Wykształcenie a praca - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-10, 13:02   #61
irkax
Zakorzenienie

Dot.: Wykształcenie a praca

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
zgadza sie ae. To ile drzwi sie przed Toba otworzy zalezy takze od Twojej determinacji
Nie no determinacji nigdy mi nie brakowało Wierzę (może naiwnie), że ciężka praca + chęci = sukces (w bliższej lub dalszej przyszłości)

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Szczerze mowiac to sama do konca jeszcze nie wybralam, bo nie wiem co tak naprawde chce robic w zyciu (moj najwiekszy problem). Szczerze mowiac to kierunku wybralam pod katem przedmiotow zdawanych na maturze (wos i historia). Najbardziej lezy mi socjologia i politologia, choc wiem, ze to kieurnku mocno oblegane..
Z tego co przed chwilą wyczytałam w necie, wnioskuję, że po socjologii można się zajmować na przykład doradztwem personalnym. W tym momencie duże firmy robią wszystko żeby wyszukać "perełki" wśród potencjalnych pracowników (wiem z doświadczenia ) i płacą firmom rekrutującym duże pieniądze za ich usługi. Nie wiem jak będzie za parę lat i czy rynek się nie nasyci, ale napewno w tej chwili ten zawód ma wzięcie.
Po socjologii można też pracować w marketingu i reklamie.
Może poszukaj studiów, które nie traktują socjologii ogólnie, ale właśnie już są w jakiś sposób ukierunkowane.
Oczywiście najpierw musisz zdecydować co chcesz robić, a wiem, że to jest właśnie najtrudniejsze
irkax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-10, 13:05   #62
nafiyqa
Zakorzenienie

Dziekuje za pomoc Raczej nie interesuje mnie reklama, ale na socjologie patrze pod wzgledem zarzadzania i HR. Wybralam juz uczelnie panstwowa, jesli sie nie dostane, to startuje na prywatne, ale koniecznie te z Trojmiasta Jeszcze raz dzieki za pomoc.

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-10, 13:09   #63
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość

Niestety, w wielu ogłoszeniach o pracę na stanowisko np. sekretarki czy asystentki przewija się, oprócz doświadczenia i dyspozycyjności, wykształcenie wyższe.
To się nazywa zawyżanie wymagań. Tak samo jak np. wymagają powiedzmy znajomości biegłej języka powiedzmy hiszpańskiego i pracuje sobie taki ktoś pół roku, rok i ani razu po hiszpańsku w firmie nie rozmawiał i co sobie myśli takie człowiek. Po co oni dawali takie wymagania skoro jest to zbyteczne? Prędzej czy później ten człowiek będzie miał dość i będzie chciał zmienić pracę

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-10, 13:15   #64
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Dziekuje za pomoc Raczej nie interesuje mnie reklama, ale na socjologie patrze pod wzgledem zarzadzania i HR. Wybralam juz uczelnie panstwowa, jesli sie nie dostane, to startuje na prywatne, ale koniecznie te z Trojmiasta Jeszcze raz dzieki za pomoc.
Ano właśnie, czyli jednak już mniej więcej wiesz, co chcesz robić
Do HR napewno przydadzą się jeszcze języki, więc może warto wcześniej zadbać o udokumentowanie umiejętności w tym kierunku (choćby certyfikaty).
Na cokolwiek się zdecydujesz życzę powodzenia
irkax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-10, 15:09   #65
jotemka
BAN stały

Moja koleżanka, miała do wyboru albo tzw. przygotowanie do zawodu w biurze, albo praca przy produkcji jakiś urządzeń. W biurze powiedzieli jej że zatrudniona będzie tylko na 6 msc i do widzenia, w tym drugim zakładzie praca na umowę. Wybrała drugie wyjście, mimo że jest po studiach. Porównała obie prace i stwierdziła, że przy produkcji jest większa kasa, ubezpieczenie i te sprawy. W biurze nie zostałaby na stałe bo tam już mają swoich Mówiła że wolałaby biuro tylko dlatego że jest to prestiż, uznanie wśród ludzi i tylko to.
Chyba muszę przyznać jej racje Lepszy wróbel w garści
.......i to w piach
jotemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 07:16   #66
jotemka
BAN stały

Dziewczyny, czy któraś z Was pracuje na produkcji?
jotemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 10:40   #67
Buttercup
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jotemka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy któraś z Was pracuje na produkcji?
Pracowałam ponad rok. Nie jest tak źle, jak mogloby się wydawać

Pozdrawiam
Buttercup jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 17:25   #68
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

W czerwcu skończyłam ekonomię, wyjechałam za granicę do pracy fizycznej, a po powrocie znalazłam pracę, nie w zawodzie, w spedycji. Praca ciekawa, nie wykorzystuję w niej co prawda wiedzy zdobytej na studiach, ale korzystam z umiejetnosci zdobytych w trakcie działania w organizacji studenckiej i w trakcie stazu w agencji reklamowej - w sumie tutaj nauczylam sie o wiele wiecej niz w trakcie studiów. Nie wiem, jak to bedzie dalej w tej spedycji - na razie jest dobrze (nie zapeszając), ale pracuje tu niedlugo. No zobaczymy...
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 18:10   #69
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jotemka Pokaż wiadomość
Mówiła że wolałaby biuro tylko dlatego że jest to prestiż, uznanie wśród ludzi i tylko to.
co to za biuro, ze az taki prestiz i uznanie??
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-20, 09:18   #70
smerfeta01
Zakorzenienie

ja uważam się za szczęściarę, bo mimo iż nie mam wyższego wykształcenia, tylko ukończoną szkołę policealną, pracuję w administracji państwowej a raczej wracam do tej pracy
Stary 2007-10-20, 09:50   #71
de35d43552ef1d33ea99a1a4e553dcd0bc1b19b7_64597ef2c913b
Konto usunięte

Ojej, dziewczyny, czytam to, czytam i wcale mi się nie robi weselej...

Studiuję jeden z najgorszych (wg obiegowych opinii ) kierunków - filologię polską. Zamierzam wybrać specjalnośc nauczycielską, bo, cóż, może to głupie, ale odczuwam coś w rodzaju powołania. Nosiłam się, co prawda z wybraniem jakiegoś "bardziej konkretnego" kierunku, ale a)na filologię angielską się nie dostałam, b)pamiętacie taki cytat z "Ptaska": "W szkole tak naprawdę dobry byłem tylko z w-fu. Może więc zostanę panem od w-fu? Taki sam głupi pomysł na życie jak każdy inny...". Tlą się we mnie jeszcze gdzieś, słabiutko, dawne marzenia o pisaniu, ale do tego brakuje mi talentu i przebojowości. Aktualnie więc plan na życie mam taki, że robie licencjat, zatrudniam się gdzieś w podstawówce, dorabiam zaocznie magistra i idę uczyć w liceum. Tyle, że boję się, że mogę tej pracy nie znaleźć. I co wtedy?? Pójdę do supermarketu?? Każdą pracę szanuję, ale na kasie stać mogę od zaraz, nie muszę się mordować ze studiami... Macie jakieś pomysły na poszerzenie kwalifikacji zawodowych?? A może któras z Was ma szklaną kulę, w której wyraźnie widać, że poloniści będa za parę lat poszukiwani i dobrze opłacani?? ;>
de35d43552ef1d33ea99a1a4e553dcd0bc1b19b7_64597ef2c913b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-20, 10:16   #72
margitta
Zakorzenienie

Widzę w kuli, że będziesz świetną polonistką w liceum, bo tylko ty zostaniesz w tym kraju

Moja siostra od dziecka wiedziała co chce robić. Aż jej zazdrościłam, bo ja to do matury niet Zgodnie z powołaniem poszła na fizjoterapię Colegium Medicum UJ, skończyła ze wspaniałymi wynikami, praca na bdb, a teraz pracuje w szpitalu dziecięcym Piękna bajka, tyle że dostaje za to niecałe 1000zł (do niedawna 900zł - pełny etat) i zastanawia się, czy by się tu nie przekwalifikować na operatora wózka widłowego (kurs 2-tygodniowy i 4tys ). Zastanawia się też czemu nie poszła na rachunkowość I nikt mi nei powie, że pieniądze nie są ważne

Ja sama jestem dobrej myśli - zarządzanie zasobami ludzkimi na UE - strzeżcie się działy HR
Stary 2007-10-20, 10:56   #73
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Generalnie pojawiają się tu dwa pytania.
Czy chodzi o to, żeby mieć pracę zgodną ze swoim wykształceniem?
Czy żeby po studiach miec szansę na dobre zarobki?

Znam ludzi, którzy nie wykonują pracy zgodnej ze swoim wykształceniem, ale są usatysfakcjonowani i zadowoloni. Robią tak od lat. Niestety osoby te pracują głównie w Niemczech. Choć - żeby nie było - nie tylko.

Czy znaleźć pracę zgodną ze swoim wykształceniem jest ciężko?
Nie powiem Wam, dlatego że moja praca jest po części zgodna z moim wykształceniem i znalazłam ją bez bólu.
Na dzień dzisiejszy jestem zadowolona, ale to nie znaczy że w dalszej perspektywie nie myślę o czymś innym.
Po studiach nie zaczynałam od staży, ani praktyk, bo po prostu nie dałabym rady się sama utrzymać.

Znam również absolwentów, którzy tu w Polsce pracują fizycznie, bo najwyraźniej nie mają innego wyjścia, podobnie jest z ludźmi w Anglii - choć pewnie stawki godzinowe są w tym przypadku wyższe.

Wydaje mi się, że należy szukać, próbować, dopóki nie będzie się zadowolonym. Narzekanie, że inni mają lepiej, bo mają znajomości - mimo że być może rzeczywiście tak jest - nie sprawi, że będzie NAM lepiej.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-20, 11:22   #74
hania811
Zakorzenienie

Ja pracuję w zawodzie. Znajomosci nie miałam- cierpliwie czekalam na TO ogloszenie. W koncu sie pojawilo. Poszlam na rozmowę kwalifikacyjna i tak od roku mam wymarzona pracę.
Nie wiem moze jestem wyjatkiem potwierdzajacym regułę.. Sposród moich znajomych w zawodzie pracuje osób....hm...1...kumpel po architekturze pracuje w firmie projektowej. Reszta...dziennikarka przedstawicielem handlowym....ekonomistka przedstawicielem handlowym....kumpela po politologii sekretarka, księgowa recepcjonistka w hotelu, lekarz...opiekunką w Angli w domu starców.
Tak zdecydowanie jestem wyjątkiem potwierdzajacym regułe.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-20, 12:03   #75
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

Na dzień dzisiejszy mam pracę zgodną z wykształceniem, o którą walczyłam przez pół roku, nikt nie pomógł mi swoimi "plecami". Ponadto zawód, który wykonuję jest tym wymarzonym i upragnionym. A zarabiam 1168 zł na rękę. Jeszcze żyje w tej bańce mydlanej ...

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-20, 12:56   #76
WioletaM
Zakorzenienie

Z zawodu jestem nauczycielem, a pracuję w biurze i jestem zadowolona z tej pracy. W swoim wyuczonym zawodzie pracowałam tylko pół roku za ...400 zł na cały etat. Nie pracowałam w szkole tylko w warsztatach z osobami niepełnosprawnymi.
WioletaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości