![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: odchudzanie a problemy z tarczyca:/
Ups chyba gdzieś odpisałam indziej na ten temat
![]() Hm... Jaki miałaś werstwa wynik TSH? Ciesze się, że pierwsze wyniki okej, czekam na wieści o następnych
![]() |
#62 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
miałam tsh 1,36 (norma od 0,4 do 5,6), czyli bardzo spadło. no i inne normy- te badania robiłam w szpitalu, a poprzednie w takim prywatnym laboratorium i tam mieli normę od 0,4 do 4. wyników markerów jeszcze nie ma, będą dopiero za kolejny tydz. ![]() zrozumiałabym opóźnienie, jeśli byłyby to badania na NFZ, ale ja za nie płaciłam prawie 4 stówy, więc mogliby się wyrabiać w terminie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Ather, tak zapoznałam się również z zacytowanym przez Ciebie fragmencie artykułu, bodajże nawet z Wikipedii.
Ale naprawde wytłumacz mi to, jak w takim razie żyjąc całe życie nad morzem przez niedobór jodu mam chorą tarczycę? Może sa jakieś nieliczne przypadki, w których problem faktycznie bierze się z niedoboru jodu. Jednak miażdżąca większość to przypadki, w których jest to choroba genetyczna. Tak więc, jeśli masz skłonności genetyczne do tarczycy, naładowanie się jodem nad morzem nic nie da. Jako profilaktyka też jakoś mi się nie wydaje... Najlepiej by było gdyby któraś z nas zapytała o to lekarza, będzie lepiej wiedział niż my, a spraw aisę wyjaśni ![]() Wersta, to wyniczek cąłkiem ładny. Ja musze ponowić badania, ale kiedy mi się to uda...? ![]()
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko wydaje mi się że skoro takie wyniki lekarze/naukowcy/ przedstawili to jednak coś w tym musi być i jod ma duży wpływ. Sporo na ten temat można przeczytać. Ja problemów z tarczycą nigdy nie miałam, ostatni wynik - 1,39. Nawet lekarz mi powiedział, że taki wyjazd raz w roku nad morze ma pozytywny wpływ na organizm (z powodu większej ilości jodu nad wybrzeżem). Więc dlaczego miałabym mu nie uwierzyć, zwłaszcza że jest to ktoś doświadczony. Ale nie chcę się sprzeczać, po prostu zdziwiła mnie Twoja reakcja na to co napisałam o tym wyjezdzie kiedyś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Jasne, ja też nie chcę się sprzecać, szanuje Twoją osobę i to co piszesz
![]() Tylko postaw się w mojej sytuacji, chorujesz na tarczycę - cąłe życie mieszkasz nad morzem. Jakoś ciężko wierzyć, że naładowanie się jodem pomaga, nie sądzisz? ![]() 1,39 nie jest wynikiem doskonałym! By na przykład zajść bezpiecznie w ciąże o ile dobrze pamiętam trzeba mieć max. 0,5!
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekarz uznał mój wynik za bardzo dobry. A zresztą, przestaje się przejmować, jest dobrze jak jest ;] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Czytałam kiedyś, niestety nie jestem w stanie teraz tego znaleźć, że u kobiet z problemami z niedoczynnością tarczycy, przed ciążą wskazane jest zejście do 0,5, by ciąża przebiegała bez problemowo.
Czyli na zasadzie - zależy od punktu odniesienia ![]() Łapiesz się "na codzień" w normie, a nie jest to idealny wynik do zajścia w ciąże, o to mi chodziło - nie określiłam jasno kontekstu mojej wypowiedzi ![]()
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
Siemka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Ja od kilku dni bez tabletek
![]() |
#71 |
Przyczajenie
|
to ja do Was dolacze
![]() ![]() ![]() ![]() nastepna wizyta u tej kobiety we wrzesniu ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Zmieniaj lekarkę!!!
Ja co prawda chodze prywanie,na wizytę wydaje 80zł (jest to cena już z usg), ale przecież wizyty są raczej dość rzadko - warto wydać i mieć świetnego lekarza. Mój pan doktor jest naprawdę rewelacyjny. Na stałe rezyduje w poznaniu i raz w miesiącu jest w moim mieście. I na pewno go na innego nie zamienię ![]()
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
Dołączam się. Problemy z tarczycą chyba mam od 5 lat, rozpoznane dopiero od roku ( nie ma jak spostrzegawczy ex- lekarz rodzinny
![]() Ale nawet to ma swoje plusy - zaczęłam jeszcze bardziej uważać na to,co jem - więcej warzyw, regularne chodzenie na basen. Póki co liczę na działanie leków,że wreszcie uda się dobrze dobrać dawkę.
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Współczuje, u mnie zaraz po zaczęciu leczenia efekt był naprawdę szybki...
Od ponad tygodnia jestem bez tabletek (już pisąłam przez moje zaniedbanie i przez głupią lekarkę), do lekarza idę dopiero 27 więc jeszcze trochę na leki poczekam. I już znów robi się gorzej :/ Pojawiły mi się pryszcze, problemy z trawieniem, ospałość, suchość i pieczenie skóry... Ale staram sie trzymać ![]()
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Dlaczego nie pójdziesz do lekarza rodzinnego? Ja od początku roku byłam u endokrynologa tylko 2 razy, więc jak kończą mi sie leki to idę do rodzinnej i nie ma problemu.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
No właśnie u mnie jest problem :/
Pomijając fakt, że nie rozpoznała u mnie tarczycy, traktowąła jak hipohondryczkę i dawała leki na alergię oraz to że jets bardzo nieuprzejma, a w zasadzie to złośliwa i chamska, to ona mi przy każdej wizycie macha tym wykazem roszczeń i skierowanie na każde badanie traktuje jako moje widzi mi się jestem pewna, że jakbym chciała by wypisała mi na euthyrox, to zapewne zostałabym zjechana od góry do dołu, że to nie jej działka...
![]() |
#77 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam nadzieję,że przetrwasz jakoś te trzy dni... Poprzednia pani lekarka wmawiała mi ,że jestem hipochondryczką, jak się u mnie zaczęły problemy zdrowotne. Potem zleciła badania na anemię od wielkiego niechcenia, a kiedy otrzymała wyniki nadal wmawiała mi anemię, mimo że morfologia była dobra, a żelazo to trzykrotnie ponad normę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
żelazo ponad normę zwiastuje kłopoty. "nadmiar moze spowodować marskość wątroby, lub zastoinową niewydolność serca" ze str: http://www.forum.biolog.pl/tematy18/3695.htm lekarka chyba powinna się tym zainteresować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
No właśnie LEKARKA! A teraz wszędzie są jacyś pseudo lekarze...
Żeby trzebyło się, tak jak i ja musiałam, samemu zdiagnozować i powiedzieć to lekarzowi... Wychodzi na to, że oni są potrzbeni tylko do wypisania skierowania i recepty, bo nci innego i tak nie potrafią... I mam wielki szacunek dla PRADZIWYCH LEKARZY, którzy wiedzą co ich zawód oznacza. Sophie, dzięki ![]() ![]()
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
Hehehe
![]() ![]() Nie wiem.... Może zapomniała, że włascicielka tarczycy też jest obok.... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Buahauau, padłam! trzeba było jej powiedzieć, że sama jest brzydka ;P A tak szczerze mówiąc to bardzo nie kompetentna ta lekarka i chyba bym sie nie powstrzymała od skomentowania jej zachowania
![]() ![]() Trzymaj się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Rany, co za babsko... Podobna do mojej, co mi rozstępy wynalazła oraz koślawość kolan (tego, ze mam asymetrię barków widoczną gołym okiem jakoś nie zauważyła)..
Weżcie dajcie spokój dziwne potem, że ludzie do lekarzy nie chodzą!
![]() |
#83 |
Przyczajenie
|
Drogie "niedoczynne"
![]() ostatnie tsh-4,75 f4-1,7 Dzieki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Przy TSH 4,75 odstawiłaś leki? lekarz Ci tak zalecił?
Dziwne ja miałam taki sam wynik TSH i zaczełam brać leki... Szczerze moim zdaniem przestałas się leczyć i Twoja tarczyca się bardzo rozregulowała (pierw rożne hormony a nagle nic...). Na Twoim miejscu zasięgnełabym opinii u drugiego, niezależnego lekarza.
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
Dieta przy niedoczynności tarczycy
Witam. Otóż badania TSH wskazały u mnie poziom powyżej normy stricte- 5,43 (norma jest do 4,2) Lekarka stwierdziła,że na pomorzu ok. b.dużo dziewcząt na to cierpi W czwartek idę do endokrynologa na wizytę.
Mam pytanie jaką dietę należy stosować przy tym schorzeniu. Mimo,ze mam rzekomo niedowagę,postanowiłam jakiś czas temu wyszczupli problematyczne miejsca typu brzuch,uda ,i tak miesiąc intensywnie ćwiczyłam, jadłam znacznie mniej i wymiary ani drgnęły. Nie wiem czy w czasie leczenia itd mam jeść tyle co na redukcje czy tyle co wynosi me dzienne zapotrzebowanie 1600 kcal. B.prosilabym o odpowiedz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
Hmm a ta nagla niedoczynnosc moze miec zwiazek z tym,ze w trakcie tej 3 tyg.diety jadlam (jak i teraz) pokarmy ubogie w sól,jodowaną zwlaszcza ?
Objawy te(kurcze mięśni) zaczęły się u mnie właśnie po powrocie z wakacji... Btw. dziś są wyjątkowo silne po tym jak wczoraj ćwiczyłam..apetyt mi dopisuje... o ile waga sie nie pomyliła w ciągu 2 dni schudłam kilogram. ważyłam sie rano co dziennie i dziś pokazała 46 a nie 47 jak wcześniej. Jak na razie zacznę zażywać Kelp 150, w pon.powtórka wszystkich badan i za tydzień idę do dobrego endokrynologa (mam nadzieje,ze takiego znajdę) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Chudnięcie raczej przypisuje się nadczynności, ale wiadomo te objawy nie są zawsze te same.
Nie sądze, żeby był to efekt jedzenia zbyt małych ilości soli ![]() Mi nic lekarz nie wspominał, że moja dietaprzy leczeniu powinna być taka czy owaka, więc chyba to nie ma wpływu. Np. dla mnie 1600kcal to dużo, ja starając się utrzymać wagę i jeszcze trochę schudnąć raczej staram się jeść ok. 1200kcal dziennie, wiadomo zdarza się więcej. Z tym, że zależy co jesz. U mnie jest to ok.1200kcal, ale są to również np. słodycze, czy normalne obiady. Jeśli jest to 1600, ależadnych słodyczy i minimalne ilości tłuszczu, to sama widzisz, że taka dieta jest lepsza ![]() Dodatkowo wszystko zależy od aktywności. Ze mnie straszny leń, więc logicznie rzecz biorąc, by utrzymać wagęmuszę jeść mniej, niż ktoś aktywny, uprawiający sport. Przy niedoczynności mnie np. kurcze mięśni nie spotkały i w sumie nie słyszałam o takim objawie. Ps. Pragnę się pochwalić, że moje TSH już niby w normę sięłapie - mam niecałe 1,5 czyli leczenie daje rezultaty ![]()
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
Coz zdrowo przez dlzuszy cza sie wogole nie odzywialam...przewazaly slodycze,weglowodany no i przede wszystkim duzy stres.
Btw. przeczytalam ,ze do niedoczynnosci tarczycy przyczynia sie nadmiar fluoru...w Gdyni np gdzie duzo ludzi na to choruje , do wody dodawany jest fluor w duzej dawce więc...o______O Z tarczycą problem ma mój dziadek. Stricte ma cukrzyce i od 2 lat mimo dużego apetytu strasznie schudł,przytyć nie może i jest przeraźliwie nerwowy. Lekarze dopier teraz go na badania tsh itp skierowali .... Tak czy siak powtórzę badania i w przyszłym tygodniu idę do endokrynologa (ci najlepsi mają terminy na2 miesiące pozajmowane niestety) Na razie byłam u sprawdzonego bioenergoterapeuty,no i z tego co mi powiedział mam rozpiżdżone także nadnercza,przysadkę,jajni ki jak również awitaminozę... Przez spory stres i złe odżywianie w dużej mierze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
na takich bioenergoterapeutów radzę uważać. Czasem sa dobrzy, bo po prostu umieją umiejętnie "zaprogramować" człowieka na myślenie, że rzeczywiście jest na coś chory, działa to na zasadzie autohipnozy i nie jedna osoba na tym już ucierpiała...
Ja o tym fluorze pierwsze słysze i jakoś nie sądze, żeby to miało związek ![]() ![]() Chyba najwięcej zachorowac wynika z predyspozycji genetycnzych, tak sądze.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:27.