Żydzi - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-04-04, 11:35   #61
the magus
Wtajemniczenie

Dot.: Żydzi

Lubię krakowski Klezmer Band, Kroke, ich muzyka jest taka energetyczna..
Kilka razy byłam na festiwalu muzyki żydowskiej, panowała tam wprost magiczna atmosfera. Najmilej wspominam koncert na Szerokiej, ludzie tanczyli boso, wokół dudniło w uszach od dźwięków klarnetu i akordeonu, czuło się tam po prostu tą jedność, dla której warto chodzić na koncerty. W tym roku też się wybieram, mam nadzieję przynajmniej, że nic nie stanie na przeszkodzie.
Polecam wszystkim, bo to niezapomniana impreza, która pozwala poczuć chociaż cząstkę kultury żydowskiej w formie o wiele przyjemnejszej niż sztywny wykład
the magus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-04, 17:19   #62
gwendolyn
Rozeznanie

Kurcze zastanawiam się skąd tyle nienawiści wobec Żydów w ludziach i czemu z pokolenia na pokolenie ona nie zanika. Gazeta Wyborcza doniosła o tym że cała klasa jakiejś szkoły śreniej została wpisana na listę "wrogów rasy" na portalu faszystowskim Red Watch tylko dlatego,że brała udział w sprzątaniu cmentarza żydowskiego. Zostało tam zamieszczone zdjęcie i niektóre dane osobowe nauczycieli i uczniów, sprawa jest na tyle poważna, że skierowano ją do prokuratury, również rozważane jest zapewnienie ochrony tym uczniom. Na liście "wrogów rasy" znajdują się osoby pochodzenia żydowskiego, osoby podejrzewane o pochodzenie żydowskiege ( uzasadnienie typu - jest bogaty, dorobił się więc na pewno jest Żydem) i feministki( !!! ),często zamieszczone są tam ich dane osobowe i wiadomo jakie hasła namawiające do rozwiązania tego problemu.
gwendolyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-04, 18:04   #63
Ludowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwendolyn Pokaż wiadomość
Kurcze zastanawiam się skąd tyle nienawiści wobec Żydów w ludziach i czemu z pokolenia na pokolenie ona nie zanika. Gazeta Wyborcza doniosła o tym że cała klasa jakiejś szkoły śreniej została wpisana na listę "wrogów rasy" na portalu faszystowskim Red Watch tylko dlatego,że brała udział w sprzątaniu cmentarza żydowskiego. Zostało tam zamieszczone zdjęcie i niektóre dane osobowe nauczycieli i uczniów, sprawa jest na tyle poważna, że skierowano ją do prokuratury, również rozważane jest zapewnienie ochrony tym uczniom. Na liście "wrogów rasy" znajdują się osoby pochodzenia żydowskiego, osoby podejrzewane o pochodzenie żydowskiege ( uzasadnienie typu - jest bogaty, dorobił się więc na pewno jest Żydem) i feministki( !!! ),często zamieszczone są tam ich dane osobowe i wiadomo jakie hasła namawiające do rozwiązania tego problemu.
Wrzuciłam hasło RedWatch w google i dostałam za swoje:

http://www.redwatch.info/

Przerażające. Hitler wiecznie żywy, choć nie jest to strona jedynie antyżydowska.

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-04, 19:40   #64
malijka
Wtajemniczenie

GG do malijka

Cytat:
Skąd? Bo z pokolenia na pokolenie nietolerancja jest przekazywana. Jeśli dziecko całe życie słyszy od rodzica jacy Żydzi czarni i inni są BE to i dziecko nie będzie miało innego zdania. (nie uogólniając tak jest bardzo często).
Stary 2007-04-04, 20:30   #65
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Córka D'artagnana Pokaż wiadomość
i z innej beczki, Żydzi to nie tylko ortodoksja, dorwałam sie do książki Stefana i Witolda Lederów "Czerwona nić" o tym jak na przestrzeni kilku pokoleń dokonywała sie asymilacja ludzi ze środowiska żydowskiego i dlaczego tak fascynował ich ruch rewolucyjny i dla jakich powodów i dlaczego wstępowali do partii komunistycznej.
NIe slyszalam wczesniej o tej ksiazce - znalazlam do niej link http://www.arkady.com.pl/product/1188.html
Widze rozpatrujesz Zydow z punktu widzenia komunizmu.
Cytat:
Kurcze zastanawiam się skąd tyle nienawiści wobec Żydów w ludziach i czemu z pokolenia na pokolenie ona nie zanika.
To dobre pytanie.
Mysle, ze sa ludzie. ktorzy musza sobie szukac jakis winnych. Cos im nie pasuje, cos jest zle w ich zyciu - pojawia agresja, chec odreagowywania. Kogo by tu znalezc? - to taka przyczyna psychologiczna.
Druga przyczyna ma charakter bardzo spoleczny - zauwazcie, ze ten narod przez tyle lat nie majac wlasnego panstwa zachowal swoja odrebnosc. To jest jakis fenomen Zydow. Mysle, ze historia pamieta wiele narodow kiedys odrebnych, ktore swe panstwo stracily, ale z czasem wtapiali sie w dany kraj, w ktorych granicach przyszlo im zyc. Szli na kompromis. Zydzi pod tym wzgledem byli inni i w jakis sposob sie wyroznili. Ta ich silna potrzeba odrebnosci budzila w rodowitych obywatelach danego kraju brak akceptacji, brak zrozumienia. Probowali wiec ich "odnaradawiac" na sile. Pojawial sie konflikt. Zadna ze stron ustapic nie chciala.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-04, 20:36   #66
Córka D'artagnana
Zakorzenienie

Istnienie tej strony jawnie antysemickiej i rasistowskiej, nawołujacej do napasci na ludzi jest przerażajace, oburzajace, skandaliczne, naganne i karygodne Ale w tym kraju, prawdziwie chrześcijańskim,mlekiem i miodem płynące, mnie juz nic nie zdziwi. Jak długo będzie cedził swoje kazania pan Jankowski i Rydzyk, jak długo bedą wisiały antysemickie obrazy w kościele w Sandomierzu, jak długo będzie paliło się kukły z napisem Jude w jednym z polskich miasteczek tak długo nie zniknie to szambo z polskiej rzeczywistosci. Jak zwykle prokuratura w tej sprawie milczy
Córka D'artagnana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-04, 20:37   #67
nekome
Zakorzenienie

Zgodnie z deklaracja przedstawiam krotkie przybliżenie tematyki regul żywieniowych w judaizmie oraz nierozerwalnie polaczonego z nimi uboju rytualnego.

Zapewne wiecie, ze jedzenie żydowskie aby nadawalo się do spozycia musi być koszerne. Jedzenie nie-koszerne nazywamy trefnym. Reguly odzywiania to koszrut. sa one tak mocno polaczone z ideami judaizmu i z tradycja, ze nawet niepraktykujący Zydzi bardzo często je stosuja – jako wyraz poszanowania tradycji.
Za koszerne uwazane sa:
• zwierzęta przeżuwające i posiadające rozszczepione kopyta,
• czesc ptakow (chodzi o ptactwo domowe a nie lowne),
• ryby - te które maja pletwy i luski. Zatem węgorz nie będzie koszerny,
• niektóre gatunki szarańczy – czesc źródeł wymienia szarancze jako taka, czesc wskazuje poszczególne gatunki, dlatego z ostroznosci należy przyjąć ze tylko określone gatunki / ponoc swietnie smakuja smazone z miodem / ,
Aby przygotowac mieso we właściwy sposób zwierze winno być zabite oraz skontrolowany jego stan wewnętrzny zgodnie z regulami szchity / szchita to termin oznaczający uboj rytualny/, nastepnie należy usunac krew - najwygodniej zasypac mieso sola i położyć na deseczce ustawionej pod katem - wtedy krew odcieknie.
W kuchni koszernej zabronione jest laczenie produktow miesnych z mlecznymi /dlatego zupy gotowanej na kosciach nie można zabielic smietana/, zalecana jest kilkugodzinna przerwa miedzy spozyciem produktow z tych grup. Ortodoksi uzywaja innych kompletow naczyn do przygotowania miesa a innych do mleka.
Aby mleko było koszerne musi pochodzic od koszernego zwierzecia /np. koza, krowy/, jajka musza pochodzic od koszernego ptaka i nie moga zawierac plamek krwi, warzywa należy umyc. Miod choc pochodzi od niekoszernych pszczol jest koszerny, gdyz jest produktem a nie czescia rzeczonych pszczol .

Wedle Talmudu w Erze Mesjańskiej wszystkie zwierzęta będą koszerne, sprawiedliwi będą ucztowac z Mesjaszem spożywając teraz niedozwolone produkty. W ramach ciekawostki powiem, ze jednymi z potraw maja być Behemot /i nie chodzi tu o kota pijacego wódeczkę i zakąszającego grzybkami z Mistrza i Małgorzaty / oraz Lewiatan. Lewiatan będzie także obecny i w innej postaci - baldachim nad stolem ma być wykonany z jego skory /u zarania swiata były dwa Lewiatany, Bog zgładził jednego z nich aby z jego skory zrobic przepaski dla Adama i Ewy/ . Przypominam ze Behemot to mityczny potwor ladowy a Lewiatan - morski.

Przed Potopem ludność była wegetarianska, dopiero po potopie Bog dopuścił do jedzenia miesa jako ustępstwa wobec słabości ludzkich.
Należy zauważyć, ze zasady żywieniowe oraz szchita jako jedyne w Biblii nie maja swego uzasadnienia – po prostu Bog tak nakazal.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-04-04, 20:38   #68
nekome
Zakorzenienie

Traktowanie zwierzat
Wedle wskazan Biblii oraz Talmudu można wyroznic kilka zasad dotyczących traktowania zwierzat, wymienie je tylko bez dodatkowego komentarza.
• dozwolone jest zabijanie dla uzyskania pożywienia oraz skor,
• niedozwolone polowanie na rozrywki ,
• niedozwolone znecanie się nad zwierzętami,
• zwierze należy nakarmic nim samemu zasiadzie się do stolu,
• Zwierze pracujące z /dla właściciela powinno odpoczywac w szabat

Jest pewna opowiesc talmudyczna z II wieku z Palestyny . Wielki autorytet tamtych czasow Jehud ha-nasim odmowil pomocy prowadzonemu na rzez cieleciu, które zerwalo się z postronka i szukalo u niego schronienia. Zachorowal po tym i wyzdrowial dopiero gdy uratowal kilka myszy przed śmiercią z rak służącej.

Szacunek do zwierzat w judaizmie widac także w perek szira - jest to rozdzial piesni - wybrane wersety biblijne , którymi stworzenia chwala Pana. Autorstwo przypisuje się bądź Dawidowi bądź Salomonowi. Sa one często wlaczane do książek modlitewnych.

Uboj rytualny

Nazywa się szchita bądź szechita /roznice wynikaja ze specyfiki pisanego hebrajskiego - nie ma w nim samogłosek i w zasadzie mozna sobie dowolna samogloske podstawic jeśli nie znamy poprawnego znaczenia wyrazu i tak „strzelac” a nuz się uda /
Dotyczy zwierzat i płatków, tak jak wspomniałam wczesniej jest to wymog regul odzywaniania, jeden z elementow koszernosci.Dokonuje jej rzezak bądź szochet . Jest to dorosły Zyd, zatwierdzony na to stanowisko przez wladze rabinackie. Zasadniczo profesja ta trudnia się mężczyźni, jedynie w Jemenie czasami można spotkac kobiety.
Szchita przebiega w następujący sposób:
* kontrola ostrza przez szocheta i rabina. Ostrze musi być gładkie, bez najmniejszych wyszczerbiaj. Gdyz jakiekolwiek szczerby sprawiaja, ze zabite zwierze nie bedzie koszerne.
* odmowienie błogosławieństwa,
* przewiezie nozem po gardle – chodzi o przeciecie krtani i przelyku w taki sposób aby zwierze jak najmniej cierialo i moglo się szybko wykrwawic aby zminimalizowac cierpienie i stres zwierzecia, gdyz powoduje on zatrzymanie krwi w mięśniach,
* zasypanie krwi piaskiem
* zbadanie organow wewnetrzynych przez szocheta bądź bodeka (czyli ”poszukiwacza” )
Szukane sa zwłaszcza perforacje, uszkodzenia pluc i narządów wewnętrznych, oznaki chorobowe - jeśli występują one zwierze jest trefa = „poszarpane”. Termin trefa oznacza skazy wymienione w Talmudzie, wedle niepisanych regul jednak chodzi o wade, z która zwierze nie przeżyłoby 12 miesiecy. W XVIII był glosny spor o kure- mianowicie u zabitej kury nie zaleziono serca – wywiązała się dyskusja czy zwierze jest koszerne. Jeden z
Bardziej szeczowych rabinow wyjaśniał, ze zwierze nie przeżyłoby bez serca zatem najpewniej zostalo ono przez przypadek usunięte już po zabiciu. Jednakze glosy innych rabinow wskazaly na to, ze kura nie była koszerna.

Wedle kabaly grzeszne dusze, które wcielily się w zwierzęta zostaja poprzez szchite zwolnione z uczestnictwa w procesie transmigracji dusz. Dlatego jeden z jej odłamów – Tihuisci sa przeciwnikami wegetarianizmu - gdyz jest on powiazany z zabraniem możliwości uwolnienia się dla takich dusz.
Talmud natomiast wskazuje, ze Bogu nie robi roznicy jak się zabija zwierzęta ale schita ma na celu doskonalenie i oczyszczenie człowieka.

W Polsce w latach 1936-39 istnialy proby uchwalenia zakazu bądź ograniczenia schity a co za tym idzie istnienia rzezni rytualnych . Tłumaczono to wzgledami humanitarnymi, jednakze glownie chodzilo o wzgledy finansowe. Ponieważ wedle judaizmu nie wolno jesc nerwu kulszowego - jego wypreparowanie jest możliwe, jednak bardzo czasochłonne - i najczęściej cale zadnie czesci zwierzat w przypadku wołowiny były to: udziec, lata, rozbef i gicz tylna były uznawane za trefne i sprzedawane za niewielkie kwoty gojom. A to podkopywalo konkurencje w postaci rzezni tradycyjnych. W sporze tym bardzo intensywnie wypowiadal się ksiądz Trzeciak - jego broszurki sa do tej pory dostępne na stronach narodowcow.
Zakaz jedzenia nerwu kulszowego ma swoja geneze w Biblii /Rdz 32/ - w skrocie: dotyczny on walki Jakuba z aniolem, w której to aniol wywichnął Jakubowi staw biodrowy.

Do przygotowania prezentacji na ten temat zainspirowala mnie ustawa o ochronie zwierzat, która wskazuje warunki jakie musi spełnić uboj zwierzat w rzezniach tradycyjnych /ustawowo nie jest z nami tak zle jak wskazuja obroncy zwierzat, niestety praktyka często odbiega od ustawy, ale to już temat na inna okazje/ jednoczesnie wyłączając z tego uboj rytualny. W związku z tym, ze prezentacje robiłam z pamieci nie mialam możliwości wrzucenia Wam jej ‘ladnego” tekstu, i tym samym po raz pierwszy ja tutaj zapisałam .
Opracowując temat korzystalam miedzy innymi z tych pozycji:
• Historia i kultura Zydow polskich Słownik – A. Cała, H. Węgrzynek, G. Zalewska, WSIP 2000,
• Encyklopedia tradycji i legend żydowskich - A. Unterman, Ksiazka i wiedza 1994,
• Żydowskie gotowanie – L. Gold, Filar 2000.

Edytowane przez nekome
Czas edycji: 2007-04-04 o 20:59
Stary 2007-04-04, 20:46   #69
Córka D'artagnana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
NIe slyszalam wczesniej o tej ksiazce - znalazlam do niej link http://www.arkady.com.pl/product/1188.html
Widze rozpatrujesz Zydow z punktu widzenia komunizmu.
.

Nie tylko, a nawet jeżeli... to co w tym złego. Czy to samo mogłabyś powiedzieć o autorach tej książki? A książke warto przeczytać polecam.
Stary 2007-04-04, 20:59   #70
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Nie tylko, a nawet jeżeli... to co w tym złego. Czy to samo mogłabyś powiedzieć o autorach tej książki? A książke warto przeczytać polecam.
Wrecz przeciwnie - zainteresowalo to mnie. Zwlaszcza, ze mam dosc okreslone poglady polityczno-spoleczne.

Jedno jest pewne nie popieram dyskryminacji i uwazam, ze panstwo powinno wyciagac reke wlasnie dla tych naslabszych i napietnowanych, bo ci silni sami sobie dobrze radza.
Stary 2007-04-04, 21:01   #71
nebraska
Zakorzenienie

Nekome - bardzo to wszystko ciekawe i tak się natrudziłaś, dziękujemy

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-05, 06:37   #72
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nebraska Pokaż wiadomość
Nekome - bardzo to wszystko ciekawe i tak się natrudziłaś, dziękujemy
Prosze bardzo Mam nadzieje, ze udalo mi sie Was zainteresowac i przyblizyc nieco temat

Jade odwiedzic rodzicow na Swieta, odezwe sie za tydzien.
Radosnych Swiat !
Stary 2007-04-05, 12:32   #73
Ludowa
Zakorzenienie

Cytat:
Istnienie tej strony jawnie antysemickiej i rasistowskiej, nawołujacej do napasci na ludzi jest przerażajace, oburzajace, skandaliczne, naganne i karygodne Ale w tym kraju, prawdziwie chrześcijańskim,mlekiem i miodem płynące, mnie juz nic nie zdziwi. Jak długo będzie cedził swoje kazania pan Jankowski i Rydzyk, jak długo bedą wisiały antysemickie obrazy w kościele w Sandomierzu, jak długo będzie paliło się kukły z napisem Jude w jednym z polskich miasteczek tak długo nie zniknie to szambo z polskiej rzeczywistosci. Jak zwykle prokuratura w tej sprawie milczy
Prokuratura w sprawie RW nie milczy, były już podejmowane próby interwencji, ale ta stronajest umieszczona na amerykańskim serwerze i dlatego Polska nie może samodzielnie nic zrobić.
A RW funkcjonuje nie tylko w Polsce, ale też w Wlk. Brytanii, Niemczech, Holandii i Nowej Zelandii.

Cytat:
Napisane przez nekome Pokaż wiadomość
Prosze bardzo Mam nadzieje, ze udalo mi sie Was zainteresowac i przyblizyc nieco temat
Udało się Dziękujemy.

Cytat:
Jade odwiedzic rodzicow na Swieta, odezwe sie za tydzien.
Radosnych Swiat !
I nawzajem, nawzajem Będziemy tęsknić

Stary 2007-04-05, 12:54   #74
BothSides
Rozeznanie

Eh... Chyba wrócę do mojej dawnej fascynacji judaizmem... Kiedyś chodziłam na takie spotkania, na których poznawaliśmy kulturę i zwyczaje Żydów. Raz nawet przygotowaliśmy najprawdziwszą ucztę szabasową. Z koszernymi potrawami i w ogóle. Kilka razy byłam w synagodze, in cognito. Też robi wrażenie. TRudniłam się wycinankami żydowskimi. A Kazimierz to mój drugi dom Niecierpliwie czekam na kolejny festiwal. Polecam szczególnie warsztaty tańca. Super!
Ludowa -- link w Twoim potpisie mnie tu zwabił, jednak działa!
BothSides jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-05, 13:11   #75
Ludowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BothSides Pokaż wiadomość
Eh... Chyba wrócę do mojej dawnej fascynacji judaizmem... Kiedyś chodziłam na takie spotkania, na których poznawaliśmy kulturę i zwyczaje Żydów. Raz nawet przygotowaliśmy najprawdziwszą ucztę szabasową. Z koszernymi potrawami i w ogóle. Kilka razy byłam w synagodze, in cognito. Też robi wrażenie. TRudniłam się wycinankami żydowskimi. A Kazimierz to mój drugi dom Niecierpliwie czekam na kolejny festiwal. Polecam szczególnie warsztaty tańca. Super!
Ludowa -- link w Twoim potpisie mnie tu zwabił, jednak działa!
Cieszę się I witam serdecznie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-04-14, 10:30   #76
Rena
Zakorzenienie

Podnosze watek. Znalazlam link do zabytkow zydowskiej dzielnicy:

http://www.krakow.pl/turystyka/kazimierz/
Stary 2007-04-14, 13:38   #77
Ludowa
Zakorzenienie

Ja chcę do Kazimierza!

Stary 2007-04-15, 21:25   #78
nekome
Zakorzenienie

Troche pozno o tym mowie,ale wypadlo mi wczoraj z pamieci - dzis o 23.00 na jedynce 'Jakub Klamca", lektura obowiazkowa, nieco lzejsza niz wczorajsza Lista Schindlera...
Stary 2007-04-15, 22:05   #79
Rena
Zakorzenienie

Lista Schindlera -czytalam ksiazke, akcja toczy sie w Krakowie, film tez tutaj byl krecony a nawet mialam szanse sie zalapac na statystowanie do filmu, ale sie za pozno zglosilam.

Filmu jeszcze nie widzialam.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_Schindlera

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-15, 22:09   #80
Wisienki
Zakorzenienie

Cóż trafiłam tu przypadkowo i chyba tu zostanę, cóż co ja bowiem poradzę, ze odezwała sie moja stara pasja. Chwilowo na tym kończę i pozdrawiam Was wszystkie
Stary 2007-04-15, 22:36   #81
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Lista Schindlera -czytalam ksiazke, akcja toczy sie w Krakowie, film tez tutaj byl krecony a nawet mialam szanse sie zalapac na statystowanie do filmu, ale sie za pozno zglosilam.

Filmu jeszcze nie widzialam.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_Schindlera
Film bardzo dobry, koniecznie trzeba go obejrzec.Poruszajace wrazenie robia sceny zbiorowe.
Podczas krecenia jednej ze scen na ulicy - Niemcy popedzajacy Zydow do pracy /chyba chodzilo o odkopywanie sniegu, ale nie jestem pewna/ - mieszkanka kamienicy polozonej przy tej ulicy dostala ataku serca. Okazalo sie ze staruszka pamietala czasy wojny i kiedy wyjrzala przez okno zobaczyla ludzi w niemieckich mundurach i Zydow z zoltymi gwiazdami na ubraniach przezyla szok. Nikt nie uprzedzil mieszkancow, ze bedzie krecony tego dnia film.
Stary 2007-04-16, 12:43   #82
Ludowa
Zakorzenienie

Cytat:
Podczas krecenia jednej ze scen na ulicy - Niemcy popedzajacy Zydow do pracy /chyba chodzilo o odkopywanie sniegu, ale nie jestem pewna/ - mieszkanka kamienicy polozonej przy tej ulicy dostala ataku serca. Okazalo sie ze staruszka pamietala czasy wojny i kiedy wyjrzala przez okno zobaczyla ludzi w niemieckich mundurach i Zydow z zoltymi gwiazdami na ubraniach przezyla szok. Nikt nie uprzedzil mieszkancow, ze bedzie krecony tego dnia film.
Naprawdę? Jak mogli!

"Listy Schindlera" nie widziałam, niestety nie było mnie w domu, ale jeszcze nadrobię zaległości.

Stary 2007-04-16, 21:03   #83
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Nikt nie uprzedzil mieszkancow, ze bedzie krecony tego dnia film.
U nas sporo kreca (turystyczne miasto, ktore w dodatku sie podoba), wiec nieraz widzialam kamery nie majac pojecia, co w zasadzie kreca. Ale co innego zobaczyc z nienacka aktora (podobno slawnego ) deklamujacego wiersze do kamery, czy wywiad ze znana piosenkarka a co innego sceny brutalne i wstrzasajace. Mi sie tego ostatniego nie zdarzylo na szczescie.

Ogolnie wiele Krakowian nie polubilo Spielberga za to jak przedstawil miasto, Polakow oraz w jaki sposob krecil ten film.
Stary 2007-04-19, 12:41   #84
Ludowa
Zakorzenienie

Dziś 19 kwietnia, 64. rocznica wybuchu powstania w getcie warszawskim.

"My nie chcemy ratować życia. Żaden z nas żywy z tego nie wyjdzie. My chcemy ratować ludzką godność"Arnie Wilner (pseudonim Jurek), żołnierz ŻOB-u.

Stary 2007-04-19, 13:44   #85
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ludowa Pokaż wiadomość
Dziś 19 kwietnia, 64. rocznica wybuchu powstania w getcie warszawskim.

"My nie chcemy ratować życia. Żaden z nas żywy z tego nie wyjdzie. My chcemy ratować ludzką godność"Arnie Wilner (pseudonim Jurek), żołnierz ŻOB-u.
Cenie i szanuje ludzi walczących o wolność, dlatego mam nadzieję, że nie bedzie miały nic przeciw, że chcę uczcić ich pamięc chociaż przez dodanie symbolicznego załącznika

Edytowane przez Wisienki
Czas edycji: 2007-10-06 o 11:44
Wisienki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-01, 00:10   #86
Ryjek
Zakorzenienie

Mam wrażenie,że wiele osób,również wypowiadających się w tym wątku,ma bardzo schematyczne pogądy na temat Żydów i kultury żydowskiej.

Cytat:
społeczność żydowska w Polsce to świat, którego już nie ma, przeszłość, która prawdopodobnie nie wróci
Niestety Polska jest krajem bardzo antysemickim,mimo iż ciągle mówi się o pojednaniu,o zwalczaniu antysemityzmu to jest to bardzo powierzchowne i zakłamane.Polska jest przede wszystkim krajem katolickim,a katolicyzm od zawsze był antysemicki-pewnie wiele osób to zbulwersuje,ale to fakt zapisany w historii.
Nie mówi się również o pogromach zorganizowanych przez Polaków, o wydarzeniach z roku 68,o zastraszonych ludziach ukrywających swoje pochodzenie,prawdziwe nazwiska,poglądy.
W tym kraju żyje jeszcze wielu Żydów,znam kilka takich osób i wiem,że nie czują się tu najlepiej.Chociażby wszelkie listy przesyłane pocztą z gmin lub organizacji żydowskich są wysyłane bez adresu nadawcy ani żadnych oficjalnych pieczątek,więc można sobie tylko wyobarazić jaki poziom strachu
wśród Żydów-Polaków panuje.
Z drugiej strony na świecie zauwazalny jest snobistczny trend,zainteresowania wszystkim co żydowskie-począwszy od kabały,muzyki klezmerskiej i kuchni żydowskiej a skończywszy na elitarnych szkołach żydowskich,gdzie dzieci bogatych ludzi nie mających pochodzenia żydowskiego zdobywają gruntowne wykształcenie.
Przeczytałam cały wątek i najbardziej podobają mi się wypowiedzi Córki D'Artagnana
Cytat:
Ale w tym kraju, prawdziwie chrześcijańskim,mlekiem i miodem płynące, mnie juz nic nie zdziwi. Jak długo będzie cedził swoje kazania pan Jankowski i Rydzyk, jak długo bedą wisiały antysemickie obrazy w kościele w Sandomierzu, jak długo będzie paliło się kukły z napisem Jude w jednym z polskich miasteczek tak długo nie zniknie to szambo z polskiej rzeczywistosci. Jak zwykle prokuratura w tej sprawie milczy
no własnie niedawno były święta wielkanocne i w wielu miejscowościach palono jeszcze kukły przedstawiające Judasza, natomiast na jasełkach Żyda zawsze przedstawia się jako czarną postać z długimi szponami,która pewnie dzieci na macę przerabia.......wiele takich przykładów można wymienić.

Edytowane przez Ryjek
Czas edycji: 2007-05-01 o 08:26
Ryjek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-01, 09:07   #87
Ludowa
Zakorzenienie

Może i patrzę na świat przez różowe okulary, może jeszcze niewiele w życiu widziałam, ale:

Cytat:
Napisane przez Ryjek Pokaż wiadomość
Nie mówi się również o pogromach zorganizowanych przez Polaków, o wydarzeniach z roku 68,o zastraszonych ludziach ukrywających swoje pochodzenie,prawdziwe nazwiska,poglądy.
Mówi się, choćby na lekcjach historii, oczywiście obiektywnie. Nie wiem, skąd pogląd, że wątek żydowski jest w polskich szkołach tematem tabu (nie piję tu akurat do Ciebie, Ryjku). Chodzicie do szkoły?

Cytat:
no własnie niedawno były święta wielkanocne i w wielu miejscowościach palono jeszcze kukły przedstawiające Judasza,
Słyszałam o tym zwyczaju. Fakt, może sympatyczny to on nie jest, ba, uważam za głupie latanie po wsi z podpalonym strachem na wróble uosabiającym Judasza, ale czy to już antysemityzm? Głupawa ludowa tradycja, nie wydaje mi się, żeby babcie mówiły do dzieci: "Patrz, dziecinko, teraz spalimy Judasza, to taki pieprzony Żyd, który wydał Pana Jezusa" - nie, tak na pewno nie jest. Ci ludzie latają z kukłą, jak sądzę, nie zastanawiając się specjalnie nad przesłaniem takiej szopki - co nie zmienia faktu, że nie lubię tego zwyczaju i nie rozumiem, jak można stawiać go na równi z malowaniem pisanek i chodzeniem do kościoła z palemką.

Cytat:
natomiast na jasełkach Żyda zawsze przedstawia się jako czarną postać z długimi szponami,która pewnie dzieci na macę przerabia..
Jako dzieciak grywałam w jasełkach (dodam, że były organizowane przez akcje katolickie, jak to jasełka) i żaden Żyd* w nich nie występował, a już na pewno nie była to czarna postać z długimi szponami.

* żaden Żyd, którego przedstawiono by maluchom właśnie jako Żyda; występował Herod, Jezus, Józef, Maryja - wszyscy Żydzi, ale dzieci przecież o tym nawet nie wiedziały, mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi chodzi

Cytat:
Polska jest przede wszystkim krajem katolickim,a katolicyzm od zawsze był antysemicki-pewnie wiele osób to zbulwersuje,ale to fakt zapisany w historii.
Szkoda, że postrzegasz KK tylko przez pryzmat Rydzyka, Giertycha i im podobnych. Pewnie, że historycznym faktem jest spór między chrześcijanami i żydami, ale naprzeciw długiej tradycji antysemityzmu w Kościele należy postawić działania polskich księży w czasie II wojny światowej i obecny trend wśród wielu przedstawicieli kościoła (np. ks. Jerzy Stranz,a bp Henryk Muszyński) polegający na zbliżaniu się do Żydów i przełamywaniu stereotypów.

Takie jest moje zdanie. Jeśli się mylę, jeśli czegoś nie wiem, nie zauważam - proszę wyprowadzenie mnie z błędu i o kontrargumenty.

Stary 2007-05-01, 10:20   #88
Ryjek
Zakorzenienie

Cytat:
Mówi się, choćby na lekcjach historii, oczywiście obiektywnie. Nie wiem, skąd pogląd, że wątek żydowski jest w polskich szkołach tematem tabu (nie piję tu akurat do Ciebie, Ryjku). Chodzicie do szkoły?
Mi nie chodziło o edukację w polskich szkołach ale ogólnie o sytuację poltyczną,społeczną,wyzna niową.
Na jakiej podstawie uważasz,że to czego uczą jest obiektywne?

Cytat:
Słyszałam o tym zwyczaju. Fakt, może sympatyczny to on nie jest, ba, uważam za głupie latanie po wsi z podpalonym strachem na wróble uosabiającym Judasza, ale czy to już antysemityzm? Głupawa ludowa tradycja, nie wydaje mi się, żeby babcie mówiły do dzieci: "Patrz, dziecinko, teraz spalimy Judasza, to taki pieprzony Żyd, który wydał Pana Jezusa" - nie, tak na pewno nie jest. Ci ludzie latają z kukłą, jak sądzę, nie zastanawiając się specjalnie nad przesłaniem takiej szopki - co nie zmienia faktu, że nie lubię tego zwyczaju i nie rozumiem, jak można stawiać go na równi z malowaniem pisanek i chodzeniem do kościoła z palemką.
Przecież to jest esencja antysemityzmu,głeboko zakorzeniona w polskiej tradycji.Nawet w języku polskim jest wiele słów o negatywnym nacechowaniu nawiazujących do bycia Żydem.

Cytat:

* żaden Żyd, którego przedstawiono by maluchom właśnie jako Żyda; występował Herod, Jezus, Józef, Maryja - wszyscy Żydzi, ale dzieci przecież o tym nawet nie wiedziały, mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi chodzi
no właśnie wszystkie te postaci to Żydzi tylko jakoś o tym sie nie pamięta,są to postaci całkowicie pozbawione ich żydostwa.
Joszue Ha Nocri nie jest zresztą uznawany w judaizmie za postać historyczną ani realną.

Cytat:
Szkoda, że postrzegasz KK tylko przez pryzmat Rydzyka, Giertycha i im podobnych. Pewnie, że historycznym faktem jest spór między chrześcijanami i żydami, ale naprzeciw długiej tradycji antysemityzmu w Kościele należy postawić działania polskich księży w czasie II wojny światowej i obecny trend wśród wielu przedstawicieli kościoła (np. ks. Jerzy Stranz,a bp Henryk Muszyński) polegający na zbliżaniu się do Żydów i przełamywaniu stereotypów.
nie postrzegam KK przez ten pryzmat,antysemityzm polski to ponad 1000 lat historii! to o czym piszesz to tylko wierzchołek góry lodowej.
Ryjek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-01, 14:20   #89
Córka D'artagnana
Zakorzenienie

Cytat:

Ogolnie wiele Krakowian nie polubilo Spielberga za to jak przedstawil miasto, Polakow oraz w jaki sposob krecil ten film.
Uwazam, że przedstawił w sposób obiektywny miasto i Polaków. Krzycząca polska dziewczynka "Żegnajcie Żydzi" jest autentyczna. Taka postawa była na porządku dziennym, tych bardziej drastycznych rezyser nie pokazał.

Cytat:

W tym kraju żyje jeszcze wielu Żydów,znam kilka takich osób i wiem,że nie czują się tu najlepiej.Chociażby wszelkie listy przesyłane pocztą z gmin lub organizacji żydowskich są wysyłane bez adresu nadawcy ani żadnych oficjalnych pieczątek,więc można sobie tylko wyobarazić jaki poziom strachu
wśród Żydów-Polaków panuje.
Dokładnie choc znam i takie osoby, które sie nie boja, ale to są przypadki nie potwierdzajace reguły. Natomiast jest ten strach takze po drugiej stronie Przytoczę fragment książki Marcela Reicha- Ranickiego "Moje życie", WWL Muza, str.184.:
"..."Bardzo Was proszę, nie mówcie nikomu, że byliście u nas. Ja znam ten naród. Nigdy by nam nie wybaczyli, że uratowaliśmy dwoje Żydów". Genia milczała. Długo wahałem się, czy mam tu przytoczyć ową przerażającą wypowiedź. My, Tosia i ja, nigdy jej nie zapomnieliśmy. Ale tez nigdy nie zapomnieliśmy, że życie zawdzięczamy dwojgu Polakom, Bolkowi i Geni."
Stary 2007-05-01, 14:35   #90
Ludowa
Zakorzenienie

Cytat:
Mi nie chodziło o edukację w polskich szkołach ale ogólnie o sytuację poltyczną,społeczną,wyzna niową.
Na jakiej podstawie uważasz,że to czego uczą jest obiektywne?
Umiem odróżnić obiektywizm od subiektywizmu. Sugerujesz, że wiadomości w sprawach żydowskich przedstawiane na lekcjach historii (w Polsce) są nieobiektywne?

Cytat:
Przecież to jest esencja antysemityzmu,głeboko zakorzeniona w polskiej tradycji.Nawet w języku polskim jest wiele słów o negatywnym nacechowaniu nawiazujących do bycia Żydem.
Na przykład?

Cytat:
no właśnie wszystkie te postaci to Żydzi tylko jakoś o tym sie nie pamięta,są to postaci całkowicie pozbawione ich żydostwa.
Joszue Ha Nocri nie jest zresztą uznawany w judaizmie za postać historyczną ani realną.
Nie widzę związku.

Cytat:
nie postrzegam KK przez ten pryzmat,antysemityzm polski to ponad 1000 lat historii! to o czym piszesz to tylko wierzchołek góry lodowej.
Pewnie tak. Ale grunt, że w wielu środowiskach coś się zmienia, coś ruszyło - ja to widzę.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości