![]() |
#61 |
Mrs Mrau
|
Dot.: Błędy ortograficzne na forum
ah w tym wątku wszystkie się pilnują aby byka nie zrobić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
to by była gafa dopiero ![]() haha, kiedyś wygrałam nawet wojewódzki konkurs ortograficzny
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Nie zawsze skutecznie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Jestem ZA zwracaniem uwagi na błędy - aczkolwiek nie musi się to dziać publicznie, PW wystarczy.
Nie rozumiem, o co niektórzy mogą się oburzać? Ja byłabym zadowolona, gdyby ktoś w pw zwrócił mi uwagę - w koncu byk może przydarzyć się każdemu. Ale, ale - właśnie. Co innego jakiś sporadyczny byk, a co innego niektóre posty, w których byk ana byku siedzi i bykiem pogania...Oczywiście, najlepszym wytłumaczeniem jest szalenie ostatnio modne "dys". ![]() Szczerze mówiąc - tego typu posty po prostu omijam. Do szewskiej pasji doprowadzają mnie także słowa typu: No kurczę - a po "polskiemu" to już nie łaska? Ni erozumiem - ktoś nie ma czasu na nauczenie i przyswojenie sobie zasad pisowni naszego ojczystego języka, a na naukę neologizmów to już ma? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Poza tym,taki jeden niewinny przecineczek -może zmienić całkowicie sens zdania. Więc na pewno jest ważny.
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Strasznie denerwują mnie udziwnienia wyrazów, czyli zamiany np Ż na SH itp.
Gdy zauważam błąd ortograficzny, to nie zwracam nikomu uwagi, w końcu każdy może się pomylić, chociaż czasem te błędy są rażące. Gdy autor tematu w swoim poście robi błąd na błędzie to wcale nie odpowiadam w tym wątku, ponieważ strasznie mnie to irytuje... Wypowiedzi bez znaków interpunkcyjnych też nie da się przeczytać, szczególnie, gdy jest długa... W okienku pisania odpowiedzi mam sprawdzanie pisowni, więc dla mnie problemu nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co nie zmienia faktu, że "coś" ich pozbawione kompletnie wygląda jak jedno okropne zdanie. Równie dobrze można by było napisać tak : mamdwieręceidwiemamnogi - tak samo zrozumiałe ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Obrażanie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale jesli tak faktycznie jest to powinni pamiętac, że: "Czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starośc trąci" Ja się mogę przyznać,że jak nie wiem jak napisać dane słowo to czasem szukam w głowie innego zastępczego, które wiem jak napisać bez błedu. Choć wiem że zdarza mi się walnąć kwiatka - niestety. Nie jestem dys. ale chyba Firefox 2 to dobry pomysł
"Sto wiorst nie droga, sto rubli nie pieniądz, sto gram nie wódka." To, jak ja widzę świat i jak go opisuję, niekoniecznie pokrywa się z tym, jak go widzą inni Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kropki i przecinki to interpunkcja interpunkcja zalicza się do ortografii czyli kropki i przecinki to też ortografia ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Teraz to dwa razy przeczytam co napisałam zanim wyśle posta.
![]()
![]() |
#73 |
Mrs Mrau
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
żona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Ale to nie było zamierzone ![]() Wykorzystałam tylko Twojego posta do cytatu i tak wyszło ![]() BTW Twoje wypowiedzi są czytelne ![]()
![]() |
#77 |
Wtajemniczenie
|
niekoniecznie, ah piszę się ach
![]() ![]() ad tematu - nie przeszkadza mi obecna sytuacja, tak jak jest, jest w porządku, nie burzy się we mnie krew jak widzę róż napisany przez u zwykłe. ale nie sądzę, żeby zwrócenie komuś uwagi na błąd ortograficzny na forum bardzo naruszyło jego godność osobistą. dlatego upomnienia z powodu wytknięcia komuś błędu uważam za śmieszne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spryciula ![]() ![]() Przyznaję rację. Nawet w wikipedii sprawdziłam. Definicja ortografii brzmi : "coś tam, coś tam... i symboli .... coś tam coś tam". Przecinek i kropka to chyba będą symbole. Wygrałaś. Otrzymujesz jeden, gratisowy, błąd ortograficzny w prezencie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Mrs Mrau
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myslę,że te symbole to właśnie nasze kropki i przecinki-w wypracowaniach,dyktandach za ich brak lub postawienie w złym miejscu były ...punkty karne (prawie jak u nas ![]() A gdzie ten gratis ![]() ![]() To jakaś podpucha ![]() Cytat:
![]() Ja bardzo często tak piszę i jeszcze więcej ![]() ![]() Aete świeci się na zielono i chyba nawet nie wie,że wątek założyła ![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Brak przecinków,małej czy wielkiej litery czy kropki można oczywiście wybaczyć,przecinki wszak nie rzucają się w oczy,ale pisanie najprostszych słów z błędami?! Nieraz to normalnie krew zalewa
![]()
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż twierdzę, że niektóre posty zasługują w pełni na publiczne, grzeczne! zwrócenie uwagi (te właśnie "niechlujne"). Bo kiedy zakaz w regulaminie istnieje, nie grożą (grożą rzadziej) nam sytuacje typu : gorący wątek "Ale ty jesteś głupia! Nawet nie wiesz, że dekolt się przez "t" pisze" itd. Choć przyznaję, że czasem można dostać drobnego zawału na ruże i inne bóże.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Wtajemniczenie
|
Ja jestem przeciwko zwracaniu uwagi co do ortografii czy interpunkcji,bo nie o to chyba na tym forum chodzi,żeby każdy zanim wyśle wypowiedź sprawdzał w słowniku czy dobrze jakieś słówko napisał...
![]()
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taki gratis od redakcji ![]() A Aete się może obraziła, że bez własnej zgody założyła wątek ![]() ![]() Taka sytuacja sprzed lat mi się przypomniała. Mieliśmy szkolne dyktando. Wyjątkowo trudne. Cała klasa zrobiła masę błędów. "Najlepiej" napisał kolega, który zrobił tylko jeden błąd - "że" napisał tak : "rze" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Mrs Mrau
|
Czytam sobie gazetę i nagle trafiam na zdanie:
"Współczesne 40-latki już doświadczone i wciąż jeszcze piękne" To przez ten wątek zwróciłam uwagę na to zdanie ![]() Czy to pogrubione sformułowanie jest poprawne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo jeżeli ten przepis w regulaminie jest stosowny, to czy to, że powiedziałam Cattt jak się pisze "ach" zasługuje na upomnienie? nie sądzę. a tak w ogóle to spoko, do usług kocie ![]() i góry przepraszam za małe litery na początku zdań ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Mrs Mrau
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Wtajemniczenie
|
A ja nie rozumiem dlaczego tak wielkim problemem jest dla kogoś to, że zwrócona mu została uwaga. I nie mówię tu o złośliwości, choć w małej uszczypliwości też nie widzę problemu. Ja chyba nie obraziłabym się, gdyby ktoś napisał 'Aniu tu i tu zrobiłaś błąd
![]()
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Obrażanie
Co zrobisz?
No na to wygląda,że nic nie zrobisz. Są osoby na forum,które cenią sobie by ich wypowiedzi były naprawdę i ciekawe i estetyczne(podkreślam-estetyczne).Takie osoby sobie niezwykle cenię,ponieważ nie dość(no właśnie-a może "niedość"),że czyta się je przyjemnie to i jeszcze wygodnie(nie muszę się zastanawiać-co autor miał na myśli).Jako,że nie toleruję w żadnej postaci pokemoniarek,które każde nieprzeorane zwierzyńcem miejsce próbują czym PręEeEtcEiii(o moja matko-jak to się komuś może podobać ![]() ![]() Co do błędów ortograficznych-sama nie wiem jak się do tego ustosunkować,bo z jednej strony nie chce na nikogo naskakiwać i machać mu palcem wskazującym przed oczami,że nie wolno popełniać błędów(Kaziu Bozia się pogniewa jak będziesz pisał "żerzóha" w ten sposób),ale troszeczkę mnie razy gdy jakaś kobiecina (albo i samiec) zajedzie mi tutaj językiem którego nie znam (a Polka i ja i ona).Poprawiać-nie poprawiam.Neguje-ojjj może nie do końca.Czasem się właśnie wyczuje czy ktoś ma świadomość popełnionego błędu czy nie.Nie róbmy z forum szkoły-wszystko błyszczeć i tak nie będzie.I bez żadnych głębszych przemyśleń napisze-nie wytykajmy,jak nie ma potrzeby(a czy taka kiedykolwiek jest?). Ale też nie wszystko-bo wiadomo,że dużo bardziej mnie będzie razić w oczy popełnienie błędu w wyrazie "powszechnego" bykowania,a mniej gdy ktoś napisze np. "wziąść" czy "napewno"(sama do niedawna popełniałam tego typu błędy-chylę czoła ![]() Ale porządek musi być ![]() Chyba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.