Wykładowca. Zbytnie spoufalanie się? Żenujący mail - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-03-15, 14:15   #61
LadyPerry
Raczkowanie

Dot.: Wykładowca. Zbytnie spoufalanie się? Żenujący mail

Realnie rzecz biorąc to w sumie najlepiej kontaktować się w sprawie swojej nieobecności przed seminarium, przeprosić i wytłumaczyć czemu nie można było się pojawić na spotkaniu i zapytać o dogodny dla wykładowcy termin, w którym możecie się spotkać, dodając że ty się dostosujesz do niego. Miałam totalną promotor - żyletę. Najlepszym sposobem na takie osoby jest traktowanie ich z przesadną uprzejmością.
LadyPerry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-15, 14:16   #62
CytrynkaCytrynka
Raczkowanie

U mnie część wykładowców miała podane numery komórkowe w usos, a stacjonarne do pokoi były podane normalnie na ogólnodostępnej stronie.

Autorko nie masz żadnej innej opcji transportu? Nie masz gdzie przenocować raz w tygodniu? Nikt inny nie może Cię odebrać?
CytrynkaCytrynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-15, 14:20   #63
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Moim zdaniem profesorowie wcale nie oczekują od każdego studenta, że będzie dzwonił i się uprzedzał, że dziś nie przyjdzie na seminarium. A jeśli już tak by było, to od razu na pierwszych zajęciach podałby swój numer telefonu.

Wszystko zależy od oczekiwan promotora - czy seminaria są obowiązkowe? Wymaga obecności 100% na nich? A może 80% a może ile się chce? Tak czy inaczej, promotorzy nigdy nie lubią osób, które często nie przychodzą na seminaria. Potem pojawia się jakis randomowy student i prosi o szybkie naniesienie poprawek, bo on to chce w lipcu się bronić a mamy już maj, a promotor studenta nie poznaje, bo tak często nie przychodzil ;-)

Wiesz dlaczego promotor się denerwuje, że nikt nie przyszedł? Bo doskonale wie, że potem na ostatnią chwilę dostanie wszystkie prace do akceptacji, nałoży mu sie kupa roboty i jeszcze pewnie każdy będzie chciał nagle bronić się w lipcu ;-) Chcesz się bronić w lipcu? Przychodz na seminaria, napisz pracę wczesniej. Ktoś tu przedstawił dobre rozwiązania, np. można raz przenocować powiedzmy u koleżanki jeśli seminarium jest późno. Nie dajesz rady, bo masz trudny czas? To zwolnij, obronisz sie w pozniejszym terminie. To żadna ujma, po obronie nie będzie to miało żadnego znaczenia, w którym terminie to zrobiłaś.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-15, 14:21   #64
Miss_Suze
(=^‥^=)

Masakra, co tu się narobiło w tym wątku Sprawdziłam swoją uczelnię. Numery są podawane, fakt. Ale ten telefon znajduje się w gabinecie danego wykładowcy, czyli zapewne może go odebrać w czasie swoich konsultacji (które odbywają się raz w tygodniu, czas godzina ). Jak ten wykładowca był na zajęciach, w domu, w kiblu, czy na bazarze , nie mógłby odebrać telefonu. Już widzę jak dziekanat jest otwarty w godzinach wieczornych, nie wiem na jakich uczelniach tak jest. A portiernia? Lol. Ja przekazuję rozdziały właśnie takiej babce na portierni i za każdym razem ona musi sprawdzać na karteczce nazwisko mojej promotorki, żeby znaleźć jej teczkę, także już sobie wyobrażam jak znajduje nr telefonu i do niej ochoczo dzwoni Niektórzy tutaj nieźle odlecieli, serio. Zresztą, to było seminarium, mail został napisany. Seminarium nie jest tylko dla jednej osoby. Jak nie wiem nie możecie być na wykładzie to też dzwonicie do prowadzących?

Edytowane przez Miss_Suze
Czas edycji: 2023-03-15 o 14:22
Miss_Suze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-15, 14:35   #65
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chacaos Pokaż wiadomość
Centrala telefoniczna podająca nry wewnętrzne? Gdzie studiowałaś?
Przecież nie to napisałam. Numer trzeba znać a "głos" (automat) jedynie mówi, że trzeba go podać. Chociaż bywa i tak, ze kilka najważniejszych numerów wewnętrznych również jest podanych w stylu "32 - dziekanat...".

Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2023-03-15 o 14:41
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-15, 14:42   #66
Stysia21
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Przecież nie to napisałam. Numer trzeba znać a "głos" (automat) jedynie mówi, że trzeba go podać. Chociaż bywa i tak, ze kilka najważniejszych numerów wewnętrznych również jest podanych w stylu "32 - dziekanat...".
Tylko, że u mnie np. nie ma żadnych centrali, a gdyby nawet była i gdybym podała ten wewnętrzy do promotora, to się dodzwonię do gabinetu, w którym typ siedzi raz w tygodniu przez 15 minut.
Stysia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-15, 17:44   #67
Sodalite
BAN stały

Cytat:
Napisane przez niemanicka Pokaż wiadomość
I to jest problem studenta czy wykładowcy?
ja nie rozpatruję tego w kategoriach czyjegoś problemu.

ale jak się promotora traktuje po niezbędnym minimum to niech nikt potem nie będzie zdziwiony, że też jest tak traktowany. gdyby to promotor umówił się z ze studentem i nagle musiał odwołać spotkanie, to chyba student też wolałby być o tym poinformowany skutecznie, a nie "nie mój problem czy odczyta maila". traktujmy innych tak jak sami chcielibyśmy być traktowani

a co do autorki i jej problemu, to pierwszy post miał inny wydźwięk niż pozostałe "Ostatnio oddałam pracę, ale coś miałam do poprawy. Mój promotor chciał to omówić na seminarium, (...) On się zdenerwował na to, (...) że specjalnie szybko sprawdzał" - z tego nie wynika jakby to miały być zwykłe zajęcia i jakby się z nim na nic nie umawiała. więc tego tyczył się mój post. w ostatniej wypowiedzi zmieniła narrację i sytuacja wygląda już inaczej. nie wiem jak ona się komunikuje z promotorem, ale jeśli tak jak pisze posty tutaj, no to ja się nie dziwię, że mają nieporozumienia.

Edytowane przez Sodalite
Czas edycji: 2023-03-15 o 17:49
Sodalite jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-15, 18:40   #68
Stysia21
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sodalite Pokaż wiadomość

ale jak się promotora traktuje po niezbędnym minimum to niech nikt potem nie będzie zdziwiony, że też jest tak traktowany. gdyby to promotor umówił się z ze studentem i nagle musiał odwołać spotkanie, to chyba student też wolałby być o tym poinformowany skutecznie, a nie "nie mój problem czy odczyta maila". traktujmy innych tak jak sami chcielibyśmy być traktowani

a co do autorki i jej problemu, to pierwszy post miał inny wydźwięk niż pozostałe "Ostatnio oddałam pracę, ale coś miałam do poprawy. Mój promotor chciał to omówić na seminarium, (...) On się zdenerwował na to, (...) że specjalnie szybko sprawdzał" - z tego nie wynika jakby to miały być zwykłe zajęcia i jakby się z nim na nic nie umawiała. więc tego tyczył się mój post. w ostatniej wypowiedzi zmieniła narrację i sytuacja wygląda już inaczej. nie wiem jak ona się komunikuje z promotorem, ale jeśli tak jak pisze posty tutaj, no to ja się nie dziwię, że mają nieporozumienia.
Mój promotor odwołuje spotkania bez żadnego uprzedzenia, jakby mnie poinformował nawet 5 minut wcześniej, to byłoby fajnie

Ale co do Autorki, to się zgadzam, wydaje mi się, że w ogóle zmieniła narrację, bo jednak w pierwszej wiadomości wydźwięk był taki, że napisała do niego chyba później, a nie przed spotkaniem, bo co innego znaczyło to "nie mogłam się pojawić"? Chyba, że faktycznie Autorka ma problem z konstruowaniem wiadomości, ale to też może właśnie powodować, że promotor nie wie, o co jej chodzi. Już abstrahując od tego maila z żalami, uważam, że to nie jest najgorsza rzecz, jaką można na studiach zrobić
Stary 2023-03-15, 19:33   #69
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sodalite Pokaż wiadomość

Tak samo to zrozumiałam - że promotor specjalnie na nią czekał i byli konkretnie umówieni na omawianie poprawek.
Stary 2023-03-16, 11:58   #70
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez studentka23x Pokaż wiadomość
Właśnie tutaj rozchodzi się o to, że doszło do nieporozumienia i niedomówień, albo to ja jestem jakaś głupia.

Jak otrzymałam ostatnie info o poprawkach to dostałam informację, że mam to poprawić do dnia seminarium.

Poprawiłam to wcześniej i w związku z tym przekazałam kilka dni przed moją pracę.

Od niego dostałam informacje, że sprawdzi mi to NA SEMINARIUM, ale dostałam maila o szybszym sprawdzeniu.

Nie miałam świadomości, że robił to na szybko. Myślałam, że po prostu sobie wcześniej znalazł czas.

Też nigdy nie powiedziałam, że tego dnia będę na seminarium, bezpośrednio się nie umawiałam. Wszyscy dostaliśmy maila o zaproponowanym terminie, że prosiłby aby zjawiły się osoby którym ma oddać pracę.

Dlatego ja nie sądziłam, że on tak liczy na to, że koniecznie ja przyjdę i specjalnie na speed runie tą pracę sprawdzał

Promotor mi odpisał w skrócie, że rozumie sytuacje, że nie każdy ma idealne warunki do nauki. Przeprosił mnie też za pretensjonalny ton, faktycznie nikt się nie zjawił. Zapytał czy kolejny termin seminarium nie będzie dla mnie problemem, jak ewenualnie skończę szybciej to zaprasza na konsultacje albo mam mu wysłać drogą elektroniczną
Ładnie Ci odpowiedział. Nie tylko Ci nie wytknął że jego adres nie był właściwym na Twoje zwierzenia, ale dał znak że wszystko jest ok i nie zamierza stwarzać Ci problemów. Nie drążyłabym już tamtego maila, miło z jego strony że okazuje życzliwość i skup się na pisaniu pracy skoro chcesz się bronić w pierwszym terminie.

Edytowane przez rejczeI
Czas edycji: 2023-03-16 o 11:59
rejczeI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-22, 11:34   #71
Magmag0194
Zadomowienie

Autorko ja nie rozumiem takiego dzikiego parcia na obronę w lipcu. Też miałam zawirowania w życiu prywatnym i po prostu broniłam się po wakacjach. Mogłam z czystą głową i pełnym zaangażowaniem pisać pracę, zamiast odpędzać natrętne myśli co zdanie.

Już teraz Ci się ulewa, zajedziesz się. Daj sobie przeżyć załobę, idź na terapię jeśli na prawdę masz depresję, zatroszcz się o siebie. Obrona nie zając, nie ucieknie.
Magmag0194 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-03-22, 12:08   #72
alicjaross
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Magmag0194 Pokaż wiadomość
Autorko ja nie rozumiem takiego dzikiego parcia na obronę w lipcu. Też miałam zawirowania w życiu prywatnym i po prostu broniłam się po wakacjach. Mogłam z czystą głową i pełnym zaangażowaniem pisać pracę, zamiast odpędzać natrętne myśli co zdanie.

Już teraz Ci się ulewa, zajedziesz się. Daj sobie przeżyć załobę, idź na terapię jeśli na prawdę masz depresję, zatroszcz się o siebie. Obrona nie zając, nie ucieknie.

To licencjat, może Autorce zależy żeby dostać się na magisterkę, wtedy musi bronić się w lipcu
alicjaross jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-22, 13:02   #73
Stysia21
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alicjaross Pokaż wiadomość
To licencjat, może Autorce zależy żeby dostać się na magisterkę, wtedy musi bronić się w lipcu
Nie musi bronić się w lipcu, żeby dostać się na magisterkę, skąd ten pomysł? Ja się broniłam we wrześniu, no i na studiach magisterskich jestem
Stary 2023-03-23, 12:55   #74
skara
Zakorzenienie

Może też chcieć mieć obronę z głowy, a nie poświęcać na to wakacje. Oczywiście to kwestia kalkulacji, bo często lepiej poczekać i zrobić na spokojnie, ale motywacje bywają różne.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-25, 15:12   #75
uska89
Raczkowanie

Kompletnie nie rozumiem, co tu się wyrabia. Niektórzy mocno odlecieli. Jestem wykładowcą, pracuję na uczelni. I gdyby ktoś do mnie dzwonił, by mnie poinformować o nieobecności na zajęciach, uznałabym to za co najmniej dziwne - od tego są maile. Telefony są w pokojach i odbieramy je w godzinach konsultacji, które nie odbywają się codziennie - zdecydowanie więcej czasu spędza się prowadząc zajęcia, zdając klucze, krążąc po budynku w różnych sprawach. Skuteczną metodą komunikacji są maile i nie ma znaczenia, czy wykładowca akurat odebrał wiadomość czy nie. Zaręczam, że jeśli było to seminarium (a nie zaaranżowane z jego inicjatywy spotkanie, na które nikt nie przyszedł), to są to godziny pracy wykładowcy, ma je w pensum i musi być wtedy w pracy tak czy siak. Nie robi nikomu łaski przychodząc, ani student nie robi problemu wykładowcy, nie przychodząc. Oczywiście można się wkurzyć, bo siedzi się wtedy na darmo, no ale cóż - to są godziny pracy.
Kolejna rzecz - zwierzenia. Nie wiem, dlaczego tu tak napadnięto na autorkę, że jest nieprofesjonalna. Problemy to ludzka rzecz. Wielokrotnie wolałam, gdy ktoś okazał mi zaufanie i zwierzył się z problemów, poświęcił czas na wytłumaczenie mi, o co chodzi, niżby miał po prostu olać bez tłumaczenia. Nie jestem psychologiem, ale pracuję z młodymi ludźmi, którzy są w tym świecie jeszcze bardziej pogubieni niż ja, a nauczyciel akademicki nie jest tylko od przekazywania wiedzy, ale też od kształcenia, kształtowania postaw, wartości, orientowania studentów. Dlaczego nie wysłuchać kogoś, jeśli jest taka potrzeba? Oczywiście nie wszyscy potrafią przyjąć postawę empatyczną, są też studenci, którzy zmyślają historie na poczekaniu, to wszystko jasne. Ale naprawdę, z mojej perspektywy SZCZEROŚĆ jest ostatnią rzeczą, którą autorka mogłaby sobie wyrzucać.
uska89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości