Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Byæ rodzicem > Poczekalnia - bêdê mam±

Notka

Poczekalnia - bêdê mam± Forum dla przysz³ych rodziców. Poczekalnia - bêdê mam± to miejsce, w którym podzielisz siê tematami zwi±zanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2008-03-20, 18:06   #61
Teje
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 901
Dot.: Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach

Wybroczyny na nogach ( a tak¿e na ca³ym ciele, bo ja tak kiedy¶ mia³am) pojawiaj± siê, kiedy poziom p³ytek jest ju¿ bardzo niski. Wtedy ani nie powinno siê æwiczyæ i w zasadzie jak najszybciej jechac do lekarza. Z rowerem bym jednak bardzo uwa¿a³a, bo ³atwo o siniaki, które przy ma³op³ytkowo¶ci mog± byæ niebezpieczne. natomaist p³ywanie... Ja musia±³m rzuciæ ze wzglêdu na chlorowana wodê, ale my¶lê, ¿e to Ci nie powinno zaszkodziæ. Ale starajs ie unikaæ sportów, przy których mo¿na siê pokaleczyæ czy posiniaczyæ.
Teje jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-03-20, 19:56   #62
wiki71
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 14

Prosze napiszcie przy jakim poziomie p³ytek nale¿y wykonaæ pobranie szpiku czy zacz±æ braæ sterydy i czy pobranie szpiku jest nieuniknione?
wiki71 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-03-20, 20:49   #63
Teje
Rozeznanie

U mnie robili przy 27tys. I wtedy ju¿ by³o nieuniknione.
Stary 2008-03-21, 07:23   #64
Dorcia030
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 109

Mnie pobierali przy 50 ty¶. Mia³am 2 razy biopsjê-raz z mostka, a drugi z kolca biodrowego, a pó¼niej trepanobiopsjê. Czekam na wyniki. Staram sie nie my¶leæ o tym. Zobaczymy co mi powiedz± za 3 tygodnie.
Dorcia030 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-03-21, 09:05   #65
wiki71
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Dorcia030 Poka¿ wiadomo¶æ
Mnie pobierali przy 50 ty¶. Mia³am 2 razy biopsjê-raz z mostka, a drugi z kolca biodrowego, a pó¼niej trepanobiopsjê. Czekam na wyniki. Staram sie nie my¶leæ o tym. Zobaczymy co mi powiedz± za 3 tygodnie.
mo¿esz napisaæ co¶ wiêcej jak przbiga³o pobranie szpiku i co to takiego trepanobiopsja?
Stary 2008-03-21, 09:11   #66
wiki71
Przyczajenie

bardzo siedenerwuje bo moj m±z 2 tyg. temu mia³ 103 ty¶ a teraz ma 63 ty¶ a wizytê u hematologa mamy dopiero w e wrzesniu. chyba zwarjuje do tego czasu ja te p³ytki bêd± spada³y. przed nim wa¿ny egzamin sportowy i nie wiem czy powinien do niego przyst±piæ., jest du¿o dla mnie niewiadomych zwi±zanych z ta chorob±.
czy ma³op³ytkowo¶æ mo¿e byæ pocz±tkiem bia³aczki???mnie pobranie szpiku kojarzy siê w³a¶nie z bia³aczk±....napiszcie prosze czy jestem w b³êdzie?
Stary 2008-03-21, 14:14   #67
Teje
Rozeznanie

wiki, nie wydaje mi siê. ja chorujê do dziecka, i nigdy mnie bia±³czk± nie straszyli. A co do pobierania szpiku, mia±³m do¶c dawno, ale pamiêtam taki zastrzyk w krêgos³up - to niestey bolesne jest, bo nerwy szalej± i cz³woieka wszystko dos³ownie boli, ja mia³±m wra¿enie, ¿e mnie psy hryz± w nogi. I potem taki nieswój cz³owiek trochê jest.

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2008-03-22, 13:03   #68
wiki71
Przyczajenie

Powiedzcie jeszcze moi drodzy co z wysi³kiem fizycznym przy 63 ty¶?
Stary 2008-03-22, 13:04   #69
wiki71
Przyczajenie

w jakim celu wykonuje siê badanie szpiku?
Stary 2008-03-23, 13:39   #70
Dorcia030
Zadomowienie

Trepanobiopsja polega na wyciêciu kawa³ka ko¶ci z biodra. Mia³am 2 razy pobierany szpik, ale nie by³o w nim grudek wiêc lekarz zdecydowa³ o trepanobiopsji. Do tego badania u¶pili mnie. Spa³am ok 1 godziny i nic mnie nie bola³o, natomiast sama biopsja wykonana jest do¶æ sporych rozmiarów ig³± i boli tylko znieczulenie. Je¶li chodzi o ten wysi³ek sportowy, to sama nie wiem. Mnie lekarz raczej zaleci³ ograniczenie wysi³ku fizycznego-cytujê z karty wypisowej: "unikanie sytuacji nara¿aj±cych na uraz, unikanie wysi³ku-co mo¿e zagra¿aæ krwawieniom". Tyle od lekarza.
Ja do¶æ du¿o p³ywam, nie wyczynowo, ale w ci±gu pó³ godziny przep³ywam 1300m. Dla mnie to niewielki wysi³ek, bo nie czujê zmêczenia, ale lekarz by³ zdziwiony.
Co do bia³aczki, to te¿ chodzi mi taka my¶l po g³owie.
Mój ojciec zmar³ 2 lata temu na raka i dlatego by³am wystraszona tymi wszystkimi badaniami jakie mi robili, ale na szczê¶cie rak zosta³ wykluczony.
Niestety pobyt w klinice hematologicznej bardzo mnie przygnêbi³ psychicznie. Ja-zdrowa (tak siê czujê), spêdza³am tyle czasu z lud¼mi chorymi na raka, bior±cymi chemiê. Straszne to dla mnie by³o. By³a ze mn± kobieta na sali, która leczy³a siê na nadci¶nienie, a diagnoza przy wyj¶ciu: NOWOTWóR. Jestem wystraszona, ale czekam na wyniki staraj±c sie o tym nie my¶leæ.
Przepraszam za moje wynurzenia.
Pozdrawiam, D.M.
Stary 2008-03-23, 20:11   #71
Teje
Rozeznanie

Ja chodze trzy razy w tygodniu na si³ownie æwiczê ¶rednio po pó³torej godziny i nic. Prezmêczy³am siê tylko raz i to w pracy, bo by³am przez 6 godzin non stop w ruchu ( biga³am, tañczy³am) i w koñcu pad³am.

A szpitale znam dobrze, teraz, to siê jako¶ przyzwyczai±³m, najgorzej by³o, ¿e u mnie ma³op³ytkowo¶c zaczê³a siê ju¿ w niemowlêctwie i pamiêtam, jak jako kilkuletnia dziewczynka le¿a³±m w sali z umieraj±cymi na bia³±czkê dzieæmi. Straszne
Stary 2008-03-25, 11:57   #72
Dorcia030
Zadomowienie

No to trochê jestem pocieszona, bo nie wyobra¿am sobie ograniczyæ czegop¶, co sprawia mi niesamowit± przyjemno¶æ
Stary 2008-03-26, 12:01   #73
sandrunia83
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 322

Witam,
u mnie wykryto ma³op³ytkowo¶æ w maju 2007 do dnia dzisiejszego nie wiedz± z jakiego powodu - dodam ze nie jest to ma³op³ytkowo¶æ samoistna i sterydy nic tu nie pomagaj±! Przyjmowa³am sterydy w mega dawkach przez 3 miesi±ce i nic, plytki ani drgnê³y. Moje p³ytki wahaj± sie 30 tys - 50 tys roznie to bywa, mam jednak tzw p³ytki olbrzymie i skupiska p³ytek - ktore byc moze sa pomijane. Dlatego p³ytki badac nalezy metod± komorow± - jedna z dokladniejszych tyle ze obecnie rzadko stosowana. ¯adnych innych objawów - ¿adnych krwotoków okres rowniez w normie. Mam niewielkie wybroczynki na nogach - jak po uk³uciu ig³±. Szpik owszem mia³am badany w szpitalu - szpik badaj± po to by wykluczyc bia³aczkê - niezbyt przyjemnie uczucie, pobierali mi z mostka. Ale da sie przezyc. W szpiku wszystko gra
Obecnie nie przyjmuje zadnych leków juz od pol roku i nic sie nie dzieje.
Co do sportów, ja to leniwa jestem ale mam zamiar sie zapisac na jakis fitness wkrótce.
Robie badania kontrolne raz w miesi±cu - jest to przyznam do³uj±ce kiedy widzisz wynik 32 tys a poprzednio bylo 70 tys - i tak w kó³ko. Ci±g³e wahania.
Stary 2008-03-26, 12:42   #74
Dorcia030
Zadomowienie

U mnie stwierdzili niskop³ytkowo¶æ po wcze¶niejszym leczeniu na gru¼licê (a by³o to 21 lat temu!). Mam 50 ty¶ i czekam na wynik.
Mówisz, ¿e przez badanie szpiku wykluczaj± bia³aczkê?! Straszne.
A powiedz mi, jak czu³a¶ siê po sterydach? Jak organizm na nie reagowa³?
Czy to prawda, ¿e tyje siê po nich?
Stary 2008-03-26, 20:30   #75
wiki71
Przyczajenie

Witajcie!
Czytam to co piszecie i nie wiem w koncu jak to jest.
Teje pisze ze ma³op³ytkowo¶æ nie ma nic wspólnego z bia³aczk± a inna kolê¿anka pisze ze badanie szpiku przy ma³op³ytkowo¶ci robi sie po to aby wykluczyc bia³aczkê.
Stary 2008-03-26, 20:35   #76
wiki71
Przyczajenie

Dodam jeszcze tylko ze tydzieñ temu mój m±¿ mia³ 63 ty¶ a dzisiaj 114 ty¶.Rozbiezno¶æ dosyæ du¿a nie wiadomo czym spowodowana.Ale cieszy mnie ten dzisiejszy wynik
Stary 2008-03-26, 20:56   #77
Teje
Rozeznanie

Bo ma³op³ytkowo¶c jako choroba nie prowadzi do bia³aczki ani bia³aczk± nie jest, natomiast ogólnie niski stan p³ytek, póki siê nie stwierdzi, co to za choroba, mo¿e byæ chyba i ojawem bia³aczki. I dlatego robi siê to badanie i wyklucza. Ale je¿eli ju¿ Ci powiedziano, ¿e to co masz, to ma³op³ytkowo¶æ, to znaczy , ¿e masz ma³op³ytkowo¶c, a nie bia³aczkê. Jako¶ zawile to t³umaczê, ale mam nadziejê, ¿e zrozumia³a¶.
Stary 2008-03-27, 10:48   #78
Dorcia030
Zadomowienie

Ja mam wyniki 4 kwietnia. Bojê siê trochê, ale bêdzie dooobrze
Stary 2008-03-28, 09:32   #79
sandrunia83
Raczkowanie

Hmmm po sterydach czu³am sie wspaniale fizycznie. Budzi³am sie o swicie, mia³am powera, chcia³abym sie tak czuc na codzien.
Natomiast... w wiekszosci przypadków sterydy przyjmowane w duzych dawkach maja skutki uboczne, takim najczesciej wystepujacym skutkiem ubocznym jest tzw. ksiêzycowa twarz, co znaczy robi siê okr±g³a jak ksiêzyc w pe³ni.... Wygladalam nieciekawie Jak pyza. Powoduj± rowniez tycie, ja akurat bylam chudzielcem wiec dobrze ze troche przyty³am ( zostalo mi 7 kg). Po sterydach chce sie strasznie jesc, nie mozna sie opanowac.
Moim zdaniem wszystko zale¿y od tego jakie sa objawy tej choroby. Ja mam naprawde niskie p³ytki ok 30 tys ! ale tak jak wspomnialam juz wczesniej na szczescie nie mam zadnych krwotoków procz niewielkich wybroczynek. Nie widze powodow by brac starydy ktore i tak w moim przypadki nie dzia³aj± a nie pozwole z siebie robic króliczka doswiadczalnego
Ale jak trzeba bedzie to nie ma wyjscia... niektorym wystarcza niewielka dawka sterydów. Byc moze przy malych dawkach twarz tak nie urosnie. Ja od pol roku nic nie biore a twarz jeszcze troche mam grub±. Ale mowia ze wyszlo mi to na dobre

PS Ma³op³ytkowosc to nie bia³aczka! Trzeba sie pilnowac, robic badania kontrolne, w razie potrzeby brac sterydy w ciezkich przypadkach podaje siê p³ytki i tyle. Trzeba sie przyzwyczaic. G³owa do góry

Wiki71 czy m±¿ mia³ robione usg jamy brzusznej? Byc moze sledziona zle pracuje. A badanie na przeciwcia³a przeciwp³ytkowe?

Dorcia wiem jakie to uczucie, czekac na tak wazny wynik... ale napewno wszystko bedzie dobrze!

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-28, 12:45   #80
Dorcia030
Zadomowienie

Dziêki za s³owa otuchy.
Jestem dobrej my¶li.
Trochê mnie zmartwi³ opis o sterydach. Ja mam tendencjê do tycia wiêc ju¿ sie bojê. Poza tym, lekarze pytali mnie, czy zamierzam mieæ jeszcze dziecko? Czy sterydy maj± jaki¶ wp³yw na ci±¿ê?
Sama nie wiem.
Stary 2008-03-28, 13:52   #81
sandrunia83
Raczkowanie

Wp³yw na ci±¿ê? Nie s±dzê... napewno nie powinno sie przyjmowac sterydów w czasie ci±zy.
Moze chodzilo o twoj± ma³op³ytkowo¶æ i ci±¿e - i ewentualny poród, chociaz nie wiem bo przy p³ytkach 60tys mozna normalnie rodzic. Poza tym niektórym kobietom p³ytki spadaj± w czasie ciazy i byc moze istnieje prawdopodobienstwo ze u osoby chorej na ma³op³ytkowosc spadn± jeszcze bardziej - co moze byc niebezpieczne dla przyszlej mamy- to tylko moje przypuszczenia.
Sama nie mam jeszcze dzieci i nie wiem jak to bedzie ze mna w przyszlosci
Stary 2008-03-29, 18:28   #82
wiki71
Przyczajenie

tak zrozumia³am i by³o by to oczywiste jednak u mojego mêza nikt nie stwierdzi³ od czego ma niski poziom p³ytek.
oprócz zwyk³ej morfologi na cytrynian i EDTA oraz usg jamy brzusznej( jest ok) nie mia³ robionych innych badan.
lekarz internista stwierdzi³ ze to najprawdopodobniej ma³op³ytkowo¶æ.
Powiedzia³ równiez ze pobranie szpiku robi sie poni¿ej 50 ty¶.
Wizytê u hematologa bêdziemy dopiero mieli i to on mo¿e zlecic kolejne badania stad te moje w±tpliwo¶æi zwiazane z bia³aczk±.
pozdrawiam i zycze wszystkim ''wysokich'' p³ytek
Stary 2008-03-29, 18:32   #83
wiki71
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sandrunia83 Poka¿ wiadomo¶æ
Hmmm po sterydach czu³am sie wspaniale fizycznie. Budzi³am sie o swicie, mia³am powera, chcia³abym sie tak czuc na codzien.
Natomiast... w wiekszosci przypadków sterydy przyjmowane w duzych dawkach maja skutki uboczne, takim najczesciej wystepujacym skutkiem ubocznym jest tzw. ksiêzycowa twarz, co znaczy robi siê okr±g³a jak ksiêzyc w pe³ni.... Wygladalam nieciekawie Jak pyza. Powoduj± rowniez tycie, ja akurat bylam chudzielcem wiec dobrze ze troche przyty³am ( zostalo mi 7 kg). Po sterydach chce sie strasznie jesc, nie mozna sie opanowac.
Moim zdaniem wszystko zale¿y od tego jakie sa objawy tej choroby. Ja mam naprawde niskie p³ytki ok 30 tys ! ale tak jak wspomnialam juz wczesniej na szczescie nie mam zadnych krwotoków procz niewielkich wybroczynek. Nie widze powodow by brac starydy ktore i tak w moim przypadki nie dzia³aj± a nie pozwole z siebie robic króliczka doswiadczalnego
Ale jak trzeba bedzie to nie ma wyjscia... niektorym wystarcza niewielka dawka sterydów. Byc moze przy malych dawkach twarz tak nie urosnie. Ja od pol roku nic nie biore a twarz jeszcze troche mam grub±. Ale mowia ze wyszlo mi to na dobre

PS Ma³op³ytkowosc to nie bia³aczka! Trzeba sie pilnowac, robic badania kontrolne, w razie potrzeby brac sterydy w ciezkich przypadkach podaje siê p³ytki i tyle. Trzeba sie przyzwyczaic. G³owa do góry

Wiki71 czy m±¿ mia³ robione usg jamy brzusznej? Byc moze sledziona zle pracuje. A badanie na przeciwcia³a przeciwp³ytkowe?

Dorcia wiem jakie to uczucie, czekac na tak wazny wynik... ale napewno wszystko bedzie dobrze!
oprócz zwyk³ej morfologi na cytrynian i EDTA oraz usg jamy brzusznej( jest ok) nie mia³ robionych innych badan.
Niestety skierowanie na badanie przeciwcia³ przeciwp³ytkowych mo¿e dac hematolog a wizytê u niego mamy dopiero we wrze¶niu...
wiêc co mi pozosta³o....wyganiam mê¿a na morfologie co 2 tyg i obserwujemy te p³ytki
pozdrawiam serdecznie
Stary 2008-03-30, 10:59   #84
Dorcia030
Zadomowienie

A mo¿e Twój m±¿ powinien siê zbadaæ w kierunku haligobaktera? Ja wykry³am niskie p³ytki w³a¶nie lecz±c siê pod tym k±tem.
Stary 2008-03-31, 09:30   #85
sandrunia83
Raczkowanie

Unhappy Dot.: Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach

Cytat:
Napisane przez wiki71 Poka¿ wiadomo¶æ
Niestety skierowanie na badanie przeciwcia³ przeciwp³ytkowych mo¿e dac hematolog a wizytê u niego mamy dopiero we wrze¶niu...
wiêc co mi pozosta³o....wyganiam mê¿a na morfologie co 2 tyg i obserwujemy te p³ytki
pozdrawiam serdecznie
Ha! Z tym badaniem na przeciwcia³a to nie takie proste. Moj hematolog nie da³ mi skierowania, gdyz jak sie domyslilam to badanie jest zbyt drogie! Wol± odrazu daæ sterydy niz zrobic to badanie - kosztuje chyba 350z³. Jezeli sterydy dzia³aj± to jest niemal jednoznaczne ze s± przeciwcia³a. Niestety polska rzeczywisto¶æ....
Stary 2008-03-31, 12:19   #86
mamaBasi
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 3
Thumbs up Dot.: Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach

Ju¿ wróci³am do domu!!!
W szpitalu by³am na sterydach i p³ytki z 32 tys odbudowali do 80. Córeczka urodzi³a siê bezpiecznie i ze mn± wszystko ok. Po porodzie ma³a mia³a przez dobê bardzo niskie jak na noworodka p³ytki, ale unormowa³y siê w trzeciej dobie ¿ycia. Uff... nie mamy ma³op³ytkowo¶ci wrodzonej...
Moje p³ytki tydzieñ po porodzie wróci³y do normy(210tys) wiêc to by³a tylko sprawa ci±¿y. Po sterydach mia³am problemy z bezsenno¶ci±. Pozdrawiam wszystkich i ¿yczê powodzenia w leczeniu.
mamaBasi jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-03-31, 12:31   #87
Dorcia030
Zadomowienie

No to gratulujê. Ja ma³op³ytkowo¶æ mam po lekach które bra³am 21 lat temu. W pi±tek mam dzwoniæ do kliniki, zobaczymy.
Stary 2008-03-31, 15:17   #88
sandrunia83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dorcia030 Poka¿ wiadomo¶æ
No to gratulujê. Ja ma³op³ytkowo¶æ mam po lekach które bra³am 21 lat temu. W pi±tek mam dzwoniæ do kliniki, zobaczymy.
21 lat temu? POwaznie? Tzn masz ma³op³ytkowo¶æ od 21 lat? Czy jak? Bo nie rozumiem Mysla³am ze ma³op³ytkowo¶æ na skutek przyjmowania leków jest krótkotrwa³a i przej¶ciowa...
Stary 2008-03-31, 17:33   #89
Teje
Rozeznanie

sandruniu, niestety, nie zawsze. ja mam problemy od 1982 roku...
Stary 2008-04-01, 07:53   #90
sandrunia83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Teje Poka¿ wiadomo¶æ
sandruniu, niestety, nie zawsze. ja mam problemy od 1982 roku...
Ale masz ma³op³ytkowo¶æ nabyt± na skutek dzia³ania leków? Wiem ze ma³op³ytkowo¶æ jako choroba raczej jest nieuleczalna, mozna ja co najwyzej "zaleczyc". trzeba z tym ¿yæ, ja sie przyzwyczailam - tylko martwi mnie czy to nie moze byc poczatek choroby reumatologicznej ( skoro nie jest to maloplytkowosc samoistna). Jestem osob± ktora nigdy nie chorowa³a, nie przyjmowalam wiec zadnych leków...

Nowe w±tki na forum Poczekalnia - bêdê mam±

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2020-02-23 01:36:05

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:09.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.