Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-09-14, 09:09   #61
Kate30
Zakorzenienie

Dot.: Oleje i hydrolaty.

Cytat:
Napisane przez marianna Pokaż wiadomość
Oj , to czekam niecierpliwie na relację

tylko, czy twoja pozoracowa buzia może być obiektywną próbą badawczą
Otóż to - wchłonie wszystko, nawet margarynę Ramę jakby co.
Tak czy siak wypróbuję.
Kate30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 09:14   #62
anciaahk
kosmitka

Dziękuję za wyjaśnienia. Zamówię olejek z komosy i hydrolat różany - mam skórę mieszaną, ale z tendencją do przewsuszania na policzkach, tłustą tylko na nosie, więc chyba dobrze wybrałam??
Do zmywania mogę ten olejek zmieszać z GLYCERYL COCOATE :
http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=27 ? Dobrze zrozumiałam, że to jest to peg7?

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 09:20   #63
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikita-v Pokaż wiadomość
no wiec zamówie sobie olej z dzikiej róży... i hydrolat .. nie wiem różany? jakby bedzie najlepszy przy zorackowaniu?

rózany, z bawełny albo nawet z ogórecznika - baardzo bogaty w kwasy tluszczowe. nie wiem jak Twoja skora reaguje na zorac. Ja tam zamawiam rozany
L_V jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 09:28   #64
Nikita-v
Zadomowienie

LV moja skóra ładnie reaguje na zorac... łuszcze się ale nie mam twarzy przesuszonej..ale od kiedy dołożyłam Effaclar K.. to jest masakra.. w życiu nie miałam takiego sucharka na twarzy...

a co do olejów.. to zamawiac bede wieczorem ( jak znajdę sponsora) wiec do tego czasu czekam na propozuycje co moze byc najlepsze
widzę ze większosc składnia się na różany.. wiec chyba jego kupie
Nikita-v jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 09:32   #65
marianna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Dziękuję za wyjaśnienia. Zamówię olejek z komosy i hydrolat różany - mam skórę mieszaną, ale z tendencją do przewsuszania na policzkach, tłustą tylko na nosie, więc chyba dobrze wybrałam??
Do zmywania mogę ten olejek zmieszać z GLYCERYL COCOATE :
http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=27 ? Dobrze zrozumiałam, że to jest to peg7?
tak dobrze zrozumiałaś

mi najlepiej służy w proprcji 1:9 ale można eksperymentować - tylko na jedno trzeba bardzo uważać - żeby do buteleczki z olejkiem myjącym nie dostała się woda - bo szybko się zepsuje i zacznie cuchnąć .
Stary 2006-09-14, 09:34   #66
anciaahk
kosmitka

Cytat:
tak dobrze zrozumiałaś

mi najlepiej służy w proprcji 1:9 ale można eksperymentować - tylko na jedno trzeba bardzo uważać - żeby do buteleczki z olejkiem myjącym nie dostała się woda - bo szybko się zepsuje i zacznie cuchnąć .
Buteleczki też zamawiacie z tej strony?
1:9 - 1 to olejek a 9 to peg czy odwrotnie?

Stary 2006-09-14, 09:38   #67
marianna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Buteleczki też zamawiacie z tej strony?
1:9 - 1 to olejek a 9 to peg czy odwrotnie?
jejkuuu...anciaahk - odwrotnie!

na 9 części olejku 1 peg-7
Stary 2006-09-14, 09:41   #68
anciaahk
kosmitka

Cytat:
jejkuuu...anciaahk - odwrotnie!

na 9 części olejku 1 peg-7
Dziękuję . Poczytam jeszcze dokładnie i składam zamówienie.

Stary 2006-09-14, 10:59   #69
Ivvonka
Zadomowienie

Kate, pomylilam sie, mam probke hydrolatu rumianku rzymskiego - ach, ten zapach! Uwielbiam rumianek, swietnie zlagodzil mi cere... Hydrolaty kojarza mi sie troche z ziolowym tonikiem Hauschki, ktory akurat sobie najbardziej chwalilam z calej serii.
Ivvonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 12:21   #70
evitka21
Zakorzenienie

ale fajny wątek

Ja hydrolat rozany uzywam i wielbię,a mam tez próbkę oleju z dzikiej róży i do tej pory nie miałam pomysłu co znim zrobić-dzieki KATE za podpowiedź-dzis wieczorem wypróbuję

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 13:36   #71
gadmarka
Zakorzenienie

GG do gadmarka

przy zamówieniu jednego hydrolatu dorzucają próbki innych?
Stary 2006-09-14, 13:43   #72
obca
Zadomowienie

ja nie dostałam żadnych próbeczek
obca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 20:59   #73
Kate30
Zakorzenienie

Chciałam wrócić do wielokrotnie tu wspominanego problemu użycia hydrolatu przed aplikacją serum C.
Szukałam informacji na ten temat na BU i póki co udało mi się znaleźć taką wypowiedź Basi:

Fishbina- Wody firmy Fitomed nie sa czystymi hydrolatami, bardziej przypominaja toniki, wode rozana stosowalam, nie zawiera ona hydrolatu z tej najdrozszej odmiany rozy - Rosa damascena, ale z odmiany duzo tanszej- Rosa centifolia (cabbage rose), stad tez ta niska cena, zawiera dodatkowo gliceryne, ocet, panthenol, konserwanty i inne- ogolnie polecam, podobnie jak inne wody z tej firmy, tym bardziej, ze cena przyjazna. Wody te nie pozostawiaja zadnych warstewek na skorze, dobrze oczyszczaja, nadaja sie do zastosowania rano, gdy ktos nie uzywa wody i zelu myjacego. Mozesz uzywac tej wody/toniku przed serum z witamina C.

http://www.biochemiaurody.fora.pl/vi...light=witamina

Tu link do artykułu Basi na wizażu na temat wit C - nie ma tam informacji o zakazie używania przed aplikacją serum toników i hydrolatów z wyciągami roślinnymi.

http://www.wizaz.pl/witaminy_i_kosmetyki_wit_ c.php

I jeszcze w temacie wyciągów roślinnych:

Alex napisał:
Basiu,czy to serum z antyoksydantami możnaby stosować na dzień na Twoje serum z wic.C, powiedzmy, po odczekaniu jakiegoś czasu, czy na twarzy też będą się gryzły?Oczywiście potem na to filtry.

Mozna jesli oba bede miec plynna konsystencje i dobrze sie wchlaniac, tak ze nie bedziesz czuc, ze nalozenie na to filtrow to juz za duzo.
Jesli ktos stosuje Juvit to raczej nie, bo Juvit nawet rozcienczony bedzie zbyt ciezki.
Pamietaj tez by nie powtarzac niepotrzebnie tych smych skladnikow, jesli dodajesz witamine E do serum z witamina C to juz jej nie dodawaj do tego drugiego.
Odradza sie laczyc ekstraktow roslinnych z witamina C, druga sprawa to pH, serum z witamina C bedzie mialo pH nizsze, to z antyoksydantami wyzsze. Jednak co innego to buteleczka z mieszanina skladnikow, w ktorej zmieszane razem moglyby sie pogryzc, a co innego skora, ktora stanowi inne srodowisko. Jesli nalozysz najpierw wodniste serum na bazie kwasu askorbinowego w proszku, odczekasz , a potem serum z innymi antyoksydantami to niekorzystnych interakcji juz byc niepowinno, wiem, ze niektorzy stosuja taka metode.

I w końcu to:

witam

forum czytam od jakiegos tygodnia a to moj pierwszy post
Wielkie dzieki Basiu za to forum, zmienilo calkowicie moj "swiatopogląd" kosmetyczny, od kilku dni uzywam Retinu A na noc (kupiony bez recepty hyhy) na dzien hydromaseczki antyrodnikowej Erisu a dzisiaj zakupilam na allegro po bardzo zachecającej cenie Anthelios W w postaci zelu, ktory sie podobno nadaje do cery tlustej czyli takiej jak ja mam;
czytam sobie Basiu Twoje rady i zastanawiam się jakich Ty uzywasz kosmetyków, uchylisz rąbka tajemnicy? Domyslam sie, ze sa to w wiekszosci kosmetyki, ktorych na naszym rynku nie uswiadczysz, jesli tak to przydalby sie króciutki opis np. to jest krem z kwasami BHA 5% itp.
pozdrawiam serdecznie
************************* **
Basia
Site Admin

Wysłany: 25 Kwi 2005 02:08 pm Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------

Tak ogolnie:
- zel myjacy gotowy lub wlasnorecznie robiony, zawsze oparty na lagodnych detergentach, unikam "sulfate", najlepiej bezzapachowy, bez srodkow barwiacych, uzywam go raz dziennie wieczorem,
- tonik albo robiony wlasnorecznie, albo gotowy hydrolat ulubiony to rozany (hydrolat to woda pozostala po produkcji olejkow eterycznych, zawiera mniejsze stezenie danego olejku eterycznego i jest duzo tansza od samych olejkow)- uzywam go rano, w duzych ilosciach, spryksujac twarz, nie uzywam zelu myjacego rano ani wody do mycia,
- tony kremow z filtrami, podstawa to ich skutecznosc i dobre filtry z rodzaju Tinosorb lub/i Mexoryl - firmy wymienilam tutaj:http://www.biochemiaurody.com/DzialSun/filtryindex.htm
- serum na bazie antyoksydantow, zwykle domowej roboty, podstawa to wodniste serum na bazie witaminy C + E, oprocz tego inne mieszanki moga zawierac: kwas liponowy, panthenol, niacinamide, izoflawony sojowe, ekstrakt z zielonej herbaty, wit. A w postaci palmitynianu. - serum stosuje rano pod krem z filtrami, sama nazwa serum jest umowna i w tym wypadku oznacza preparat o lekkiej bazie,
- retinoidy - obecnie zel Zorac 0,05%, gdybym miala dostep do zelu Retin-A wybralabym jego gdyz jest tanszy, ale w Polsce w formie zelu mamy tylko Zorac, czasem Ystheal emulsje, gdy skora jest bardziej podrazniona - stosuje to na noc, Zorac zwykle dwa razy w tygodniu
- Krem nawilzajacy, wtedy gdy czuje potrzebe zazwyczaj jest to Physiogel krem lub krem bezzapachowy firmy Dove z serii sensitive, czasem czysty kwas hialuronowy 1% z odrobina oleju roslinnego ostatnio oleju z orzechow wloskich
- Zazwyczaj choc raz w tygodniu krem z kwasem BHA 2% z firmy Paula's Choice, z kwasow wybieram tylko kwas BHA, nie stosuje kwasow AHA.
- Nie stosuje maseczek, gdyz te nawilzajace niczym sie nie roznia od kremow nawilzajacych, nie uzywam osobnego kremu pod oczy.
- Gdy luszcze sie po Zoracu stosuje peeling oparty na bromelainie i papainie w proszku, ktore rozrabia sie z woda prze uzyciem.
To chyba tyle.

http://www.biochemiaurody.fora.pl/vi...h+kosmetyk%F3w

Dla tych z was, które mają dostęp do BU powklejałam linki.

Co wy na to?

Edytowane przez Kate30
Czas edycji: 2006-09-15 o 03:11 Powód: dodanie linków
Stary 2006-09-14, 21:06   #74
Nikita-v
Zadomowienie

hmm to interesujące i jestem skłonna uwierzyc ze jednak można hydrolat przed wit C... szczególnie ze własnie do mnie takowy leci z mazidel...

ale poczekam jeszce na zdanie innych.. choc skoro Basia sama tak stosuje... to widać można.. w koncu to ona nasze guru
Stary 2006-09-14, 21:39   #75
Smok
Wtajemniczenie

GG do Smok

Kate, brawo, dobra robota, coś mi dzwoniło z tym hydrolatem, że Basia go rano używała, ale Ty to znalazłaś. Niestety jak się zrobi głuchy telefon, to się przekręca informacje, Ty podałaś źródło, więc myślę, że problem rozwiązany.
Z tymi wyciągami to chyba chodziło o to, aby do serum nie dodawać żadnych wyciągów roślinnych.
Zatem kładziemy rano hydrolacik, wszyscy się cieszą.
Smok jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-15, 03:06   #76
Kate30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smok Pokaż wiadomość
Kate, brawo, dobra robota, coś mi dzwoniło z tym hydrolatem, że Basia go rano używała, ale Ty to znalazłaś. Niestety jak się zrobi głuchy telefon, to się przekręca informacje, Ty podałaś źródło, więc myślę, że problem rozwiązany.
Z tymi wyciągami to chyba chodziło o to, aby do serum nie dodawać żadnych wyciągów roślinnych.
Zatem kładziemy rano hydrolacik, wszyscy się cieszą.
Myślę, że właśnie o to chodziło, żeby nie mieszać w jednym serum ekstraktów roślinnych i wit c, ale żeby na skórze dochodziło do konfliktu wydawało mi się mało prawdopodobne - masz rację Smoku, głuchy telefon

Tu jeszcze cytat z odpowiedzi Basi na pytanie thanatosa o możliwość łączenia składników roślinnych z wit C.

Nie wszystkie antyoksydanty, ekstrakty roslinne mozna laczyc z witamina C, maja one bowiem rozne wymagania co do pH.

Jesli chodzi o te wymienione tutaj produkty:
- panthenol
- ekstrakt z pestek winogron
- fitoestrogeny sojowe
- koenzym Q10
- wit. E- tokoferol
- niacinamide czyli forme wit. B3
- zielona herbate"

Do swojego serum na bazie Juvitu mozesz dodac oprocz juz uzywanych witamin A+E, koenzym Q10.

Reszta nie nadaje sie do mieszania z witamina C, gdyz np. panthenol po rozpuszczeniu w wodzie da nam pH ok.7, tak wiec za wysokie jak dla skutecznosci witaminy C, ekstrakty roslinne jak zielona herbata, ekstrakt z winogron moga zawierac sladowe ilosci metali, ktore z kolei moga dezaktywowac kwas askorbinowy, dlatego unikamy mieszania ekstraktow roslinnych z kwasem askorbinowym.

Stary 2006-09-15, 08:40   #77
Smok
Wtajemniczenie

GG do Smok

Kate, myślę, że wyjaśniłaś wszystko.
Co do serum z witaminą A, potem Basia jednak nie zalecała witaminy A do porannego serum, bo ulega rozkładowi.
Stary 2006-09-15, 09:30   #78
marianna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kate30 Pokaż wiadomość
Myślę, że właśnie o to chodziło, żeby nie mieszać w jednym serum ekstraktów roślinnych i wit c, ale żeby na skórze dochodziło do konfliktu wydawało mi się mało prawdopodobne - masz rację Smoku, głuchy telefon

Tu jeszcze cytat z odpowiedzi Basi na pytanie thanatosa o możliwość łączenia składników roślinnych z wit C.

Nie wszystkie antyoksydanty, ekstrakty roslinne mozna laczyc z witamina C, maja one bowiem rozne wymagania co do pH.

Jesli chodzi o te wymienione tutaj produkty:
- panthenol
- ekstrakt z pestek winogron
- fitoestrogeny sojowe
- koenzym Q10
- wit. E- tokoferol
- niacinamide czyli forme wit. B3
- zielona herbate"

Do swojego serum na bazie Juvitu mozesz dodac oprocz juz uzywanych witamin A+E, koenzym Q10.

Reszta nie nadaje sie do mieszania z witamina C, gdyz np. panthenol po rozpuszczeniu w wodzie da nam pH ok.7, tak wiec za wysokie jak dla skutecznosci witaminy C, ekstrakty roslinne jak zielona herbata, ekstrakt z winogron moga zawierac sladowe ilosci metali, ktore z kolei moga dezaktywowac kwas askorbinowy, dlatego unikamy mieszania ekstraktow roslinnych z kwasem askorbinowym.

.....rozumiem to wszystko...tylko co w takim razie z kwasem alfa-liponowym który ładnie wychwytuje ewentualne metale w serum z wit.c?

nie mozna zaryzykować i np. wciepnąć trochę ekstraktu np. z zielonej herbaty?

przecież np. we flavo-c jest ekstrakt z ginko biloba?
Stary 2006-09-15, 09:35   #79
thanatos
Raczkowanie

GG do thanatos

Własnie te ekstrakty roślinne też mnie zastanawiają.Wiele firm kosmetycznych je łączy z wit.C A nie wierze,że ludzie,którzy zajmują się opracowywaniem takich receptur nie znają się na rzeczy
thanatos jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-15, 09:47   #80
marianna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez thanatos Pokaż wiadomość
Własnie te ekstrakty roślinne też mnie zastanawiają.Wiele firm kosmetycznych je łączy z wit.C A nie wierze,że ludzie,którzy zajmują się opracowywaniem takich receptur nie znają się na rzeczy
dokładnie tak....
mnie też to męczy od jakiegoś czasu....a może to działa w drugą stronę....
tacy producenci wiedzą, ze w ich produktach to wit. c aktywna jest tylko w momencie otwarcia słoiczka - to chociaż jakiś ekstrakt dodadzą, coby klientki całkowicie w bambuko nie robić ?

P.S.
wczoraj użyłam po raz pierwszy na moją buziuchnę "mamusine" serum (ciekawe dlaczego teraz kiedy od ponad miesiąca im to wytwarzam) - i olsnienie! ono jest cudowne! wchłania się do matu (olej!!!) i skóra jest nawilżona na prawdę
mój muminek zeznaje, że w jej mniemaniu przebarwienia są wywabione....na tyle , że nie "biją po oczach" - szczerze mówiąc nie potrafię do tego się ustosunkować....
Stary 2006-09-15, 09:57   #81
thanatos
Raczkowanie

GG do thanatos

Ale dlaczego w takim razie osoby,które stosują gotowe produkty z wit.C,widzą działanie przez cały czas stosowania preparatów Przeciez taki krem,czy serum starcza na 1-2 miesiace i przez ten cały czas mozna zobaczyć działanie witaminy,chociażby przez rozjasnienie skóry.Poza tym aktywność wit.C można przedłużyć duża ilościa glikolu,alkoholu i gliceryny Zobaczcie ile we Flavo-C tego glikolu jest
Stary 2006-09-15, 10:02   #82
marianna
Rozeznanie

no jest całkiem sporo - kleił się na mnie nieciekawie
tylko, że ja osobiście nie widziałam jakichś spektakularnych efektów flavo-c, sszczerze mówiąc miałam wrażenie jakby się w nim wit. C juz po tygodniu "skończyła"
może to autosugestia - te super efekty kremów z wit. C

oczywiście żartuję - mam wielka ochotę "udoskonalić" to serum z wit. C
chciałabym a boję się - tym bardziej, że efektu nie ocenię od razu
Stary 2006-09-15, 10:09   #83
thanatos
Raczkowanie

GG do thanatos

A testowałaś może kwas ferulowy ??

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-15, 10:12   #84
marianna
Rozeznanie

Cytat:
A testowałaś może kwas ferulowy ??
nie - jedynym moim udoskonaleniem to była baza liposomowa i kwas alfa-liponowy i HA
Stary 2006-09-15, 10:25   #85
Smok
Wtajemniczenie

GG do Smok

Widzę tu jakieś zaawansowane pogaduchy laborantów?!!

To niech mi powiedzą, czy do toniku octowego (ocet jabłkowy+woda) mogę dodać kwas hialuronowy 1%?

Edytowane przez Smok
Czas edycji: 2006-09-15 o 11:04
Stary 2006-09-15, 10:43   #86
Nikita-v
Zadomowienie

a ja własnie czekam na mój pierwszy hydrolacik.. ale juz przed weekendem napewno nie dostane.. ech a do poniedziałku jest.. taaaak daleko
Stary 2006-09-15, 11:34   #87
thanatos
Raczkowanie

GG do thanatos

Możesz polączyć
Stary 2006-09-15, 11:42   #88
Smok
Wtajemniczenie

GG do Smok

Cytat:
Możesz polączyć
dziękuję za szybką odpowiedź.
Stary 2006-09-15, 12:07   #89
mentha
Zadomowienie

Smok podała kilka kompozycji olejów, dorzucę do tego produkty Weledy:

http://www.aquavitae.com.pl/catalog/...sort=2a&page=2

Najbardziej podoba mi się olejek w wyciągiem z dzikiej róży i antycellulitowy. Może kiedyś się na nie skuszę. Kiedyś, kiedy moja skóra przestanie produkować olej...
mentha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-15, 12:11   #90
Smok
Wtajemniczenie

GG do Smok

Cytat:
Napisane przez mentha Pokaż wiadomość
Smok podała kilka propozycji produktów na bazie olejów, dorzucę do tego Weledę:

http://www.aquavitae.com.pl/catalog/...sort=2a&page=2
Dzięki bardzo, nawet ciekawie wygląda ten olejek z wyciągiem z dzikiej róży, skład przypomina trochę kapsułki Alverde. Na pewno będzie pięknie pachniał, bo dodano do niego olejek eteryczny z róży damasceńskiej (koszt 10 ml ok. 350 zł).
Skład: olej jojoba, olej migdałowy, olej z ziarenek głogu, olej różany, mieszanina naturalnych olejków eterycznych.

Fajny jest tez ten olejek nagietkowy, spokojnie można je używać do twarzy.
Skład: olej słonecznikowy, wyciąg olejowy (na bazie oleju słonecznikowego) z liści brzozy, kwiatów nagietka lekarskiego i kwiatów rumianku, mieszanina naturalnych olejków eterycznych.
Ten nadawałby się chyba do cery tłustej ze względu na macerat z brzozy i olej słonecznikowy, nagietek i rumianek. Cena tez super, ok. 34 zł za 100 ml, starczy na bardzo długo, a koszta pojedynczych skłądników mogą być duże.

Olejek roślinny dla dzieci jest na bazie oleju sezamowego, idealnego przy chorobach skóry typu łuszczyca.

Ten z arniką byłby dobry na naczynka, ale niepotrzebnie tam wsadzili oliwę z oliwek.
Olejek rokitnikowy będzie bardzo odżywczy.
Najmniej ciekawie dla mnie wyglądają olejki lawendowe, cytrynowe.
Kiedyś szukałam takich olejków do ciała z przeznaczeniem na twarz i widziałm je w ofercie Hauschki, ale miały zbyt tłustą i zatykającą bazę, żeby nakładac na twarz (olej arachidowy).
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości