PARYŻ... samemu czy z biurem podróży? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-22, 08:28   #61
aaricia8
Zakorzenienie

Dot.: PARYŻ... samemu czy z biurem podróży?

Do Paryża przyjeżdzam TGV, więc nie będę znała drogi z lotniska do miasta. Więc muszę mieć opracowaną przyzwoicie drogę powrotną a powiedz, czy przypadkiem z stacji metra Denfert Rochereau nie odjeżdża ORLYBUS? Czy kojarzysz ile kosztuje na niego bilet? No i powiedz mi, czy jadąc metrem kasuję również bilet za sporą walizkę?
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-22, 14:52   #62
1stLaDy
Wtajemniczenie

nigdy za walizke nie dokasowywalam biletu,ja do orlybusa wsiadam zawsze w 13 dziecicy wiec niewiem czy staje akurat tam,bilet to 6.80 euro

171cm
1stLaDy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-30, 17:29   #63
zenekr
Przyczajenie

Talking Dot.: PARYŻ... samemu czy z biurem podróży?

Witam wszystkich!!!
Mam mam mały problem... mysle i mysle i wymyslilem chodzi o sylwestra, zaplanowalismy ,ze zrobimy sobie przygode i pojedziemy na sylwka do Paryza. samochodem osobowym oczywiscie czy mozecie mi pomoc? prosze o informacje dotyczace drogi ,jak to wyglada cenowo(autostrady, winiety, ceny ropy, itd), kontrole policji, na co glownie zwracac uwage oraz ceny w samym Paryzu nie obrazilbym sie gdyby ktos podał takze adresy konkretnych sprawdzonych hoteli. Narazie to sa ambine plany ale juk juz sobie postanowilem to jechac musze z góry Wam dziekuje za pomoc i kto wie.. moze do zobaczenia niebawem w Paryzu
zenekr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-01, 09:57   #64
aaricia8
Zakorzenienie

Wróciłam właśnie z Paryża i powiem - jeśli jechać, to samemu, bez biura podróży. Zorganizowałam wszytsko przez internet (łącznie z odwiedzeniem Belgii) bez problemów. Polecam
Stary 2008-11-02, 12:58   #65
studio23
Raczkowanie

aaricia8 mozesz polecic jakies lokum ? podac kontakt - www ? - miejsca gdzie sie zatrzymlas w paryzu ? oczywiscie jesli jestes zadowolona z mijsca pobytu

Edytowane przez studio23
Czas edycji: 2008-11-02 o 13:06
studio23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 14:40   #66
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zenekr Pokaż wiadomość
Witam wszystkich!!!
Mam mam mały problem... mysle i mysle i wymyslilem chodzi o sylwestra, zaplanowalismy ,ze zrobimy sobie przygode i pojedziemy na sylwka do Paryza. samochodem osobowym oczywiscie czy mozecie mi pomoc? prosze o informacje dotyczace drogi ,jak to wyglada cenowo(autostrady, winiety, ceny ropy, itd), kontrole policji, na co glownie zwracac uwage oraz ceny w samym Paryzu nie obrazilbym sie gdyby ktos podał takze adresy konkretnych sprawdzonych hoteli. Narazie to sa ambine plany ale juk juz sobie postanowilem to jechac musze z góry Wam dziekuje za pomoc i kto wie.. moze do zobaczenia niebawem w Paryzu
Podbijam pytanie!

Dziewczyny potrzebuje świezych info odnośnie tego co jest powyzej, jeśli ktoś móglby pomóc to baaardzo prosze.

cytrynowo_piaskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 18:39   #67
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez studio23 Pokaż wiadomość
aaricia8 mozesz polecic jakies lokum ? podac kontakt - www ? - miejsca gdzie sie zatrzymlas w paryzu ? oczywiscie jesli jestes zadowolona z mijsca pobytu
Ja spałam w tym hotelu:
http://www.booking.com/hotel/fr/brux...abel=review_am

Poszukaj na tej stronie www.booking.com - mają sporo ofert

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-04, 18:44   #68
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

Dziekuję za odpowiedź.

Rezerwowałaś przez internet? Nie było problemu z trafieniem tam? Bez problemu zostaliście zakwaterowani?
Przepraszam za moją niewiedzę, ale nie mam kompletnie doświadczenia w samotnych wyjazdach

cytrynowo_piaskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 07:34   #69
studio23
Raczkowanie

aaricia8 dziekuje za info
widzialem booking.com jednak wole poznac opinie kogos kto tam byl ;]
studio23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 09:56   #70
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cytrynowo_piaskowa Pokaż wiadomość
Dziekuję za odpowiedź.

Rezerwowałaś przez internet? Nie było problemu z trafieniem tam? Bez problemu zostaliście zakwaterowani?
Przepraszam za moją niewiedzę, ale nie mam kompletnie doświadczenia w samotnych wyjazdach
Cytat:
Napisane przez studio23 Pokaż wiadomość
aaricia8 dziekuje za info
widzialem booking.com jednak wole poznac opinie kogos kto tam byl ;]
Ja do Paryża dojechałam TGV, więc szukałam hotelu blisko dworca (ten był 100 metrów dalej ) zakwaterowanie bez problemu, rezerwacja całkowicie przez internet. Płatność przy wymeldowywaniu się, nikt nie chciał żadnych pieniędzy wcześniej.
Stary 2008-11-07, 17:37   #71
zenekr
Przyczajenie

siemanko
zebrałem pare info. z tego co wiem i co warto zrobic to zalatwic do wszystkich pasazerow ewentualnie kamizelki odblaskowe, droga niby łatwizna, komplet zarowek wymagany(zapasowych) , wykupienie winiety na drogi we Francji ale nie znam ceny, jesli posiadasz okulary potrzebna bedzie para zapasowa , wykupienie ubezpieczenia na kraje uni europejskiej( dobrze by było na kazdego pasazera zdrowotne oraz jakies na auto choc ponoc wystarczy nasze krajowe oc),oczywiscie dobrze jest miec ze soba karte kredytowa tylko pewnie gdy wpadnie sie w wir zakupow bedzie ona spłacana dwa lata czas jazdy autem to ponad 15godzin... (w zaleznosci od kierowcy ) ceny- kosmos, złodzieji wiecej niz w Polsce... parkingi nawet kilkadziesiat euro za dobe, uwaga na fotoradary bo zdjecie przyjdzie do waszego domu bardzo szybko tak wiec szykowac na zmiane kierowce, brac gry planszowe, laptopy itd na wyjazd zeby sie nie nudzilo i w droge . jak gdzies sie myle to prosze o wyjasnienie i dorzucenie cenniejszych informacji
zenekr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-17, 18:23   #72
zosia21
Raczkowanie

jeśli chodzi o sprawdzony hotel to Premiere Classe na Montreuil, 64 rue Jean Lolive. mają tam małe pokoje 1, 2 i 3-osobowe, z wc i prysznicem. Posiada parking dla gości. Tylko co do sprzątaczek, to są natrętne, mimo wywieszonej kartki wchodzą do pokoi.
Obok za rogiem znajduje się sklep Lider Price - można zrobić tanie zakupy.
Cena za autostradę jeśli się nie mylę ok 40 euro, ale na 100% nie jestem pewna

http://s1.suwaczek.com/201003254980.png

Edytowane przez zosia21
Czas edycji: 2008-11-17 o 18:33 Powód: dodatkowe info
zosia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-04, 14:15   #73
see
Zadomowienie

Przed godziną narodził się pomysł spontanicznego wypadu wakacyjnego do Paryża na własną rękę.
Niestety pasuje mi tylko taki termin, ale akurat obecność wielu turystów nie stanowi dla mnie żadnego problemu.
Z tym, że zupełnie nie mam orientacji w jaki sposób najlepiej tam dolecieć i znaleźć naprawdę tani hotel - zależy mi tylko, żeby była łazienka, łóżko no i w miarę czysto . Podstawowe, schludne warunki. Samego zwiedzenia i poruszania raczej się nie boję, ponieważ to przygoda. Nawet jak się zgubię, to w końcu będzie to niezapomniana przygoda . Aha, jechałabym z moją siostrą, więc pokoje w hotelu musiałby być dwuosobowe. Chodzi mi o ok. 10 noclegów, w porywach do 2 tygodni, hehe.
Bardzo proszę o pomoc!
see jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 09:29   #74
owca79
Raczkowanie

A ja podpisuje sie pod wpisami globtroterow....
TYLKO SAMI!!!!
To europa i bedzie łatwiej niz w Polsce
owca79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-19, 23:24   #75
Hagar82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zosia21 Pokaż wiadomość
jeśli chodzi o sprawdzony hotel to Premiere Classe na Montreuil, 64 rue Jean Lolive. mają tam małe pokoje 1, 2 i 3-osobowe, z wc i prysznicem. Posiada parking dla gości. Tylko co do sprzątaczek, to są natrętne, mimo wywieszonej kartki wchodzą do pokoi.
Obok za rogiem znajduje się sklep Lider Price - można zrobić tanie zakupy.
Cena za autostradę jeśli się nie mylę ok 40 euro, ale na 100% nie jestem pewna

Te ceny w tym hotelu są za 1 osobę czy za cały pokój? Czyli jeśli dwuosobowy pokój ma cenę 62 EUR to jest 62x2 osoby czy za pokój 62 (czyli po 31 EUR)?
Hagar82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-22, 10:32   #76
1264cfbd25b40f51a2184bab410ce1a999cc0a39_625ded7235d3c
Konto usunięte

Jade do Paryża !
na ponad miesiąc. do pracy, ale mam andzieje że uda mi sie zoabczyć te wszystkie miejsca o których pisaliście
do tej pory nie ekscytowałams ie tym wyjazdem" ok jade, to jade"
a teraz jak czytam to wszystko
1264cfbd25b40f51a2184bab410ce1a999cc0a39_625ded7235d3c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-22, 10:37   #77
duskie
BAN stały

GG do duskie

Paryż jest moim odwiecznym marzeniem ! Już nie mogę się doczekac kiedy wyrobie prawo jazdy i tam pojade! Po nocach sni mi sie ten klimat.. te uliczki.. ta akordeonowa muzyka.. achhh .. Paryz uwazam za 8 cud swiata...
duskie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 14:09   #78
Shiim
Raczkowanie

Paryż- szał czy...

No właśnie czy warto jechać do Paryża na wakacje?
Ja wiem, że na pewno warto na sylwestra.
Wojciech Cejrowski- najmądrzejszy człowiek w telewizji (razem z panem profesorem Miodkiem) odradza http://www.youtube.com/watch?v=8AOhvEssyrc
Zwiedził cały świat więc swoje wie!
A Wy jak sądzicie?
Shiim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 14:52   #79
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Dot.: Paryż- szał czy...

sądzę, ze niezlym pomyslem jest korzystanie z wyszukiwarki wątków o Paryżu jest kilkanaście, ale z takich stricte związanych z tym o co pytasz polecam:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=259529
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=174317
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=59107
no i na 'emigrantkach' masz jeszcze o wizazankach we francji, co prawda emigrantki to nie podrozniczki, ale mozna zajrzec
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=81617
Stary 2009-07-18, 15:41   #80
Shiim
Raczkowanie

Dzięki bardzo.
Shiim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 19:08   #81
ewelinka3f
Raczkowanie

Byłam w Paryżu w czerwcu i mnie zachwycił
ewelinka3f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-16, 18:44   #82
natalia_07
Przyczajenie

Witam wszystkie które tak pokochały ParyżJa wybieram się tam już w przyszłą sobotę z moim uochanymJedziemy samochodem sami na kilku dniowy romantyczny urlopZawsze o tym marzyłam Chciałbym tylko się dowiedzieć gdzie najlepiej się zatrzymać który hotel?i jak to wszystko zacząc gdzie w jakich godzinach się wybieraćDziekuje z góry za wszystkie podpowiedzi
natalia_07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-21, 16:08   #83
KrzysiekTrojmiasto
Raczkowanie

Obecnie, kiedy siatka połączeń lotniczych jest dośc gęsta czy podróż samochodem to już nie problem polecam samemu zorganizowac sobie pobyt. Jeżeli ktoś nie jest wiecznie narzekający, nie szuka dziury w całym i co wazne nie trzeba się nim opiekowac to tym bardziej powinien dac sobie radę. I co najważniejsze jadąc samemu sami ustalamy program i jesteśmy "władcami" swojego czasu pozdrawiam
KrzysiekTrojmiasto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-22, 11:40   #84
amelkaka
Raczkowanie

żadnych biur podróży: plan metra, przewodnik, mapka i aparat. I właź w każdą dziurę, która wyda ci się interesująca (o ile jest bezpieczna).. wtedy poznasz prawdziwy Paryż, który może, ale nie musi Ci się spodobać
Stary 2010-05-31, 09:32   #85
Strongmenka
Raczkowanie

W zeszłym roku byłam we Francji z biurem podrȯży i nie żałuje, myśle ze gdybyśmy sami pojechali nie zwiedzilibyśmy tyle, bo dużo czasu zajełaby nam jazda, stanie w kolejkach itk. Biuro podrȯży ma to z gȯry przgotowane. Ale wycieczka do Paryża na własną ręke też ma swoje plusy, przynajmniej nie trzeba być uzależnionym od całej grupy i można wszystko zwiedzać według własnych upodobań.
Strongmenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-14, 14:06   #86
kukulka700
Raczkowanie

Witajcie drogie wizażanki Moim pomysłem jest wyjazd do tego pięknego Kraju lecz samemu nie jest tak fajnie więc może jest ktoś chętny ?? Pozdrawiam!
kukulka700 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-15, 15:23   #87
MagdaMalaMi
Raczkowanie

ja byłam z biurem podróży Funclub na 6+4. wypoczynek na lazurowym wybrzeżu połączony ze zwiedzaniem. Cód, miód. Polecam.
MagdaMalaMi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 21:33   #88
Isabells
Raczkowanie

UP!

W wakacje kończę 18 lat i chcę się wybrać do Paryża. Bilety i nocleg już zarezerwowany (dzięki radom wizażanek tylko 20e za nocleg niedaleko Montmartre i to u Polaków, którzy tam już jakiś czas mieszkają i w razie czego pomogą).
Jadę z mamą - problem taki, że tylko ja znam angielski. Ona tylko polski.
Boję się trochę, że się pogubię w metrze i w mieście, bo to będzie na mojej głowie. Ale skoro mówicie, że łatwiej niż w Londynie, to może nie będzie tak źle.
Strasznie się boję tego francuskiego - żadnego słowa nie znam. Ale w sierpniu będzie pełno turystów, a oni na pewno angielski już znają.
Szkoda, że akurat w sierpniu tam jadę, bo podobno większość francuzów prawdziwych własnie wtedy wyjeżdża z powodu turystów. Ale szkoły nie opuszczę.

Żeby na spokojnie coś zobaczyć jedziemy na 9 dni, a 10 dnia rano wyjazd.
No i mam kilka pytań dla ludzi, którzy już tam byli:
1) Jaki przewodnik dostępny w Polscej jest dobry? Najlepiej taki z przybliżonymi cenami wejść.
2) Jak to jest z tymi darmowymi wejściami? Słyszałam, że członkowie UE przed 26 rokiem życia do wielu miejsc wchodzą za darmo.
3) Disneyland czy Asterix Park? Na oba nie chcę marnować czasu, wolę zobaczyć więcej Paryża. Ktoś tu pisał, że w AP jest więcej atrakcji dla starszych i dlatego myślę, żeby właśnie tam pojechać. Ale zastanawiam się, czy nie lepiej do Disneylandu chociażby po to, żeby go zobaczyć, bo ponoć widoki świetne. Co poradzicie?
4) Gdzie znajdę twórczość Moneta?
5) Są gdzieś rozpisane te ich strefy? Bo mam kilka planów na pobliże Paryża i nie wiem, jakie to strefy.

Z góry dziękuję za pomoc

Co do biura podróży. Jak sobie przeliczyłam wycieczkę, na którą miałam jechać, to się nie opłaca. W biurze podróży - 5 dniowa wycieczka w tym 3 noclegi i 3 śniadania w cenie z podróżą autokarem dla 2 osób - 2200 zł. Wszystkie wstępy, obiady i inne posiłki, bilety na metro kupuje się samemu.
Samemu - lot samolotem w obie strony i 9 noclegów w pobliżu Montmartre dla 2 osób - ok.1900 zł. (zależy jakie się złapie bilety, na ryanair są w obie strony dla 2 osób nawet po niecałe 600zł i właśnie na nie się załapałam). Wszystkie wstępy, posiłki, bilety na metro kupuje się samemu.

Czyli w niższej cenie (o wiele przekraczającej wartość tych 3 śniadań, bo raczej nie kosztują 300zł) ma się wygodniejszy transport, więcej noclegów w lepszym miejscu, i chodzi się gdzie się chce bez tłumu ludzi przed i za sobą.

Edytowane przez Isabells
Czas edycji: 2011-04-10 o 21:39
Isabells jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-11, 16:41   #89
firieness
Raczkowanie

W Paryżu byłam 5 lat temu i w tym roku znowu jadę z siostrą i koleżanką również w sierpniu.
1) Kupiłam przewodnik Wiedzy i Życia - ok 90 zł czyli dość drogi ale według mnie zawiera naprawdę dużo informacji i opisów.
Ceny wejść i tak trzeba sprawdzić w necie - prawie każde muzeum, galeria itp mają strony internetowe, które w tym przewodniku są podane.
2) Rzeczywiście na większości stron internetowych jest podane, że są darmowe wejściówki dla obywateli UE do 26 roku życia i zamierzam to sprawdzić w praktyce
3) Byłam w Disneylandzie i polecam, bo to po prostu klasyka Asterix ma podobno lepsze rollercoastery i jest tańszy.
4) Mój przewodnik podaje 3 muzea: Musee d'Orsay oczywiście i Musee Marmottan - Claude Monet i Musee de l'Orangerie
5) Na stronie www.rapt.fr w "Plan Interactif" (pomarańczowe kółko po lewej) - to jest strona komunikacji miejskiej, ale w wersji angielskiej jest bardzo mało informacji niestety.
firieness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-11, 17:53   #90
Isabells
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedź
Ja własnie wolę te rollercoastery, bo dla osoby starszych tylko one stanowią jakąś atrakcję. A płacić dużo za wejście do Disneylandu tylko po to, żeby obejrzeć widoki - nie wiem, czy to się opłaca.
Z tymi strefami własnie problem, bo znalazłam informacje tylko po francusku, a ja nawet nie wiem jak jest "ja" czy "dzień dobry" po francusku - dzięki za angielskie. Mało bo mało, ale zawsze coś.
Jakby ktoś coś jeszcze wiedział, to będę wdzięczna za informacje.

Zerknę sobie na ten przewodnik w empiku - o ile jest.
A linie metra można już w Polsce dostać, czy dopiero na miejscu?
Isabells jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości