|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki rodzaj sciegow lubicie najbardziej? | |||
Najprostsze, oparte na oczkach prawych i lewych |
![]() ![]() ![]() ![]() |
47 | 23,62% |
Ażurowe |
91 | 45,73% |
Warkoczowe |
20 | 10,05% |
Strukturalne |
6 | 3,02% |
Skomplikowane do bólu, czyli mieszanki wszystkich powyzszych ![]() |
35 | 17,59% |
Głosujący: 199. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ściegi, sploty, wzory... na druty :)
Każda robótka ma prawą i lewą stronę,prawa to jest ta do noszenia na wierzch.W tym wzorku prawa strona to wszystkie rzędy nieparzyste a lewa parzyste i właśnie na lewej,czyli spodniej stronie w tym wypadku wszystkie oczka przerabiasz jako lewe,łącznie z narzutami.Po wykonaniu przeciągnięcia to jedno oczko powstałe z dwóch lub trzech zostawiasz na prawym drucie jako już przerobione i robisz następne według schematu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Przyczajenie
|
Witam,
bardzo fajny wzór i super opis. Może ma Pani także opis tzw. wzoru angielskiego? Szukałam w kilku miejscach i jakoś nie mogę załapać o co chodzi? Wiem, że to rodzina wzorów strukturalnych. Albo jestem "tępawa" albo tak opisane... Hmmm, pewnie to pierwsze ![]() Pozdrawiam, Ewa ---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ---------- Cytat:
przekladasz 1 oczko na prawy drut (bez przerabiania), nastepne oczko przeprabiasz na prawo. Przelozone oczko przekladasz ponownie lewym drutem, przed oczko prawe. I masz przełożone. Właściwie taki sam efekt dają 2oczka prawe przerobione razem, trzeba tylko później pamiętac o narzutach, żeby wyrównać ilość oczek. Następna strona=oczka lewe, wszystkie przerabiasz na lewo, narzuty też. To nie jest wcale trudne, potrzeba tylko odrobinę cierpliwości ![]() Powodzenia! Ewa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Akurat jestem na etapie szukania ciekawych wzorów, więc jak coś znajdę fajnego to również wkleję. A Twój sweter jest the best!!! Może wrobię w zrobienie go na drutach ;P moją mamę. Jeżeli miałabyś do niego więcej szczegółów, to będę wdzięczna ![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Dziewczynki ,widzę ze duzo jest tutaj specjalistek od drutów,moze któras wytłumaczy mi "czarno na białym" jak robi sie oczko prawe i lewe przekrecone,bo nie moge tego za nic pojąć
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Przyczajenie
|
![]()
http://img686.imageshack.us/img686/2549/scan0005q.jpg
Nie jestem taka lewa z robienia ale długo, długo nie miałam styczności Bardzo roszę o pomoc bo ten wzór który wrzuciłam na linku nie potrafię rozczytać-szczególnie rząd 9 i nie rozumię jak mam zrobić te wielkie V Please bardzo mi się ten wzór podoba |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
wszystkie wzory sa super . A ja szukam wzoru łapy niedźwiedźia - ratujcie! wymysliłam sobie takie ponczo i nigdzie nie ma wzoru. pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://picasaweb.google.pl/mmmordka/...00707603240498 powodzenia zycze |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Przyczajenie
|
Proszę o pomoc.
Bardzo chciałbym zrobić takie piękne wisienki. Proszę o podpowiedź jak zrobić kuleczki. . http://picasaweb.google.ru/lourdesde...49347984806594 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nabrac 12 oczek. 1 rzad: (prawa strona) na prawo przerobic 12 oczek 2 rzad: 10 oczek na lewo, narzut, obrocic 3 rzad: 8 na prawo, narzut, obrot 4 rzad: 6 na lewo, narzut, obrot 5 rzad: 4 na prawo, narzut, obrot 6 rzad: wszystkie oczka na lewo do konca (narzuty musza byc ciasne i przerabiac je tak, zeby zostaly po lewej stronie, bo beda dziurki) powtarzac rzedy 1-6 jeszcze 4 razy. powodzenia zycze |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Przyczajenie
|
Bardzo, bardzo dziękuję. teraz wszystko jasne.
---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- bardzo, bardzo dziękuję. Teraz wszystko jasne. Jak zrobię sukieneczkę to się pochwalę . Dobrze że znlazłam Was w sieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Przyczajenie
|
Witam!Jestem tu nowa, choc od dłuzszego czasu sledze stronki z drutowaniem. [nie jestem zbyt biegła] Mam do Was ogromna prosbe-znalazłam sweterek, ktory bardzo chcialabym zrobic - bardzo prosze o podpowiedz - jak nazywa sie ten wzorek [moze jakis link do opisu wykonania lub schematu wzoru] bede bardzo wdzieczna. Pozdrawiam Ewka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak się nazywa, ale tu jest jego odtworzenie na kartce... http://nadrutach.blox.pl/html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Ja tez jestem tu u Was nowa, witam Was serdecznie!
![]() Mam nastepujace pytanie: ponizej zamieszczam zdjecie wloczki, ktora wlasnie sobie kupilam i nie moge jakos sobie z efektownym jakims do niej wzorem poradzic! Moze mi kreatywnie pomozecie? ![]() Jest to Schulana, sklad: 67% wiskoza, 20% mohair superkid, 13% polyamid; polecana grubosc drutow: 4.5 (wolalabym jednak grubszymi pracowac, by efekt byl bardziej lekki, przejrzysty). Probuje i probuje, ale jakos nie trafiam nia na ladny wzorek! Chcialabym cos w rodzaju azurowym, raczej z podluznymi liniami... Pomozecie? ![]() ![]() ![]()
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
jaki to ścieg?
Witam,znalzłam śliczny sweterek ale mam problem ze zrobieniem przodu.Prosze pomóżcie albo chociaż podajcie nazwe tego ściegu żebym mogła go znależć na necie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: jaki to ścieg?
Cytat:
http://picasaweb.google.com/balbinka..._notification#
![]() |
![]() |
#77 |
Przyczajenie
|
dziekuje za pomoc,jednak wśród tych sciegów nie znalazłam dokładnie tego który jest na sweterku,wiec jakby ktoś miał pomysł jak go zrobić to nadal czekam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
Mam wielką prośbę znalazłam ładny motyw ażurowy nazywa sie "Paproć na wietrze",jednak mam z nim problem bo nie wiem co oznacza napis "włóczka z przodu" który jest uzyty już w pierwszym rzędzie
Rz.1: 9 o p., włóczka z przodu,1 o p., włóczka z przodu,3 o p., przeł.1, 2 o p.r.,nał.,2 o l. tutaj jest ten motyw http://picasaweb.google.com/balbinka...38759665243346 dopiero zaczynam robienie na drutach i stąd to moje pytanie bardzo proszę o pomoc bo z tego co widze to w wiekszości motywów ażurowych jest właśnie coś takiego jak "włóczka z przodu" a nie mam pojęcia jak zrobić ta "włóczke z przodu" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tu masz na tej samej stronie skad dawałaś wzór ![]() nitkę z przodu i z tyłu robótki ![]() ![]() http://picasaweb.google.com/balbinka...36141183439762 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Przyczajenie
|
chodzi mi dokładnie o to jak zrobić oczko prawe gdy włóczka ma być z przodu-tak przynajmniej wnioskuje z tego co napisali do tego motywu ażurowego skoro 9 o p.,włóczka z przodu, 1 o p.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
może to o narzuty chodzi ? znalazłam na tej stronie co podałaś :
http://picasaweb.google.com/balbinka...36204873279490 narzuty daja"dziurki" we wzorach... poćwicze z tą paprocią wg opisu, chociaż mi sie zdaje, ze szybciej bym zrobiła ten wzór z patrzenia ![]() http://picasaweb.google.com/balbinka...36403153068034 a w linku powyzej jest na końcu strony o nitce z przodu i z tyłu i to znaczy tylko tyle, jak ona idzie... ![]() a wogóle zaczęłaś robić ? ten wzór ? i co do tej pory zrobiłas na drutach ? uczysz sie z netu ? Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2010-02-19 o 18:13 Powód: zapytanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W tym przypadku "wloczka z przodu" to - tak jak pisze moja poprzedniczka - narzut, to nie znaczy ze masz przerobic 9 oczek na prawo z wloczka z przodu ![]() Wg mojego podrecznika ten opis powinien wygladac tak: 1rz: 2 o. lewe, 9 o. przawych, narzut, 1 o. przawe, narzut, 3 o. prawe, 1 o. zsunac na prawy drut (jak oczko prawe), 2 razem na prawo i przelozyc przez to oczko oczko wczesniej zsuniete (z 3 oczek robimy jedno, z czego srodkowe jest na samym dole a pierwsze z nich na samej gorze), 2 o. lewe Mam nadzieje ze to troche rozwieje twoje watpliwosci Jezeli to twoje poczatki to porwalas sie na dosc ciezki wzor ![]() ![]() powodzenia zycze |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Przyczajenie
|
Dziekuje bardzo za pomoc
![]() ![]() ![]() jeszcze raz dziekuje za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dwadzieścia godzin ??????? ![]() No ja długo siedzę nad szydełkiem - ale trzeba spać - wyjść - coś zjeść - a nawet odpocząć czy przez okno popatrzeć ![]()
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
w domu mam książkę "400 splotów na druty",
technikę wykonywania oczek ... pominęłam, uznając, że umiem robić i prawe i lewe... wczoraj wrócilam do podstaw, są rysunki "nitka z przodu" i "nitka z tyłu" robótki... ![]() http://fabrykaunikatow.pl/techniki.php#oczka a przy okazji ![]() ![]() (lewe sie robi trudniej, wg mnie ![]() na drutach uczyła mnie ciotka... sposobem ... hm nazwę go europejskim ![]() robię teraz poncho na drutach z żyłką i oczka trzeba przerabiać za nitkę z przodu robótki (prawe) żeby sie nie skręciły ![]() ![]() skręcone oczka natomiast dobrze wyglądaja przed narzutem (dziury są ładniejsze ![]() a propo książek co byście poleciły ? z ładnymi wzorami do kupienia ? na sposob europejski i żeby były symbole a nie opisy same ? Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2010-02-21 o 10:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Przyczajenie
|
Kochane Dziewczyny,
wpadłam na was jak szukałam wzorów na wisienki i juz zostałam. Wyjęłam włóczkę gromadzoną przez lata, odłożyłam haft richelieu i drutuję . Dzięki Wam. Wasze piękne wzory sa inspiracja. Na razie robię ciuszki dla niemowlaków ale już mam kupioną Lunę na szale. Bardzo Wam dziękuję za wpisy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny, mam do Was wielką prośbę. Zrobiłam na drutach ponczo z dwóch prostokątów, jednak robótka mi się zwija
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Od razu nasowa sie pytanie: jakim sciegiem robials te prostokaty?? Bo jezeli sciegiem gladkim to niestety nic z tym nie zrobisz - scieg gladki zawsze bedzie sie zwijal, juz taka jego konstrukcja ![]() Proponuje na przyszlosc robic jakimis urozmaiconymi wzorkami prawo-lewymi, lub na brzegach pliske ze sciagacza - to sie sprawdza najlepiej ![]() Jezeli chcesz uratowac swoje poncho, to proponuje nabrac na brzegu (dookola moze byc) oczka i zrobic kilka centymetrow sciagacza (jakiegokolwiek), moze byc juz na zszytym ponchu pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2010-02-25 o 18:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny! dam znać o moich efektach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:45.