|
|
#61 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Biżuteryjny cennik ;)
Cytat:
Szczególnie te brązowe w jakiś kolczykach. Przypominają lawę. Też bym chciała wiedzieć jak je zrobić. Już się zastanawiałam, ale to wygląda jakby było czymś "rozpulchniane", jakby "nadmuchiwane". Nie wiem jak to określić. Bo niektórzy w koralikach robią dziureczki ale to nie jest to na pewno. Nie mam kurde pojęcia. Albo jakaś specjalna masa? hmmm...
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Viris, możesz napisać coś więcej na temat narzędzi do robienia tego czegoś. Myślałam, ze to jest coś kombinowane szydełkiem - niektóre wydają mi się na pewno być nim robionymi, a te ślimaczki to po prostu dla mnie ponawijany drut i tyle. To są jakieś ku temu specjalne mekanizatory , by sobie ułatwić/ wykonać takie cuś..?Odezwij no się .
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze to nie przygladalam sie za bardzo ale te wlasnie "sprezynki" to bardzo cienki drucik najpierw woijany w okolo czegos co sie kupuje (np w empiku) i pozniej jeszcze raz ta sprezynke owija sie wokolo tego itp. Widzialam to tylko w jednym empiku w Arkadii, ale i tak bym sie na to nie zdecydowala. reszta elementow to tez obstawialabym szydelko
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
Aeterna, ano rzecz gustu.
ja mam chyba odmienny od wiekszosci Was, bo nie przepadam za rzeczami eleganckimi, kobiecymi, delikatnymi. dlatego tak bardzo wlasnie podoba mi sie ta spulchniona bizu stylizowana na lawe ![]() Anecia, cos mi (a wlasciwie mojemu TZtowi ) wpadlo do glowy odnosnie tych lawa-like korali poprobuje jakos na dniach i jesli mi sie uda, podziele sie tajemnica ![]() mam tylko nadzieje, ze jest to zwykla modelina/fimo, a nie jakas inna, zbajerzona masa.
|
|
#66 |
|
Wtajemniczenie
|
...
Edytowane przez Maggie_90 Czas edycji: 2006-10-26 o 20:41 |
|
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
Reklama?
|
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
gdzie?
|
|
#69 |
|
Wtajemniczenie
|
Reklama? Wybaczcie dziewczyny, nie miałam tego na myśli. Ale mówiłyście, że tamta dziewczyna, której prace są na pakamerze ceni się zbyt nisko, a moim kolezankom i tak jest u mnie o wiele za drogo, jesli chodzi np. o ten komplet. Bo niekiedy ceny w galeriach są monstrualne, dla mnie o wiele za drogie, ale moje znajome sobie zyczyły, żebym te kolczyki i bransę sprzedała im za... 12 zł. Przykro mi się zrobiło, że ktoś nie docenia tego, co robię, bo dla mnie podana przez nie cana jest smieszna.
Dlatego chciałam się zapytać, ile uwazacie, że jest wart. Ok, ale usuwam, skoro to problem. Nie wiedziałam, że zwykłe pytanie o przykładową cene to reklama, chociaż w tym wątku takie padały.
|
|
#70 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#71 |
|
Rozeznanie
|
Mnie też zainteresowały te lawopodobne koraliki.Czy ktoś wie jak to zrobić?
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
no wlasnie sie nie udalo
![]() porazka na calej linii no wiec wie ktos, jak to zrobic? bo cudne sa.
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy wkleilas samo zdjecie kompletu? Czy co? Tez nie rozumiem. A jakkolwiek wygladal by ten komplet to 12 zl za kolczyki i branse to bym sie wstydzila wziasc. Musisz cenic swoj czas i prace. |
|
|
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
Viris, ten adres podany przez Maggie byl chyba bledny; w poprzednim byl komplet. dlatego zdziwilam sie, o co Ci chodzi.
12zl to za malo.
|
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi sie ze po uksztaltowaniu koralika jest czyms obtegowywany w celu uzyskania tej fakturki. Teraz tylko wymyslec trzeba co da taki efekt... moze plyta chodnikowa z wypuklymi elementami? :P |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
Mi o nic nie chodzi. Teraz post jest wyedytowany. Jak klikalam na niby "zdjecie kompletu" to mi wyskakiwalo info o reklamie na wizazu, pomyslalam ze mod albo ktos podmienil linka bo autor wystawil linka do galerii albo allegro czy cos.
|
|
|
|
|
#77 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie chciało mi się znowu wstawiać załącznika, więc po prostu skopiowałam link tego kompletu, który mam w swoim wątku. Nawet nie wiedziałm, że wyświetla się info o reklamie!
Ale co to za reklama, skoro podałam link do załącznika, który jest na serwerze na wizażu? Chyba ze tak nie mozna? Dokładniej rzecz biorąc jest to ten komplet, jest też u mnie w wątku, który mam w podpisie. Nie znam się dokładnie na realiach sprzedazy ręcznie robionej biżu, na Allegro można kupić parę kolczyków za 5 zł, a warta jest minimum 30 (prawdziwy koral!), a też pierdoły warte najwyżej 10 zł sprzedawane po kosmicznych cenach! Dlatego nie wiem, jak mam dogodzić koleżankom, bo jak na razie one są moimi potencjalnymi klientami (boję się skarbówki więc na razie nie wystawiam na Allegro, choć tata mnie na to namawia- twierdzi, że tyle tam sprzedawców na lewo, to czemu mają złapać akurat mnie ;]). No a 12 zł wydaje mi się mało, a kiedy podałam im cenę mnie satysfakcjonującą, delikatnie rzecz biorąc wyśmiały mnie . Dlatego chciałam wiedzieć, na ile Wy byście go wyceniły. Bo może jednak cenię się za wysoko Taki był mój cel, nie miałam na myśli reklamy, przepraszam za zamieszanie.
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba najwieksze zamieszanie to zrobilam ja tym "skrotem myslowym"
![]() Co do tego kompleciku wazne jest tez czy elementy sa ze srebra czy posrebrzane. I bigle tez. Podam ceny mniej wiecej jakie bym dala, biorac pod uwage ze to dla znajomych i to bliskich. Jesli wszystko z biglami jest posrebrzane to minimum mogloby stanowic te 12 zl (ale nie wiem ile sa warte materialy, te kosteczki sa calkiem przyjemne). Jesli wszystko poza biglami jest posrebrzane a bigle srebrne to dalabym pare zl w gore. Jesli wszystko ze srebra plus drogie elementy (kosteczki) to gorna granica bylaby okolo 25 zl. Oczywiscie dla bardzo bliskich znajomych. |
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
eee tam, zaraz wysyp. nie kazdemu sie to na szczescie podoba, wiec moze nie
![]() jak juz na to wpadne, to sie z Wami najwyzej nie podziele wlasnie jest proba nr 2 - jakby lepiej, ale to jeszcze nie to. mysle jednak, ze zmierzam w dobrym kierunku mam jeszcze inny pomysl, ale nie mam dzisiaj do tego odpowiedniego narzedzia mam wrazenie, ze autorka tej bizu sledzi ten watek i sie z nas smieje
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#80 |
|
Wtajemniczenie
|
Wszystko jest posrebrzane, ale za kosteczki sporo przepłaciłam... Same materiały wyszły mnie niecałe 10 zł. Jak na razie moja najdroższa praca
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
Jesli za materialy dalas 10 to nie pozwalam Ci za ten komplecik wziasc 12!
Ja ostatnio zrobilam kolczyki i zawieszke.
Wycenilam na 35 zl. I szczerze powiedziawszy wnerwilam sie jak "znajoma znajomej" powiedziala - Czemu tak drogo?!?! Wymienilam koszty samych materialow (moze niezbyt efektownych - szczegolnie na taka cene) i jakos juz sprzeciwow nie bylo ![]() czarnezloto.jpg |
|
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
Viris, a ile Ci wyszło za materiały?
|
|
|
#83 |
|
Wtajemniczenie
|
Niektórzy myslą, że to jest takie tanie. Fakt, jeśli robisz z najprostszych materiałów. Ale jeśli bizu ma być efektowna, dokładasz przekładki, ozdobne elementy, lampworki, cloisonne itp. są przecież bardzo drogie.
Jedna tez mi powiedziała, że mam się wypchać jeśli chcę 10 zł za kolczyki, które robiłam cały dzień (może materiały nie były drogie, ale całą sobotę dłubałam!). Pokazałam jej cenę na pakamerze za podobne, wykonane podobną metodą. Szczena jej opadła . Ja mam ten minus, że około 100 metrów od szkoły mam targowisko- i tam naprawdę podobne produkty można dostać za pół darmo. Chyba będzie trzeba zapoznać znajomych rodziców z moimi produktami. Przecież wszystkiego nie wynoszę na uszach . A innych pomysłów nie mam, bo jestem cykor . A może zrobić nawet taki 'internetowy' katalog z przykladowymi modelami i cenami i poprzesyłaś do znajomych? Chyba żeby można było zainwestować, wydrukować i sprzedawać bizu na takiej zasadzie jak Avon. Tylko sama sobie byłabym konsultantką
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co mniej wiecej wyliczylam to jakies 15 zl.
Cena 35 zl jest wysoka jak na moja bizuterie, ale tez licze sie z tym ze sprzedam za mniej, to cena poczatkowa. Moglabym je sprzedac za te 15 zl ale sadze ze efekt bylby podobny, bo nikt by nie kupil, bo pewnie jakis drut wygrzebany na smietniku uzylam. Jak powiedzialam ze korale sa recznie robione i kule recznie malowane plus elementy pozlacane to i tak znajoma stwierdzila ze "tanio", tylko nie w jej stylu. |
|
|
|
|
#85 |
|
Konto usunięte
|
35zł to bardzo dobra cena
A ja za moje kompleciki kolczyki (bigle srebrne) + zawieszka chcę 18zł, czasem 20 - jeśli długo siedziałam nad wzorkiem Reakcje są różne. Chociaż ostatnio kolezanka zrobiła wielkie oczy i powiedziała: tylko tyle???
|
|
|
|
|
#86 |
|
Zakorzenienie
|
Serio? To moze uda mi sie za tyle "opchnac" :P
Ja cene ustalam tylko i wylacznie w zaleznosci od kosztow materialow. Jesli cos wybitnie trundo bylo zrobic to licze sobie wiecej. No i staram sie nie brac za kolczyki mniej niz 10 zl. Nie chce byc w klasie "FJ" :p Chociaz ostatnio "musialam". Robilam 3 pary skromniutkich kolczykow. Dwa loopiki, recznie robione bigle i po jednym koraliku. Wzielam po 10 zl, ale jako ze to "stale" klientki to dostaly znizke i byly za 9 zl. I tak zaplacily po 10 ![]() Ogolnie wkroczylam w "nowy etap bizuteryjkowania". Do tej pory malo sprzedawalam. Ale mnie zmusili!!! Mialo byc raz na miesiac, ale juz jest czesciej bo miesiac nie minol a juz bylam u tych babeczek 2 razy i zapowiada sie predko 3 raz. A zaczelo sie od jednej babeczki, "fanki" mojej bizuterii. Ona ma pewnie ze 30 par kolczykow mojej produkcji :P Jak nie wiecej ![]() No i codziennie do pracy nosila inna bizuterie ;P I tak sie zaczelo |
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
a ja się cenię i nie schodze z ceną poniżej 18 zł za najprostrze kolczyki na lince stalowej
I nikt nie narzeka... Tak więc dziewczyny TRZEBA SIĘ CENIĆ!! Bo jeśli my nie będziemy doceniać wartości naszych rzeczy, to nikt inny tego nie zrobi, a efektem będzie to, że rękodzieło w Polsce będzie już zawsze niedocenione i niedowartościowane.
|
|
|
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
Dokladnie, i ten moj czarnozloty komplecik byl pierwsza proba "podniesienia" swoich cen.
Przy pierwszym spotkaniu z tymi babeczkami zarobilam 180 zl. Ale w domu wyliczylam ze moglanm zamiast 15 zl powiedziec 19 czy 20 i byloby wiecej, a pozniej jak juz "beda stalymi klientkami" bede mogla im troche ceny obnizyc. No i niestety teraz wszystkoe "podnies" nie moge. Ale niedlugo bede musiala, bo babeczki rzycza sobie coraz to nowsze zamowienia na coraz drozsze koraliki. A z tego co sie orientowalam krawiec pracujacy na drogich materialach wiecej bierze za robocizne (albo mi niedobre "krawce" scieme zapodaly )
|
|
|
|
|
#89 |
|
Rozeznanie
|
Oczywiście masz rację
![]() Poza tym, co z tego, ze coś Nam się wydaje proste do zrobienia, skoro wcale nie jest dla przeciętnej osoby i w cene powinno się wliczac też umiejętności ![]() Ja nie potrafie wygiąc drutu. Nie i koniec. I mimo, że nie pływam w gotówce, jak najbardziej zapłaciłabym 40 i więcej za kolczyki hand made i nei mówie tu o lampworkowych czy z pereł... Praca to praca...
|
|
#90 |
|
Rozeznanie
|
ja sobie zrobiłam takie kolczyki tyle ze koloroowe i w zyciu nie pomyslałabym ze gdzieindziej moga byc tak drogie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:40.

Szczególnie te brązowe w jakiś kolczykach. Przypominają lawę. Też bym chciała wiedzieć jak je zrobić.
Już się zastanawiałam, ale to wygląda jakby było czymś "rozpulchniane", jakby "nadmuchiwane". Nie wiem jak to określić.
Bo niektórzy w koralikach robią dziureczki ale to nie jest to na pewno. Nie mam kurde pojęcia.
Albo jakaś specjalna masa? hmmm...

. Dlatego chciałam wiedzieć, na ile Wy byście go wyceniły. Bo może jednak cenię się za wysoko