![]() |
#61 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dlaczego na Wizażu nie można rozmawiać na poważne tematy...
Cytat:
Też to już gdzieś pisałam, ale się powtórzę. Ja na takie właśnie trudne, kontrowersyje tematy lubię dyskutować. Ale oczywiście trzeba mieć na uwadze, że w dyskusji nie chodzi o przekonanie do swoich racji, ale o wymianę poglądów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama na niektórych osobach się przejechałam ,bo pozory mylą . Człowieka najlepiej można poznać w sytuacjach ekstremalnych,a niektóre wątki,dyskusje można śmiało do ekstremalnych zaliczyć. Z czego bardzo się cieszę -to,że nawet w najbardziej gorącej dyskusji potrafię zachować spokój.Wiem-nieskromna jestem ![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
czesto odnosze wrazenie że dziewczyny narzekaja na Wizażu na brak mozliwosci wyrażenia glośno wlasnego zdania. Zgadzam sie z tym poniekąd bo znalazlam sie kiedys w takiej sytuacji. Jednak Wizaż jest jaki jest, za to go kochamy, nikt nie bedzie dla nas zmienial zasad(mimo iz forum jest dla nas prawda
![]() ![]()
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
A ja tam lubię nasz babski wizażowy świat
![]() ![]() ![]() ![]() Zanim zaczęłam korzystać z internetu, wydawało mi się, że jedynie mężczyźni potrafią rozmawiać o pewnych sprawach. Jednak właśnie dzięki Wizażowi zmieniłam zdanie na ten temat. Nie da się ukryć, że kobiety miewają zupełnie inne podejście do wielu zagadnień, jednak właśnie dlatego je cenie, że w przeciwieństwie do wielu mężczyzn (nie twierdzę oczywiście, że wszystkich) potrafią nie tylko myśleć rozsądnie, ale również spojrzeć na problem z dwóch stron: uczuciowej oraz zdroworozsądkowej.
![]() |
#66 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
nastepny prosze... a tak fajnie cicho było przez pewien czas.
czemu nie mozna rozmawiac na powazne tematy? zabronił ci ktoś? wchodzisz, czytasz posty, wypowiasz sie i znikasz. gdy ktos na ciebie najezdza ignorujesz. to takie trudne? nad utrzymaniem poziomu pracujemy my, wizazanki. nie, nie rozumiem sensu tego wątku. i znajac zycie wywoła on kolejną, niepotrzebna burze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego po części? Bo nie spotkałam się nigdzie ze stwierdzeniem,że nie można głośno wyrażać swojego zdania. Natomiast ,podobnie jak Ty wiele razy znalazlam się w nieprzyjemnej dla mnie sytuacji tylko dlatego,że miała odwagę płynąć pod prąd -czyli mieć inne zdanie niż ogólnie przyjęte i jeszcze na głos je powiedzieć. Czasami zastanawiam się,czy lepiej powiedzieć,to co myślę,czy może nic nie mówić,żeby się komuś niechcący nie narazić,czy też może lepiej potakiwać dla większości. I za każdym razem dochodzę do tego samego wniosku. Dlaczego mam udawać kogoś-kim nie jestem. Dlaczego mam mówić wbrew sobie. Po co? Żeby zyskać przyjaciół? Ale jacy by to byli przyjaciele.którzy akceptowaliby mnie taką,jaką oni by chcieli,żebym była. Ja tak nie potrafię. Zawsze warto być sobą.
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#69 | |
|
Cytat:
a co do przyjazni, to moje zdanie jest takie: przyjaznie przez internet nie istnieją. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
ale przeciez po drugiej stronie tez sa ludzie i to calkiem REALNI.to nie wytwor komputerow tylko ich mysli
Freso bardzo ciekawi mnie Twoj wiek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zaskoczyłaś mnie tą wypowiedzią i to bardzo. Czyli co? Mamy udawać kogoś,kim nie jesteśmy? Mamy zakładać maski za każdym razem ,gdy logujemy się na forum? Mamy być kimś ,kim nie jesteśmy? A więc kim jest Ufcio?Masz dwie twarze?Jedną dla swoich znajomych z realu?A drugą dla nas z internetu? ![]() Bess,a dlaczego to tak Cię ciekawi ![]()
![]() |
![]() |
#72 |
Wtajemniczenie
|
tylko internet.. i właśnie to podejście powinno sprawi ze kłótni nie będzie... a jednak ktoś angarzuje siebie w temat, angażuje swe emocje przez co naraża sie na prolematyczne tresci.
Internet jest czymś anonimowym, ale to forum, wizaż, dla wielu osó jest innym miejscem. Gdzie w pewnych sprawach zachowuemy anonimowosc,ale mozemy sie otworzyć w nowych dziedzinach - dziedzinac do ktorych moz e nie przyzbalibyśmy sie w realu. Wizaż, jak dla mnie, daje mi szanse poszerzenia pewnych horyzontów. Sedno jest takie, ze mimo iż to tylko internet, to tylko forum, to chyba staram sie nadac temu jakąś czastke człowieczenństwa i realności ![]() ![]() Nie kleją mi sie słowa bo chce mi sie spać! bess... racja! misze czesto o tym y wątek umarł, ale nie dość że to nie skuteczne to jeszcze denerwuje niektorych ![]() ![]() ![]() bess.. jeszce jedno ![]() ![]() ![]() Nie mogę pozolić, tzn. nie chcę!, by w moje życie, ralne wkroczyło forum. Tu wiec dochozę do zaprzezcenia teori ze Wizaz to pokój pełen rozmawiajacych koiet. Wizaż to wirtualny swiat. Chyba musze popracować nad dystansem... Bess... mam pomysł na temat do konstuktywnej dyskusji! PS.czemu ja sie zwracam tylko do bess?! PPs. zarywam noce wiec za literówki nawet nie przepraszam!
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
A dla mnie to nie jest tylko internet...w ciągu dnia bardzo często moje myśli pędzą do Wizażanek, które lubię i poważam
![]() ![]() Jeśli kogoś nie lubię - nie rozmawiam z nim, nie zaczepiam go, nie prowokuję - jeśli do kogoś zaczynam czuć sympatię - chętnie z nim rozmawiam, zaglądam do miejsc, w których się znajduje( w tym wypadku do wątków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
wiecie co jak patrze na grono to wizaz naprawde nie ma sie czego wstydzic!! tam sa faceci i co z tego , tematy beznadziejne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Rozeznanie
|
A ja widuję na Wizażu mnóstwo dyskusji na poziomie, na poważne tematy, gdzie nawet zasłużona krytyka jest konstruktywna i nikomu nie ubliża. Kiedy się tutaj rejestrowałam, nawet nie przypuszczałam, że znajdę tu tyle mądrych wypowiedzi autorstwa tylu mądrych kobiet.
Na Wizażu można rozmawiać na poważne tematy ![]() Ale sztuką trudną: Jak kulturalnie zgasić czyjąś napastliwość (ZGASIĆ, bo "ZIGNOROWAĆ" równa się moim zdaniem z "przyzwoleniem"). Ciągle się tego uczę - i to niekoniecznie na forum, a zwyczajnie: w życiu.
![]() |
#76 |
|
ze spytam. czemu sie tak uczepiłyscie tego "tylko internet"? odbiegając od pierwotnego tematu wątku?
nie napisałam, ze kazdy w internecie ma zakładac maski, pisac za kazdym razem cos innego, ale podejść do tego z dystansem, nie przejmować sie az tak co powiedzą inni. bo tu chyba chodzi o relaks itp. a nie o kolejny stres ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#78 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Cytat:
![]() ![]() ![]() Zdarzają się , tak jak napisałaś, osoby mało kulturalne, przekonane tylko o ważnosci swej osoby i swojego zdania do których nic nie dociera. Ale tak też jest w świecie realnym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Przeczytałam UWAŻNIE i nadal myślę tak samo .
![]() |
#81 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
Bardzo podoba mi się Wasza dyskusja. Mam kilka refleksji na ten temat.
Czy nie jest tak, że wypowiadając się w jakiejś dyskusji myślimy tak naprawdę tylko o sobie i o swoich poglądach? Czy to nie dotyczy zarówno "zwolenniczek" jak i "przeciwniczek"? Czy taka dyskusja jest jeszcze dyskusją? Czy kiedykolwiek była? Czy celem dyskusji nie jest wywieranie wpływu na drugiego człowieka? Czy można wywrzeć wpływ na człowieka, który mówi: "ja mam moje zdanie, ja je wam przedstawiam i oświadczam, że go nie zmienię, choćby nie wiem co"? Czy takie "dyskusje" warto prowadzić? Czy dla takich dyskusji nie byłby najlepszy wątek pod hasłem "Hyde park"? Czy w tym kontekście można wogóle mówic o argumentacji? A może raczej o retoryce i oratorstwie? Jaki wtedy sens tego wszystkiego? Estetyczny? W sumie sama siebie teraz przekonałam, ktos juz kiedys powiedzial, że najważniejsza jest "Kwestia Smaku" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Wszystko już wyjaśniłam wcześniej .Nie widzę potrzeby,żeby robić to ponownie.
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
z ufcio sie zgodze : celem internetu jest rozrwka a nie kolejny stres
![]() wiec po co wchodzić w pewne ematy zbyt głęboko
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Buszując po internecie można doznać wielu emocji, ale świadome wspędzanie się w zły humor, niepotrzebne negatywne emocje- jest dla mnie niezrozumiałe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a) druga strona nie potrafi czytać ze zrozumieniem b) ciągle przeczy sama sobie c) zwraca uwagę (i wytyka!) na błedy ortograficzne d) dyskredytuje adwersarza, gdy ten jest zbyt młody e) będzie sie smażyć w ogniu piekielnym za swe poglądy i bozia go pokara ![]() f) itp. itd. to wszystkiego sie odechciewa. Szzerze sie przyznam, że wypatrzyłam kilka takich osób i staram się unikać wypowiadania sie we wspólnych wątkach.
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I ja cenię sobie te dyskusje odbywające się na styku różnych światopoglądów. Poszerzają one horyzonty - i mam tu na myśli zarówno rozmowy w świecie realnym, jak i te odbywające się w internecie [dla jednych "tylko internecie", dla drugich "aż" - mniejsza o to]. I napiszę jeszcze jeden banał: również te najgorętsze debaty są potrzebne, a wypowiedzi w agresywnym tonie pożyteczne - bo pozwalają na wyciągnięcie wniosków odnośnie kultury naszych własnych wypowiedzi. Punkty regulaminu: 1) cyt: "Odnoś się do innych użytkowników Forum tak jak chcesz, aby odnoszono sie do ciebie" 2) cyt: "Tolerancja. Uznaj prawo innych do posiadania poglądów, których Ty nie podzielasz i życia "po swojemu" - jeśli tylko to jest w zgodzie z prawem." - nigdy nie są dla nas tak jasne, jak w chwili, gdy "na własnej skórze" doświadczamy ich łamania przez partnera w rozmowie.
![]() |
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
Każda z nas ma inny charakter, inny sposób na życie, inną mentalność czy chociażby obraca się w innym środowisku....
Myślę, że trzeba patrzeć na to z przymrużeniem oka... Gdyby każdy miał takie samo zdanie, albo nie było by kontrowersyjnych postaci ani wypowiedzi.... świat był by nudny ![]() Oczywiście nie usprawiedliwiam wulgaryzmów i obrażania się siebie nawzajem... wszystko co się robi, powinno robić się z klasą... prawda?? ![]() Uwielbiam czytać na wizażu, dyskusje na temat poważnych tematów... czasem nawet pod wplywem inteligentnych argumentów zmienię swój stosunek do danej sprawy... ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
"na temat poważnych tematów"
ale dałam ![]() ![]() ....to się wytnie, okej?? ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:16.