![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: problem z wlosami.. [kłaczący ragdoll]
nie było tu chyba o tym, ale wypadanie sierści zależy też od tego czym kot jest karmiony- jeżeli jest to dobrze zbilansowany pokarm na pewno będzie tej sierści wypadać mniej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Dot.: problem z wlosami.. [kłaczący ragdoll]
KittenFromHeaven1989 , no i jak sobie poradziłaś z sierszczącym Ragdollem? Moja kicia tej rasy teraz bardzo sierści a do tego często się myje i obowiązkowo musi dostawać paste odkłaczającą, bo inaczej się zatyka i nocą wymiotuje
![]() Ja czeszę Cleo szczotką podobna do tej ze zdjęcia ale teraz jak tak dużo sierści to używam też gęstego grzebienia i trymera jak na drugim zdjęciu. Czy jest coś skuteczniejszego od taki przyborów?
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mojemu kotu wypada sierść -pomocy
U mojego kota tez strasznie siersc wypada. Nawet pytalam sie weterynarza czy to ze wzgledu na pore roku, ale jesli kotek jest tylko domowy to lekarz mowil ze nie ma to znaczenia. No coz, chyba pozostaje tylko szczotkowanie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
może mieć to podłoże związane z problemami skórnymi lub na tle żywienioym
jeśli powyżej co napisałam zostanie wykluczone przez veta można podać: omegan + kerabol krople efa oile i inne produkty wzmacniające okrywe włosową |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Cześć Wizażanki,
mam problem z moją kotką. Ostatnio zauważyłam, że moja kotka na tylnych i przednich łapach ma takie łyse miejsca, ale nie nie są całkiem łyse tylko w tych miejcach sierśc jest bardzo krótka, jakby przystrzyżona, brzuch ma cały taki prawie łysy tzn. też taka krótka rzadka sierść. Nie ma żadnych ran ani skóra w tych miejscach się nie łuszczy. Moja kotka siedzi w domu a jej przysmakiem są surowe nerki, zwykłych mokrych karm nie ruszy, je sucha karmę Whiskas. Zachowuje sie normalnie, reszta sierści jest błyszcząca. Martwię się, bo nie wiem czy to jest alergia czy może jakaś grzybica. Dziewczyny poradźcie, czy mam powody do zmartwienia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli ona te nerki jada kilka razy w tygodniu, to to łysienie moze być związane z przedawkowaniem wit A. Na dodatek podajesz jej bardzo kiepskiej jakości karmę. jedyne o co dba Whiskas to o swoje reklamy. A kombinacja Whiskas + podroby mogłaby chyba w końcu wykonczyć i konia, nie tylko kota.. Idz do weta, niech on się wypowie i podpowie czym karmić kota.
![]() |
![]() |
#68 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Niestety, ale ona te nerki jada codziennie, bo nic więcej nie chce jeść czasami surowy schab, wołowinę czy pierś z kurczaka. Saszetki czy puszki nie ruszy jedynie wyliże sosik.Jestem sama zła na siebie, że tak ją nauczyłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wołowinka i kurczak OK, saszetek jeść nie musi. Tylko postaraj się tego whiskasa jeszcze zamienić na coś lepszego jakościowo- karma sucha powinna mieć przynajmniej 14% mięsa na poczatku składu, a im więcej (niektóre dochodzą do 22% tym lepiej. Warto tez kotu z problememi z sierścią podawac codziennie łyzeczke oleju z winogron lub oliwy z oliwek - pipetką do pyszczka, na tyle głeboko zeby nie wypluł.
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Dzięki!
Jak wrócę od weterynarza, to na pewno napiszę, dlaczego moja Pixi łysiała i na pewno zmienię jej dietę. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
Słuchajcie szukam jakiejs dobrej szczotki dla kota o średnio długiej siersci.
Czy możecie polecić jakąs konkretną szczotkę? Mam kotke, która ma dość długą sierść jak na dachowca i strasznie sie leni. Wczesniej jakoś miała te siersc krótszą, teraz urosla jej taka długasna. Jej wlos to ma gdzies długość 4-5 cm na grzbiecie.
Mam też drugiego kota, który ma krótsza siersc- fajnie by bylo gdyby ktos podał jakis model szczotki, która bedzie dobra dla obydwu kotów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Słuchajcie szukam jakiejs dobrej szczotki dla kota o średnio długiej siersci.
szczotka i jej funkcje
http://superzoo.pl/index.php?news=show&news_id=7 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Dot.: Słuchajcie szukam jakiejs dobrej szczotki dla kota o średnio długiej siersci.
Hej! Ta szczotka jest rewelacyjna! http://www.krakvet.pl/trixie-miekka-...54-p-1247.html
Sorki, bo przy okazji reklamuje sklep ale akurat u nich ja kupilam i najlatwiej mi wkleic link. Naprawde swietna szczoteczka. Czesze nia kotka dlugowlosego - pieknie rozczesuje, wyczesuje rozne paskudztwa a kotek widac ze wniebowziety. A drugi kotek ma krotka siersc i tak samo jak pierwszy sie nastawia do czesania. Szczoteczka jest mala, poreczna i ma fajny grzebyk do usuwania wlosia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że wszystko zależy od rodzaju i długości sierści u danego kota. U mojego persa takie zgrzebło jak w linku nie zdaje egzaminu
![]() Żeby rozczesać jego sierść używam grzebienia z obrotowymi zębami, a potem zwykłej szczotki do włosów z metalowymi kolcami zakończonymi plastikowymi kuleczkami. Doszłam do tego metoda prób i błędów, ale teraz i ja i kot jesteśmy zadowoleni.
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Aaaa, no na persie to ta szczoteczka mogłaby polec
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
Dziekuje dziewczyny bardzo za odpowiedzi. Juz kupilam szczotke- zwykla w kauflandzie zdaje sie do ubran
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam dachowca z długą sierścią i tak szczotka sprawuje się świetnie http://www.superzoo.pl/produkt-588.html
![]() |
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
Ja też miałam ten problem, bo mają podobne futra jak u Twojej kici. Nic nie pomagało, dopiero zgrzebło dla krolika. Psa też to dotyczy (miks owczarka niem.).
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
Dot.: Moj kot sie leni
Mam kotkę brytyjską w wieku 8 miesięcy i strasznie linieje...To chyba nie jest wiosenna zmiana sierści, bo mróz jak cholera
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Wtajemniczenie
|
młody kot może pozbywać sie futra kocięcego lub kaloryfery wpływaja na gubiennie futra (sezon grzewzcy jest zabójczy dla ładnych zimowych futer)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
U mnie niestety dokładnie to samo. Kocica ma 8 miesięcy i leci z niej strasznie. Jej białe futro znajduję wszędzie, pomimo codziennego czesania. W tym przypadku na kaloryfery nie ma co zganiać, bo w domu mam 18 stopni
![]()
![]() |
#82 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Do autorki: Jeśli czeszesz kota codziennie a on pomimo tego linieje to dobrze jest także przecierać "głaskać" jego futerko wilgotną ściereczką - polecone przez weta - powiem Ci, że daje efekty. ![]() Jeśli też w tym czasie zmieniałaś pokarm może to być reakcja jego organizmu. Jeszcze jedna rzecz jaka przychodzi mnie na myśl to stres, koty gubią bardzo dużo sierści kiedy się stresują.
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
Moja kotka syjamska tez ma 8 mies i od jakiegos miesiaca zaczela gubic wlosy :/ Najpierw myslalam ze tak odreagowuje sterylizacje, ale doszlam do wniosku ze zrzuca futerko "dzieciece", bo robi sie coraz ciemniejsza.
Zaczelam jej dodawac kropelki na sierc Kerabol do jedzenia i wydaje mi sie ze jest lepiej. Dodatkowo dzisiaj przyszlo do mnie specjalne "urzadzenie" FURminator do wyczesywania martwego podszerstka, rewelacja ![]() Wpiszcie sobie w youtube "furminator" i zobaczycie efekty, ja kupowalam na Allegro, sa rozne rozmiary i ceny. Moze nie wyczesalam z kota tyle klebow co na tych filmach, bo moj jest krotkowlosy, ale i tak duzo daje.
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
Pani weterynarz powiedziała mi,że można podawać kotkowi witaminki żeby nie tracił tyle sierści,ale i tak całkowicie się tego problemu nie pozbędziemy.Czytałam tez gdzieś,że warto dodawać do jedzenia kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju roślinnego.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Rozeznanie
|
Częstą przyczyną nadmiernego linienia jest źle dobrana dieta. Piszę to tylko dlatego, że i mój kocur avatarowski miał z tym problem... choć może nie, problem to miałam ja. Ze sprzątaniem. Pomogła zmiana karmy. Dodatkowo sierść Salema wzmocniłam tabletkami (z olejem, tauryną, witaminami). Teraz sierści się masowo tylko z dwóch powodów - złości lub przy wielkim mizianku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
czasami intensywne gubienie sierści może być objawem silnego stresu np wizyty u weta (to taka prymitywna reakcja obronna)
![]()
Mój blog o dbaniu o urodę w Japonii i Korei: www.kiyora.pl Edytowane przez loss_lauri Czas edycji: 2010-09-17 o 08:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
witaminy na sierść
witajcie
![]() Chciałabym zapytać jakie polecacie witamy na sierść dla kota? Posiadam przecudnej urody kocura norweskiego. Ma on 9,5 miesiąca. Jego ofutrzenie mogłoby być obfitsze. Nie narzekamy ani na linienie ani na brak połysku bo błyszczy się jak wypastowany. Dlatego proszę zdradźcie tajemnicę, jakie witaminy podajecie swoim kotom?) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: witaminy na sierść
Ja wprawdzie mam psa, ale dawałam kiedys mojemu taki syrop dodawany do suchej karmy
![]() ![]() Dla kotków zapewne to samo tylko w mniejsze ilości. Świerść po tym była świetna, miękka i błyszcząca. Jednak cena to około 35 zł, a syrop starczał na nieco ponad miesiąć, więc raczej drogo. Niestety nie pamiętam nazwy ![]()
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
ja przygarnęłam kota wyłysiałego na bokach z resztą sierści supermatową. odratowywałam olejem lnianym dodawanym do jedzenia, wszelkimi rodzajami karmy i smakołyków z dodatkiem kwasów omega lub drożdży. i się błyszczy jak ta lala a łysych placków brak: )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
BAN stały
|
olej jest dobry, spróbuj tez oliwy z oliwek dodawać do jedzonka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:55.