![]() |
#61 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wykształcenie a praca
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Po socjologii można też pracować w marketingu i reklamie. Może poszukaj studiów, które nie traktują socjologii ogólnie, ale właśnie już są w jakiś sposób ukierunkowane. Oczywiście najpierw musisz zdecydować co chcesz robić, a wiem, że to jest właśnie najtrudniejsze ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje za pomoc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do HR napewno przydadzą się jeszcze języki, więc może warto wcześniej zadbać o udokumentowanie umiejętności w tym kierunku (choćby certyfikaty). Na cokolwiek się zdecydujesz życzę powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
BAN stały
|
Moja koleżanka, miała do wyboru albo tzw. przygotowanie do zawodu w biurze, albo praca przy produkcji jakiś urządzeń. W biurze powiedzieli jej że zatrudniona będzie tylko na 6 msc i do widzenia, w tym drugim zakładzie praca na umowę. Wybrała drugie wyjście, mimo że jest po studiach. Porównała obie prace i stwierdziła, że przy produkcji jest większa kasa, ubezpieczenie i te sprawy. W biurze nie zostałaby na stałe bo tam już mają swoich
![]() Chyba muszę przyznać jej racje ![]() ![]() .......i to w piach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
BAN stały
|
Dziewczyny, czy któraś z Was pracuje na produkcji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
W czerwcu skończyłam ekonomię, wyjechałam za granicę do pracy fizycznej, a po powrocie znalazłam pracę, nie w zawodzie, w spedycji. Praca ciekawa, nie wykorzystuję w niej co prawda wiedzy zdobytej na studiach, ale korzystam z umiejetnosci zdobytych w trakcie działania w organizacji studenckiej i w trakcie stazu w agencji reklamowej - w sumie tutaj nauczylam sie o wiele wiecej niz w trakcie studiów. Nie wiem, jak to bedzie dalej w tej spedycji - na razie jest dobrze (nie zapeszając), ale pracuje tu niedlugo. No zobaczymy...
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
ja uważam się za szczęściarę, bo mimo iż nie mam wyższego wykształcenia, tylko ukończoną szkołę policealną, pracuję w administracji państwowej
![]() ![]()
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
Ojej, dziewczyny, czytam to, czytam i wcale mi się nie robi weselej...
Studiuję jeden z najgorszych (wg obiegowych opinii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Widzę w kuli, że będziesz świetną polonistką w liceum, bo tylko ty zostaniesz w tym kraju
![]() ![]() Moja siostra od dziecka wiedziała co chce robić. Aż jej zazdrościłam, bo ja to do matury niet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja sama jestem dobrej myśli - zarządzanie zasobami ludzkimi na UE - strzeżcie się działy HR ![]()
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
Generalnie pojawiają się tu dwa pytania.
Czy chodzi o to, żeby mieć pracę zgodną ze swoim wykształceniem? Czy żeby po studiach miec szansę na dobre zarobki? Znam ludzi, którzy nie wykonują pracy zgodnej ze swoim wykształceniem, ale są usatysfakcjonowani i zadowoloni. Robią tak od lat. Niestety osoby te pracują głównie w Niemczech. ![]() ![]() Czy znaleźć pracę zgodną ze swoim wykształceniem jest ciężko? Nie powiem Wam, dlatego że moja praca jest po części zgodna z moim wykształceniem i znalazłam ją bez bólu. Na dzień dzisiejszy jestem zadowolona, ale to nie znaczy że w dalszej perspektywie nie myślę o czymś innym. Po studiach nie zaczynałam od staży, ani praktyk, bo po prostu nie dałabym rady się sama utrzymać. Znam również absolwentów, którzy tu w Polsce pracują fizycznie, bo najwyraźniej nie mają innego wyjścia, podobnie jest z ludźmi w Anglii - choć pewnie stawki godzinowe są w tym przypadku wyższe. Wydaje mi się, że należy szukać, próbować, dopóki nie będzie się zadowolonym. Narzekanie, że inni mają lepiej, bo mają znajomości - mimo że być może rzeczywiście tak jest - nie sprawi, że będzie NAM lepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Ja pracuję w zawodzie. Znajomosci nie miałam- cierpliwie czekalam na TO ogloszenie. W koncu sie pojawilo. Poszlam na rozmowę kwalifikacyjna i tak od roku mam wymarzona pracę.
Nie wiem moze jestem wyjatkiem potwierdzajacym regułę. ![]() Tak zdecydowanie jestem wyjątkiem potwierdzajacym regułe.
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Na dzień dzisiejszy mam pracę zgodną z wykształceniem, o którą walczyłam przez pół roku, nikt nie pomógł mi swoimi "plecami". Ponadto zawód, który wykonuję jest tym wymarzonym i upragnionym. A zarabiam 1168 zł na rękę. Jeszcze żyje w tej bańce mydlanej ...
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Z zawodu jestem nauczycielem, a pracuję w biurze i jestem zadowolona z tej pracy. W swoim wyuczonym zawodzie pracowałam tylko pół roku za ...400 zł na cały etat. Nie pracowałam w szkole tylko w warsztatach z osobami niepełnosprawnymi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:05.