|
|
#61 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jak zrobić tego typu kolczyki?
tu kupilam wszystko
http://www.artshobby.pl/katalog/gora.htm mialam jakis czas temu taki zryw do witrazy ,zdobylam wiedze teoretyczna i potrzebne narzedzia wlasnie z tego sklepu i jak narazie na tym sie skonczylo bo nie mam warunkow zeby obrabiac szklo,bo to nie da sie robic przy kuchennym stole czy w salonie trzeba miec jakies oddzielne pomieszczenie ,najlepiej bez bezposredniego polaczenia z czescia mieszkalna, bo ze szkla jest duzo opilkow ktore mogo byc niebezpieczne [skaleczenia ,szklany pyl na meblach ,naczyniach itd...] mam tu na mysli konkretny wyrob,tak dla zabawy to mozna np w piwnicy,garazu czy chocby na zewnatrz jak pogoda pozwala co do twoich pytan to tak: tasma miedziama musi byc ewenyualnie profile olowiane ale to do duzych witrazy okiennych ,lamp, do bizuteri stosuje sie tasmy kawalki szkla okleja sie dokladnie,nastepnie smauje topnikiem przy pomocy pedzelka [ostroznie bo to substancja zraca]i lutuje cyna , baz topnika cyna nie bedzie sie trzymac na tasnie miedzianej pozniej nakladamy patyne,jajt jej kilka rodzakow i od tego zalezy efekt koncowy tzn moze byc czarna,srebrna lub koloru miedzianego na koncu nalezy calosc umyc troche to skomlikowane jak masz jeszcze jakies pytania to pisz.... chetnie odpowiem
|
|
|
|
|
#62 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Kolczyki ze szkła - jak to zrobić?
Tą taśmę smaruję topikiem, tak?
I skąd wziąść to szkło 2mm?
|
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
Pogoda ja mysle ze to moga byc szkielka takie jak do mikroskopu
to na allegro bez problemu je znajdziesz
|
|
|
|
|
#64 |
|
Raczkowanie
|
a dziewczyny myslicie ze moze byc do tego celu wykorzystana taśma ołowiowa/ołowiana ? bo byłam dzisiaj w sklepie dla plastyków i mi tak panie to pokazały, jak powiedziałam o co mi chodzi... jest srebrna i sie klei bo od spodu cośtam ma i właśnie można ją przykleić i jest plastyczna... myślicie, że może być zamiast tej cynowej?
|
|
|
|
|
#65 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kolczyki ze szkła (ze zdjęciem)- jak to zrobić?
mysle ze olowiana tez mogla by byc dobra, jesli mowisz ze z jadnej strpny ma klej???????????
w koncu profile olowiane tez lutuje sie cyna |
|
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
no pani mi pokazywala ze wlasnie to sie klei i jest plastyczne
tylko ciezkie to... ale lutuje sie ? bo wlasnie nie wiem...
|
|
|
|
|
#67 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: jak je zrobić ?
Dla zainteresowanych: krótki opis robienia bizuterii witrażowej. Potrzebne narzędzia: nozyk do cięcia szkła, szczypce do łamania szkła, osełka(najlepiej taka nakładana na wiertarkę), taśma miedziana, topnik, cyna,lutownica(najlepiej kolbowa),okulary ochronne,szpachtułka. Wycinasz szkło z tafli w taki wzór, jaki Cię interesuje(na początek polecam wzory proste- do kól np trzeba mieć już trochę wprawy), szlifujesz brzegi szkła szlifierką/osełką (najlepiej kawałek szlifowanego szkła zanurzyć przedtem w wodzie- nie będzie tak odpryskiwać-pamiętać o okularach ochronnych i UWAżAć NA RęCE!!!)Następnie oklejasz brzegi taśmą miedzianą(do kupienia w hurtowniach witrażownictwa-taka do bizuterii koszt 20 zł).Wygładzasz brzegi taśmy, by sie dobrze trzymały(szpachtułką). Następnie smarujesz wszystko topnikiem. Rozgrzewasz porządnie lutownicę, maczasz w cynie i "smarujesz"po topniku. Reszta wg własnej wyobraźni. I raz jeszcze- uwaga na oczy i palce- ja nie raz już wyciagałam kawałki szkła z jednych i drugich, co-jak można się domyślić- nie nalezy do rzeczy przyjemnych.
|
|
|
|
|
#68 |
|
Rozeznanie
|
weilkie dzieki biżuterio wiztrażowa
![]() a czy mozna zastapic czyms szklo ?? |
|
|
|
|
#69 |
|
Rozeznanie
|
Wielkie dzięki za ten opis
|
|
|
#70 |
|
Raczkowanie
|
a jaka gruba ta tasme kupic?
|
|
|
|
|
#71 |
|
Rozeznanie
|
[quote=lucyAS;3059361]skladasz szkielka razem
Jakiej grubości mają być te szkiełka, bo nie wiem czy u szklarza dostanę takie cieniutkie Proszę o odpowiedź z góry dziękuję |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie u szklarza nie ma cienkich szkiełek :/ ja już kombinuje od jakiegoś czasu i chyba mam pomysł bez szkła, żeby leciutkie było, ale nie wiem, co z tego wyjdzie :P
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zadomowienie
|
Takie kolczyki wyglądają ciekawie, ale na allegro jest tego mnóstwo! I tanie to jest nawet, więc myślę, że nie opłaca się tych materiałów kupować, chyba że będziecie robić hurtowo
![]() http://www.allegro.pl/show_user_auct...60&gr_id=19821 i jeszcze innych sprzedawców...
|
|
#74 |
|
Zadomowienie
|
no na jedna pare kolczykow to naprawde sie nie oplaca kupowac lutownicy,tasmy szkla itd.....
|
|
|
|
|
#75 |
|
Zadomowienie
|
Moja znajoma kupiła takie kolczyki na Allegro i powiedziała że :
1. Są za ciężkie 2. Bigle srebrne, ale reszta nie i niestety uczulają 3. Wykonane są bardzo mało starannie ( nie widac tego na fotkach) Wniosek z tego taki, że jednak pomimo wysokich kosztów lepiej zrobić samemu. Nie wierzę, że jak ktoś znajomy zobaczy nie będzie chciał takich mieć i koszty materiału napewno się zwrócą. W sukiennicach w Krakowie widziałam wczoraj takie wykonane przez profesjonalistę (napewno bo były niesamowicie dopracowane) za 58, 00 zł.
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#77 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kupujesz lub jesli masz w domu to nie taki drut twardy.... do takiego czegos wydaje mi sie ze bedzie najlepszy nierdzewny... wycinasz kilka takich samych drutów (tak zeby wyszed obwod reki) zaginasz na koncu kazdego (na obydwu koncach) pentelke (oczywiscie dopiero jak nawleczesz koraliki) i potem miezysz ile bedzoe mialaa bransoletka szerokosci i wycinasz dwa druciki przeplatasz przez pentwlki i tak samo zaginasz... mam nadzieje ze pomoglam
|
|
|
|
|
|
#78 |
|
Zadomowienie
|
ja swoje kolczyki wykonuje bardzo starannie
jak narazie nikt sie nie skarzyl ze uczulaja i wcale nie sa ciezkie,no chyba ze zrobione z bardzo grubego szkla .... a lutowanie cyna rzeczywiscie wymaga sporo wprawy i treningu... |
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
a powiedz mi tylko, z jakiego grubego szkła robisz?
|
|
|
|
|
#80 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zadomowienie
|
tesciowa mi przyniosla z laboratorium
bo to szkielka mikroskopowe,cieniutkie ale zle sie tna i duzo odpada czasem z calego pudelka uda sie zrobic tylko kilka par
|
|
|
|
|
#84 |
|
Rozeznanie
|
Ja niby wszystko wiem, a jednak nie
Gdzie kupie topik i ten stop cyny?I pytanie trochę z innej beczki, jak zrobić dziurę w szkle? Chodzi mi o mały otwór w tafli normalnej grubości.
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
ja proponuję przytopić kółeczko, bo takie dziurki trudno się robi i nie wyglądają zbyt ciekawie...
|
|
|
|
|
#86 |
|
Przyczajenie
|
czy zdjęcie drukujecie na papierze foto, czy na zwykłym?
a jeśli na zwykłym (bo na foto się nie da), to jednostronnie czy dwustronnie?
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
jednostronnie dwa razy i wkładasz z drugiej strony
a najlepiej to na foto
|
|
|
|
|
#88 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Kolczyki ze szkła- jak to zrobić?
Mam takie pytanie...Chodzi mi o kolczyki ze szkła, które zamiast zdjęcia mają namalowany zwór...
Kupiłam takie na jakimś straganie i zastanawia mnie z jakiego materiału (drutu) są wykonane i jak zrobić, by te szkiełka miały efekt lustra? Kupić jakąś folię, czy cuś? |
|
|
|
|
#89 |
|
Przyczajenie
|
A ja znalazłam na allegro takie małe szkiełka do mikroskopu i się zastanawiam, czy by się nie nadały do witraży? Mają niecałe dwa centymetry wysokości i szerokości.... Dałoby z nich radę (dokładnie: szkła do mikroskopu nakrywkowe)
|
|
|
|
|
#90 |
|
Przyczajenie
|
Rozmawiałam z tatą i powiedział, ze może mi pociąć, ale jesli chodzi o szkiełka mikroskopowe to nie ma szans, bo są za cieniutkie O.o Z tego co wyczytałam, robicie to na mikroskopowych, więc jak jest z cięciem?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:46.

ale lutuje sie ? bo wlasnie nie wiem...