Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejszość... - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-17, 17:44   #61
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejszość...

Cytat:
Napisane przez lullaby22
Ha!
No i wszystko jasne.
Grass udzielił dziś wywiadu, w którym powiedział, że honorowego obywatelstwa Gdańska się nie zrzeknie.

Właśnie wkeikłam u góry cytat z linka Anett o tym samym - i dobrze robi moim zdaniem.

A co do książki,to zobaczymy jakie będzie miała powodzenie.O Myśliwskim nie słyszałam i o jego ksiązce też nie-może Grass też nie słyszał .

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-17, 17:58   #62
lullaby22
Zakorzenienie

Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejszość...

Cytat:
Napisane przez Fresa
Właśnie wkeikłam u góry cytat z linka Anett o tym samym - i dobrze robi moim zdaniem.
To przepraszam.
Chyba bardziej jestem zaaferowana sprawą Herberta a tę wiadomość właśnie podali w radio, jako wiadomość "sprzed chwili".

Cytat:
Napisane przez Fresa
O Myśliwskim nie słyszałam i o jego ksiązce też nie-może Grass też nie słyszał .

Oj, to należy nadrobić zaległości . Jego (Myśliwskiego) Widnokrąg jest godzien polecenia.
Warto

.
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-17, 18:25   #63
ruda7816
Zakorzenienie

no i bardzo dobrze.
Zachowal się po ludzku,nie stroil fochow.
Brawo dla Grassa.

Stary 2006-08-17, 18:58   #64
Fresa
Zakorzenienie

Lullaby,chętnie bym przeczytała ,ale nie mam dostępu do polskich książek-żadnych .A szkoda,bo bardzo mi się tęskni za jakąś dobrą książką polskiego autora .

Hahaha dziewczyny zobaczcie jaką perełkę wyłowiłam :

Cytat z :http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3555685.html
Cytat:
Wałęsa zaznaczył też, że pisarz stawia w niezręcznej sytuacji swoich przyjaciół w Gdańsku "Mamy za chwilę wybory samorządowe, no przecież Paweł Adamowicz (obecny prezydent Gdańska z PO - PAP), będzie startował na prezydenta i PiS będzie grał tymi sprawami. Grass robi nieprzyjemności swoim przyjaciołom, czy znajomym" - powiedział Wałęsa.
A więc wychodzi na to,że PiS skorzysta jeśli prezydent Gdańska nie odbierze tytułu Grasswowi,bo przeforsuje swojego kandytata na stanowisko prezydenta Gdańska.Wiecie co,a co może Grassa obchodzić ,że Paweł Adamowicz z PO chce się powtórnie ubiegać o to stanowisko? Okazuje się,że wszystko można wykorzystać na swoją korzyść-teraz od Grassa zależy,kto będzie prezydentem Gdańska -wybaczcie,ale nie mogłam się powstrzymać.

Stary 2006-08-17, 19:03   #65
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Słyszałam wypowiedź obecnego prezydenta Gdańska na ten temat. Powiedział, że politycy powinni trzymać się z dala od tej sprawy i on nie widzi powodu, żeby odbierać Grassowi honorowego obywatelstwa.
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-17, 19:06   #66
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s
Słyszałam wypowiedź obecnego prezydenta Gdańska na ten temat. Powiedział, że politycy powinni trzymać się z dala od tej sprawy i on nie widzi powodu, żeby odbierać Grassowi honorowego obywatelstwa.
Nie słyszałam tej wypowiedzi -bardzo mądrze powiedział .Ale za to pewnie stołek straci .Widać bardzo mądry człowiek,skoro woli zachować zdrowy rozsądek niż wygodną posadkę.

Stary 2006-08-17, 19:24   #67
lullaby22
Zakorzenienie

Cytat:

Ja czytałam jego wypowiedź w Wyborczej
I odniosłam bardzo dobre wrażenie. Rzeczywiście z kontekstu całej wypowiedzi wynika, że prezydent Gdańska stoi zdecydowanie po stronie Grassa a poczynania polityków nazwał działaniami na rzecz pozyskania elektoratu.

Cytat:
Napisane przez Fresa
Lullaby,chętnie bym przeczytała ,ale nie mam dostępu do polskich książek-żadnych .A szkoda,bo bardzo mi się tęskni za jakąś dobrą książką polskiego autora
Ojjojoj, jak Ty dajesz radę bidulko?
Stary 2006-08-17, 19:27   #68
Fresa
Zakorzenienie

Hihihi ,po hiszpańsku sobie czytam .Ale jeszcze się nie natknęłam na nic polskiego autora po hiszp.-jacyś mało znani tu są .Na pewno jakieś tytuły są,nie mówię,że nie ale gdzie się nie pytam,to oczy wytrzeszczają na mnie .

A wracając do tematu-to w Faktach powiedzieli,że rada miasta Gdańska może sama zdecydować o odebraniu honorowego obywatelstwa-zgoda prezydenta nie jest potrzebna.Czyli na razie nie ma końca tej historii.

Stary 2006-08-17, 19:32   #69
lullaby22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa
Hihihi ,po hiszpańsku sobie czytam .
Uff, dobre i to
Bez książek sobie dnia nie wyobrażam
Stary 2006-08-17, 19:34   #70
Fresa
Zakorzenienie

Kiedyś w Polsce czytałam 4 książki tygodniowo .Teraz zdecydowanie mniej,bo mam mniej czasu .Za dużo w necie przesiaduję .

Stary 2006-08-17, 21:14   #71
Anett_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fresa
Anett,ale wylewna Twoja odpowiedź
Nie gniewaj sie Freso, ciut jestem apolityczna zwłaszcza tam, gdzie politycy nie powinni być sędziami.
Nie można oceniać tylko na podstawie wycinka życiorysu.

Cytat:
Napisane przez Fresa

A co do książki,to zobaczymy jakie będzie miała powodzenie .
Zabieg marketingowy okazał się bardzo skuteczny.
Premiera książki miała odbyć się na początku września, została przyspieszona i mimo, że trafiła do księgarni dwa dni temu w cenie- bagatela, 24 euro/szt, nakład juz wymaga dodruku
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-17, 21:53   #72
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Nie chce mi się wierzyć, że pisarz tej klasy mógł zrobić coś takiego tylko po to, żeby zdobyć czytelników
Stary 2006-08-17, 22:02   #73
Fresa
Zakorzenienie

Anett,po prostu fajnie to wyglądało ,jak post wyżej pisałam,czy ktoś wie co dalej w tej sprawie- i pojawiłaś się Ty z linkiem .

Amistad,no w sumie pieniądzy mu nie brakuje ,więc pewnie nie o to mu chodziło.Ale jeśli już potrzebny dodruk-to jak widać zamieszanie zrobiło się spore .

Stary 2006-08-17, 22:17   #74
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Może niepotrzebnie łączy się te dwie sprawy.
Ale tylko Grass wie, co chciał osiągnąć mówiąc to w tym czasie... w ogóle to mówiąc.
Stary 2006-08-17, 22:27   #75
Fresa
Zakorzenienie

Może chciał rozliczyć się ze swoją przeszłością-taki rachunek sumienia i zamknąć za sobą ten rozdział.Ale tak jak mówisz ,to tylko on wie.

Stary 2006-08-18, 00:36   #76
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Ciekawy artykuł, dotyczący pośrednio Grassa
Jak bliźniacy chcieli/chcą wykorzystać ostatnie wyznanie pisarza --> "FAZ": Antyniemiecka mobilizacja Kaczyńskich

A tak z ciekawości zapytam
Ktoś czytał artykuł z Wprost dotyczący Herberta. Ja się przyznam, że nie czytałam i tylko wiem tyle, co mówili w TV. Jestem trochę zaskoczona tekstem przeprosin redaktora naczelnego Wprost, bo z niego wynika, że ktoś źle zinterpretował artykuł i zrobił się szum.

Cytat:
"Intencją autora artykułu i redakcji nie było sugerowanie, że Zbigniew Herbert współpracował z SB, a jedynie zasygnalizowanie, jak bardzo bezpieka PRL niszczyła ludzi. Jeśli wskutek dokonania przez autora tekstu Jakuba Urbańskiego nieuprawnionej nadinterpretacji zaprezentowanych w artykule informacji naraziliśmy na szwank pamięć o Wielkim Polaku oraz dotknęliśmy kogokolwiek, raz jeszcze - w imieniu swoim i autora artykułu - serdecznie przepraszam" - napisał redaktor naczelny tygodnika "Wprost" Piotr Gabryel w tekście przeprosin.
Wprost przeprasza żonę Herberta

Edytowane przez amistad.k.m.s
Czas edycji: 2006-08-18 o 01:32
Stary 2006-08-18, 07:02   #77
Anett_
Wtajemniczenie

Cytat:

A tak z ciekawości zapytam
Ktoś czytał artykuł z Wprost dotyczący Herberta. Ja się przyznam, że nie czytałam i tylko wiem tyle, co mówili w TV. Jestem trochę zaskoczona tekstem przeprosin redaktora naczelnego Wprost, bo z niego wynika, że ktoś źle zinterpretował artykuł i zrobił się szum.
Cytat:
Napisane przez J.Urbański
"Przez ponad trzy lata Zbigniew Herbert kontaktował się z bezpieką"...
(...)"Okazuje się jednak, że niezłomny poeta Zbigniew Herbert był cennym informatorem peerelowskiej służby bezpieczeństwa. Informował SB przede wszystkim o środowisku polskiej emigracji w zachodniej Europie. Kontakty Zbigniewa Herberta z peerelowską bezpieką rozpoczęły się w 1967 r. i trwały prawie do końca 1970 r."
Trudno mówić tu nadinterpretacji czy błędnym zrozumieniu intencji autora.

Amistad, częśc artykułu udostępnioną mediom i czytelnikom on-line, Znajdziesz tutaj:

http://www.wprost.pl/ar/?O=93652
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-18, 09:39   #78
Fresa
Zakorzenienie

Właśnie prezydent i premier powinni dbać o dobre stosunki z sąsiadami.A patrza tylko jak wygrać wybory samorządowe.

O Herbercie też słyszałam tylko z telewizji.Teraz przeczytałam ten artykuł z linka Anett i wszystko wydaje się jasne .Nie wiem o co chodzi z tą nadinterpretacją .

Stary 2006-08-18, 10:20   #79
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Interia:Lech Wałęsa zapowiedział, że zrzeknie się honorowego obywatelstwa Gdańska, jeśli nie uczyni tego Guenter Grass.

Były prezydent zapowiedział, że jeżeli pisarz nie wyjaśni gdańszczanom okoliczności swojej

służby w Waffen-SS, on nie będzie miał innego wyjścia. Wałęsa uważa, że postawa Grassa jest egoistyczna i nie uwzględnia polskiego stanowiska.

Alez to płytkie....Takie...pod publiczkę robione, nieprawdaż?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-18, 10:54   #80
elsi
Zakorzenienie

Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejsz

Cytat:
Napisane przez szajajaba
Interia:Lech Wałęsa zapowiedział, że zrzeknie się honorowego obywatelstwa Gdańska, jeśli nie uczyni tego Guenter Grass.
Były prezydent zapowiedział, że jeżeli pisarz nie wyjaśni gdańszczanom okoliczności swojej służby w Waffen-SS, on nie będzie miał innego wyjścia. Wałęsa uważa, że postawa Grassa jest egoistyczna i nie uwzględnia polskiego stanowiska.

Alez to płytkie....Takie...pod publiczkę robione, nieprawdaż?
"Uderz w stól, a nożyce się odezwą"
W obu sprawach o których piszecie - zarówno Grassa jak i Herberta - podzielam Wasze zdanie. Sama interesuję się historią II Wojny Światowej, przez pryzmat mojego ukochanego Krakowa (getto żydowskie, jego likwidacja, obozy pracy i koncentracyjne). Dużo czytam na ten temat i zdaję sobie sprawę, jak trudna jest ocena tamtych czasów i ludzi (po obu stronach!). Ale w tym przypadku to nie rzeczowa ocena, ale dziwne zagrywki na najniższym poziomie. Co za wstyd dla Polski Można by skomentować cała sprawę cytatem z tak ulubionej dla Polaków księgi: "Kto z was bez grzechu, niech pierwszy rzuci (...) kamieniem". Zwłaszcza w kontekście komentarzy internautów, jakie czytam pod artykułami o sprawie G. G. (to tylko kilka cytatów):
Cytat:
Kłamczuszek zbiera teraz cięgi i jest jeszcze zdziwiony.A to ciekawe.
Cytat:
Jestem przekonany że honorowe członkostwo otrzyma w chamobronie ktora jest zbiorowiskiem post-sowieckich, post-UBolskich i post-hitlerowskich bandytów...
Cytat:
Czy nie widzicie ze GG po prostu sobie kpi z ludzi ?Cala jego popularnosc wynika z faktu ze sporo Polakow ma potrzebe przyjazni z katem a tu nawinal sie jescze taki ktory wydal sie porzadnym Niemcem i nawet znizyl sie by wypic piwo z Polakiem ... no to go zaraz uczynili bohaterem LOL
Zastanawiam się, jak mocno daje się zmanipulować polskie społeczeńtwo? A może, jak bardzo pełne jest jadu i nienawiści?
elsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-18, 11:05   #81
ruda7816
Zakorzenienie

Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejsz

O cholera, Elsi ,ale komenty!!!
kto to komentuje?????
To chyba malo swiadomi ludzie.
Oj tak zachowania Polakow wolają o pomste do nieba.
Drazni mnie to coraz bardziej
Stary 2006-08-18, 11:09   #82
Konto usunięte

Dlaczego jesteście kretyńskimi komentarzami zdziwione? Spotkałyście kiedyś inteligentne komentarze na Interii czy Onecie? inteligentne komentarze to piszą Wizażanki
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-18, 11:10   #83
elsi
Zakorzenienie

Rudasku, popatrz tutaj:
Cytat:
W dzisiejszych Niemczech popularność zyskuje się dzięki przynalezności do
Waffen SS. Nie dziwi to gdy spojrzec na inne aspekty hitleryzacji RFN - nagonka
na Polskę, szalejący antysemityzm, odradzające się dążenia mocarstwowe.
Gdy Grassowi było to na rękę był socjaldemokratą, gdy lepiej sprzedaje się
nazizm zostaje SSmannem.
Faktycznie, pewne symptomy, opisane tutaj są dostrzegalne w Niemczech i mocno mnie to martwi. Ale komentarz, już jako całość, to jakieś brednie!
Cytat:
Napisane przez szajajaba
Dlaczego jesteście kretyńskimi komentarzami zdziwione? Spotkałyście kiedyś inteligentne komentarze na Interii czy Onecie?
Bo piszą je Polacy. Piszą tak jak myślą (?) bo są anonimowi. Często oko w oko z Tobą, by się nie przyznali do takich opinii. Bo tak może myśleć Twój dobry znajomy, sąsiad, koleżanka z roku.
Stary 2006-08-18, 11:14   #84
aaricia8
Zakorzenienie

Wałęsa wciąż ma się za Wielkiego Ojca i Przywódcę Narodu...

Świadczą o tym nie tylko jego wypowiedzi, ale i to ciągłe startowanie w wyborach prezydenckich. Wszyscy wiemy z jakim skutkiem.

EDIT: Swoją drogą Kurski wzbudza we mnie tak negatywne emocje, że chyba bym mu moooocno wygarnęła, gdybym go spotkała... Niech się chłopak lepiej pilnuje.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-18, 11:22   #85
Fresa
Zakorzenienie

Wałęsa miał swoje 5 minut ,jak był prezydentem-i co zrobił dla kraju?Z mojego punktu widzenia pogrążył Polskę w jeszcze większej nędzy i ruinie.Jak chce to niech się zrzeka-mi to obojętne .

Elsi,bardzo mądry cytat podałaś-"kto jest bez grzechu..." -nie ma ludzi kryształowych i chyba każdy z nas ma jakiś grzeszek na sumieniu.Tylko jak widać trzeba uważać,żeby nie powiedzieć o kilka zdań za dużo.

Stary 2006-08-18, 11:27   #86
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez elsi
Bo piszą je Polacy. Piszą tak jak myślą (?) bo są anonimowi. Często oko w oko z Tobą, by się nie przyznali do takich opinii. Bo tak może myśleć Twój dobry znajomy, sąsiad, koleżanka z roku.
Elsi, ale ja nigdzie nie napisałam, że sadzę inaczej. Doskonale wiem, że moi sąsiedzi tak mogą mysleć, ludzie, z którymi pracuję, których spotykam w sklepie, barze, w Sieci...natomiast znam dosć dobrze opinie moich bliższych znajomych czy przyjaciół, i z pewnością nie są tak ograniczone. Nawet, jeśli nie popierają GG, to opinie wyrażają z klasą, a nie jak ostatnie prymitywy
Stary 2006-08-18, 11:35   #87
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa
Elsi,bardzo mądry cytat podałaś-"kto jest bez grzechu..." -nie ma ludzi kryształowych i chyba każdy z nas ma jakiś grzeszek na sumieniu.Tylko jak widać trzeba uważać,żeby nie powiedzieć o kilka zdań za dużo.
Racja Freso. Natomiast jeśli o mnie chodzi - nie jestem mściwą osobą, ale bardzo bym się ucieszyła, gdyby znaleziono coś na Kurskiego. Ten facet aż się prosi o coś takiego. Tyle tylko, że ma zdaje się zbyt przyzwoitych przeciwników.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-18, 11:35   #88
elsi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szajajaba
Elsi, ale ja nigdzie nie napisałam, że sadzę inaczej.
Nie, nie o to mi chodziło, że inaczej. To był raczej taki skrót myślowy (przepraszam za nieścisłość ) do mojej niedawnej dyskusji z koleżanką, że jest "tolerancyjna, ale tych bambusów z targów (chodziło o Koreańczyków) nie trawi".
Po tylekroć dziwiłam się, gdzie są ludzie wygłaszający podobne opinie w necie, jeśli wszyscy moi znajomi to młodzi, mądrzy i tolerancyjni ludzie - przecież to wiem, czyż nie? A słowo, do słowa i okazuje się często inaczej
Stary 2006-08-18, 11:45   #89
ruda7816
Zakorzenienie

Oooo tak dziewczyny czlowiek jest mocny w gębie anonimowo.
Ciekawe czy Ci ktorzy to pisza wyrrzygaliby Grassowi prosto w twarz swe racje
A co do pana Walesy,to ja sie na ten temat nie wypowiadam,gdyz zaraz sie krwią zaleję ,a po co mi to w weekend????

O ludzie Polacy zawsze mieli jakies ''ale'' i to się nigdy nie zmieni.
Wrrrrrrrr.
Stary 2006-08-18, 12:09   #90
dureksis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aaricia8
Racja Freso. Natomiast jeśli o mnie chodzi - nie jestem mściwą osobą, ale bardzo bym się ucieszyła, gdyby znaleziono coś na Kurskiego. Ten facet aż się prosi o coś takiego. Tyle tylko, że ma zdaje się zbyt przyzwoitych przeciwników.
Dokładnie, Kurski, największy pieniacz, przydałoby się aby w końcu mu czymś usta zatkać....
Zawsze coś wywęszy, każdy kto nie jest za nim, jest jego wrogiem i na pewno ma czarną przeszłość..

Jakby mało było w Polsce problemów, obaw o przyszłość... ehh
Nasi rodacy nie rozumieją, że przeszłość musi ustąpić przyszłości, więc to nia warto byłoby się zająć a nie wiecznie rozstrzącać : był/a agentem czy nie??

Co do Grassa- przyznał się kupę lat wcześniej ale nikt tego nie wychwycił. Teraz widocznie komuś na tym zależy..
A Wałęsa ? Jak zykle gada i gada, nie słucham...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości