szybciej niż przewiduje tempo nauki, albo były chwilową zachcianką; wolę sobie zaśpiewać piosenkę patrząc na tekst albo poprzeglądać rolki na instagramie w danym języku), ale zgadzam się, że memrise jest lepsze. Mniej atrakcyjna oprawa, ale znacznie sensowniejsze, codzienne zdania, a nie ,,pająk je jabłka'' w 3 konfiguracjach. W niektórych kursach są też z tego co pamiętam nagrania nativów, które brzmią bardzo naturalnie.

Przypomnialas mi pewna książke z kursem islandzkiego, gdzie był dialog rzekomego Islandczyka z Amerykaninem i Amerykanin zrobil szach-mat, mówiąc coś podobnego do tego pająka, ale o koniach. Ze niby te amerykańskie są większe i jedzą więcej jabłek czy tam sianka.

Chyba wrócę do nauki.
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-11, 16:53   #63
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez magbeth Pokaż wiadomość

Przypomnialas mi pewna książke z kursem islandzkiego, gdzie był dialog rzekomego Islandczyka z Amerykaninem i Amerykanin zrobil szach-mat, mówiąc coś podobnego do tego pająka, ale o koniach. Ze niby te amerykańskie są większe i jedzą więcej jabłek czy tam sianka.

Chyba wrócę do nauki.
Codzienna zwykła rozmowa
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-14, 07:56   #64
dd713d7aeb1ca621bb1f04f5de473baa557ab4c7_64655c728a6af
Konto usunięte

Co ja robię w wolnym czasie bez ekranów i czytania..
* Raz na dwa tygodnie robię sobie paznokcie hybrydowe, sama. Trochę czasu to zajmuje, choć tylko co za tygodnie, lubię to.
* Oczywiście spędzam czas z moimi zwierzakami.
* Jak pozwala na to pogoda to spaceruję, latem chodzę na plażę, uwielbiam naturę.
* Teraz zimą depilacja laserowa całego ciała, również co 2 tygodnie, ale trochę czasu to zajmuje.
* Uwielbiam piec ciasta lub robić jakieś desery, niestety za często nie mogę sobie pozwolić

I rozważałam szydełkowanie po tym, jak przyjaciółka zrobiła piękny kocyk dla moich zwierzaków, wiem że przydałoby mi się więcej. Niestety jeszcze nie zrobiłam kroku w tym kierunku
dd713d7aeb1ca621bb1f04f5de473baa557ab4c7_64655c728a6af jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-14, 08:20   #65
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

- spacery i sluchanie w tym czasie muzyki oraz rozmyslanie
- czytanie w parku na swiezym powietrzu (to akurat nie w zimie)
- lazenie po miescie w poszukiwaniu street artu i robienie temu zdjec, u mnie jest tego duzo
- sport: silownia i aerial hoop
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-14, 09:32   #66
SteveS
Zakorzenienie

Maluję (akwarelą i tuszem), piszę szkice opowiadań ręcznie (nie da się tego zastąpić pisaniem na urządzeniach). Czasem gram w planszówki z mężem czy układamy puzzle.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-14, 11:28   #67
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Zostałem działkowcem. Zaczęło sie niewinnie od wygrodzenia kawałka sporej działki coby można było czasami grilla uskutecznić, a po trzech latach praktycznie można tam mieszkać w ciepłe miesiące.

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-14, 12:06   #68
Pusheen_
BAN stały

Cytat:
Napisane przez SteveS Pokaż wiadomość
Maluję (akwarelą i tuszem), piszę szkice opowiadań ręcznie (nie da się tego zastąpić pisaniem na urządzeniach). Czasem gram w planszówki z mężem czy układamy puzzle.
Suuuuper.

Dzięki za przypomnienie - też wróciłam do gier

Edytowane przez Pusheen_
Czas edycji: 2023-01-14 o 12:12
Stary 2023-01-14, 15:09   #69
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Wiosennie odgracam chałupę słuchając audiobooków

Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26)
Wyzwanie Filmowe
5 / 100
100 książek w 2023 92 / 55

Pani_Robot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-14, 15:52   #70
Natalie_Alex
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Miami Pokaż wiadomość
Cześć,

jak spędzacie czas, który zostaje wam po pracy i obowiązkach domowych typu gotowanie, sprzątanie itd.?

Zauważyłam, że zdecydowaną większość doby gapię się w jakiś ekran: mam pracę typowo biurową 8h przed komputerem, a po obowiązkach domowych zwykle gapię się w telefon albo czytam książkę. Dlatego szukam inspiracji na spędzanie wolnego czasu bez żadnego ekranu oraz czytania, bo chcę dać odpocząć oczom. Wracam do spacerów i aktywności sportowej po czasowym unieruchomieniu. Słucham podcastów, ale głównie przy okazji robienia czegoś innego. Podsumowując, chciałabym "odkleić" smarfona od ręki, bo sięgam po niego czasem bezwiednie, a potem się wciągam na długie godziny. Chciałabym by w tym czasie moje oczy odpoczęły, mam wadę wzroku, która cały czas się pogarsza.

Aha, nie mam dzieci ani zwierząt, nie szukam też obecnie drugiej pracy.
Możesz założyć sketchbook i rysować w nim regularnie, zająć się malowaniem, robieniem na drutach lub na szydełku. Możesz zapisać się na zajęcia z rysunku lub tańca.
Natalie_Alex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-16, 17:42   #71
magbeth
Dzik

Cytat:
Napisane przez _Bumblebee_ Pokaż wiadomość
Zostałem działkowcem. Zaczęło sie niewinnie od wygrodzenia kawałka sporej działki coby można było czasami grilla uskutecznić, a po trzech latach praktycznie można tam mieszkać w ciepłe miesiące.

Zazdro, zawsze chciałam mieć działkę albo jeszcze lepiej ogród przy domu. Można zapytać jak duża to działka i co hodujesz/uprawiasz/rozbudowujesz/etc?
Stary 2023-01-16, 18:21   #72
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Cytat:
Zazdro, zawsze chciałam mieć działkę albo jeszcze lepiej ogród przy domu. Można zapytać jak duża to działka i co hodujesz/uprawiasz/rozbudowujesz/etc?

Ogród ze starymi sosnami dającymi cień i miejsce pod hamak Mam taki u matki, ale z powodów oczywistych nawet te sosny i śpiew ptaków mnie nie ciągnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26)
Wyzwanie Filmowe
5 / 100
100 książek w 2023 92 / 55

Pani_Robot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-16, 18:31   #73
magbeth
Dzik

Pani R, hamak , tak. I te stare drzewa, cudowny cień, owady, poziomki, święty spokój...
Rozumiem powody, szkoda. Ale może kiedyś będziesz mieć swój, taki jak chcesz.

Bardzo lubię prace ogrodowe, obecnie mam na stanie tylko malutka szklarnie na balkonie i tez mogę polecić jako oderwanie od ekranów.
Stary 2023-01-16, 18:38   #74
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
Cała działka to ma prawie 2000m2 (rolna, 4 klasa) ale użytkujemy gdzieś z 1/3 bo na co dzień mieszkamy w mieście i nie wyrobilibyśmy z koszeniem, itd.
Generalnie zaczęło się od ogrodzenia kawałeczka, gdy przez covida pozamykali lasy, place zabaw, itd. i wszyscy już łaziliśmy po ścianach z braku ruchu. Wówczas przypomniałem sobie o tej działce, którą moja mama kupiła za jakieś śmieszne pieniądze ze 30 lat temu i tak sobie leżała odłogiem. Miało być coś w rodzaju weekendowego ROD z huśtawką i jakąś rozkładaną altanką ew. myśleliśmy co najwyżej nad zakupem małej używanej przyczepy kempingowej ale tak się wciągnęliśmy, że na dzień dzisiejszy mamy wodę, prąd, garaż i najważniejsze, czyli w pełni wyposażony domek letniskowy. Dzieciakom zrobiłem piaskownicę, huśtawkę, a w planach mam ściankę wspinaczkową i może tyrolkę. W tym roku lecę dalej z tematem i buduję miejsce pod basen stelażowy i jakąś fajną miejscówkę na ognisko. Co do hodowania to tym zajmuje się żona ale generalnie taki standard, czyli ogórki, pomidory, truskawki, cukinia, pietruszka, cebula, marchewka itd. No po prostu takie podstawowe warzywa. Posadziliśmy też póki co dwa drzewka owocowe.
Co najlepsze to ja jestem zadeklarowanym mieszczuchem co to od samego trzymania łopaty dostawał odcisków i jakby mi ktoś ze 4 lata temu powiedział, że będę co weekend latał w gumofilcach i budował huśtawki to bym go zabił śmiechem. Tzn. majsterkować lubiłem od zawsze ale to tak bardziej domowo, a tutaj to wskoczyłem kilka poziomów wyżej, łącznie z murowaniem, kładzeniem płyt chodnikowych itd.

Stary 2023-01-16, 19:51   #75
magbeth
Dzik

Cytat:
Cała działka to ma prawie 2000m2 (rolna, 4 klasa) ale użytkujemy gdzieś z 1/3 bo na co dzień mieszkamy w mieście i nie wyrobilibyśmy z koszeniem, itd.
Generalnie zaczęło się od ogrodzenia kawałeczka, gdy przez covida pozamykali lasy, place zabaw, itd. i wszyscy już łaziliśmy po ścianach z braku ruchu. Wówczas przypomniałem sobie o tej działce, którą moja mama kupiła za jakieś śmieszne pieniądze ze 30 lat temu i tak sobie leżała odłogiem. Miało być coś w rodzaju weekendowego ROD z huśtawką i jakąś rozkładaną altanką ew. myśleliśmy co najwyżej nad zakupem małej używanej przyczepy kempingowej ale tak się wciągnęliśmy, że na dzień dzisiejszy mamy wodę, prąd, garaż i najważniejsze, czyli w pełni wyposażony domek letniskowy. Dzieciakom zrobiłem piaskownicę, huśtawkę, a w planach mam ściankę wspinaczkową i może tyrolkę. W tym roku lecę dalej z tematem i buduję miejsce pod basen stelażowy i jakąś fajną miejscówkę na ognisko. Co do hodowania to tym zajmuje się żona ale generalnie taki standard, czyli ogórki, pomidory, truskawki, cukinia, pietruszka, cebula, marchewka itd. No po prostu takie podstawowe warzywa. Posadziliśmy też póki co dwa drzewka owocowe.
Co najlepsze to ja jestem zadeklarowanym mieszczuchem co to od samego trzymania łopaty dostawał odcisków i jakby mi ktoś ze 4 lata temu powiedział, że będę co weekend latał w gumofilcach i budował huśtawki to bym go zabił śmiechem. Tzn. majsterkować lubiłem od zawsze ale to tak bardziej domowo, a tutaj to wskoczyłem kilka poziomów wyżej, łącznie z murowaniem, kładzeniem płyt chodnikowych itd.

Super przykład jak kijowa sytuacje pandemiczną można wykorzystać do czegoś i przyjemnego i pożytecznego Powodzenia w dalszych pracach i niech Wam te cukinie owocują (warzywuja? ) jak się patrzy.
Dylemat mieszczucha rozumiem, w PL byłam elegancka laska z miasta w obcasach, ogród był z daleka i najlepiej skoszony przez kogoś, a teraz bym mogła zamieszkać w ziemi, narąbie drewna jak potrzeba i te cukinie tez na propsie.
Jak w ogóle machniesz te ściankę to się pochwal, o tyrolce nie wspomnę. Dzieci muszą mieć fajnie z Tobą.
Stary 2023-01-16, 20:04   #76
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
Super przykład jak kijowa sytuacje pandemiczną można wykorzystać do czegoś i przyjemnego i pożytecznego Powodzenia w dalszych pracach i niech Wam te cukinie owocują (warzywuja? ) jak się patrzy.
Dylemat mieszczucha rozumiem, w PL byłam elegancka laska z miasta w obcasach, ogród był z daleka i najlepiej skoszony przez kogoś, a teraz bym mogła zamieszkać w ziemi, narąbie drewna jak potrzeba i te cukinie tez na propsie.
Jak w ogóle machniesz te ściankę to się pochwal, o tyrolce nie wspomnę. Dzieci muszą mieć fajnie z Tobą.
Dzięki.
Jest gdzieś może na Wizażu jakiś temat działkowy?

Stary 2023-01-17, 14:20   #77
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76
Konto usunięte

Cytat:

Zazdroszcze (pozytywnie), od lat staram sie o ogrodek dzialkowy, ale u mnie praktycznie nie do zdobycia.
W takim razie troche sobie na balkonie sadze, jakies ziola, pomidory.

Poza tym ucze sie jezykow, chodze z psem na spacery. Jednak przyznam ze teraz zima jak wylaczyli mi internet (przez 2 dni nie mielismy internetu, jakas grubsza awaria - a ja mam na internet wszystko wlacznie z telewizja), a internet w telefonie ma u mnie za slaby zasieg... No, bylo ciezko.
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-17, 16:44   #78
magbeth
Dzik

Cytat:
Dzięki.
Jest gdzieś może na Wizażu jakiś temat działkowy?

Nie rzucił mi się w oczy, ale zawsze można założyć.
Stary 2023-01-17, 16:54   #79
Nimfa20Melman
Rozeznanie

Chodzę z sunią na spacery, plewię w ogródku albo leżę na hamaku i nic nie robię
A z reguły najpierw idę z psem na spacer, później coś ogarniam w ogródku, a później leżę i rozkoszuję się tym co zrobiłam wcześniej

W okresie letnim kocham leżeć na hamaku, z popołudniową kawką i właśnie z książką To jest mój najlepszy odpoczynek

Edytowane przez Nimfa20Melman
Czas edycji: 2023-01-18 o 17:39
Nimfa20Melman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-17, 17:31   #80
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Nie rzucił mi się w oczy, ale zawsze można założyć.

Chętnie dołączę do ewentualnego watku

Od 8 lat mieszkam na wsi i mam spory ogród
Z warzywami mi jakoś nie idzie, ale za to zawsze mamy pełno kwiatów

pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-17, 17:33   #81
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20Melman Pokaż wiadomość
Chodzę z sunią na spacery, plewię w ogródku albo leżę na hamaku i nic nie robię

A z reuły najpierw idę z psem na spacer, później coś ogarniam w ogródku, a później leżę i rozkoszuję się tym co zrobiłam wcześniej

W okresie letnim kocham leżeć na hamaku, z popołudniową kawką i właśnie z książką To jest mój najlepszy odpoczynek

Ja znowu pokochałam taki odpoczynek, ale na materacu w basenie. W zeszłym roku zainwestowałam w dobry materac i to była najlepsza decyzja ever

pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-17, 17:49   #82
967f3601e527e8d89f0729c53155db34a99f48cb_63dafd3d2687d
Konto usunięte

Spanie, trening, szydełko, zabawa z psem.
967f3601e527e8d89f0729c53155db34a99f48cb_63dafd3d2687d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-17, 19:05   #83
Joltar 3
Raczkowanie

Ktoś tu wspominał o działce, mnie też udało się tuż przed pandemią ją kupić. Fakt, wymaga sporo pracy ,ale jest jednocześnie forma relaksu.
Joltar 3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-17, 19:08   #84
Pusheen_
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Joltar 3 Pokaż wiadomość
Ktoś tu wspominał o działce, mnie też udało się tuż przed pandemią ją kupić. Fakt, wymaga sporo pracy ,ale jest jednocześnie forma relaksu.
W zeszłym roku czytałam artykuł o tym, że działki wrócą do łask

Stary 2023-01-17, 19:15   #85
Joltar 3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pusheen_ Pokaż wiadomość
W zeszłym roku czytałam artykuł o tym, że działki wrócą do łask

W moim mieście w czasie pandemii nie tylko ceny za działkę znacznie wzrosły i nawet nie można było kupić, taki był popyt.
Joltar 3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-18, 17:53   #86
Nimfa20Melman
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
Ja znowu pokochałam taki odpoczynek, ale na materacu w basenie. W zeszłym roku zainwestowałam w dobry materac i to była najlepsza decyzja ever

Też chciałam kupić basen, ale nigdy nie wiadomo jaka pogoda się trafi, a chciałabym taki właśnie, żeby materac się zmieścił.
Parę lat temu koleżanka kupiła duży basen, a było takie upalne lato, że basen był używany codziennie
A był i taki rok, że kąpała się w nim dosłownie kilka razy, bo albo lało, albo było chłodno, albo to i to.
Ja mam tę alternatywę, że idąc z sunią do parku chodzimy też po rzece.
Kiedyś dostałam fajny basen, ale moja młoda wtedy sucz nie ogarniała hasła 'nie wolno' (po 5 latach też ogarnia wybiórczo ) i podczas wyławiania piłki, którą sama tam wrzucała, basen przebiła
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg b (1).JPG (89,3 KB, 60 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg b (2).JPG (147,8 KB, 60 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20220722_160456.jpg (110,5 KB, 68 załadowań)

Edytowane przez Nimfa20Melman
Czas edycji: 2023-01-18 o 18:00
Stary 2023-01-18, 18:06   #87
Pusheen_
BAN stały

Cytat:
Też chciałam kupić basen, ale nigdy nie wiadomo jaka pogoda się trafi, a chciałabym taki właśnie, żeby materac się zmieścił.

Parę lat temu koleżanka kupiła duży basen, a było takie upalne lato, że basen był używany codziennie

A był i taki rok, że kąpała się w nim dosłownie kilka razy, bo albo lało, albo było chłodno, albo to i to.

Kiedyś dostałam fajny basen, ale moja młoda wtedy sucz nie ogarniała hasła 'nie wolno' (po 5 latach też ogarnia wybiórczo ) i podczas wyławiania piłki, którą sama tam wrzucała, basen przebiła
Ale zazdroszczę. Taki basen to moje niespełnione "marzenie" .

Stary 2023-01-18, 18:14   #88
skara
Zakorzenienie

Cytat:
Masz taką wspaniałą rzekę, że żaden basen nie byłby mi potrzebny. Uwielbiam takie rzeki, zacienione, czyste, płytkie, leniwe. Sam relaks.

skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-18, 18:17   #89
Pusheen_
BAN stały

Cytat:
Napisane przez skara Pokaż wiadomość
Masz taką wspaniałą rzekę, że żaden basen nie byłby mi potrzebny. Uwielbiam takie rzeki, zacienione, czyste, płytkie, leniwe. Sam relaks.

Ja też na to zwróciłam uwagę, super

Mam podobne widoki, nie tak daleko od domu. Aż się zaczęłam zastanawiać czy to nie moje rejony.

Edytowane przez Pusheen_
Czas edycji: 2023-01-18 o 18:18
Stary 2023-01-20, 19:02   #90
Nimfa20Melman
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Pusheen_ Pokaż wiadomość
Ale zazdroszczę. Taki basen to moje niespełnione "marzenie" .

Moje też nie

---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

Cytat:
Napisane przez skara Pokaż wiadomość

Ja tak samo Wiosną jest cudownie, kwitną przebiśniegi wzdłuż rzeki, później zawilce białe i żółte, a latem- kwiatów od wyboru do koloru
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości