Kocia sierść - wypada, jest wszędzie, kłaczki, preparaty na sierść - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-28, 23:07   #61
tinkussia
Zadomowienie

Dot.: problem z wlosami.. [kłaczący ragdoll]

nie było tu chyba o tym, ale wypadanie sierści zależy też od tego czym kot jest karmiony- jeżeli jest to dobrze zbilansowany pokarm na pewno będzie tej sierści wypadać mniej
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-27, 14:08   #62
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87
Dot.: problem z wlosami.. [kłaczący ragdoll]

KittenFromHeaven1989 , no i jak sobie poradziłaś z sierszczącym Ragdollem? Moja kicia tej rasy teraz bardzo sierści a do tego często się myje i obowiązkowo musi dostawać paste odkłaczającą, bo inaczej się zatyka i nocą wymiotuje

Ja czeszę Cleo szczotką podobna do tej ze zdjęcia ale teraz jak tak dużo sierści to używam też gęstego grzebienia i trymera jak na drugim zdjęciu. Czy jest coś skuteczniejszego od taki przyborów?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg szczotka.jpg (9,6 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 537189229.jpg (12,4 KB, 20 załadowań)
Stary 2009-08-20, 10:49   #63
jeanette13
Raczkowanie

Dot.: Mojemu kotu wypada sierść -pomocy

U mojego kota tez strasznie siersc wypada. Nawet pytalam sie weterynarza czy to ze wzgledu na pore roku, ale jesli kotek jest tylko domowy to lekarz mowil ze nie ma to znaczenia. No coz, chyba pozostaje tylko szczotkowanie...
jeanette13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 11:27   #64
sunshain
Wtajemniczenie

może mieć to podłoże związane z problemami skórnymi lub na tle żywienioym

jeśli powyżej co napisałam zostanie wykluczone przez veta można podać: omegan + kerabol

krople efa oile

i inne produkty wzmacniające okrywe włosową
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-18, 11:18   #65
margolka82
Raczkowanie

Cześć Wizażanki,
mam problem z moją kotką. Ostatnio zauważyłam, że moja kotka na tylnych i przednich łapach ma takie łyse miejsca, ale nie nie są całkiem łyse tylko w tych miejcach sierśc jest bardzo krótka, jakby przystrzyżona, brzuch ma cały taki prawie łysy tzn. też taka krótka rzadka sierść. Nie ma żadnych ran ani skóra w tych miejscach się nie łuszczy.
Moja kotka siedzi w domu a jej przysmakiem są surowe nerki, zwykłych mokrych karm nie ruszy, je sucha karmę Whiskas. Zachowuje sie normalnie, reszta sierści jest błyszcząca. Martwię się, bo nie wiem czy to jest alergia czy może jakaś grzybica.
Dziewczyny poradźcie, czy mam powody do zmartwienia?
margolka82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-18, 13:27   #66
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez margolka82 Pokaż wiadomość
Cześć Wizażanki,
mam problem z moją kotką. Ostatnio zauważyłam, że moja kotka na tylnych i przednich łapach ma takie łyse miejsca, ale nie nie są całkiem łyse tylko w tych miejcach sierśc jest bardzo krótka, jakby przystrzyżona, brzuch ma cały taki prawie łysy tzn. też taka krótka rzadka sierść. Nie ma żadnych ran ani skóra w tych miejscach się nie łuszczy.
Moja kotka siedzi w domu a jej przysmakiem są surowe nerki, zwykłych mokrych karm nie ruszy, je sucha karmę Whiskas. Zachowuje sie normalnie, reszta sierści jest błyszcząca. Martwię się, bo nie wiem czy to jest alergia czy może jakaś grzybica.
do veta
Stary 2009-09-18, 18:52   #67
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć Wizażanki,
często te nerki jada? Z podrobami wszystkimi jest tak, ze sa zdrowe, ale pod warunkiem ż epodawane niezbyt często.
Jesli ona te nerki jada kilka razy w tygodniu, to to łysienie moze być związane z przedawkowaniem wit A.
Na dodatek podajesz jej bardzo kiepskiej jakości karmę. jedyne o co dba Whiskas to o swoje reklamy.
A kombinacja Whiskas + podroby mogłaby chyba w końcu wykonczyć i konia, nie tylko kota..
Idz do weta, niech on się wypowie i podpowie czym karmić kota.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-18, 23:52   #68
margolka82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
często te nerki jada? Z podrobami wszystkimi jest tak, ze sa zdrowe, ale pod warunkiem ż epodawane niezbyt często.
Jesli ona te nerki jada kilka razy w tygodniu, to to łysienie moze być związane z przedawkowaniem wit A.
Na dodatek podajesz jej bardzo kiepskiej jakości karmę. jedyne o co dba Whiskas to o swoje reklamy.
A kombinacja Whiskas + podroby mogłaby chyba w końcu wykonczyć i konia, nie tylko kota..
Idz do weta, niech on się wypowie i podpowie czym karmić kota.
Dzięki za pomoc
Niestety, ale ona te nerki jada codziennie, bo nic więcej nie chce jeść czasami surowy schab, wołowinę czy pierś z kurczaka. Saszetki czy puszki nie ruszy jedynie wyliże sosik.Jestem sama zła na siebie, że tak ją nauczyłam Na pewno wybiorę się do weterynarza, bo jestem przerażona i nie chce żeby wyglądała jak przystrzyżony pudelek a jest taka śliczną szyrkletką.
Stary 2009-09-19, 09:39   #69
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za pomoc
Niestety, ale ona te nerki jada codziennie, bo nic więcej nie chce jeść czasami surowy schab, wołowinę czy pierś z kurczaka. Saszetki czy puszki nie ruszy jedynie wyliże sosik.Jestem sama zła na siebie, że tak ją nauczyłam Na pewno wybiorę się do weterynarza, bo jestem przerażona i nie chce żeby wyglądała jak przystrzyżony pudelek a jest taka śliczną szyrkletką.
bez względu co zdiagnozuje wet, to nereczki musisz ograniczyć do max raz w tygodniu 1 porcja. I koniecznie powiedz o tym wetowi, choć z moich doświadczeń to wielu wetów kompletnie nie ma pojęcia o karmieniu kotów.
Wołowinka i kurczak OK, saszetek jeść nie musi.
Tylko postaraj się tego whiskasa jeszcze zamienić na coś lepszego jakościowo- karma sucha powinna mieć przynajmniej 14% mięsa na poczatku składu, a im więcej (niektóre dochodzą do 22% tym lepiej.
Warto tez kotu z problememi z sierścią podawac codziennie łyzeczke oleju z winogron lub oliwy z oliwek - pipetką do pyszczka, na tyle głeboko zeby nie wypluł.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 11:53   #70
margolka82
Raczkowanie

Dzięki!
Jak wrócę od weterynarza, to na pewno napiszę, dlaczego moja Pixi łysiała i na pewno zmienię jej dietę.
Pozdrawiam
Stary 2009-11-15, 09:16   #71
tutmirlajt
Zadomowienie

Słuchajcie szukam jakiejs dobrej szczotki dla kota o średnio długiej siersci.

Czy możecie polecić jakąs konkretną szczotkę? Mam kotke, która ma dość długą sierść jak na dachowca i strasznie sie leni. Wczesniej jakoś miała te siersc krótszą, teraz urosla jej taka długasna. Jej wlos to ma gdzies długość 4-5 cm na grzbiecie.

Mam też drugiego kota, który ma krótsza siersc- fajnie by bylo gdyby ktos podał jakis model szczotki, która bedzie dobra dla obydwu kotów.
tutmirlajt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-15, 10:06   #72
sunshain
Wtajemniczenie

Dot.: Słuchajcie szukam jakiejs dobrej szczotki dla kota o średnio długiej siersci.

szczotka i jej funkcje

http://superzoo.pl/index.php?news=show&news_id=7
Stary 2009-11-17, 15:01   #73
OnYoo
Raczkowanie

Dot.: Słuchajcie szukam jakiejs dobrej szczotki dla kota o średnio długiej siersci.

Hej! Ta szczotka jest rewelacyjna! http://www.krakvet.pl/trixie-miekka-...54-p-1247.html
Sorki, bo przy okazji reklamuje sklep ale akurat u nich ja kupilam i najlatwiej mi wkleic link. Naprawde swietna szczoteczka. Czesze nia kotka dlugowlosego - pieknie rozczesuje, wyczesuje rozne paskudztwa a kotek widac ze wniebowziety. A drugi kotek ma krotka siersc i tak samo jak pierwszy sie nastawia do czesania. Szczoteczka jest mala, poreczna i ma fajny grzebyk do usuwania wlosia
OnYoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-17, 15:41   #74
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

Wydaje mi się, że wszystko zależy od rodzaju i długości sierści u danego kota. U mojego persa takie zgrzebło jak w linku nie zdaje egzaminu
Żeby rozczesać jego sierść używam grzebienia z obrotowymi zębami, a potem zwykłej szczotki do włosów z metalowymi kolcami zakończonymi plastikowymi kuleczkami. Doszłam do tego metoda prób i błędów, ale teraz i ja i kot jesteśmy zadowoleni.

aga_tka_2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-17, 18:32   #75
OnYoo
Raczkowanie

Aaaa, no na persie to ta szczoteczka mogłaby polec ale na mniej gęste futerko nadaje się idealnie. Nawet kołtuny na tyłeczku ładnie rozczesuje
OnYoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-17, 19:25   #76
tutmirlajt
Zadomowienie

Dziekuje dziewczyny bardzo za odpowiedzi. Juz kupilam szczotke- zwykla w kauflandzie zdaje sie do ubran Kotki ją uwielbiaja. Dalam 1,20 zl
tutmirlajt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-19, 21:54   #77
trojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tutmirlajt Pokaż wiadomość
Dziekuje dziewczyny bardzo za odpowiedzi. Juz kupilam szczotke- zwykla w kauflandzie zdaje sie do ubran Kotki ją uwielbiaja. Dalam 1,20 zl
No możę i uwielbiają ale taka do ubrań niewiele daje, elektryzuje włosy kocie, i nie zbiera ich, dlatego polecam szczotkę drucianą, bardzo ładnie zbiera włosy co szczególnie się przydaje w okresie linienia. Włsy nie fruwają tylko wszystkie są w szczotce i można je jednym ruchem grzebienia wyjąć.
Mam dachowca z długą sierścią i tak szczotka sprawuje się świetnie
http://www.superzoo.pl/produkt-588.html

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-19, 21:58   #78
iloneczka1
Wtajemniczenie

Ja też miałam ten problem, bo mają podobne futra jak u Twojej kici. Nic nie pomagało, dopiero zgrzebło dla krolika. Psa też to dotyczy (miks owczarka niem.).
Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij..........
iloneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 17:45   #79
agnieszka1970
Zadomowienie

Dot.: Moj kot sie leni

Mam kotkę brytyjską w wieku 8 miesięcy i strasznie linieje...To chyba nie jest wiosenna zmiana sierści, bo mróz jak cholera , ale czy może to być zmiana futra dziecinnego na dorosłe? Gdzies tak wyczytałam, ale nie wiem w jakim wieku to ma miejsce. Czy ktoś słyszał o takim zjawisku???
agnieszka1970 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-27, 09:08   #80
sunshain
Wtajemniczenie

młody kot może pozbywać sie futra kocięcego lub kaloryfery wpływaja na gubiennie futra (sezon grzewzcy jest zabójczy dla ładnych zimowych futer)
Stary 2010-01-27, 12:41   #81
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

U mnie niestety dokładnie to samo. Kocica ma 8 miesięcy i leci z niej strasznie. Jej białe futro znajduję wszędzie, pomimo codziennego czesania. W tym przypadku na kaloryfery nie ma co zganiać, bo w domu mam 18 stopni
Stary 2010-02-09, 18:53   #82
delightful_girl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
U mnie niestety dokładnie to samo. Kocica ma 8 miesięcy i leci z niej strasznie. Jej białe futro znajduję wszędzie, pomimo codziennego czesania. W tym przypadku na kaloryfery nie ma co zganiać, bo w domu mam 18 stopni
Także mam białego kota, więc znam ten ból.

Do autorki:
Jeśli czeszesz kota codziennie a on pomimo tego linieje to dobrze jest także przecierać "głaskać" jego futerko wilgotną ściereczką - polecone przez weta - powiem Ci, że daje efekty.

Jeśli też w tym czasie zmieniałaś pokarm może to być reakcja jego organizmu.

Jeszcze jedna rzecz jaka przychodzi mnie na myśl to stres, koty gubią bardzo dużo sierści kiedy się stresują.

Powstrzymaj Zabijanie Psów!

Stop Pseudohodowcom!

"Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same".

— Phil Bosmans

delightful_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-09, 21:00   #83
karolina2020
Zadomowienie

Moja kotka syjamska tez ma 8 mies i od jakiegos miesiaca zaczela gubic wlosy :/ Najpierw myslalam ze tak odreagowuje sterylizacje, ale doszlam do wniosku ze zrzuca futerko "dzieciece", bo robi sie coraz ciemniejsza.
Zaczelam jej dodawac kropelki na sierc Kerabol do jedzenia i wydaje mi sie ze jest lepiej. Dodatkowo dzisiaj przyszlo do mnie specjalne "urzadzenie" FURminator do wyczesywania martwego podszerstka, rewelacja Zadna szczotka ani grzebien tak nie dziala jak to.
Wpiszcie sobie w youtube "furminator" i zobaczycie efekty, ja kupowalam na Allegro, sa rozne rozmiary i ceny. Moze nie wyczesalam z kota tyle klebow co na tych filmach, bo moj jest krotkowlosy, ale i tak duzo daje.
Stary 2010-09-15, 10:42   #84
gloria81
Rozeznanie

Pani weterynarz powiedziała mi,że można podawać kotkowi witaminki żeby nie tracił tyle sierści,ale i tak całkowicie się tego problemu nie pozbędziemy.Czytałam tez gdzieś,że warto dodawać do jedzenia kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju roślinnego.
gloria81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-16, 22:55   #85
BAHAMONDE
Rozeznanie

Częstą przyczyną nadmiernego linienia jest źle dobrana dieta. Piszę to tylko dlatego, że i mój kocur avatarowski miał z tym problem... choć może nie, problem to miałam ja. Ze sprzątaniem. Pomogła zmiana karmy. Dodatkowo sierść Salema wzmocniłam tabletkami (z olejem, tauryną, witaminami). Teraz sierści się masowo tylko z dwóch powodów - złości lub przy wielkim mizianku
BAHAMONDE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-17, 08:57   #86
loss_lauri
Zakorzenienie

czasami intensywne gubienie sierści może być objawem silnego stresu np wizyty u weta (to taka prymitywna reakcja obronna)

Edytowane przez loss_lauri
Czas edycji: 2010-09-17 o 08:58
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-20, 14:29   #87
drFreya
Raczkowanie

witaminy na sierść

witajcie
Chciałabym zapytać jakie polecacie witamy na sierść dla kota?
Posiadam przecudnej urody kocura norweskiego. Ma on 9,5 miesiąca. Jego ofutrzenie mogłoby być obfitsze. Nie narzekamy ani na linienie ani na brak połysku bo błyszczy się jak wypastowany.

Dlatego proszę zdradźcie tajemnicę, jakie witaminy podajecie swoim kotom?)

aktualnie czytam: 'Przynieście mi głowę wiedźmy' Harrison, 'Portret w bieli' Roberts
drFreya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-21, 09:17   #88
olcia 810
Wtajemniczenie

Dot.: witaminy na sierść

Ja wprawdzie mam psa, ale dawałam kiedys mojemu taki syrop dodawany do suchej karmy Syrop nie miał smaku, bo piesek wylizywał go z podłogi jak mi się gdzieś wylało
Dla kotków zapewne to samo tylko w mniejsze ilości. Świerść po tym była świetna, miękka i błyszcząca. Jednak cena to około 35 zł, a syrop starczał na nieco ponad miesiąć, więc raczej drogo.
Niestety nie pamiętam nazwy
Stary 2011-07-21, 10:03   #89
msari
Raczkowanie

ja przygarnęłam kota wyłysiałego na bokach z resztą sierści supermatową. odratowywałam olejem lnianym dodawanym do jedzenia, wszelkimi rodzajami karmy i smakołyków z dodatkiem kwasów omega lub drożdży. i się błyszczy jak ta lala a łysych placków brak: )
msari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-21, 13:59   #90
maria_mag
BAN stały

olej jest dobry, spróbuj tez oliwy z oliwek dodawać do jedzonka
maria_mag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości