![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: likiery, nalewki domowej roboty
W większości nalewek nie używa się czystego spirytusu (ponad 90%) tylko rozcieńcza się go z wodą tak aby na końcu miał ok.60% mocy. W związku z tym możesz spokojnie użyć takiego gotowego i odpadnie Ci zabawa w odpowiednie proporcje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Przyczajenie
|
Witam,
pyszne wino udało nam się kiedyś zrobić pyszne winko z kwiatów bzu czarnego, wiem, że można też zrobić nalewkę ale nie próbowałam osobiście jeszcze. Ale chcę polecić nalewkę z owoców śliwy tarniny, która się pojawi pod koniec wakacji, ale jako że trafiłam na temat to piszę już teraz, bo warto!!! Butelka ginu, wypijamy pół ![]() Potem intensywnie mieszamy przez miesiąc codziennie, potem raz na miesiąc przez 6 miesięcy i można pić, ale zdradzę wam tajemnice, piję już po miesiącu pierwsze butelki i są pyszne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Tylko gdzie ja w mieście znajdę te owoce??
![]() To mieszkanie, rozrabianie spirytusu i mnie zawsze denerwowało, dlatego dobry 'gotowiec' nie jest zły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam. Chciał bym poprosić jeżeli jest ktoś w posiadaniu przepisu na likier SABRA (likier pomarańczowo - czekoladowy). Jeżeli posiadacie więcej takich przepisów to będę wdzięczny
![]() Z miłą chęcią podzielę się z wami moim przepisem na Baileys: Składniki (oczywiście jest to mój wymysł): 1 Masa krówkowa o smaku kawowym 1 Masa krówkowa o smaku orzechowym 400ml Śmietanki 36% najlepiej "Łaciata" 2 opakowania cukru wanilinowego 0.7l wódki Sposób przygotowania: Obie masy miksujemy razem z cukrem wanilinowym, po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy śmietankę i mieszamy na jednolita konsystencje (nie polecam miksować w tym momencie, cała kuchnia może zostać upaćkana). Na koniec dodajemy alkohol. Nasz likier jest gotowy do picia ale polecał bym wstawienie go w ciemne chłodne miejsce na jakieś 2 tyg. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Ja najczęściej kupuję od znajomych, którzy mieszkają na wsi. Jeżeli nie od nich to idę na bazarek lub jadę na giełdę owocowo-warzywną, zależy czy "szykuje się na zimę" i kupuję pod konfitury i nalewki czy do jedzenia na co dzień.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Powiem wam, że ja to bym chciała robić takie jak np. nalewka orzechowa Soplicy. Albo malinowa, wiśniowa . . . są świetne. No i przyznam, że po spróbowaniu też innych gotowców naszła mnie właśnie ochota na robienie własnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
To może i ja się rozejrzę po jakimś targu za ciekawszymi owocami...
Z tych nalewek Soplicy piłam tylko kieliszek orzechowej, zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Myślałam, że to będzie coś jak smakowa wódka ale jest o niebo lepsza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Żandarm na emeryturze
|
No maaaasz ...
![]() Ja robię teraz drugi rzut orzechówki (pierwszy był w zeszłym roku) wg mniej-więcej tego przepisu. Cytat:
To właściwie likier bardziej, niż nalewka, ale jest super. Smakuje jak pierniczki w płynie ![]() W moim przepisie różni się czas - słój z orzechami w spirytusie stoi cały miesiąc. Dla miłośniczek lemoncello przepis alternatywny (do sprawdzenia, sama jej nie robiłam): Nalewka aptekarska zwana też nalewką farmaceutów. Ma bladożółty kolor i lekko cytrynowy smak z wyraźną nutą mleka. Na przeziębienie i chandrę. 1 litr świeżego mleka prosto od prawdziwej krowy lub z mlekomatu 1 kg cytryn 1 litr spirytusu 70% 40 dag cukru laska wanilii Ścieramy cieniutko skórkę z dwóch cytryn, wszystkie cytryny obieramy i rozdzielamy na cząstki które pozbawiamy białej otoczki i pestek. Sam miąższ z cytryn wrzucamy do słoika, dodajemy skórkę i zasypujemy cukrem. Gdy tylko puszczą sok wlewamy mleko, spirytus i wrzucamy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Całość odstawiamy na 1 do 1,5 miesiąca do zimnej piwnicy - od czasu do czasu mieszając. Po upływie 4-6 tygodni szaro-burą ciecz w słoiku filtrujemy przez gazę, a następnie przez filtr do kawy. Otrzymaną klarowną nalewkę odstawiamy na pół roku. ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Natomiast dla miłośniczek orzeźwiających smaków (zwłaszcza czarnej porzeczki) Smorodinówka kresowa 1 kg dojrzałych czarnych porzeczek 0,5 litra spirytusu 0,5 litra czystej wódki 1-2 szklanki cukru kora cynamonu (5-6 cm) 1 laska wanilii 2-3 goździki 1 łyżka stołowa miodu Owoce czarnej porzeczki myjemy, odsączamy z wody i wrzucamy do słoja. Owoce możemy lekko ugnieść aby puściły trochę soku. Wlewamy wódkę i spirytus, dodajemy cynamon i rozciętą laskę wanilii. Stawiamy w nasłonecznionym miejscu (np. na parapecie okna) i czekamy dwa miesiące, od czasu do czasu potrząsając słojem. Po dwóch miesiącach zlewamy nalew znad owoców i dodajemy cukier oraz miód. Po rozpuszczeniu cukru (co trwa około tygodnia) łączymy otrzymany sok z wcześniejszym nalewem. Otrzymaną nalewkę filtrujemy i wlewamy do butelek. Nalewka powinna dojrzewać jeszcze minimum pół roku. W tej nalewce idealnie przenikają się smaki wszystkich ingrediencji, jest lekko kwaśna i korzenna z nutą wanilii. Ma przepiękny, rubinowy kolor. ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Do moich ulubionych należy bardzo prosta w wykonaniu (i mocna) Nalewka z pigwy 1 kg dojrzałych owoców pigwy 1/2 kg cukru 1/2 litra spirytusu 1/4 litra rumu 4 łyżki soku z owoców dzikiej róży Z owoców usunąć pestki i pokroić w małe kawałki. Zasypać cukrem wlać sok z róży i odstawić na 10 dni. Syrop zlać, wymieszać z rumem i spirytusem. Odstawić na 2 miesiące. Przefiltrować i zlać do butelek. Odstawić co najmniej na 3 tygodnie. Mam tą nalewkę z różnych roczników i wierzcie mi: żadnej innej czas tak nie sprzyja. Po dwóch latach zamienia się w płynny bursztyn. A z każdym miesiącem jest coraz lepsza. Gdyby nalać komuś pigwówkę z 3 kolejnych roczników, nie rozpoznałby, że były robione wg tego samego przepisu. ![]()
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2012-07-05 o 14:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Raczkowanie
|
Nie wiem jak innych ale mnie przekonałaś!
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mmm... pycha ![]() ![]() Lubię też ukraińską (maliny, wiśnie i czerwona porzeczka) oraz z jeżyn. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Zorientowałam się, że na biobazarze na żelaznej będą mieli pigwę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
La Moderatoiure
|
Ja mam 2 letnią malinową i 3 letnią winogronowo-jabłkową. Nalewkę rzecz jasna. W tym roku może zrobię z jeżyn ? Ale jeszcze się nie zdecydowałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Żandarm na emeryturze
|
Ja robiłam jeżynówkę (z wanilią) przez dwa kolejne lata, ale jej smak w ogóle się nie zmienia z czasem i w porównaniu z pigwówką, czy orzechówka (a nawet ze smorodinówką) jest taki ... zwykły, płaski, po prostu słodki. Do tego stopnia "nieciekawy", że mam jeszcze z 0,7 "trzylatki"
![]() I jeszcze alternatywna wersja limonczello (skórki + sok) 3 cytryny 0,5 l spirytusu 1 szkl. cukru 2 szkl. wody Wodę zagotować z cukrem. Cytryny obrać ze skórki, przekroić i wycisnąć sok. Wszystko wymieszać (sok, skórki, syrop i spirytus). Odstawić na 2 tygodnie. Potem przefiltrować i rozlać do butelek. Można pić od razu, ale jak postoi będzie lepsza. ![]()
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2012-07-11 o 17:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Ja zdecydowałam się jednak na maliny, wczoraj kupiłam i zasypałam cukrem. Odstawić mam do jakiegoś ciemnego miejsca??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
Co do meritum, zasada ogólna głosi, że "nalewki dobrze jest najpierw wystawić na działanie słońca. Dopiero po przefiltrowaniu trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu".
![]() |
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja ma kilka lat, po pierwszym roku miałam ochotę ją wylać (a najlepiej rzucić o ścianę ![]() Niedawno spróbowałam i... no cóż.. wyborna ![]() Robiłam standardowo, owoce przesypywałam cukrem, zalałam spirytusem wymieszanym z wodą, a po około 3-4 tygodniach spróbowałam i dolałam spirytusu, czasem dodaję też w tym momencie cukier. Polecam przepisy Kuronia na nalewki, od nich zaczynałam produkcję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
La Moderatoiure
|
Kurcze, to muszę się głęboko zastanowić nad jeżynówką
![]() Nalewka czym starsza tym lepsza. Piłam z czereśni, z owocami w słoju, miała koło 20 lat i była fenomenalna...przeszedł smak i zapach pestek z czereśni, który dawał nalewce niesamowity aromat (teść zapomniał o nalewce i stała tyle lat w spiżarce, znalazły się 2 słoje przy gruntownym sprzątaniu). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Żandarm na emeryturze
|
Eeeee, to moja stoi dopiero czwarty
![]() Nie przepadamy za nią, więc mam szanse sprawdzić co będzie za 16 lat ![]() Edit 13.10.2012.: Coraz lepiej wchodzi mi jeżynówka ![]() ![]()
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2015-10-11 o 12:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nalewkę z pigwy sie pije jak soczek, nie czuć alkoholu w ogóle ![]() mój mąż już zaprawił wino, teraz będzie robił nalewki z żurawiny i miętową. Mam nadzieję, że obie będą miały swoje lecznicze właściwości - na żołądek i układ moczowy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Cytat:
![]() ależ było pyszne, niektóre butelki zagazowały, przez co smakowały jak szampan ![]() ---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
![]() ![]()
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2012-07-27 o 20:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Ramona, podziel się przepisem na miętówkę
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
10 dag cukru 100 ml wody litr wódki (może być 0,5 l spirytusu, później rozcieńczony z 0,5 l wody) miętę zalewam wódką i odstawiam na 2 tygodnie. Przygotowuję zalewę z wody i cukru i zalewamy wódkę bez liści (odcisnąć wcześniej), przelewam do butelek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
O to się dobrze składa z tym przepisem bo miętę hoduje w kuchni sama. Jeszcze dziś zrobię
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my wczoraj zaprawiliśmy winko z renklod tak apropos śliwek ![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Cytat:
![]() Ale zrobiłam sobie z tych proporcji (tylko bez spirytusu) sok z mięty i zasypałam kwaskiem cytrynowym. Otrzymałam gęsty sok, taki z sumie syrop do rozcieńczania z wodą w stosunku 1:10. Smakuje jak tymbark mięta, pycha na upalne dni ![]() nie jest za słodki, jak ktoś będzie chciał, może dosłodzić, choć ja nie lubię za słodkich napojów, kompoty też skromnie dosładzam, byle była lekko wyczuwalna słodycz ![]() Edytowane przez Ramona_85 Czas edycji: 2012-08-02 o 11:05 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Żandarm na emeryturze
|
To czy spirytus czy wódka i w jakich proporcjach zależy od składników i technologii, czyli od przepisu i jego należy się trzymać
A jeśli pytasz o konkretną firmę, to polecam: 1) jeśli spirytus, to wyłącznie Rektyfikowany (broń boże Lubelski - zajeżdża ohydnym bimbrem) 2) jeśli wódka, to pszeniczna (z tańszych ja najwyżej cenię białą Żołądkową Gorzką, z droższych złotego Nemiroffa)
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2012-08-17 o 12:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:49.