|
|
#61 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: zapachowe bliźnięta
Dla mnie też są podobne
i obie zawierają brzoskwinię, cynamon, drzewo sandałowe, cedr oraz wanilię. Gdyby nie ciężka, słodka waniliowa baza DV( w FdB jakoś nie czuję wanilii ), pachniałyby niemal identycznie.Inne zapachowe siostry to: Light Blue= I Love Love= Eclad D'arpege (dwa pierwsze zostały, zdaje się, stworzone przez tego samego perfumiarza )Lovely= Narciso Rodriguez edt
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na mnie Stella jest bardziej hmm..upojna niż słodka , nieco transparentna, przełamana dymem, nie wyczuwam w niej żadnych jadalnych nut, uwielbiam ją w upały. Ale to pewnie kwestia tego, że moja skóra raczej gasi słodycz.Natomiast Tumulte, owszem, to pączek ze smakowitą różaną konfitura, oblany lukrem
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
Dolce Vita I Feminite du Bois??
Dla mnie są kompletnie różne!! O ile Dolce bardzo mi się podoba, jest taki... rozleniwiający, to FdB wręcz mnie przeraża swoją początkową kamforą, która potem zmienia się w zioła z beheerovki (trafne porównanie) - brrr |
|
|
|
|
#67 |
|
Raczkowanie
|
Uhm, tez się dziwię temu porównaniu. Dla mnie zupełnie różne zapachy. FdB zdecydowanie bardziej orientalno przyprawowy.
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, potem zapach staje się suchy, drewniany i kadzidlany. Już go znam i zgadzam się, że wcale nie jest podobny do OI Moim zdaniem strasznie podobne do siebie, a nawet identyczne są: Addict i Trouble.
|
|
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
A mi się wydaje, że nie są podobne ![]() Za to Miracle Forever przypomina Allure Sensuelle...
|
|
|
#71 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ooo wypraszam sobie, lanvin eclat d'arpege dla mnie wogóle nie przypomina Miracle !!! |
|
|
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
nu edp = black cashmere
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
Rozeznanie
|
Ja również
Jedyne, co Nu i BC mają wspólnego (przynajmniej na mnie) to kadzidło.
|
|
#75 |
|
Rozeznanie
|
Również dementuję
. Nawet mimo tego kadzidła dla mnie to są zupełnie różne zapachy.
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
Nu i BC może i są z tej samej rodziny, ale z pewnością nie są siostrami bliźniaczkami
|
|
|
|
|
#77 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajsze odkrycie i szok
- Le Parfum Lalique i Escada Collection (niemal to samo!) (macie też tak? oj, chyba nie macie bo prównywany był ten Lalique np. do Cristobala (ja nie widzę podobieństw aż w takim stopniu)) A ciut wcześniej Narciso For Her i Rumeur ... - ale tu jednak po pewnym czasie da się wyczuć lekką różnicę, zdecydowanie (moim zdaniem) na korzyść Narciso
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
Mi wydają się podobne(ale nie identyczne) do siebie Gucci Rush i Cat Deluxe Naomi Campbell
|
|
#79 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Szok! Eden i Amariage Mariage? Ja chyba śnię... to juz 2 szok w tym wątku. Jestem szczerze zaskoczona waszymi typami! Większość wyróżowionych zapachów, moim zdaniem nie jest do siebie podobna, a co dopiero aby zestawić je w jednym szeregu i uznać za bliźnięta. Widać co człowiek to inne czucie. |
|||
|
|
|
|
#80 |
|
BAN stały
|
E., proszę nie bij już... już wystarczy
![]() ale gdy powąchałam Asję przed oczami stanął mi Cinnabar (którego szczerze nie znoszę) OI na mnie jest łągodniejszą i nie-cyber-punkową wersją Słonia. Nu edp na własnoręcznie zmajstrowanym blotterze służącym jako zakłądka do książki uderzyło podobieństwem do BC SMS jest niemigrenowym Sotto Voce Ostatnia nuta Feminite du Bois do złudzenia przypomina mi zasypiający już Avignon. Timbuktu jest tłuściejszą i nie-do-noszenia wersją Dzongkhi Bois Farine L'Artisana jest łagodniejszą i pudrową wersją Sandalo Etro o Chaosie i Idolu już pisałam ![]() o EdF i TfT również ![]() a! jeszcze jedno! czy Cuir Ottoman nie przypomina Wam Dzinga? ![]() (w najbliższych dniach postaram się rozbroić CO, zobaczymy, co to za drań )
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
Narciso Rodriquez w pierwszej fazie do złudzenia przypomina Comme une Evidence YR. Oba zapachy zblizone do siebie,przy czym ten pierwszy jest ciut cieplejszy,taki bardziej cielesny i mniej trwały,a ten drugi bardziej ostrzejszy,zielony i trzyma sie dłuzej na skórze
|
|
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym to raczej przypisała inej chemii skóry.
Np. Gloria Carachel i Moschino Couture!, pachną na mnie nie indentycznie co prawda , ale podobnie waniliowo. A skąd , na mnie La Parfum jest cieplejsze, esencjonalne ale nieco ..leniwe , a Escada Collection posiada wyraźnie ostrzejszego pazurka.
|
|
#84 |
|
Raczkowanie
|
Mój nos zarejestrował podobieństwa:
Addict - Brit gold, Trouble Python - Desnuda, Narciso - Lovely, It's KAOS Gosha Alchimie - Cristobal, Olimpia Pollena Eva Feminite du Bois - Idole de Lubin OI - Chaos, Tsukimi LB - Secret Wish, I love Love, Eau de Rubylips Ultraviolet - Anna Sui Amor amor - Purple Lips Fluid - Emporio She(złote) Lacoste PF - Inside Trussardi (w końcowej nucie) Angel - Miracle Forever( zwłaszcza nuty bazy, początkowo nic nie wskazywało) Noa - Ode au Reve Margaretha Ley - Aria Missoni i wiele innych, których w tej chwili sobie nie przypominam
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie byłam w trakcie pisania tego
![]() A tak wogóle to bardzo podobne są: Baby Doll,Par Amour Tojours i Bright Crystal |
|
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Z wrażenia chyba dziś nie zasnę.
Idę wąchać i szukać choć jednej podobnej nutki... W przypadku pierwszym, bo w drugim już wiem, że nie znajdę, choćbym szukała rok... ![]() Cytat:
A zapach sam w sobie czuję zupełnie inaczej. Podstawowa różnica to róża w Baby i piwonia w Bright. Walą po nosie tak, że już nic wspólnego znaleźć nie umiem. Par Amour nie znam.
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
Zadomowienie
|
Jak dla mnie:
dawny i ukochany Avon Prowl = YR Yria
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
Masz rację! Ostatnio odświeżyłam sobie Sotto Voce dzięki uprzejmości Nebraski i miałam wrażenie, że coś mi przypomina. Nie przyszło mi do głowy, że stojący w szufladze SMS
.Zgadzam się Mój nos to potwierdza .
|
|
#89 |
|
Wtajemniczenie
|
Jil Sander no4- Fleurs d'oranger S.Lutens
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zadomowienie
|
Amariage Mariage Givenchy ~ Far Away - Avon;
Hypnotic Poison C.D. Dior ~ Nomadic Oriflame |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:21.

i obie zawierają brzoskwinię, cynamon, drzewo sandałowe, cedr oraz wanilię. Gdyby nie ciężka, słodka waniliowa baza DV( w FdB jakoś nie czuję wanilii
), pachniałyby niemal identycznie.
)

Na mnie Stella jest bardziej hmm..upojna niż słodka

- Le Parfum Lalique i Escada Collection (niemal to samo!) (macie też tak? oj, chyba nie macie bo prównywany był ten Lalique np. do Cristobala (ja nie widzę podobieństw aż w takim stopniu))