![]() |
#61 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Żydzi
Lubię krakowski Klezmer Band, Kroke, ich muzyka jest taka energetyczna..
Kilka razy byłam na festiwalu muzyki żydowskiej, panowała tam wprost magiczna atmosfera. Najmilej wspominam koncert na Szerokiej, ludzie tanczyli boso, wokół dudniło w uszach od dźwięków klarnetu i akordeonu, czuło się tam po prostu tą jedność, dla której warto chodzić na koncerty. W tym roku też się wybieram, mam nadzieję przynajmniej, że nic nie stanie na przeszkodzie. Polecam wszystkim, bo to niezapomniana impreza, która pozwala poczuć chociaż cząstkę kultury żydowskiej w formie o wiele przyjemnejszej niż sztywny wykład ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
Kurcze zastanawiam się skąd tyle nienawiści wobec Żydów w ludziach i czemu z pokolenia na pokolenie ona nie zanika. Gazeta Wyborcza doniosła o tym że cała klasa jakiejś szkoły śreniej została wpisana na listę "wrogów rasy" na portalu faszystowskim Red Watch tylko dlatego,że brała udział w sprzątaniu cmentarza żydowskiego. Zostało tam zamieszczone zdjęcie i niektóre dane osobowe nauczycieli i uczniów, sprawa jest na tyle poważna, że skierowano ją do prokuratury, również rozważane jest zapewnienie ochrony tym uczniom. Na liście "wrogów rasy" znajdują się osoby pochodzenia żydowskiego, osoby podejrzewane o pochodzenie żydowskiege ( uzasadnienie typu - jest bogaty, dorobił się więc na pewno jest Żydem) i feministki( !!! ),często zamieszczone są tam ich dane osobowe i wiadomo jakie hasła namawiające do rozwiązania tego problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.redwatch.info/ Przerażające. Hitler wiecznie żywy, choć nie jest to strona jedynie antyżydowska.
![]() |
![]() |
#64 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#65 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widze rozpatrujesz Zydow z punktu widzenia komunizmu. Cytat:
Mysle, ze sa ludzie. ktorzy musza sobie szukac jakis winnych. Cos im nie pasuje, cos jest zle w ich zyciu - pojawia agresja, chec odreagowywania. Kogo by tu znalezc? - to taka przyczyna psychologiczna. Druga przyczyna ma charakter bardzo spoleczny - zauwazcie, ze ten narod przez tyle lat nie majac wlasnego panstwa zachowal swoja odrebnosc. To jest jakis fenomen Zydow. Mysle, ze historia pamieta wiele narodow kiedys odrebnych, ktore swe panstwo stracily, ale z czasem wtapiali sie w dany kraj, w ktorych granicach przyszlo im zyc. Szli na kompromis. Zydzi pod tym wzgledem byli inni i w jakis sposob sie wyroznili. Ta ich silna potrzeba odrebnosci budzila w rodowitych obywatelach danego kraju brak akceptacji, brak zrozumienia. Probowali wiec ich "odnaradawiac" na sile. Pojawial sie konflikt. Zadna ze stron ustapic nie chciala. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Istnienie tej strony jawnie antysemickiej i rasistowskiej, nawołujacej do napasci na ludzi jest przerażajace, oburzajace, skandaliczne, naganne i karygodne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Zgodnie z deklaracja przedstawiam krotkie przybliżenie tematyki regul żywieniowych w judaizmie oraz nierozerwalnie polaczonego z nimi uboju rytualnego.
Zapewne wiecie, ze jedzenie żydowskie aby nadawalo się do spozycia musi być koszerne. Jedzenie nie-koszerne nazywamy trefnym. Reguly odzywiania to koszrut. sa one tak mocno polaczone z ideami judaizmu i z tradycja, ze nawet niepraktykujący Zydzi bardzo często je stosuja – jako wyraz poszanowania tradycji. Za koszerne uwazane sa: • zwierzęta przeżuwające i posiadające rozszczepione kopyta, • czesc ptakow (chodzi o ptactwo domowe a nie lowne), • ryby - te które maja pletwy i luski. Zatem węgorz nie będzie koszerny, • niektóre gatunki szarańczy – czesc źródeł wymienia szarancze jako taka, czesc wskazuje poszczególne gatunki, dlatego z ostroznosci należy przyjąć ze tylko określone gatunki / ponoc swietnie smakuja smazone z miodem ![]() Aby przygotowac mieso we właściwy sposób zwierze winno być zabite oraz skontrolowany jego stan wewnętrzny zgodnie z regulami szchity / szchita to termin oznaczający uboj rytualny/, nastepnie należy usunac krew - najwygodniej zasypac mieso sola i położyć na deseczce ustawionej pod katem - wtedy krew odcieknie. W kuchni koszernej zabronione jest laczenie produktow miesnych z mlecznymi /dlatego zupy gotowanej na kosciach nie można zabielic smietana/, zalecana jest kilkugodzinna przerwa miedzy spozyciem produktow z tych grup. Ortodoksi uzywaja innych kompletow naczyn do przygotowania miesa a innych do mleka. Aby mleko było koszerne musi pochodzic od koszernego zwierzecia /np. koza, krowy/, jajka musza pochodzic od koszernego ptaka i nie moga zawierac plamek krwi, warzywa należy umyc. Miod choc pochodzi od niekoszernych pszczol jest koszerny, gdyz jest produktem a nie czescia rzeczonych pszczol . Wedle Talmudu w Erze Mesjańskiej wszystkie zwierzęta będą koszerne, sprawiedliwi będą ucztowac z Mesjaszem spożywając teraz niedozwolone produkty. W ramach ciekawostki powiem, ze jednymi z potraw maja być Behemot /i nie chodzi tu o kota pijacego wódeczkę i zakąszającego grzybkami z Mistrza i Małgorzaty ![]() Przed Potopem ludność była wegetarianska, dopiero po potopie Bog dopuścił do jedzenia miesa jako ustępstwa wobec słabości ludzkich. Należy zauważyć, ze zasady żywieniowe oraz szchita jako jedyne w Biblii nie maja swego uzasadnienia – po prostu Bog tak nakazal. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Traktowanie zwierzat
Wedle wskazan Biblii oraz Talmudu można wyroznic kilka zasad dotyczących traktowania zwierzat, wymienie je tylko bez dodatkowego komentarza. • dozwolone jest zabijanie dla uzyskania pożywienia oraz skor, • niedozwolone polowanie na rozrywki , • niedozwolone znecanie się nad zwierzętami, • zwierze należy nakarmic nim samemu zasiadzie się do stolu, • Zwierze pracujące z /dla właściciela powinno odpoczywac w szabat Jest pewna opowiesc talmudyczna z II wieku z Palestyny . Wielki autorytet tamtych czasow Jehud ha-nasim odmowil pomocy prowadzonemu na rzez cieleciu, które zerwalo się z postronka i szukalo u niego schronienia. Zachorowal po tym i wyzdrowial dopiero gdy uratowal kilka myszy przed śmiercią z rak służącej. Szacunek do zwierzat w judaizmie widac także w perek szira - jest to rozdzial piesni - wybrane wersety biblijne , którymi stworzenia chwala Pana. Autorstwo przypisuje się bądź Dawidowi bądź Salomonowi. Sa one często wlaczane do książek modlitewnych. Uboj rytualny Nazywa się szchita bądź szechita /roznice wynikaja ze specyfiki pisanego hebrajskiego - nie ma w nim samogłosek i w zasadzie mozna sobie dowolna samogloske podstawic jeśli nie znamy poprawnego znaczenia wyrazu i tak „strzelac” a nuz się uda ![]() Dotyczy zwierzat i płatków, tak jak wspomniałam wczesniej jest to wymog regul odzywaniania, jeden z elementow koszernosci.Dokonuje jej rzezak bądź szochet . Jest to dorosły Zyd, zatwierdzony na to stanowisko przez wladze rabinackie. Zasadniczo profesja ta trudnia się mężczyźni, jedynie w Jemenie czasami można spotkac kobiety. Szchita przebiega w następujący sposób: * kontrola ostrza przez szocheta i rabina. Ostrze musi być gładkie, bez najmniejszych wyszczerbiaj. Gdyz jakiekolwiek szczerby sprawiaja, ze zabite zwierze nie bedzie koszerne. * odmowienie błogosławieństwa, * przewiezie nozem po gardle – chodzi o przeciecie krtani i przelyku w taki sposób aby zwierze jak najmniej cierialo i moglo się szybko wykrwawic aby zminimalizowac cierpienie i stres zwierzecia, gdyz powoduje on zatrzymanie krwi w mięśniach, * zasypanie krwi piaskiem * zbadanie organow wewnetrzynych przez szocheta bądź bodeka (czyli ”poszukiwacza” ) Szukane sa zwłaszcza perforacje, uszkodzenia pluc i narządów wewnętrznych, oznaki chorobowe - jeśli występują one zwierze jest trefa = „poszarpane”. Termin trefa oznacza skazy wymienione w Talmudzie, wedle niepisanych regul jednak chodzi o wade, z która zwierze nie przeżyłoby 12 miesiecy. W XVIII był glosny spor o kure- mianowicie u zabitej kury nie zaleziono serca – wywiązała się dyskusja czy zwierze jest koszerne. Jeden z Bardziej szeczowych rabinow wyjaśniał, ze zwierze nie przeżyłoby bez serca zatem najpewniej zostalo ono przez przypadek usunięte już po zabiciu. Jednakze glosy innych rabinow wskazaly na to, ze kura nie była koszerna. Wedle kabaly grzeszne dusze, które wcielily się w zwierzęta zostaja poprzez szchite zwolnione z uczestnictwa w procesie transmigracji dusz. Dlatego jeden z jej odłamów – Tihuisci sa przeciwnikami wegetarianizmu - gdyz jest on powiazany z zabraniem możliwości uwolnienia się dla takich dusz. Talmud natomiast wskazuje, ze Bogu nie robi roznicy jak się zabija zwierzęta ale schita ma na celu doskonalenie i oczyszczenie człowieka. W Polsce w latach 1936-39 istnialy proby uchwalenia zakazu bądź ograniczenia schity a co za tym idzie istnienia rzezni rytualnych . Tłumaczono to wzgledami humanitarnymi, jednakze glownie chodzilo o wzgledy finansowe. Ponieważ wedle judaizmu nie wolno jesc nerwu kulszowego - jego wypreparowanie jest możliwe, jednak bardzo czasochłonne - i najczęściej cale zadnie czesci zwierzat w przypadku wołowiny były to: udziec, lata, rozbef i gicz tylna były uznawane za trefne i sprzedawane za niewielkie kwoty gojom. A to podkopywalo konkurencje w postaci rzezni tradycyjnych. W sporze tym bardzo intensywnie wypowiadal się ksiądz Trzeciak - jego broszurki sa do tej pory dostępne na stronach narodowcow. Zakaz jedzenia nerwu kulszowego ma swoja geneze w Biblii /Rdz 32/ - w skrocie: dotyczny on walki Jakuba z aniolem, w której to aniol wywichnął Jakubowi staw biodrowy. Do przygotowania prezentacji na ten temat zainspirowala mnie ustawa o ochronie zwierzat, która wskazuje warunki jakie musi spełnić uboj zwierzat w rzezniach tradycyjnych /ustawowo nie jest z nami tak zle jak wskazuja obroncy zwierzat, niestety praktyka często odbiega od ustawy, ale to już temat na inna okazje/ jednoczesnie wyłączając z tego uboj rytualny. W związku z tym, ze prezentacje robiłam z pamieci nie mialam możliwości wrzucenia Wam jej ‘ladnego” tekstu, i tym samym po raz pierwszy ja tutaj zapisałam ![]() Opracowując temat korzystalam miedzy innymi z tych pozycji: • Historia i kultura Zydow polskich Słownik – A. Cała, H. Węgrzynek, G. Zalewska, WSIP 2000, • Encyklopedia tradycji i legend żydowskich - A. Unterman, Ksiazka i wiedza 1994, • Żydowskie gotowanie – L. Gold, Filar 2000. Edytowane przez nekome Czas edycji: 2007-04-04 o 20:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie tylko, a nawet jeżeli... to co w tym złego. Czy to samo mogłabyś powiedzieć o autorach tej książki? A książke warto przeczytać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedno jest pewne nie popieram dyskryminacji i uwazam, ze panstwo powinno wyciagac reke wlasnie dla tych naslabszych i napietnowanych, bo ci silni sami sobie dobrze radza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Nekome - bardzo to wszystko ciekawe i tak się natrudziłaś, dziękujemy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A RW funkcjonuje nie tylko w Polsce, ale też w Wlk. Brytanii, Niemczech, Holandii i Nowej Zelandii. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#74 |
Rozeznanie
|
Eh... Chyba wrócę do mojej dawnej fascynacji judaizmem... Kiedyś chodziłam na takie spotkania, na których poznawaliśmy kulturę i zwyczaje Żydów. Raz nawet przygotowaliśmy najprawdziwszą ucztę szabasową. Z koszernymi potrawami i w ogóle. Kilka razy byłam w synagodze, in cognito. Też robi wrażenie. TRudniłam się wycinankami żydowskimi. A Kazimierz to mój drugi dom
![]() Ludowa -- link w Twoim potpisie mnie tu zwabił, jednak działa! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Podnosze watek. Znalazlam link do zabytkow zydowskiej dzielnicy:
http://www.krakow.pl/turystyka/kazimierz/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Ja chcę do Kazimierza!
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Troche pozno o tym mowie,ale wypadlo mi wczoraj z pamieci - dzis o 23.00 na jedynce 'Jakub Klamca", lektura obowiazkowa, nieco lzejsza niz wczorajsza Lista Schindlera...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Lista Schindlera -czytalam ksiazke, akcja toczy sie w Krakowie, film tez tutaj byl krecony a nawet mialam szanse sie zalapac na statystowanie do filmu, ale sie za pozno zglosilam.
![]() Filmu jeszcze nie widzialam. http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_Schindlera |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Cóż trafiłam tu przypadkowo i chyba tu zostanę, cóż co ja bowiem poradzę, ze odezwała sie moja stara pasja. Chwilowo na tym kończę i pozdrawiam Was wszystkie
![]()
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podczas krecenia jednej ze scen na ulicy - Niemcy popedzajacy Zydow do pracy /chyba chodzilo o odkopywanie sniegu, ale nie jestem pewna/ - mieszkanka kamienicy polozonej przy tej ulicy dostala ataku serca. Okazalo sie ze staruszka pamietala czasy wojny i kiedy wyjrzala przez okno zobaczyla ludzi w niemieckich mundurach i Zydow z zoltymi gwiazdami na ubraniach przezyla szok. Nikt nie uprzedzil mieszkancow, ze bedzie krecony tego dnia film. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() "Listy Schindlera" nie widziałam, niestety nie było mnie w domu, ale jeszcze nadrobię zaległości. ![]()
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
U nas sporo kreca (turystyczne miasto, ktore w dodatku sie podoba), wiec nieraz widzialam kamery nie majac pojecia, co w zasadzie kreca. Ale co innego zobaczyc z nienacka aktora (podobno slawnego
![]() Ogolnie wiele Krakowian nie polubilo Spielberga za to jak przedstawil miasto, Polakow oraz w jaki sposob krecil ten film. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Dziś 19 kwietnia, 64. rocznica wybuchu powstania w getcie warszawskim.
"My nie chcemy ratować życia. Żaden z nas żywy z tego nie wyjdzie. My chcemy ratować ludzką godność" – Arnie Wilner (pseudonim Jurek), żołnierz ŻOB-u.
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Cenie i szanuje ludzi walczących o wolność, dlatego mam nadzieję, że nie bedzie miały nic przeciw, że chcę uczcić ich pamięc chociaż przez dodanie symbolicznego załącznika
![]() Edytowane przez Wisienki Czas edycji: 2007-10-06 o 11:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | ||
Zakorzenienie
|
Mam wrażenie,że wiele osób,również wypowiadających się w tym wątku,ma bardzo schematyczne pogądy na temat Żydów i kultury żydowskiej.
Cytat:
Nie mówi się również o pogromach zorganizowanych przez Polaków, o wydarzeniach z roku 68,o zastraszonych ludziach ukrywających swoje pochodzenie,prawdziwe nazwiska,poglądy. W tym kraju żyje jeszcze wielu Żydów,znam kilka takich osób i wiem,że nie czują się tu najlepiej.Chociażby wszelkie listy przesyłane pocztą z gmin lub organizacji żydowskich są wysyłane bez adresu nadawcy ani żadnych oficjalnych pieczątek,więc można sobie tylko wyobarazić jaki poziom strachu wśród Żydów-Polaków panuje. Z drugiej strony na świecie zauwazalny jest snobistczny trend,zainteresowania wszystkim co żydowskie-począwszy od kabały,muzyki klezmerskiej i kuchni żydowskiej a skończywszy na elitarnych szkołach żydowskich,gdzie dzieci bogatych ludzi nie mających pochodzenia żydowskiego zdobywają gruntowne wykształcenie. Przeczytałam cały wątek i najbardziej podobają mi się wypowiedzi Córki D'Artagnana ![]() Cytat:
Edytowane przez Ryjek Czas edycji: 2007-05-01 o 08:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||||
Zakorzenienie
|
Może i patrzę na świat przez różowe okulary, może jeszcze niewiele w życiu widziałam, ale:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
* żaden Żyd, którego przedstawiono by maluchom właśnie jako Żyda; występował Herod, Jezus, Józef, Maryja - wszyscy Żydzi, ale dzieci przecież o tym nawet nie wiedziały, mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi chodzi ![]() Cytat:
Takie jest moje zdanie. Jeśli się mylę, jeśli czegoś nie wiem, nie zauważam - proszę wyprowadzenie mnie z błędu i o kontrargumenty.
![]() |
![]() |
#88 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na jakiej podstawie uważasz,że to czego uczą jest obiektywne? Cytat:
Cytat:
Joszue Ha Nocri nie jest zresztą uznawany w judaizmie za postać historyczną ani realną. Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() "..."Bardzo Was proszę, nie mówcie nikomu, że byliście u nas. Ja znam ten naród. Nigdy by nam nie wybaczyli, że uratowaliśmy dwoje Żydów". Genia milczała. Długo wahałem się, czy mam tu przytoczyć ową przerażającą wypowiedź. My, Tosia i ja, nigdy jej nie zapomnieliśmy. Ale tez nigdy nie zapomnieliśmy, że życie zawdzięczamy dwojgu Polakom, Bolkowi i Geni." |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pewnie tak. Ale grunt, że w wielu środowiskach coś się zmienia, coś ruszyło - ja to widzę.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:23.