![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jak reagujecie gdy ktos obcy zwraca sie do was na 'ty'??
no to Ty objawia sie miedzy wierszami np w czasownikach.A dlatego mnie tak to irytuje,bo ja zawsze pisze Pani /Pan ,bo przeciez nie wiem kto jest po drugiej stronie.Poza tym tak jak nie wchodzimy w realu do sklepu i nie wołamy "Sie ma ,sprzedaj mi te trampki,"itd tak samo w necie to nie przystoi moim zdaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
ja nie lubię być "tykana", po to są zwroty grzecznościowe by z nich robić uzytek
sama jednak pracuje w butiku i gdy doradzam np wybór prezentu bladej 13tce to przechodzę na Ty, jednak jeszcze żadne dziecko nie powiedziało mi po imieniu gdy wchodzi ktoś rok młodszy z kim znam się z widzenia z LO, grzecznie mówię dzień dobry bo nie wypada inaczej, cieszy mnie też że spotykam się z fajną wychowaną jednak młodzieżą również gdy pracowałam w przedszkolu to się nie zdarzało,a jak mówił TŻ ciężko mnie odróżnić wśród przedszkolaków ![]() jak widać fundametalną rolę pełnią obyczaje wyniesione z domu w grupie zajęciowej na uczelni mam kilka dużo starszych od siebie Pań, dlatego na początku, aby nie było zbyt formalnie, mówiłam bezosobowo: "czy mogłabym prosić o przesłanie?" itp obecnie zżyłam się z nimi szczególnie i zwracamy się do siebie po imieniu
Małgoszova Entertainment presents: overcoming imperfections Episode I: Killing the ogre![]() Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć Edytowane przez kariera85 Czas edycji: 2007-05-16 o 06:16 Powód: literówki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
przyznam, że wyprowadza mnie to z równowagi i upominam tego kogoś delikatnie
![]()
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie lubię natomiast gdy w sklepie, tudzież gdzie indziej zwracają się do mnie na Ty. Co innego gdy przedział wiekowy jest podobny i zasady w sklepie są takie, a nie inne, wówczas ok. Chociaż zdarzyło mi się całkiem niedawno wybierać wino w sklepie z TŻ-tem i sprzedawczyni (pani ok. 40-stki) wyjechała do mnie z tekstem "Niunia, to co byś się napiła" i "Lalka, to weź, jest bardzo dobre" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Wtajemniczenie
|
![]()
heh a to ciekawe
![]() kurcze czuję się postarzona :PP ,:P hehe ja chcę być wiecznie młoda :P ![]() (może staro wyglądam ![]() choć ,niektózy by się cieszyli , bo jak sie wygląda na starszych no to mają radochę bo mogą wejść np .na dyskotekę :P ![]() ![]() A wolałabym na ty..:P;] cóz..ale tu kwestia juz wieku ![]() Pozdrawiam ;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
Gdy zwraca sie do mnie na "TY" ktoś znacznie starszy ode mnie to nie widzę w tym żadnego problemu(pomijając starszych mężczyzn przesiadujących pod sklepem którzy mają niejednokrotnie głupie odzywki)
![]() jednak gdy robi to osoba w moim wieku,niewiele starsza nie wspominając już o młodszej której wogóle nie znam(a robi to w dodatku w mało kulturalny sposób) to mówię po prosty"chyba nie jestem twoją koleżanka żebyśmy byli na "Ty" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Wtajemniczenie
|
A mnie to wcale nie irytuje, wczoraj nawet kobieta w sklepie jedzie do mnie na Ty
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Jeżeli mówi mi na "ty" osoba starsza to nie ma problemu. Jeżeli ktoś zwraca się do kogoś per "pan", "pani" to po prostu oznaka szacunku i przede wszystkim dystansu. Jakby nie było mówienie sobie po imieniu to już jakieś, że tak powiem zbliżenie do drugiego człowieka i dlatego czasami faktycznie drażni mnie kiedy nieznajoma osoba tak się do mnie zwraca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Wyobrażam sobie, że czasami ciężko sprzedawcy rozróżnić czy ktoś ma jeszcze 16 czy już 19 lat. Dlatego w okolicach mojego domu bardzo często zwracają się do mnie na ty. Nikomu wyrzutów nie robię, bo mi to jakoś specjalnie nie przeszkadza. Kiedy jadę na uczelnie to już wszyscy wykładowcy mówią pani. Czasami nawet mnie to bawi. Myślę sobie: a jaka to ze mnie pani. Ale generalnie podoba mi się ten zwyczaj. Irytuje mnie jednak, gdy chcę wyglądać jak pani i sytuacja jest formalna, a ktoś krzyczy do mnie na ty. Moja mama zwróciła mi parę razy uwagę na to, że dzieci moich kuzynów mówią do mnie po imieniu, a raczej nie powinnam na to pozwalać. Wydaje mi się, że dzieci mojego brata, czy moich znajomych w przyszłości bedą mówiły ciociu czy pani. Dlatego dziećmi kuzynostwa się nie martwię. Aczkolwiek raz, kiedy kuzynki córka (6lat) uraczyła mnie tekstem: "Ile ty masz lat, że nie chcesz się ze mną bawić lalkami? 10? 12?", wtedy uświadomiłam sobie, że kuzynka przedstawia mnie właśnie jako koleżanke. To jej wybór. Nie wiem czy dobry, ale momentami bardzo przeszkadza.
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Mi też czasem ktoś mówi, że nie wyglądam na swój wiek, tzn jedni mnie odmładzają do około 22 lat drudzy troszkę postarzą...
Niezapomnę jednej sytuacji w styczniu byłam w Krwiodastwie oddać krew dla Taty, to był okres kiedy moje życie zawirowało o 360 stopni, oprócz Niego w tamtej chwili nic nie było dla mnie ważne.I wpadłam do pokoju gdzie czekał już na mnie fotel- w dzinsach, jakieś bluzce, niepomalowana-nawet do końca niewiem jak wyglądałam.Babka do mnie: Dziewczynko tutaj prosze i zaczyna walić do mnie na 'ty". Mimo iż takie zwroty bardzo mnie drzaźnią, wtedy to do mnie nie docierało... Kiedy babka poprosiła mnie o dowód, i zobaczyła mój wiek,widziałam, że zrobiło jej sie głupio i wtedy zaczeła mówić. "Pani Marto". Wydaje mi sie, że w niektórych przypadkach młody wygląd, głos wplywa na to jakich kto używa do nas zwrotów.
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z tym głosem i wyglądem.
Przypomniała mi się dość przykra sytuacja, kiedy byłam u babci w ferie. Nagle babcia poczuła się źle i dostała duszności. Zadzwoniłam więc po pogotowie. W słuchawce odezwała się jakaś kobieta, która po wysłuchaniu mnie (a podejrzewałam u babci zawał) stwierdziła, że chce porozmawiać z osobą dorosłą. Miałam już 18 lat jak nic. Ale głosu sobie nie zmienię.
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
heh przez telefon mam to samo,a lat "troche"wiecej niz 18
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio polubiłam zwracanie się do mnie na Ty o ile ktoś zapyta, czy by mi to nie przeszkadzało (pomijam sklepy, gdzie notorycznie słyszę tykanie)
Denerwują mnie mężczyźni starsi ode mnie, którzy bez pytania walą prosto z mostu na "ty". Mam swojeg pana doktora pierwszego kontaktu i pamiętam kiedyś dawno temu wyrwało mu sie do mnie po imieniu. Bardzo przeprosił za swoje faux pas i stwierdził, że to kobieta ma prawo decydować o formie zwracania się do siebie nawzajem. Było mi bardzo przyjemnie. Wybrałam formę na "ty", chociaż nie stosuję jej konsekwentnie, bo do niego nie mówię Jarku... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do mnie do domu ostatnio przyszedł jakiś facet ( w sumie to nawet nie wiem, po co - może chciał cos sprzedawać) - otwieram drzwi (lat mam 25, w sumie wyglądam trochę młodziej) a facet do mnie: "Czy jest ktoś dorosły w domu?" ![]() Powiedziałam mu, ze zawołam męża - i poszłam po męża, a facet w tym czasie poszedł sobie (chyba zrobiło mu się głupio ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
Ostatnio prawie cos mnie trafiło jak załatwiałam pewna formalna sprawe a babka do mnie "słonczeko"
![]() ![]() Wiem ze wygladam na duzo mniej niz mam ale bez przesady ![]() Tak jak jedne wizazanka napisała, rozumiem bliakie otoczenie: sasiadów, znajomych rodziny itp. ale nie co do osób obcych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Jednak moja rodzicielka rowniez jest niziutka - 153 w kapeluszu ![]() A co do tematu watku - tak przeszkadza mi to bardzo, szczegolnie kiedy w ten sposob zwracaja sie do mnie osoby mi obce ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja mam podejście tego typu, że-jeśli osoba jest dla mnie obca, to nie życzę sobie formy TY . Wyjątek jestem skłonna zrobić jedynie dla osoby w bardzo podeszłym wieku lub osoby w moim wieku ( mam 27 lat), ale w warunkach nieoficjalnych (impreza, spotkanie itp.) Jeśli ktoś mói do mnie na ,,TY" np. w sklepie lub urzędzie (oby mi się nigdy nie zdarzyło, bo chyba krzywdę zrobię ![]() Ot i wsio ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam niecale 18 lat i bylam u lekarza.. Poszlam do recepcji i mowie ze bylam zapisana na 12.. pani z recepcji mowi do mnie "dziecko pierwszy raz u nas?".. a ja "nie.."(i pomyslalam czy ja naprawde wygladam na takie dziecko). Wtedy pani "a ile dziecko ma lat?" (mysle sobie.. jednak wygladam na dziecko" i odpowiadam "18..." a pani "aaaaaa to pani?? ![]()
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Watek aktywowany dzieki interwencji Fresy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | ||
Zakorzenienie
|
Przez telefon mam młody głos, przekonałam sie o tym wielokrotnie kiedy kilka osób myslało, że jestem niepełnoletnia
![]() Ostatni taki nr miałam z rok temu może, dzwoni kobieta z telekomukacji i prosi o kogoś dorosłego do tel, a najlepiej gdyby rozmawiała z właścicielem lokalu.Na co ja jej "Słucham bardzo" ![]() Od razu zaczeły sie tłumaczenia, ale Pani ma młody głosik ojojojoj ![]() Dlatego czasem mam takie schizo, że jak musimy coś załatwić telefonicznie, a osoba do której dzwonimy nie zna nas, prosze swojego partnera żeby rozmawiał.Jego głos to chyba nawet za poważny jest, a ja niechce żeby ktoś dzięki mojemu pomyśl ze ma doczynienia z małolatą. Cytat:
Przepraszam ale się usmiałam ![]() Cytat:
O boże przypomniała mi sie kolejna sytuacja jak mnie nazwano prze słodko ![]() Po czym nie wytrzymałam i powiedziałam, że jestem już duża mam xx lat i nie takie rzeczy były dla mnie straszne.Facet zdębiał. ![]() I pewnie gdybym tego nie powiedziała przez całe badanie czułabym sie bardzo źle. P.S Delikatnie mówiąc nie lubie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
No prosz, same znajome pierdółki wątek przyciągnął.
![]() Aaa, różnie, zależy od sytuacji, ale (raczej) lubię. ![]() A już szczególnie lubię, gdy jakiś wykładowca zwraca się do mnie po imieniu. ![]() A co do tego: siada i słucha, bo to ważne ![]() ![]() ![]() Woli udko czy brzuszek..? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Pisałam wcześniej ale chyba ten błąd techniczny zżarł mi posta
![]() Ogólnie nie przeszkadza mi forma na ty choć spotykam się z nią bardzo rzadko. Mam 24 lata więc rozumiem, że dla niektórych osób jest to po prostu odruch i nie mają na celu mnie obrazić. Jeśli mają, to świadczy tylko o ich wychowaniu i sobie wystawiają świadectwo. Czasem nawet brakuje mi większej powszechności w bezpośrednim zwracaniu się do siebie. O ile przyjemniej jest np. w pracy, gdy można się zwracać do siebie bez zbędnych form. Natomiast słoneczka i kochanie obcych osób już mnie drażnią. To już moja sfera prywatna i nie lubię jak ktoś spoza kręgu najbliższych mi osób w nią wkracza.
![]() |
#87 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ------------------------------------------------------------------------------------ Cytat:
Cytat:
![]() Fajne te "wpadki" ![]()
![]() |
![]() |
#88 |
Rozeznanie
|
Znów odgrzebuję starocie
![]() ![]() ![]() Ja wyglądam (podobno) młodziej niż by to sugerował mój wiek, ogolnie jest to przyjemne, ale od kiedy poszłam na studia poczułam się jakoś doroślej :P i teraz bardzo nie lubię, kiedy ekspedientka/lekarka/pani w sekretariacie mówi do mnie na "ty". Nie zna mnie w takim samym stopniu jak ja jej, więc o co chodzi?
![]() |
#89 |
Wtajemniczenie
|
Rzeczywiście fajny wątek. W pracy do większości mówię na Pan/Pani chyba, że przeszłam z tą osobą na ty, tak samo w życiu prywatnym, jeśli nie znam danej osoby. W praktyce bardzo rzadko mi się zdarza żeby ludzie znani mi tylko z widzenia lub zupełnie obcy mówili mi na ty nawet, jeśli są dużo starsi. Dla mnie przejście na TY z kimś wiąże się raczej z zawieraniem bliższej znajomości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a przecież normalnie (przynajmniej więszkość szaraków) się mówi: mamo, jak się dziś czujesz?.)
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:19.