UBEZPIECZENIE - wątek zbiorczy! - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-12, 07:22   #61
Ines1985
Zakorzenienie

Dot.: Gdzie ubezpieczacie autko?

Cytat:
Napisane przez Ditto Pokaż wiadomość
To naprawdę kobiety mają wyższą składkę?
Nie wiem czy wyższą czy niższa (raczej wyższą ), ale w niektórych kalkulatorach zaznacza się opcję "płeć". Więc to chyba ma wpływ na cenę ubezpieczenia

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 08:01   #62
mulier
Zakorzenienie

GG do mulier

Cytat:
Napisane przez zuziunia13 Pokaż wiadomość
Z punktu widzenia Autoryzowanych Stacji Obsługi najgorzej współpracuje się z:
- Uniqa
- Filar
- Benefia
- TUW Pocztowe
- i inne prowadzone przez Centrum Rzeczoznawstwa i Likwidacji Szkód PARTNER
- no i czasem Compensa przyprawia o bóle głowy

Z tymi firmami najgorzej się współpracuje przy naprawach powypadkowych. Najdłużej weryfikują kalkulacje napraw i przede wszystkim nie można się do nich dodzwonić.
Ludzie jednak wybierają je ze względu na konkurencyjne ceny ubezpieczeń.

Najłatwiej porozumieć się z PZU, Allianz, Hestia no i nie ma problemów z PTU, HDI, TUW
Niestety tu są najdroższe składki ale postępowanie likwidacyjne szkody jest znacznie przystępniejsze.

Ja osobiście ubezpieczenie mam w HDI ASEKURACJA (SAMOPOMOC)
Z tym, że PTU ma najwyższe składki się nie zgodze...
Ubezpieczam tam auto od 3 lat i zawsze porównuję z konkurencją.
Zawsze wychodzi najtaniej.

mulier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 08:22   #63
paulakrk
BAN stały

GG do paulakrk

Cytat:
Napisane przez Ines1985 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy wyższą czy niższa (raczej wyższą ), ale w niektórych kalkulatorach zaznacza się opcję "płeć". Więc to chyba ma wpływ na cenę ubezpieczenia
Dokładnie!
Tak się wstępnie bawiłam kalkulatorem Link4 i rubryczka "płeć" mną zatelepała!!
Pieprzeni męscy szowiniści!!

Ines bidulko więc chyba tylko z silnikiem pozostaje Ci kombinować..ja mam prawko już ponad 2 lata wiec chociaz tyle..Może coś uda mi się uszczknąć.
Natomiast moj ojciec twierdzi uparcie ,że miesiecznie same tego typu opłaty będą mnie kosztowały 2 stówki..
Prawde mowiąc jakoś ciężko mi w to uwierzyć - bo doliczając benzynę i dość umiarkowaną jazdę to jak nic 400 -500 zł miesiecznie.
Nie licząc ewentualnych zjazdów na warsztat ( odpukac )
Rzeczywiscie to sumy tego rzędu?

I o co chodzi z tym przepisywaniem czegos na babcie..?
paulakrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 08:57   #64
paulin
Raczkowanie

hmm, pierwsze slysze zeby plec miala znaczenie na wysokosc ubezpieczenia. Przynjmniej napewno nie jest tak w pzu, bo moi rodzice tam ubezpieczaja i nic takiego nie ma. A jak jest gdzie indziej, to nei wiem, hmm, dziwne by to bylo. Ja bym sie nie ubezpieczyla w takim towarzystwie
paulin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 09:28   #65
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

ubezpieczam tam gdzie najtaniej, u mnie wychodzi w HDI.

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 13:29   #66
Jupi
Zadomowienie

GG do Jupi

PiZetjU- ale autko na mojego tate, zeby znizki byly jak teraz bede kupowac samochod, to zapiszemy mnie na wspolwlasciciela, zeby lata szly... bzdurne sa strasznie te przepisy. my mamy agenta, ktory jest przedstawicielem wielu firm i wybiera nam zawsze ta najlepsza opcje= najtansza
Jupi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-13, 10:13   #67
paulin
Raczkowanie

Ok, moj tatko tez ma znizke i powiedzial, ze wezmiemy wspolnie w pzu, to bedzie juz dobry start. Poza tym, on mowi ze jakos przekonany jest do pzu, bo od zawsze tam ubezpiecza i nie chce nigdzie indziej...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-13, 17:58   #68
Katka_krk
Rozeznanie

A słuchajcie mam pytanie- czy jezeli auto jest na moja mama a ja jestem wspolwłascicielem to mi teraz leca latka i te wszystkie zniżki??

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-14, 08:26   #69
paulin
Raczkowanie

Wiem, ze w PZU jezeli samochod jest ubezpieczony zarowno na Ciebie, jak i twoja mame, to w tym momencie korzystacie z jej znizek, a Tobie leca nowe
Stary 2007-03-14, 09:38   #70
eliza1984
Zadomowienie

Ja mam nieprzyjemne do tej pory konsekwencje z PZU ,bo prowadzialam samochod taty , mialam wypadek , kobieta ktora byla sprawczynia wypadku miala ubezpieczone autko wlasnie w PZU i od wrzesnia jak byl wypadek to do tej pory nie wyplacili nam odszkodowania, bo ciagle cos sciemniaja a sprawa bedzie w sadzie dlatego ze ta kobita byla ''mundurowa''i dlatego musi miec sprawe.W sumie to nic nie powinno miec do wyplacenia odszkodowania , ale jak widac PzU ma z tym problem
eliza1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-14, 09:39   #71
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Czytam na innych forach motoryzacyjnych o utarczkach z PZU i faktycznie ludzie czasem i 2 lata walczą o należne im odszkodowania. Koszmar. Często na sądzie się kończy.

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-15, 09:32   #72
paulin
Raczkowanie

hhm, ja widzialam bardzo zroznicowane opinie na forach, po tym jak troszke poszperalam. Jedni wypowiadaja sie o pzu dobrze, inni gorzej. Mysle, ze czesc wynika troche z przekory, jest cos takiego, ze na forach ludzie lubia dopiec (czasami bezpodstawnie) duzym firmom. U mnie w rodzinie akurat zadnych problemow z pzu nigdy nie bylo. Wrecz przeciwnie kaske zawsze wyplacali na czas, w przeciwienstwie do innych, niektorych opmnijszych firm. I ja chyba w sumie tez zdecyduje sie na pzu
Stary 2007-03-18, 19:50   #73
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paulin Pokaż wiadomość
Wiem, ze w PZU jezeli samochod jest ubezpieczony zarowno na Ciebie, jak i twoja mame, to w tym momencie korzystacie z jej znizek, a Tobie leca nowe
A wie ktos jak jest w Generali ?

Stary 2007-03-18, 21:02   #74
oceania
Rozeznanie

GG do oceania

W rankingu skuteczności odwołań PZU raczej nie wypada zbyt korzystnie [z tego, co pamiętam], niemniej jednak mój tata sobie ich chwali. A co do zasad dot. zniżek, to są to ogólne zasady i nie powinny być zależne od danego ubezpieczyciela [jeśli się mylę, proszę mnie poprawić], ja korzystam ze zniżek babci
oceania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-18, 22:49   #75
IQ=0
Przyczajenie

Ines, PaulaKrk - plec ma wplyw na wysokosc skladki, ale odwrotnie niz sadzicie, kobiety sa uznane za mniej "ryzykownych" kierowcow i skladka jest nizsza, tak wiec najezdzanie na meskich szowinistow nie ma w tym przypadku podstaw

Co do korzystnych cen OC polecalabym sprawdzic :
- ubezpieczenia bezposrednio z konta mbank (bardzo korzystne ceny i wygodne raty sciagane z konta automatycznie)\
- ubezpieczenia na stronie allianz - sporo taniej niz u agentow

Link4 w niektorych przypadkach tez jest dosc tani, niezle cenowo wypada tez PTU.
Wygodnym rozwiazaniem bedzie spacer/telefon do multiagencji (np Motobank, w centrach handlowych w wiekszych miastach), maja oferty kilkunastu ubezpieczycieli i wylicza najkorzystniejsza skladke, ja tak wlasnie ubezpieczalam samochod w zeszlym roku.

Przy samym OC nie ma co patrzec na firme, kazdy ubezpieczyciel musi miec te same warunki, a patrzac z nieco chamskiego punktu widzenia - wyplata odszkodowania i tak nie bedzie naszym problemem... Inaczej ma sie oczywiscie sprawa w przypadku pakietu z AC.

Co do pojemnosci i cen to tez nie jest tak do konca. Nie wszystkie firmy maja zwyzki z powodu wieku, a skladka zalezy czesto nie tyle od pojemnosci, co od wartosci samochodu.
IQ=0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-18, 23:14   #76
paulakrk
BAN stały

GG do paulakrk

Cytat:
Napisane przez IQ=0 Pokaż wiadomość
Ines, PaulaKrk - plec ma wplyw na wysokosc skladki, ale odwrotnie niz sadzicie, kobiety sa uznane za mniej "ryzykownych" kierowcow i skladka jest nizsza, tak wiec najezdzanie na meskich szowinistow nie ma w tym przypadku podstaw
.
Pięknie dziękuję za wyjaśnienie
Tym razem "męscy szowiniści" rzeczywiscie byli tu nie na miejscu
paulakrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-06, 12:32   #77
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Wybraliśmy Allianz
Stary 2007-05-06, 16:02   #78
Ines1985
Zakorzenienie

Ja nadal nie wiem gdzie ubezpieczyc auto ... MTU niby wydaje sie byc ok, ale oni maja siedzibe w Sopocie, a ja chcialabym miec ubezpieczyciela "na miejscu".
Mysle o Hestii, ale nie maja na stronie kalkulatora wiec nie mam pojecia jaka kwote mi zasuną...
Natomiast w mBanku jakos mnie nie powalili niską ceną...Wyszło mi ponad 200 zł wiecej niż w MTU

Ech, a jutro musze ostatecznie zadecydować co wybieram .

Stary 2007-05-06, 19:11   #79
oceania
Rozeznanie

GG do oceania

Ines, a Hestii nie mają przypadkiem w mBanku w ramach supermarketu ubezpieczeń samochodowych? A zerkałaś na HDI Samopomoc? W internecie są strony, na których jest kalkulator porównujący oferty różnych ubezpieczycieli, jak znajdę to podam linka, ale dosyć łatwo na nie trafić w googlach.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-07, 19:08   #80
Angel@
Zakorzenienie

Ja od samego początku związałam się z PZU (prawie 9 lat temu) i tak już zostało. Mam już swoje zniżki i nawet mi się opłaca
Angel@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 21:23   #81
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oceania Pokaż wiadomość
Ines, a Hestii nie mają przypadkiem w mBanku w ramach supermarketu ubezpieczeń samochodowych? A zerkałaś na HDI Samopomoc? W internecie są strony, na których jest kalkulator porównujący oferty różnych ubezpieczycieli, jak znajdę to podam linka, ale dosyć łatwo na nie trafić w googlach.
Nie chcialam ubezpieczac sie w mBanku bo chce juz zaczac jezdzic... A tak to musialabym jeszcze czekac az mi przysla dokumenty... MBank jest dla mnie ostatecznoscia.
HDI sprawdzalam w wydziale komunikacji... Wyszło mi ponad 1600 rocznie. Najbardziej mi gały wyszly na wierzch jak mi wyliczyli składkę w Hestii i w Warcie - ponad 2000. W Warcie maja 100% zwyżki za młody wiek. Uważam, że to cholernie niesprawiedliwe .
Jutro spotkam się z agentem MTU... Maja najkorzystniejsze cenowo ubezpieczenie. MTU nalezy do grupy Ergo Hestia... To chyba nawet jest to samo co oferuje mBank.

Stary 2007-05-11, 20:17   #82
lain
Zakorzenienie

a ja mam takie pytanie. auto ma 3 wlascicieli: mnie, TZa i mojego ojca. auto bedzie ubezpieczal ojciec w PZU, bo ma tam wszystkie znizki.
-czy tez znizki nas obowiazuja?
-czy ubezpieczenie bedzie kosztowalo tyle jak gdybysmy nie byli wspolwlascicielami?
-czy moze dolicza nasze zwyzki (mamy po 21 lat) i ubezpieczenie bedzie wyzsze?

kolega nagadal mi, ze patrzy sie na najmlodszego wlasciciela auta i wg tego placi sie skladki, czyli ze nic mi po znizkach ojca... hmmm... z kolei moj ojciec uwaza, ze jak najbardziej bedziemy placic duzo mniej dzieki jego znizkom, dlatego jest jednym ze wspolwlascicieli tego auta... tak sobie mysle, ze moja mama jest wspolwlacicielem auta ojca, choc nie ma prawa jazdy tym bardziej stazu w jego posiadaniu itp. i nie wplywa to na wysokosc skladki.

kto ma racje?
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-12, 18:20   #83
oceania
Rozeznanie

GG do oceania

Co do najmłodszego użytkownika... to zależy od ubezpieczyciela. Ja mam 20 lat, jestem współwłaścicielem. Właścicielem był dziadek, który doczekał się zniżki 60%, która przeszła na babcię razem z tytułem właściciela mojego autka. W związku z tym, że auto od pewnego czasu należy do mnie, tegorocznym ubezpieczeniem musiałam zająć się sama. Wybrałam HDI. Obowiązują zniżki właściciela czyli w tym przypadku babci. Podaje się wiek najmłodszego użytkownika ale nie ma to wpływu na wysokość składek. Zależy od ubezpieczyciela, niektórzy dyskryminują osoby chyba poniżej iluśtam lat.
Stary 2007-05-12, 19:16   #84
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Ines1985 Pokaż wiadomość
Natomiast w mBanku jakos mnie nie powalili niską ceną...Wyszło mi ponad 200 zł wiecej niż w MTU

Ech, a jutro musze ostatecznie zadecydować co wybieram .
Nie sugerowałabym się tylko wysokością składki.Przeczytajcie Ogólne Warunki Ubezpieczenia-często taka niska składka ma swoje odbicie w ochronie ubezpieczeniowej-może ubezpieczyciel dodaje jakieś ubezpieczenie w pakiecie?A może nie bierze za coś odpowiedzialności?
Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
a ja mam takie pytanie. auto ma 3 wlascicieli: mnie, TZa i mojego ojca. auto bedzie ubezpieczal ojciec w PZU, bo ma tam wszystkie znizki.
-czy tez znizki nas obowiazuja?
-czy ubezpieczenie bedzie kosztowalo tyle jak gdybysmy nie byli wspolwlascicielami?
-czy moze dolicza nasze zwyzki (mamy po 21 lat) i ubezpieczenie bedzie wyzsze?
Zależy od firmy ubezpieczeniowej,ale jednak dużo firm stosuje zwyżki dla osób poniżej 25 roku życia(a do tego panowie poniżej 25 lat płacą więcej ),czyli mogą Wam nie uznać zniżek taty(a w PZU na 90 % nie uznają).

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-12, 21:11   #85
hania024
Zadomowienie

GG do hania024

Dokładnie wszystko zależy gdzie ubezpieczasz. Ja mam w HDI Samopomoc i też wziełam współwłaściciela teścia bo ma 60%zniżek i to wszystko zostało wliczone, tylko że umnie jest zwyżka o 25% bo nie mam jeszcze roku czasu prawa jazdy i od wieku też jest ale ja akurat mam już skończone i nie wiem ile by było %.
hania024 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-18, 20:23   #86
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Zależy od firmy ubezpieczeniowej,ale jednak dużo firm stosuje zwyżki dla osób poniżej 25 roku życia(a do tego panowie poniżej 25 lat płacą więcej ),czyli mogą Wam nie uznać zniżek taty(a w PZU na 90 % nie uznają).
a jednak w PZU uznali nam znizki ojca co prawda doliczyli tez odpowiednie zwyzki za mnie i TZa, ale lacznie za OC i AC wyszlo nam 1047zl, wiec chyba nie tak zle
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-06, 08:31   #87
Katka_krk
Rozeznanie

A ja miałam ubezpieczone w Generali przez rok a teraz skonczyla sie polisa i zrezygnowalismy z Genearli bo cos drogo tam nam wyszło. I teraz ubezpieczylismy w BENEFIA (cos koło 1300 zł)

Stary 2007-07-07, 19:44   #88
akziizka
BAN stały

Axa Jest Spoko, Najtaniej Mi Wyliczyli Skladke.. Prawie 200 Zl Roznicy Niz W Ptu Tuw I Pzu..

Wejdzcie Sobie Na Strone Axa I Wypelnijcie Duza Ankiete I Wam Wyliczy, Tyle Ile Tam Wyjdzie Tyle Zaplacicie, W Ilu Ratach Bedziecie Chcialy...
akziizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-20, 12:48   #89
Madziejka*
Raczkowanie

Samochód jest ubezpieczony w Allianz. Mamy pełny pakiet ze zniżkami.
Madziejka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-20, 11:39   #90
precious_81
Wtajemniczenie

Ja mam ubezpieczenie w Warcie - OC i AC - wychodziło najtaniej, ale samochód rejestrowałam na mamę - jak kupowałam samochód miałam prawko 1 m-c i 22 lata więc doliczyliby mi zniżkę. W tym roku chciałam dopisać się jako współwłaściciel ale stwierdziłam że się nie opłaca a do niczego nie jest mi to potrzebne.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości