|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
Pokaż wyniki sondy: Czy stosujesz się do przepisów prawa o ruchu drogowym? (szczerze!) | |||
łamię ograniczenia prędkości |
![]() ![]() ![]() ![]() |
78 | 87,64% |
wyprzedzam na podwójnej linii |
18 | 20,22% |
parkuję w zakazanych miejscach |
8 | 8,99% |
wymuszam pierwszeństwo |
7 | 7,87% |
tak, stosuję się do wszystkich przepisów |
9 | 10,11% |
nie, zdarza mi się złamać inne przepisy |
33 | 37,08% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 89. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Łamanie przepisów
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
No cóż cytująć z wykładu moją prof. z prawa karnego - "Ludzie nie dzielą sie na przestępców idobrych obywateli, ale na takich którzy zostali złapani i takich którzy mieli wiecej szczescia."
A tak naprawde to dobrze ze jeździsz wg kazdego przepisu. Ja tez tak chciałam, ale po pól roku jeżdzenia stwoerdziłam ze przestrzeganie tego przepisu ze strzałka może mi przynieść wiecej szkody niz pożytku. Wiec zanim wszyscy kierowcy nie zostana uświadomieni, ze taki przepis ustnieje - nie zawsze bede sie zatrzymywła. KONIEC Edytowane przez ollkaa Czas edycji: 2007-02-08 o 16:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Pasy zapinam, lini nie przekraczam, fotelika nie mam, telefonu prawie wogole nie odbieram, a co do prędkości... z dozwoloną prędkościa jeździłam ostatnio na egzaminie (Dwa lata temu minie 17.02)
![]() Drogi drogami maja dziury, samochody produkowane w chwili obecnej maja ciut wieksze osiągi i nawet sie człowiek nie obejrzy jak śmiga 100 km/h... Zresztą ograniczenia prędkości mnie śmiesza... trasa toruńska - warszawa - ograniczenie do 80 3 pasy ruchu w jedna stronę... No bez przesady...są miejsca gdzie trzeba bardziej uważać.... ale nie tylko o prędkość chodzi tylko o ogół jazdy samochodem ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
ojej, ale tu się niesympatycznie zrobiło od wczoraj
![]() co z tego ile kto jeździ? uważam wręcz, że osoby prosto po kursie są na świeżo z kodeksem, a kierowcy z dłuższym stażem niekoniecznie. ja robiłam kurs jak miałam 16 lat, egzamin zdawałam jak miałam 17. jeżdżę prawie 10 lat. robię ok. 1-1,5 tyś km miesięcznie i nie uważam, że znam lepiej przepisy niż dziewczyny, które dopiero dostały PJ. aa jestem jeszcze kierowcą kategorii A ![]() Rena, to co piszesz mnie przeraża - lewy pas jest do wyprzedzania! chyba jesteś zawalidrogą ![]() nie oburzaj się na nas, za to co piszemy, ale warto to przemyśleć zamiast być ZAGROŻENIEM na drodze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
zgadzam sie z "Wersta" odnośnie "Rena" - lewy pas służy do wyprzedzania... w Polsce obowiązuje ruch prawo stronny...
Jak ktoś chce szybciej pojechać po co mu bronić? Ja mam zamiar zrobić prawko na kategorię A ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Oj tak
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Instruktor chyba nie namawiał a doradzał, po prostu obserwując co dzieje się w Warszawie. A może po prostu informował - przecież ostateczna decyzja i tak należy do samego kierowcy. Ja tam wolałabym, żeby mi o pewnych rzeczach powiedział niż zdziwić się później, że kuper mojego auta połączył się z dziobem innego ![]()
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Powiem jak to dokladnie było.
Kilka dni po tej sytuacji: Cytat:
I on powiedział, że to martwy przepis, do którego mało kto się stosuje (głównie L-ki). On sam zatrzymuje sie tylko wtedy kiedy nikt za nim nie jedzie, bo wieloletnie doswiadczenie nauczyło go, że czasami zastosowanie się do tego przepisu może przynieść więcej szkody niż pożytku. Radził mieć to na uwadze kiedy będe już miała prawko w kieszeni. Mówi że jak żyje, jeszcze nie spotkał się z tym, żeby policja kogoś za to zatrzymała lub ukarała. No cóż. Moim skromnym (niedouczonym i niedoświadczonym) zdaniem większe niebezpieczeństwo powoduje przekraczanie prędkości niż nie zatrzymanie się przy zielonej strzałce. ![]()
![]() |
![]() |
#71 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. wymuszanie pierwszenstwa 2. wpychanie sie na pas 3. gwaltowne hamowanie bez powodu 4. trabienie na ludzi z przodu ja tylko pojawi sie zolte+zielone 5. wyprzedzanie na skrzyzowaniu 6. zatrzymywanie sie na pasach dla pieszych w korku 7. parkowanie tak, ze do samochodu obok nie ma jak wsiasc 8. jechanie srodkiem jezdni 9. jechanie naraz dwoma pasami i wiele wiele innych Cytat:
Zupelnie nie rozumiem spolecznego przyzwolenia na notoryczne przekraczanie predkosci. To niby dla kogo te znaki stawiaja? na ozdobe? Ustapienie miejsca w tej dokladnie sytuacji to nie jest obowiazek, to przysluga, to przywilej. Nie rozumiem dlaczego ktos domaga sie i zada od innych przywilejow, ktore mu sie tak naprawde nie naleza? skad wiesz czy nie wyprzedzam? To nie jest niereformowalnosc. Po prostu Twoja argumentacja do mnie nie trafia - jak uzyjesz innej kto wie moze to przemysle. Jak ktos mi powie nie parkuj tu a tu, bo blokujesz przejazd, to zmieniam miejsce do parkowania, jak jest droga jednokierunkowa rowniez nie wjezdzam pod prad itd. itd. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
ok jak mnie przekonacie to przyznam Wam racje, ale....
...na razie widze sprzecznosc w Waszym tlumaczeniu - z jednej strony piszecie - zjedz stamtad zeby ktos nie musial przez Ciebie robic slalomu.... .... a z drugiej tlumaczycie, ze lewy pas jest do wyprzedzania, a wyprzedzanie z definicji polega na zmianie pasu, a wiec... pomaga w robieniu slalomu... .... to nie rozumiem ... mam stamtad jechac zeby ktos mogl jechac bez zjezdzania pasem ktory sluzy do wyprzedzania a wiec i tak trzeba z niego zaraz zjechac? zaplatalam sie troche ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
nieee no jak ktosjedzie lewym to zazwyczaj wyprzedza wiecej niz jedno auto - po prostu jedzie szybciej niz Ci na lewym - przeciez jeżdzisz - wiesz jak to wyglada... a w momencie kiedy nikt na prawym nie jedzie nawet taki maaniak szybkosci ma obowiazek zjechac na prawo. nie wiem czy teraz ja dobrze wytłumaczyłam o co chodzi... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
No cóż, ten przepis zatrzymywania się przed "warunkowym skrętem w prawo" nie jest głupi. To nie My- kierowcy, ale piesi mają w tym wypadku pierwszeństwo i zielone światło (ja widuję je tylko na skrzyżowaniach z zebrą), a my tylko łaskawie możemy je opuścić, gdy jest wszystko wolne. Już nie raz, gdyby nie to że zawsze się zatrzymuję, to na maskę wpadł by mi jakiś przechodzień, któremu spieszyło się, by zdąrzyć na zielone i podbiegał... Radzę uważać.
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a Lain sobie wyobrazila chyba sytuacje jak ktos celowo jej robi na zlosc i poniewaz nie moze dokopac tamtej osobie przypisala to zachowanie nie wiedziec czemu mnie??? jak jezdze to jezdze po miescie w korkach gdzie wszystkie pasy sa jednakowo zajete i do tego co chwile jest jakies skrzyzowanie, trzeba sie zatrzymywac, pas z lewego nagle zamienia sie w srodkowy po 200 metrach jest nagle prawym aby wchwile pozniej sie skonczyc. Na autostrady sie na razie nie wypuszczam sa jeszcze dla mnie za trudne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rena, sądzę że chodzi nam o tę samą sytuację. Po prostu - wolny prawy pas jedziemy pawym. Jeśli przed nami jedzie ktoś wolniej - wyprzedzamy lewym. Jeśli za nami ktoś jedzie szybciej - zjeżdżamy ładnie na prawy i ustępujemy mu miejsca. I tak dalej. Proste ![]() Motywacje są różnie tłumaczone, zasadniczo prowadzą do jednego tego samego wniosku -lewy pas jest zawsze dla najszybszych. Powiem Ci, że za granicą nawet nocą kiedy autostrady są niemal puste, pojedyncze samochody poruszające się z prędkością powyżej 100 i tak jadą ostatnim prawym pasem. Nieważne że pozostałe są wolne. Dlaczego? Ja wyciągnęłam wnioski kiedy lewym śmignął samochód z prędkością koło 200km/h. Pojawił się równie szybko, jak zniknął. Przy tej prędkości niebezpieczne by było, gdyby musiał mnie wyprzedzać lub trąbić na mnie, bo zajmowałabym pas. Lub co gorsza hamować, bo załóżmy wszystkimi pasami poruszałyby się auta ze stałą prędkością - obok siebie ![]() Rozumiem w mieście gdzie są korki i z różnych przyczyn zmiana pasów jest płynna choć ja nawet w mieście rzadko jeżdżę lewym pasem (chyba że skręcam w lewo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Yedanna Ty opisujesz sytuacje z autostrady, gdzie mnie na pewno nie spotkasz, a przynajmniej nie predko. tzn jechalam ostatnio autostrada zarowno w polsce jak i zagranica, ale w obu przypadkach jako pasazer. Ja to chyba musze zalatwic jakas cyfrowke i pokazac jak wyglada droga, ktora jezdze i co sie tam dzieje. Znalazlam cos lepszego -kamere pokazujaca obraz rzeczywisty na tej drodze, ktora jezdze - http://www.traxelektronik.pl/pogoda/...hst.php?ns=607 teraz jest noc, ale zobaczcie co sie tam dzieje przed 9 rano. Edytowane przez Rena Czas edycji: 2007-02-08 o 22:09 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Jeśli jest tam korek, to wiadomo (choc zazwyczaj korek jest na wszystkich) - lewy lub prawy. Jeśli jedzie samochód lub samochody a my jedziemy taką prędkością jak one lub wolniej - prawy. Jeśli jedziemy szybciej niż one - lewy. Co do dalszego zachowania -> post poprzedni ![]()
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
EOT |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
BAN stały
|
Cytat:
nie spotkalam sie jeszcze z taka sytuacja, ze prawy pas jest tak zapchany, ze nie mozna zjechac ( a Ty przedstawiasz to tak, jakby nawet nie moznabylo szpilki wepchnac) . Zawsze ktos Cie wpusci, a jezeli nie wpusci to trzeba posiadac sile przebicia ![]() ahha i jeszcze jedno: lewy pas jest do wyprzedzania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I w tym momencie samochod, ktory jedzie 100 km/h jedzie znacznie WOLNIEJ niz dozwolona predkosc wiec RELATYWNIE jedzie wolno i faktycznie zgadzam sie nie powinien jechac pasem do szybkiego ruchu. Samochod, ktory jedzie tam 200 - jedzie MAKSYMALNA DOZWOLONA PREDKOSCIA wiec jedzie pasem do szybkiego ruchu. Ale co powiecie gdy na tej autostradzie trafi czlowiek co zignoruje zakazy i pojedzie 250km/h czyli szybciej niz ten co jedzie co 200 km/h?? ktoredy Waszym zdaniem powinien pojechac? I czy zwiazku z tym ten co jedzie 200km/h nie powinien czasem duzo wczesniej zjechac z lewego pasa bo a nuz pojawi sie od 250 km/h i biedactwo nie zdazy wyhamowac? a na prawy tez nie zjedzie, bo tamten jest zajety przez tych co jada 100... Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak sie stosuje zasada ruchu prawostronnego |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I mogę ci zagwarantować, że zjedzie na prawy pas jak tylko zobaczy, że ktoś go z tyłu dogania - tyle że tam jest więcej niż 2 czy 3 pasy ![]() Co więcej - nie powiedziałam że jedzie ostatnim lewym ![]() Dalej - różnica pomiędzy 200 a 250 to nie 200 a do 100 km/h. Rena - nie "wychodzimy z założenia" tylko tak jest ![]() Jak ja współczuję instruktorom jazdy... I jeszcze dodam, że nie rozumiem jak chcesz nam wykazać, że nasze myślenie jest złe a Twoje właściwe. Zgodnie z Twoim założeniem właściwym zachowaniem jest, kiedy na trzech pasach jadą koło siebie samochody z prędkością 60 km/h, bo akurat jest prędkość dozwolona 60km/h a jeśli ktoś chce pojechać 70 (załóżmy), to ma na nie trąbić, migać długimi, denerwować się lub liczyć na jakieś szpary (co nie jest zbyt bezpieczne). A może akurat na trzech pasach kierowcy będą mieli ochotę jechać 50km/h no i co - nic im nie zrobimy, bo jadą przeciez zgodnie z przepisami... No chyba, że chcesz w ten sposób zmuszać ludzi do przepisowej jazdy... albo frustracji ![]()
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na drodze do 70 na lewym pasie jade najszyciej jak sie da czyli 70 po to, aby i inni co sie tam znajda mogli jechac tak szybko jak sie da. Taki gest specjalnie dla nich. Szybciej nie pojade, bo mi nie wolno, a czesto przede mna jest tez ktos kto jedzie 70 wiec jakbym miala jechac szybciej? Na drodze do 70 predkosc 70 to najszybsza z mozliwych predkosci. Nie zastanawiam sie co ma robic ktos kto niewiadomo dlaczego chce jechac szybciej, to jego sprawa. Jezeli jest droga do 100 a ja chce dalej jechac 70 - wtedy nie jade lewym pasem, bo on jest dla tych co jada 100 i byloby to z mojej strony niegrzeczne. czyli proponujesz aby sie wepchac i zmusic kogos do gwatlownego hamowania? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Po pierwsze - sama przyznajesz, że są sytuacje, kiedy można się zachować racjonalniej a tego nie robisz - dla mnie nie do pojęcia. Krótko mówiąc - jeśli przed tobą ostro zahamuje samochód a na lewo będzie pas wyłączony z ruchu, to i tak wjedziesz temu komuś w tyłek bo przepisów nie złamiesz? ![]() I w końcu przeszkadzasz, czy nie przeszkadzasz w tym łamaniu prawa ![]()
![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
Prędkość przekraczam zawsze kiedy jestem za kółkiem.
![]()
![]() |
![]() |
#88 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To normalne, ze moje zycie, zdrowie a takze zycie i zdrowie innych na drodze jest 100 razy wazniejsze od znakow i jezeli to mialoby komus ratowac zycie to wtedy zlamie przepis zreszta kazdy sad to zrozumie. Takze najpierw bezpieczenstwo, potem przepisy, a potem kultura i ogolnie przyjete zasady grzecznosciowe. I dokladnie ta a nie inna kolejnosc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:29.