![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Islandia
Hop hop
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Jak ja bym chciała ponownie tam wrócić
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Nowe Polskie Linie Lotnicze OLT express otwierają nowe połączenia z Gdańska, na liście 13 nowych tras jest również Islandia (Keflavik)
![]() "Na dzisiejszej konferencji w Porcie Lotniczym w Gdańsku Zarząd OLT Express ogłosił siatkę połączeń zagranicznych z Gdańska do Wielkiej Brytanii, Niemiec, Belgii, Włoch, Francji, Holandii i Islandii. Połączenia uruchomione zostaną 29 października. Sprzedaż biletów w cenie od 149 zł rusza dziś. (...) raz w tygodniu – w piątki o godzinie 22:15 – będzie można polecieć z Gdańska do Reykjaviku (KEF). Połączenia zagraniczne z Gdańska realizowane będą samolotami Airbus A320 i A319." Faktycznie ceny biletów zaczynają się od 149 zł, oczywiście te w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku mocno już skoczyły w górę. Ale bilety można bookowac już teraz nawet na koniec lutego 2013, więc jeśli ktoś rozmyślał o zimowym wyjeździe i poszukiwaniu zorzy polarnej, to lepszą opcję będzie ciężko znaleźć! ![]()
Edytowane przez reykjaviczanka Czas edycji: 2012-04-25 o 13:27 Powód: dodany link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Widziałam tego newsa, bardzo się cieszę z propozycji OLT i mam nadzieję, że utrzymają się na rynku
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lipiec w Islandii ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Dla tych co chcą pozwiedzać z większej odległości
![]() Reykjavik (widok na zatokę Faxaflói oraz Imagine Peace Tower, w zimie można nawet zobaczyć zorzę polarną): http://www.earthcam.com/cams/iceland/reykjavik/ Reykjavíkurtjörn (jezioro miejskie w Reykjaviku): http://live.mila.is/tjornin/ Þingvellir (Park Narodowy): http://eldgos.mila.is/thingvellir/ Jökulsárlón (laguna lodowcowa i powoli płynący lód): http://live.mila.is/jokulsarlon/ Bláa Lónið (Błękitna Laguna): http://live.mila.is/lonid/ Jeszcze niedawno działała kamerka przy Geysir/Strokkur i można było przyglądać się wybuchającemu gejzerowi, ale od jakiegoś czasu nie jest aktywna.
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
codziennie zaglądam na mila.is ![]() ![]() ![]() ja polecam jeszcze gulfoss ![]() http://live.mila.is/gullfoss/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Oczywiście jest jeszcze ta na stronie biura meteorologicznego
![]() http://www.vedur.is/vedur/athuganir/...lar/reykjavik/
![]() |
#69 | |
.
|
Cytat:
![]() nie stac mnie na islandie, moze za kilka lat ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
O matko, szukam info o Islandii, a tu wizaż
![]() ![]() Okazało się niedawno, ze pojadę tam w celach zarobkowo-turystycznych ![]() Mam mieszane uczucia, z jednej strony podekscytowanie nowością, a z drugiej wiem, ze będę tęsknić ogromnie. Mam pytanie do dziewczyn, które tam sa na stałe. Jak jest c cenami żywności? Słyszałam, zę woda jest tam wyjątkowo czysta, czy to prawda? I czy te białe noce nie są na dłuższą metę męczące? da się spać? ^^
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieszkałam miesiąc na Islandii ![]() Tak, woda jest wyjątkowo czysta, zawyczaj można pić od razu taką z kranu, we wszystkich miejscach gdzie byłam, tak się robiło ![]() a nawet"Tom, could you go to toilet to water?" ![]() Ceny żywności, średnie, w porównaniu do Polski drogo ![]() Białe noce, są przede wszystkim w lipcu, przez pierwsze 2-3 noce prawdopodobnie nie będziesz spać ![]() ![]() Jak coś pytaj ![]() ![]() zazdroszcze Ci tego wyjazdu ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() O matko, to bedzie trzeba jakos na głucho okna pozatykać ![]() A propos tej zywności... Zastanawiałam się nad zabraniem pewnej ilości swoich przysmaków ze sobą. Chyba nie będzie z tym problemów? Wyczytałam, ze można do 3 kg przewieźć... Lecę z przyjaciółką i ona mnie powoli wtajemnicza we wszystko(sama od kilku lat tam jeździ). Na dodatek straszy mnie, ze za cholerę nie wystarczy mi miejsca w walizce 20 kg ![]() Jest w ogóle sens brac jakieś ciuchy z krótkim rękawem? ![]() Dorcia, a w jakiej częsci kraju mieszkalas?
Daidai konjou ajisai... Edytowane przez GhostInTheFog Czas edycji: 2012-06-20 o 19:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Tak, jak najbardziej lipiec na Islandii to nie 10-15 stopni, zazwyczaj to okolice 20 stopni, choć jak wiem od Islandczyków, przez Ajafjatlajokutl (tak się czyta ![]() stopni i piękna pogoda ![]() ![]() 1,5 tyg. w Reykjavkiku, a 2,5 w Vik ![]() ![]() ![]() ![]() Lecisz Iceland Ekspress ? ![]() Życze Ci żebyś tak jak Ty się zakochała w Islandii ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
Matko, jezyk mozna połamać
![]() I tak lecimy islandzkimi liniami. Powiem szczerze, ze szczegółów nie znam, bo mi koleżanka bilet i wszystko załatwiała. (jejjjku, jak ja sie boje samolotu *_* ) Mam nadzieje, ze pomimo pracy bedzie czas na zwiedzanie. Nie darowałabym sobie tego ![]()
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Start jest najstraszniejszy, potem nie jest tak źle ![]() Pamiętam do dziś moment kiedy wysiadłam z samolotu w Keflaviku ![]() Zwiedzaj, zwiedzaj kiedy masz tylko okazję ![]() Jak coś to wal ![]() ![]() Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzieki za wszystkie informacje. Jeśli będę miałą dostęp do internetu to będę zdawać relacje na bieżąco ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oooo, tak D: jeśli tylko będziesz miała neta ![]() ![]() takk fyrir ![]() (dziękuję bardzo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Dziś mój trzeci dzień na Islandii
![]() Cały czas jeszcze funkcjonuje trochę jak na haju, śpie po 5 godzin, a pomimo to mam sporo energii ![]() Byłam dziś w stolicy. Widoki niesamowite, tak bardzo inne. Na razie mi się podoba. ![]()
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
aaaaaaaaa zazdroszczę ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
SoSo, a gdzie dokladnie będziesz?
![]() Ja mam sporo wolnego w pracy i dzięki temu dużo czasu na spacery po przepięknej okolicy. Z mieszkania mam widok na ocean, rzeka Blanda też jest niesamowita. Wkurzają mnie tylko te jasności w nocy. Ale grube zasłony i jakoś idzie. Dopiero teraz zaczynam powoli rozumieć angielski Islandczyków ![]() No i wiatr, który jest prawie zawsze. Wyjątkiem jest dzisiejszy dzień, mogę nawet stwierdzić, że jak na islandzkie warunki jest trochę duszno ![]()
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczami wyobraźni już widzę te widoki , czuję wiatr we włosach i przypominam sobie jak szybko nawijają ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
W takim razie wpadaj do N1 w Blonduos
![]() na razie pogoda jest bardzo dobra, wczoraj nawet w krótkim rekawku chodziłam ![]()
Daidai konjou ajisai... Edytowane przez GhostInTheFog Czas edycji: 2012-07-13 o 23:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
Na zdjęciach wygląda ciekawiej niż na żywo
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
U mnie było podobnie z Blue Lagoon, przed wyjazdem wydawało mi się to rajem na ziemi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Gdyby któraś miała ochotę, u mnie na blogu trochę o Islandii. Przedsmak tego co mam zamiar opisywać, rozkładając to w czasie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny! A mnie tak natchnęło, że teraz piszę prace licencjacką o Islandii
![]() I w związku z tym mam pytanie. Czy wiecie coś o polityce społecznej? Zajmuje sie obecnie czynnikami przyciągającymi i uznałam, że to mogłoby być dobre, ale... mało wiem niestety. Wiecie jak jest z socjalem, dostępnością przedszkoli itp? Będę baaardzo wdzięczna za jakieś info ![]() Już 3 miesiace minęło od mojego powrotu, a dalej zdarza mi się tęsknić za wyspą ![]() Nati, piękne zdjecia!
Daidai konjou ajisai... Edytowane przez GhostInTheFog Czas edycji: 2012-12-09 o 20:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:19.