|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejszość...
Cytat:
- i dobrze robi moim zdaniem.A co do książki,to zobaczymy jakie będzie miała powodzenie.O Myśliwskim nie słyszałam i o jego ksiązce też nie-może Grass też nie słyszał .
|
|
|
#62 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejszość...
Cytat:
Chyba bardziej jestem zaaferowana sprawą Herberta a tę wiadomość właśnie podali w radio, jako wiadomość "sprzed chwili".Cytat:
Oj, to należy nadrobić zaległości . Jego (Myśliwskiego) Widnokrąg jest godzien polecenia. Warto . |
||
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
no i bardzo dobrze.
Zachowal się po ludzku,nie stroil fochow. Brawo dla Grassa. ![]()
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Lullaby,chętnie bym przeczytała
.A szkoda,bo bardzo mi się tęskni za jakąś dobrą książką polskiego autora Hahaha dziewczyny zobaczcie jaką perełkę wyłowiłam : Cytat z :http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3555685.html Cytat:
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
Słyszałam wypowiedź obecnego prezydenta Gdańska na ten temat. Powiedział, że politycy powinni trzymać się z dala od tej sprawy i on nie widzi powodu, żeby odbierać Grassowi honorowego obywatelstwa.
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Widać bardzo mądry człowiek,skoro woli zachować zdrowy rozsądek niż wygodną posadkę.
|
|
|
#67 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja czytałam jego wypowiedź w Wyborczej I odniosłam bardzo dobre wrażenie. Rzeczywiście z kontekstu całej wypowiedzi wynika, że prezydent Gdańska stoi zdecydowanie po stronie Grassa a poczynania polityków nazwał działaniami na rzecz pozyskania elektoratu. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
Hihihi
,po hiszpańsku sobie czytam .Na pewno jakieś tytuły są,nie mówię,że nie ale gdzie się nie pytam,to oczy wytrzeszczają na mnie .A wracając do tematu-to w Faktach powiedzieli,że rada miasta Gdańska może sama zdecydować o odebraniu honorowego obywatelstwa-zgoda prezydenta nie jest potrzebna.Czyli na razie nie ma końca tej historii.
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bez książek sobie dnia nie wyobrażam |
|
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedyś w Polsce czytałam 4 książki tygodniowo
.Teraz zdecydowanie mniej,bo mam mniej czasu .Za dużo w necie przesiaduję .
|
|
#71 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zwłaszcza tam, gdzie politycy nie powinni być sędziami.Nie można oceniać tylko na podstawie wycinka życiorysu. Cytat:
Premiera książki miała odbyć się na początku września, została przyspieszona i mimo, że trafiła do księgarni dwa dni temu w cenie- bagatela, 24 euro/szt, nakład juz wymaga dodruku
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chce mi się wierzyć, że pisarz tej klasy mógł zrobić coś takiego tylko po to, żeby zdobyć czytelników
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
Anett,po prostu fajnie to wyglądało
,jak post wyżej pisałam,czy ktoś wie co dalej w tej sprawie- i pojawiłaś się Ty z linkiem .Amistad,no w sumie pieniądzy mu nie brakuje ,więc pewnie nie o to mu chodziło.Ale jeśli już potrzebny dodruk-to jak widać zamieszanie zrobiło się spore .
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
Może niepotrzebnie łączy się te dwie sprawy.
Ale tylko Grass wie, co chciał osiągnąć mówiąc to w tym czasie... w ogóle to mówiąc. |
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
Może chciał rozliczyć się ze swoją przeszłością-taki rachunek sumienia i zamknąć za sobą ten rozdział.Ale tak jak mówisz ,to tylko on wie.
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawy artykuł, dotyczący pośrednio Grassa
Jak bliźniacy chcieli/chcą wykorzystać ostatnie wyznanie pisarza --> "FAZ": Antyniemiecka mobilizacja Kaczyńskich A tak z ciekawości zapytam Ktoś czytał artykuł z Wprost dotyczący Herberta. Ja się przyznam, że nie czytałam i tylko wiem tyle, co mówili w TV. Jestem trochę zaskoczona tekstem przeprosin redaktora naczelnego Wprost, bo z niego wynika, że ktoś źle zinterpretował artykuł i zrobił się szum. Cytat:
Edytowane przez amistad.k.m.s Czas edycji: 2006-08-18 o 01:32 |
|
|
|
|
|
#77 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Amistad, częśc artykułu udostępnioną mediom i czytelnikom on-line, Znajdziesz tutaj: http://www.wprost.pl/ar/?O=93652
|
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie prezydent i premier powinni dbać o dobre stosunki z sąsiadami.A patrza tylko jak wygrać wybory samorządowe.
O Herbercie też słyszałam tylko z telewizji.Teraz przeczytałam ten artykuł z linka Anett i wszystko wydaje się jasne .Nie wiem o co chodzi z tą nadinterpretacją .
|
|
#79 |
|
Konto usunięte
|
Interia:Lech Wałęsa zapowiedział, że zrzeknie się honorowego obywatelstwa Gdańska, jeśli nie uczyni tego Guenter Grass.
Były prezydent zapowiedział, że jeżeli pisarz nie wyjaśni gdańszczanom okoliczności swojej służby w Waffen-SS, on nie będzie miał innego wyjścia. Wałęsa uważa, że postawa Grassa jest egoistyczna i nie uwzględnia polskiego stanowiska. Alez to płytkie....Takie...pod publiczkę robione, nieprawdaż? |
|
|
|
|
#80 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejsz
Cytat:
![]() W obu sprawach o których piszecie - zarówno Grassa jak i Herberta - podzielam Wasze zdanie. Sama interesuję się historią II Wojny Światowej, przez pryzmat mojego ukochanego Krakowa (getto żydowskie, jego likwidacja, obozy pracy i koncentracyjne). Dużo czytam na ten temat i zdaję sobie sprawę, jak trudna jest ocena tamtych czasów i ludzi (po obu stronach!). Ale w tym przypadku to nie rzeczowa ocena, ale dziwne zagrywki na najniższym poziomie. Co za wstyd dla Polski Można by skomentować cała sprawę cytatem z tak ulubionej dla Polaków księgi: "Kto z was bez grzechu, niech pierwszy rzuci (...) kamieniem". Zwłaszcza w kontekście komentarzy internautów, jakie czytam pod artykułami o sprawie G. G. (to tylko kilka cytatów):Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejsz
O cholera, Elsi ,ale komenty!!!
![]() kto to komentuje????? To chyba malo swiadomi ludzie. Oj tak zachowania Polakow wolają o pomste do nieba. Drazni mnie to coraz bardziej
|
|
|
#82 |
|
Konto usunięte
|
Dlaczego jesteście kretyńskimi komentarzami zdziwione? Spotkałyście kiedyś inteligentne komentarze na Interii czy Onecie? inteligentne komentarze to piszą Wizażanki
|
|
|
|
|
#83 | ||
|
Zakorzenienie
|
Rudasku, popatrz tutaj:
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
Wałęsa wciąż ma się za Wielkiego Ojca i Przywódcę Narodu...
Świadczą o tym nie tylko jego wypowiedzi, ale i to ciągłe startowanie w wyborach prezydenckich. Wszyscy wiemy z jakim skutkiem. EDIT: Swoją drogą Kurski wzbudza we mnie tak negatywne emocje, że chyba bym mu moooocno wygarnęła, gdybym go spotkała... Niech się chłopak lepiej pilnuje. |
|
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
Wałęsa miał swoje 5 minut ,jak był prezydentem-i co zrobił dla kraju?Z mojego punktu widzenia pogrążył Polskę w jeszcze większej nędzy i ruinie.Jak chce to niech się zrzeka-mi to obojętne
.Elsi,bardzo mądry cytat podałaś-"kto jest bez grzechu..." -nie ma ludzi kryształowych i chyba każdy z nas ma jakiś grzeszek na sumieniu.Tylko jak widać trzeba uważać,żeby nie powiedzieć o kilka zdań za dużo.
|
|
#86 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) do mojej niedawnej dyskusji z koleżanką, że jest "tolerancyjna, ale tych bambusów z targów (chodziło o Koreańczyków) nie trawi". Po tylekroć dziwiłam się, gdzie są ludzie wygłaszający podobne opinie w necie, jeśli wszyscy moi znajomi to młodzi, mądrzy i tolerancyjni ludzie - przecież to wiem, czyż nie? A słowo, do słowa i okazuje się często inaczej
|
|
|
|
|
|
#89 |
|
Zakorzenienie
|
Oooo tak dziewczyny czlowiek jest mocny w gębie anonimowo.
Ciekawe czy Ci ktorzy to pisza wyrrzygaliby Grassowi prosto w twarz swe racje ![]() A co do pana Walesy,to ja sie na ten temat nie wypowiadam,gdyz zaraz sie krwią zaleję ,a po co mi to w weekend???? O ludzie Polacy zawsze mieli jakies ''ale'' i to się nigdy nie zmieni. Wrrrrrrrr.
|
|
|
#90 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zawsze coś wywęszy, każdy kto nie jest za nim, jest jego wrogiem i na pewno ma czarną przeszłość.. Jakby mało było w Polsce problemów, obaw o przyszłość... ehh ![]() Nasi rodacy nie rozumieją, że przeszłość musi ustąpić przyszłości, więc to nia warto byłoby się zająć a nie wiecznie rozstrzącać : był/a agentem czy nie?? Co do Grassa- przyznał się kupę lat wcześniej ale nikt tego nie wychwycił. Teraz widocznie komuś na tym zależy.. A Wałęsa ? Jak zykle gada i gada, nie słucham...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.

- i dobrze robi moim zdaniem.
.

.A szkoda,bo bardzo mi się tęskni za jakąś dobrą książką polskiego autora 

.Na pewno jakieś tytuły są,nie mówię,że nie ale gdzie się nie pytam,to oczy wytrzeszczają na mnie

.