"Ulica strachu"-znacie tą serie??? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-31, 10:55   #61
karolinka86
Zakorzenienie

Dot.: "Ulica strachu"-znacie tą serie???

Cytat:
Napisane przez flabellum Pokaż wiadomość
Ojej! jak miło sobie przypomnieć takie rzeczy! Pamiętam, że przeczytałam wszytkie, które mogłam znaleźć w bibliotece. Latałam jak głupia po nie...to były czasy! I też pochłaniałam je w jeden dzien, w sumie to nie dało się za długo bez nich wytrzymać, bo te rozdziały się tak ciekawie kończyły!
A nie pamiętacie może jaki tytuł nosiła ksiażka z rudowłosą Revą i Pamelą i chyba rabunkiem i zabójstwem w supermarkecie? Wydaje mi się, że to było z tej serii
moją pierwszą było wyzwanie i pamiętam, że bałam się razem z tą dziewczyną! I zupełnie nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy
ale chyba i tak większego bzika miałam na punkcie 'Przygód trzech detektywów' Hitchcocka
Książka o Revie nosiła tytuł "Cicha noc"

A moją pierwszą ksiązka z tej serii była ":śmierć uderza z półobrotu"- oj bałam sie potem Ale 11l at miałam

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-31, 14:16   #62
cremova
Zasiedzenie

uwielbiam ta serie ale dosc dawno ja czytalam.. pamietam, ze bardzo pochlaniala mnie ta cala mroczna otoczka

cremova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-01, 11:35   #63
karolinka86
Zakorzenienie

Mnie też... Ale teraz na pewno nie odebrałabym jej tak jak wtedy...
Ale czuję niedosyt, bo u nas w Polsce jest tylko 14 książek wydanych, a w stanach Ulica Strachu ma chyba z 60 tomów Kiedyś czytałam tu na tej stronie:
http://www.fantasticfiction.co.uk/s/r-l-stine/

Popatrzcie na te okładki, na opisy ksiązek... eh

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 20:55   #64
pussykate
Przyczajenie

Dziewczyny, czytałam wszystkie, kiedyś jeszcze jak chodziłam do Liceum...matko, to były moje ulubione książki, wypożyczałam w bibliotece na osiedlu,czasami po 3 na raz i czytałam jednym tchem, szukałam ich ostatnio, ale trudno je gdzieś zdobyć, a szkoda, bo chętnie bym do nich wróciła,mimo swoich 29lat
pussykate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 23:14   #65
pussykate
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez PolarLights Pokaż wiadomość
ja je czytalam majac jakies 12 lat..bohaterki zawsze wydawaly mi sie takie dorosle... i te opisy " rozpuscila bujne kasztanwe wlosy , spojrzala na siebie w lustrze " itp ostatnio czytając "zamianę" wrocily mile wspomnienia ..ale juz chyba jestem zbyt dorosla na ta lekture.. w koncu przeznaczone są one dla nastek

hehe, ja bym je chętnie przeczytała, ostatnimi czasy czytam Sherlocka, a podobno Polacy rzadko mają książki w rekach...

ps. mam na kompie pdf 3 tytułów z Ulicy Strachu.

Edytowane przez pussykate
Czas edycji: 2011-02-22 o 23:23
pussykate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 10:29   #66
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:
Napisane przez Naomi21 Pokaż wiadomość
Uwielbiałam tę serię jak byłam dzieciakiem Na niej kształtowała się moja obecna miłość do kryminałów i horrorów. Te apetyczne opisy, stare domy, piękne bohaterki, romanse, ach 3 lata temu kupiłam wszystkie książki , z sentymentu, przeczytałam i... nie trzeba było tego robić Cała magia zniknęła, książki są fatalnie napisane, głupie, po prostu słaba literatura dla nastolatek. Jedynie rozwiązania zagadek mi się podobały, bo nigdy nie wiedziałam jak się skończy Seria tylko dla młodszych nastolatkow, tak oceniam z perspektywy czasu - ale urocza. Tak jak i "Szkoła przy cmentarzu"
Myślę, że w moim przypadku byłoby podobnie . Dlatego nawet gdybym gdzieś dorwała kolejne części, bałabym się przeczytać, żeby magia nie prysła Stare, dobre czasy...

- A ty kto? - Dobra wróżka
- A czemu z siekierą?- A widzisz, jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

www.miauczykotek.pl
Knife_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 13:02   #67
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Trafiłam na ten wątek przypadkowo i odświeżam.

Mając jakieś 12-13 lat (o ile dobrze pamiętam), zaczytywałam się w tych książkach. To był początek mojej fasynacji thrillerami, horrorami, kryminałami, itd. I nieźle się bałam przy ich czytaniu. Przeczytałam prawie wszystkie z tej serii wydanej w Polsce , może jedna mi umknęła. Teraz pewnie nie byłabym już taka zachwycona mając za sobą książki na zupełnie innym poziomie, ale nastolatkom te książki na pewno się spodobają. Więc jeżeli ktoś w tym wieku nie czytał, a szuka czegoś ciekawego to polecam.

Również żałuję, że tylko 14 z tych książek zostało przetłumaczonych i wydanych w Polsce, bo pewnie chętnie bym się zapoznała z innymi jakieś 5-10 lat temu.

Z ciekawości zerknęłam na stronę, którą dziewczyny tu podawały i jestem pełna podziwu dla autora, że tyle książek napisał. Nie tylko tą serię, która liczy ponad 50 książek - a później jeszcze kolejne serie o nieco zmodyfikowanej nazwie, będące kontynauacją 'ulic strachu', ale też wiele, wiele innych.
Stary 2013-07-30, 13:19   #68
kasztanka3
Pani Mizantrop

Uwielbiałam, jak byłam nastolatką
Przeczytałam wszystkie te książki wydane w Polsce i drugie tyle w oryginalnej wersji językowej.
Czytałam również książki tego autora przeznaczone dla dorosłych czytelników, również bardzo wciągające
Stary 2015-06-21, 16:06   #69
very niceee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Uwielbiałam, jak byłam nastolatką
Przeczytałam wszystkie te książki wydane w Polsce i drugie tyle w oryginalnej wersji językowej.
Czytałam również książki tego autora przeznaczone dla dorosłych czytelników, również bardzo wciągające
Ja polecam tę serię do nauki języka. Stine używa prostej składni i niewyszukanych słów, więc bez problemu można czytać te książki w obcym języku. Ja kupuję w empiku niemieckojęzyczne wersje. Są wydane w ładnych, twardych okładkach, ale tytuły czasem się różnią od tych angielskich. Książek z polskim przekładem mam chyba 6 albo 7. Dawno temu kupiłam z sentymentu na allegro i tak zostały.
Ex Au pair De
very niceee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości