![]() |
#61 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 901
|
Dot.: Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach
Wybroczyny na nogach ( a tak¿e na ca³ym ciele, bo ja tak kiedy¶ mia³am) pojawiaj± siê, kiedy poziom p³ytek jest ju¿ bardzo niski. Wtedy ani nie powinno siê æwiczyæ i w zasadzie jak najszybciej jechac do lekarza. Z rowerem bym jednak bardzo uwa¿a³a, bo ³atwo o siniaki, które przy ma³op³ytkowo¶ci mog± byæ niebezpieczne. natomaist p³ywanie... Ja musia±³m rzuciæ ze wzglêdu na chlorowana wodê, ale my¶lê, ¿e to Ci nie powinno zaszkodziæ. Ale starajs ie unikaæ sportów, przy których mo¿na siê pokaleczyæ czy posiniaczyæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 14
|
Prosze napiszcie przy jakim poziomie p³ytek nale¿y wykonaæ pobranie szpiku czy zacz±æ braæ sterydy i czy pobranie szpiku jest nieuniknione?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
U mnie robili przy 27tys. I wtedy ju¿ by³o nieuniknione.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 109
|
Mnie pobierali przy 50 ty¶. Mia³am 2 razy biopsjê-raz z mostka, a drugi z kolca biodrowego, a pó¼niej trepanobiopsjê. Czekam na wyniki. Staram sie nie my¶leæ o tym. Zobaczymy co mi powiedz± za 3 tygodnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Przyczajenie
|
mo¿esz napisaæ co¶ wiêcej jak przbiga³o pobranie szpiku i co to takiego trepanobiopsja?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
bardzo siedenerwuje bo moj m±z 2 tyg. temu mia³ 103 ty¶ a teraz ma 63 ty¶ a wizytê u hematologa mamy dopiero w e wrzesniu. chyba zwarjuje do tego czasu ja te p³ytki bêd± spada³y. przed nim wa¿ny egzamin sportowy i nie wiem czy powinien do niego przyst±piæ., jest du¿o dla mnie niewiadomych zwi±zanych z ta chorob±.
czy ma³op³ytkowo¶æ mo¿e byæ pocz±tkiem bia³aczki???mnie pobranie szpiku kojarzy siê w³a¶nie z bia³aczk±....napiszcie prosze czy jestem w b³êdzie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Rozeznanie
|
wiki, nie wydaje mi siê. ja chorujê do dziecka, i nigdy mnie bia±³czk± nie straszyli. A co do pobierania szpiku, mia±³m do¶c dawno, ale pamiêtam taki zastrzyk w krêgos³up - to niestey bolesne jest, bo nerwy szalej± i cz³woieka wszystko dos³ownie boli, ja mia³±m wra¿enie, ¿e mnie psy hryz± w nogi. I potem taki nieswój cz³owiek trochê jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Przyczajenie
|
Powiedzcie jeszcze moi drodzy co z wysi³kiem fizycznym przy 63 ty¶?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
w jakim celu wykonuje siê badanie szpiku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
Trepanobiopsja polega na wyciêciu kawa³ka ko¶ci z biodra. Mia³am 2 razy pobierany szpik, ale nie by³o w nim grudek wiêc lekarz zdecydowa³ o trepanobiopsji. Do tego badania u¶pili mnie. Spa³am ok 1 godziny i nic mnie nie bola³o, natomiast sama biopsja wykonana jest do¶æ sporych rozmiarów ig³± i boli tylko znieczulenie. Je¶li chodzi o ten wysi³ek sportowy, to sama nie wiem. Mnie lekarz raczej zaleci³ ograniczenie wysi³ku fizycznego-cytujê z karty wypisowej: "unikanie sytuacji nara¿aj±cych na uraz, unikanie wysi³ku-co mo¿e zagra¿aæ krwawieniom". Tyle od lekarza.
Ja do¶æ du¿o p³ywam, nie wyczynowo, ale w ci±gu pó³ godziny przep³ywam 1300m. Dla mnie to niewielki wysi³ek, bo nie czujê zmêczenia, ale lekarz by³ zdziwiony. Co do bia³aczki, to te¿ chodzi mi taka my¶l po g³owie. Mój ojciec zmar³ 2 lata temu na raka i dlatego by³am wystraszona tymi wszystkimi badaniami jakie mi robili, ale na szczê¶cie rak zosta³ wykluczony. Niestety pobyt w klinice hematologicznej bardzo mnie przygnêbi³ psychicznie. Ja-zdrowa (tak siê czujê), spêdza³am tyle czasu z lud¼mi chorymi na raka, bior±cymi chemiê. Straszne to dla mnie by³o. By³a ze mn± kobieta na sali, która leczy³a siê na nadci¶nienie, a diagnoza przy wyj¶ciu: NOWOTWóR. Jestem wystraszona, ale czekam na wyniki staraj±c sie o tym nie my¶leæ. Przepraszam za moje wynurzenia. Pozdrawiam, D.M. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Rozeznanie
|
Ja chodze trzy razy w tygodniu na si³ownie æwiczê ¶rednio po pó³torej godziny i nic. Prezmêczy³am siê tylko raz i to w pracy, bo by³am przez 6 godzin non stop w ruchu ( biga³am, tañczy³am) i w koñcu pad³am.
A szpitale znam dobrze, teraz, to siê jako¶ przyzwyczai±³m, najgorzej by³o, ¿e u mnie ma³op³ytkowo¶c zaczê³a siê ju¿ w niemowlêctwie i pamiêtam, jak jako kilkuletnia dziewczynka le¿a³±m w sali z umieraj±cymi na bia³±czkê dzieæmi. Straszne |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
No to trochê jestem pocieszona, bo nie wyobra¿am sobie ograniczyæ czegop¶, co sprawia mi niesamowit± przyjemno¶æ
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 322
|
Witam,
u mnie wykryto ma³op³ytkowo¶æ w maju 2007 do dnia dzisiejszego nie wiedz± z jakiego powodu - dodam ze nie jest to ma³op³ytkowo¶æ samoistna i sterydy nic tu nie pomagaj±! Przyjmowa³am sterydy w mega dawkach przez 3 miesi±ce i nic, plytki ani drgnê³y. Moje p³ytki wahaj± sie 30 tys - 50 tys roznie to bywa, mam jednak tzw p³ytki olbrzymie i skupiska p³ytek - ktore byc moze sa pomijane. Dlatego p³ytki badac nalezy metod± komorow± - jedna z dokladniejszych tyle ze obecnie rzadko stosowana. ¯adnych innych objawów - ¿adnych krwotoków okres rowniez w normie. Mam niewielkie wybroczynki na nogach - jak po uk³uciu ig³±. Szpik owszem mia³am badany w szpitalu - szpik badaj± po to by wykluczyc bia³aczkê - niezbyt przyjemnie uczucie, pobierali mi z mostka. Ale da sie przezyc. W szpiku wszystko gra ![]() Obecnie nie przyjmuje zadnych leków juz od pol roku i nic sie nie dzieje. Co do sportów, ja to leniwa jestem ale mam zamiar sie zapisac na jakis fitness wkrótce. Robie badania kontrolne raz w miesi±cu - jest to przyznam do³uj±ce kiedy widzisz wynik 32 tys a poprzednio bylo 70 tys - i tak w kó³ko. Ci±g³e wahania.
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
U mnie stwierdzili niskop³ytkowo¶æ po wcze¶niejszym leczeniu na gru¼licê (a by³o to 21 lat temu!). Mam 50 ty¶ i czekam na wynik.
Mówisz, ¿e przez badanie szpiku wykluczaj± bia³aczkê?! Straszne. A powiedz mi, jak czu³a¶ siê po sterydach? Jak organizm na nie reagowa³? Czy to prawda, ¿e tyje siê po nich? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
Witajcie!
Czytam to co piszecie i nie wiem w koncu jak to jest. Teje pisze ze ma³op³ytkowo¶æ nie ma nic wspólnego z bia³aczk± a inna kolê¿anka pisze ze badanie szpiku przy ma³op³ytkowo¶ci robi sie po to aby wykluczyc bia³aczkê. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Przyczajenie
|
Dodam jeszcze tylko ze tydzieñ temu mój m±¿ mia³ 63 ty¶ a dzisiaj 114 ty¶.Rozbiezno¶æ dosyæ du¿a nie wiadomo czym spowodowana.Ale cieszy mnie ten dzisiejszy wynik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Rozeznanie
|
Bo ma³op³ytkowo¶c jako choroba nie prowadzi do bia³aczki ani bia³aczk± nie jest, natomiast ogólnie niski stan p³ytek, póki siê nie stwierdzi, co to za choroba, mo¿e byæ chyba i ojawem bia³aczki. I dlatego robi siê to badanie i wyklucza. Ale je¿eli ju¿ Ci powiedziano, ¿e to co masz, to ma³op³ytkowo¶æ, to znaczy , ¿e masz ma³op³ytkowo¶c, a nie bia³aczkê. Jako¶ zawile to t³umaczê, ale mam nadziejê, ¿e zrozumia³a¶.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Ja mam wyniki 4 kwietnia. Bojê siê trochê, ale bêdzie dooobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Hmmm po sterydach czu³am sie wspaniale fizycznie. Budzi³am sie o swicie, mia³am powera, chcia³abym sie tak czuc na codzien.
Natomiast... w wiekszosci przypadków sterydy przyjmowane w duzych dawkach maja skutki uboczne, takim najczesciej wystepujacym skutkiem ubocznym jest tzw. ksiêzycowa twarz, co znaczy robi siê okr±g³a jak ksiêzyc w pe³ni.... Wygladalam nieciekawie ![]() ![]() Moim zdaniem wszystko zale¿y od tego jakie sa objawy tej choroby. Ja mam naprawde niskie p³ytki ok 30 tys ! ale tak jak wspomnialam juz wczesniej na szczescie nie mam zadnych krwotoków procz niewielkich wybroczynek. Nie widze powodow by brac starydy ktore i tak w moim przypadki nie dzia³aj± a nie pozwole z siebie robic króliczka doswiadczalnego ![]() Ale jak trzeba bedzie to nie ma wyjscia... niektorym wystarcza niewielka dawka sterydów. Byc moze przy malych dawkach twarz tak nie urosnie. Ja od pol roku nic nie biore a twarz jeszcze troche mam grub±. Ale mowia ze wyszlo mi to na dobre ![]() PS Ma³op³ytkowosc to nie bia³aczka! Trzeba sie pilnowac, robic badania kontrolne, w razie potrzeby brac sterydy w ciezkich przypadkach podaje siê p³ytki i tyle. Trzeba sie przyzwyczaic. G³owa do góry ![]() Wiki71 czy m±¿ mia³ robione usg jamy brzusznej? Byc moze sledziona zle pracuje. A badanie na przeciwcia³a przeciwp³ytkowe? Dorcia wiem jakie to uczucie, czekac na tak wazny wynik... ale napewno wszystko bedzie dobrze!
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
Dziêki za s³owa otuchy.
Jestem dobrej my¶li. Trochê mnie zmartwi³ opis o sterydach. Ja mam tendencjê do tycia wiêc ju¿ sie bojê. Poza tym, lekarze pytali mnie, czy zamierzam mieæ jeszcze dziecko? Czy sterydy maj± jaki¶ wp³yw na ci±¿ê? Sama nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Wp³yw na ci±¿ê? Nie s±dzê... napewno nie powinno sie przyjmowac sterydów w czasie ci±zy.
Moze chodzilo o twoj± ma³op³ytkowo¶æ i ci±¿e - i ewentualny poród, chociaz nie wiem bo przy p³ytkach 60tys mozna normalnie rodzic. Poza tym niektórym kobietom p³ytki spadaj± w czasie ciazy i byc moze istnieje prawdopodobienstwo ze u osoby chorej na ma³op³ytkowosc spadn± jeszcze bardziej - co moze byc niebezpieczne dla przyszlej mamy- to tylko moje przypuszczenia. Sama nie mam jeszcze dzieci i nie wiem jak to bedzie ze mna w przyszlosci ![]()
![]() |
#82 |
Przyczajenie
|
tak zrozumia³am i by³o by to oczywiste jednak u mojego mêza nikt nie stwierdzi³ od czego ma niski poziom p³ytek.
oprócz zwyk³ej morfologi na cytrynian i EDTA oraz usg jamy brzusznej( jest ok) nie mia³ robionych innych badan. lekarz internista stwierdzi³ ze to najprawdopodobniej ma³op³ytkowo¶æ. Powiedzia³ równiez ze pobranie szpiku robi sie poni¿ej 50 ty¶. Wizytê u hematologa bêdziemy dopiero mieli i to on mo¿e zlecic kolejne badania stad te moje w±tpliwo¶æi zwiazane z bia³aczk±. pozdrawiam i zycze wszystkim ''wysokich'' p³ytek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
lekarz internista stwierdzi³ ze to najprawdopodobniej ma³op³ytkowo¶æ. Niestety skierowanie na badanie przeciwcia³ przeciwp³ytkowych mo¿e dac hematolog a wizytê u niego mamy dopiero we wrze¶niu... wiêc co mi pozosta³o....wyganiam mê¿a na morfologie co 2 tyg i obserwujemy te p³ytki pozdrawiam serdecznie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
A mo¿e Twój m±¿ powinien siê zbadaæ w kierunku haligobaktera? Ja wykry³am niskie p³ytki w³a¶nie lecz±c siê pod tym k±tem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#86 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 3
|
![]()
Ju¿ wróci³am do domu!!!
W szpitalu by³am na sterydach i p³ytki z 32 tys odbudowali do 80. Córeczka urodzi³a siê bezpiecznie i ze mn± wszystko ok. Po porodzie ma³a mia³a przez dobê bardzo niskie jak na noworodka p³ytki, ale unormowa³y siê w trzeciej dobie ¿ycia. Uff... nie mamy ma³op³ytkowo¶ci wrodzonej... ![]() Moje p³ytki tydzieñ po porodzie wróci³y do normy(210tys) wiêc to by³a tylko sprawa ci±¿y. Po sterydach mia³am problemy z bezsenno¶ci±. Pozdrawiam wszystkich i ¿yczê powodzenia w leczeniu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
No to gratulujê. Ja ma³op³ytkowo¶æ mam po lekach które bra³am 21 lat temu. W pi±tek mam dzwoniæ do kliniki, zobaczymy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
sandruniu, niestety, nie zawsze. ja mam problemy od 1982 roku...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
Ale masz ma³op³ytkowo¶æ nabyt± na skutek dzia³ania leków? Wiem ze ma³op³ytkowo¶æ jako choroba raczej jest nieuleczalna, mozna ja co najwyzej "zaleczyc". trzeba z tym ¿yæ, ja sie przyzwyczailam - tylko martwi mnie czy to nie moze byc poczatek choroby reumatologicznej ( skoro nie jest to maloplytkowosc samoistna). Jestem osob± ktora nigdy nie chorowa³a, nie przyjmowalam wiec zadnych leków...
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:09.