![]() |
#61 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Gorzkie prawdy o życiu
Cytat:
Ale powyższe należy do rzadkości. Reszcie zespołu nie zaufałabym nawet w 50%, nie mówiąc o 100... Tylko służbowo i oficjalnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Też jestem introwertyczką ale mam inaczej - jeśli ktoś mi podpasuje to mogę spotkać się raz w roku a i tak będzie fantastycznie, nie sztywno tylko normalnie rozmowy na wszelkie tematy. Więc z jednej strony nie poświęcam dużo czasu na znajomość ale jeśli już poświęcam to tak konkretnie a nie na rozmowy o pogodzie, można sie super bawić np na imprezie. I chyba właśnie to odróżnia innych facetów od mojego TŻ - z żadnym innym nie mam ochoty być cały czas
![]() Z kolei TŻ to ekstrawertyk i uwielbia kontakt z ludźmi a ja się cieszę, że idzie sie nagadać ze znajomymi, mogą to być nawet same kobiety - mi sie nie chce co chwila wychodzić na miasto z innymi ani setny raz opowiadać/słuchać jakichś randomowych historii. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#63 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() My nie chodzimy na żadne posiadowy ze znajomymi, a jedyne większe spotkania towarzyskie z innymi ludźmi to urodziny parę razy w roku u naszej rodzinki. Po prostu taki styl życia preferujemy, bez żadnych trudnych rezygnacji i traumatycznych rozstań z grupami porzuconych znajomych ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
BAN stały
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;89688034]reaguje jakimiś irracjonalnym strachem, że inny człowiek w życiu mojego partnera = zagrożenie dla mnie. [/QUOTE]
jest to strach zupełnie racjonalny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99 Czas edycji: 2023-10-11 o 21:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Pewnie cię zaskoczę, ale nie wszyscy ludzie w ogóle chcą być w związku, więc na jaką okazję mieliby czekać? Bycie z kimś w związku to 'okazja' nie do przepuszczenia? ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- Cytat:
Dla niektórych przyjaźń to widać jakiś nieznany koncept. Liczy się tylko, by mieć faceta. ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
W moim przypadku studia dały mi wszystko w kontekście kariery i zarabiania pieniędzy. Napewno nie byłabym bez nich tu gdzie jestem. Edytowane przez Natalie_Alex Czas edycji: 2023-10-11 o 21:20 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tymi studiami to zależy od ścieżki kariery. W którymś momencie brak mgr może być przeszkoda formalna na jakieś stanowisko. Ale jak masz swoją firme np albo chcesz być stylistka fryzur czy paznokci to niezbyt się przydadzą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A jeśli komuś pasuje życie tylko we dwójkę i nie ma potrzeby utrzymywać żadnych przyjaźni, to spoko, ale nie widzę sensu robienia z tego kryterium szczęśliwego związku, jakiejś dojrzałości, lojalności czy innej cnoty. Masie ludzi by nie odpowiadał brak jakichkolwiek relacji oprócz randomów z pracy, związek nie musi zaspokajać każdej potrzeby, żeby był dobrym związkiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Argument że zawsze może nas spotkać ktoś kogo pokochamy - spoko, ale raczej nie zakochujemy się w randomach na ulicy albo w Panu Krzyśku który przynosi nam paczki do domu. Angażowanie się emocjonalne, wsparcie, służenie pomocą to budowanie głębokiej więzi- a przecież jesteśmy tylko ludźmi i działamy na siebie też seksualnie, takie prawa biologii. Pewnie że miałam głęboką relacje z innym facetem, ale- przed związkiem. Dawał mi emocjonalnie to, czego nie miałam na co dzień. W związku te potrzeby mam zaspokojone więc nie szukam ich na zewnątrz i zwykle koleżeństwo jest zupełnie satysfakcjonujące i przy okazji mniej ryzykowne. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Zależy też od zawodu, nie zawsze są potrzebne. Ale nawet gdybym miała się przekwalifikować na zajęcie, w którym by się bez nich obeszło, i tak bym nie żałowała. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Z wiekiem, ludzie odchodza i nie ma w tym winy, czy nawet jakies konkretnej przyczyny. Ludzie przeprowadzaja sie, biora sluby, zmieniaja prace i ...poznaja nowych znajomych i zwyczajnie nie maja juz czasu na starych. Drogi sie rozchodza - to naturalna czesc zycia, a nie czyjas "wina". Tak naprawde, najlepsza przyjazn, jaka mozna miec, to jest ta ze soba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
BAN stały
|
Ja tam nie wierzę w przyjaźń między kobietą a mężczyzną. Z moich obserwacji ale też doświadczeń wynika, że jedna ze stron w końcu zacznie chcieć czegoś więcej.
Bliskość emocjonalna często po prostu sprawia, że pojawia się pociąg seksualny. Nawet jeśli go wcześniej nie było. Żeby do tego nie doszło, to oboje musieliby być dla siebie całkowicie nieatrakcyjni, ale nawet to niczego nie gwarantuje, bo pod kątem więzi także postrzeganie wyglądu tej osoby się może zmienić. Także dla mnie takie "to już nie można mieć przyjaciół?", "masz paranoję", "irracjonalne obawy" to po prostu myślenie magiczne. No ale każdy ma prawo być na swój sposób religijny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla mnie abstrakcją jest traktowanie każdego osobnika płci przeciwnej jako potencjalny obiekt uczuć. A jak ktoś nie panuje nad swoimi instynktami, to nie wiem, terapię może trzeba polecić. Edytowane przez 695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02 Czas edycji: 2023-10-12 o 21:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 |
BAN stały
|
[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;89688929]Wiem, że te argumenty już padały, ale co jak kobieta ma przyjaciółkę lesbijkę albo facet przyjaciela geja? Możliwe czy też nie za bardzo?
Dla mnie abstrakcją jest traktowanie każdego osobnika płci przeciwnej jako potencjalny obiekt uczuć. A jak ktoś nie panuje nad swoimi instynktami, to nie wiem, terapię może trzeba polecić.[/QUOTE] Tu nie chodzi nawet o niepanowanie, tylko o sam fakt, że już mój TŻ miałby jakieś intensywne myśli o kimś, z kim często przebywa; nie do zniesienia dla mnie. Kobieta może mieć przyjaciółkę lesbijkę? No może mieć, ale jak jest hetero, to przynajmniej tego nie odwzajemni, jeśli ta lesbijka zacznie coś czuć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Cytat:
Przecież Twój TŻ ma żonę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja przepraszam, ale uważam, że to nie jest zdrowe oczekiwać, że partner zaspokoi wszystkie nasze potrzeby. Może to niegrzeczne, ale taka jest prawda. Ja nawet nie oczekuję od partnera, że zaspokoi wszystkie moje potrzeby seksualne (jak jestem w monogamicznym związku, to sobie radzę sama, nie zdradzam), a co dopiero tak realnie wszystkie. Więc nie tylko związek nie musi zaspokajać każdej potrzeby, żeby był dobrym związkiem, ale też nie powinien. Sorry, ale to jest toksyczne myślenie, z którego powinno się wyrosnąć gdzieś na początku studiów. ---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Cytat:
Zawsze mnie to zastanawia. Dlaczego uznajesz, że skoro ty masz jakieś dziwne ciągoty, to wszyscy mają? Ja naprawdę nigdy nie myślę w takich kategoriach. Nie mam nawet przebłysków, które muszę kontrolować. Może jak człowiek jest panseksualny jak ja, to zauważa, że można zadawać się z ludźmi płci, która cię pociąga seksualnie i nie traktować tego w żaden sposób z podtekstem. Bo musiałabym nie mieć prawdziwych przyjaciół, tylko kandydatów do ruchania. Nie tylko kobiety i mężczyźni odpadają, ale wszystko pomiędzy. To, że mogę poczuć pociąg fizyczny do osoby niezależnie od jej biologicznej płci i identyfikacji płciowej nie znaczy, że lecę na każdego, na kogo teoretycznie mogłabym. Ba, ja w ogóle na niewiele osób lecę. I powiem więcej - ja wolę, żeby facet ze mną chciał być, bo uważa, że jestem najza☠☠☠istsza. A nie dlatego, że mu nie pozwoliłam porozmawiać od serca z żadną inną kobietą. Ja się po prostu nie boję, jeśli uważasz, że jestem za☠☠☠ista - zapraszam, jest nas dwoje. Nie, uważasz, że Kaśka jest za☠☠☠ista? No to super, życzę szczęścia. (I nie złośliwie, no jak woli tamtą, to żaden problem.) Nie wiem, czy to pewność siebie, czy to fakt, że lubię być singlem tak samo jak lubię być w związku, czy to świadomość, że niektóre związki nie są aż po grób i to wcale nie znaczy, że są jakieś gorsze. Ale no tak mam, Facet ma wybrać mnie, mimo że może mieć Kaśkę, Baśkę i Alę. Strasznie współczuję potrzeby ograniczania partnera ze strachu, że ktoś mu bardziej podpasuje, choć przez 5 minut. Współczuję niskiej samooceny, która prowadzi do takich rozkmin. I współczuję zewnętrznego lokowania samooceny. Jeżeli mój partner stwierdzi, że woli Paulinę, to nie znaczy, że ja jestem zła, albo czegoś mi brakuje. Po prostu akurat ją woli, tak jak ja wolę lody cytrynowe od czekoladowych. Ale czekoladowe są obiektywnie równie spoko.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja bym nie chciała być z kimś, kto zostawiłby świetny związek przez zauroczenie w innej osobie, zamiast uciąć/ograniczyć z nią kontakt, powiedzieć partnerowi/partnerce o co chodzi i ustalić plan naprawczy. Wiadomo, że by zakuło w ego, ale nie rozumiem traktowania tego jako wielkiej obrazy (zwłaszcza że zdaniem rozmówczyń zadurzenie się w kimś jest tak łatwe), za to może to być sygnał, że trzeba znaleźć dla siebie więcej czasu, bardziej się doceniać, zrobić razem coś ekscytującego. Takim czarnowidzeniem jak uprawia DzieckoHagrida po pierwsze przyciąga się nielojalnych krętaczy (ten żonaty kochanek świetnie się tutaj wpasowuje), po drugie uniemożliwia to szczerą komunikację, bo partner będzie wiele rzeczy przemilczał, żeby nie podsycać paranoi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez TheSunTheMoonTheStars Czas edycji: 2023-11-16 o 04:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wiadomo, że są portale, są burdele... Ale na pewno obniża szanse, że ktoś się zakocha i że będą kłopoty z tego. To właśnie Ty masz książkowo magiczne myślenie. Wszystko zależy od fatum - jak u starożytnych Greków. Nasze zabiegi na nic nie mają wpływu... Facet mający bliskie przyjaciółki tak samo może się zakochać jak ktoś, kto spędza czas głównie z facetami. Ehe ![]() Edytowane przez DzieckoHagrida Czas edycji: 2023-10-13 o 03:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() I moje poczucie własnej wartości akurat nie wynika z tego, że oboje na pewnym etapie życia stwierdziliśmy, że pewne znajomości stają się dla nas bardziej ciężarem niż przyjemnością. Więc jeśli ktoś ma inaczej to spoko, to jest zwyczajnie statystycznie bardziej prawdopodobne. Trochę jak nas zasadzie- idąc na rower masz większą szanse, że poobijasz kolana niż siedzac na kanapie przed TV ![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae Czas edycji: 2023-10-13 o 08:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89689095]Zakocha się. Jeśli nie masz 16 lat to zakochanie się w większości przypadków to nie jest uderzenie pioruna i bach, lecisz na koleżankę. Możemy uznać koleżankę za atrakcyjną, rozmawiać się i ją lubić bardziej i dalej iść w kierunku, w którym osobie w związku nie przystoi. Wszystko jest świadomym działaniem.[/QUOTE]
Ba, można się nawet kimś zauroczyć i stwierdzić 'stop, kocham swoją żonę/męża, lubię swoje obecne życie i nie będę go ryzykował/a romansem'. Ludzie są zwierzętami, ale nie aż tak pierwotnymi, żeby ulegać każdemu instynktowi tylko dlatego, że pojawi się w okolicy jakiś czynnik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez TheSunTheMoonTheStars Czas edycji: 2023-11-16 o 04:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:12.