"Kobiety weszły do knajp" - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-05-25, 10:27   #61
noe1988
Raczkowanie

GG do noe1988
Dot.: "Kobiety weszły do knajp"

hm, a ja nie lubię piwa (nie smakuje mi), wódki nigdy nie piłam, bo sam zapach mnie odrzuca, lubię czasem wypić jakieś dobre winko albo martini, ale to raczej od wielkiego święta ale rozumiem, że ktoś lubi - niech pije, ale pojawia się pewne ale. Jeżeli robi to z umiarem i kontroluje ilość wypitego alkoholu, to ok. Problem pojawia się wtedy, jeśli bez alkoholu wszystko wydaje się jakieś gorsze, no bo jak tu bez piwa/wina przeżyć?

Chciała też napomknąć do wspomnianych wcześniej imprez - może to dla niektórych dość nierealnie zabrzmi, ale bez % naprawdę da się bawić. Tak samo z imprezami rodzinnymi typu komunia czy chrzest - też nie widzę na nich miejsca dla alkoholu...

Mnie też odrzuca, kiedy słyszę "ile to ja nie wypiłem/wypiłam". Kiedyś byłam świadkiem rozmowy, dziewczyna - 16 lat - rozmawiała z kolegą i opowiadała mu jak to przyszła kiedyś z imprezy, taka super była, do domu na czworakach wracała! i nawet nie miała siły, żeby się przebrać, tylko w ciuchach spała! no jaki powód do dumy! jest się czym chwalić, naprawdę...

hm, a co do mojego poglądu na alkohol, pewnie ma on też związek z tym, że jestem DDA

pozdrawiam
Stary 2007-05-25, 10:32   #62
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Jezeli ktos mowi, ze nie lubi konkretnego alkoholu - np czystej wodki, albo nie lubi konkretnych imprez to dla mnie to zrozumiale. Ale jak ktos deklaruje, ze absolutnie unika - to zazwyczaj cos sie za tym kryje i zwieksza moja czujnosc.
nie popadajmy w skrajonosci :pije 1 piwo co weekend=alkoholik
nie pije=szpieg:-D

nie wszyscy musza lubic alkohol tak jak nie wszysyc pal,jedza chipsy itd.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-25, 11:03   #63
pakosta
Wtajemniczenie

Strona 1 wątku wywołała u mnie przekonanie, że pijąc właściwie co wekend jestem alkoholikiem, mając ochotę na piwko jestem alkoholikiem, nie odmawiając "jeszcze jednego" drinka jestem alkoholikiem

A to rozumowanie poszło dalej, wyszło mi że jestem uzależniona od trufli czekoladowych (bo jest raz na tydzień), chili con carne (bo mam ochotę), soku porzeczkowego (bo jak mi proponują jeszcze jedną szklankę to nie odmówię)... a koniec końców doszłam do wniosku, że lubiąc sałatę (regularnie, chętnie, poczęstowana) jestem królikiem

Ale że potem się sytuacja wyjaśniła i nikt na nikogo nie krzyczy, ze pije, to już doszłam do siebie i już wiem, ze nie jestem królikiem (bo jestem kotem, to oczywiste)

Piję, bo:
lubię: drinki, wino półsłodkie, szampana
później jest śmiesznie: kolorowa wódka
chcę się ożywić po długim dniu: red's zielony

Tylko że nawet lekki stan upojenia powoduje mnie mnie OGROMNGO TOTALNEGO KACA I wtedy nawet mój kot zbyt głośno chodzi a moim kochankiem zostaje miska....
pakosta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-25, 11:39   #64
soni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
No tak.Mając na uwadze to zdanie-to jadąc przez Francję nie spodziewam się spotkać choćby jednego trzeźwego Francuza.
Bo skoro piją od rana do wieczora ,to chyba nawet na nogach nie można się utrzymać.

Tam w tej Francji,to w ogóle ktoś pracuje-czy tylko piją od rana do wieczora ?
francuzi pija , ale sie nie upijaja , wiec prawdopodobnie we francji , raczej odwrotnie , nie spotkasz nikogo pijanego . bo jest roznica miedzy piciem a upiciem
soni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-25, 12:54   #65
ilo16na
Zakorzenienie

U mnie w klasie tez po weekendzie radocha kto wiecej wypil
Jest sie czym pochwalic ze sie wypilo pol wodki i padlo.
ja wodki w zyciu nie pilam i nie wypije bo smierdzi.
Lubie piwo ale w malych ilosciach -male lub jedna puszka i kieliszek wina bialego lub czerwonego-szampana tez lubie.

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-25, 13:23   #66
soni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aeterna Pokaż wiadomość

Nie: nawet jeśli - tylko: jesteś.
nie obrazam sie , jednak moim zdaniem nawet najwybitniejsi specjalisci od uzaleznien powinni powstrzymac sie od stawiania diagnozy przez interenet
soni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-25, 13:40   #67
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Alkohol jest dla ludzi, a nie ludzie dla alkoholu
Ciekawa jestem co maja pokazac te "zasady"

Chodzi poniekad o punkt ciezkosci.

A coż mogą kogoś obchodzić czyjeś zasady,dla których alkoholu nie pije ?
Nie chce-nie pije i basta !
Od razu coś się za tym musi kryć?
A może z przekory.
Skoro wszyscy piją ,to on nie wypije.

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość

Paulo-dokładnie tak,jak napisałaś.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-25, 13:55   #68
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Jako osoba, która pracowała w świetlicy dla dzieci, których rodzice należą do poradni AA (nasza świetlica była przy tej poradni), to nie dziwi mnie, że ktoś nie pije i już, z zasady. Większość rodziców nie piła, miasto było nieduże, jakby byli pijani, zaraz byśmy się dowiedzieli, w domu powiedziałyby nam dzieci. Zresztą jeśli chcieli chodzić na spotkania, musieli podpisać oświadczenia, że przez rok nie tkną alkoholu, często po roku już z własnej woli podpisywali.
Mimo, że ja alkoholiczką nie byłam, podpisałam taki dokument również, uznałam, że dam dobry przykład jako wychowawca ich dzieci, przez rok nie tknęłam alkoholu. Moja siostra też podpisała ( ponad 3 lata temu) i od tamtej pory nie tknęła alkoholu.
nam osoby, które nie piją , bo są DDA np. i boją się uzależnić, znam osoby, które nie piją, bo piły i nie chcą do tego wracać, znam osoby, które nie piją, bo ich religia mówi, że mogą coś poświęcić w ofierze czegoś innego- wybierają brak alkoholu w jakiejś intencji. Każdy ma swój powód , żeby nie pić i nie widzę w tym nic podejrzanego.
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-25, 14:44   #69
nice6irl
Zakorzenienie

A ja lubie stan upojenia alkoholowego. Czekałam całe 4 dni! Więc zaraz lecę po kilka butelek piwska do sklepu. A ludzie niech mówią, co chcą. Popiwkować może sobie każdy. Nie lubię tylko, gdy od razu robi się z kobiet alkoholiczki, bo tak jak to moja mama uważa, wstyd, żeby dziewczyna piła piwo. Niby równouprawnienie, a dziewczynom jeszcze tyle nie wypada...
Stary 2007-05-25, 15:00   #70
Pomadka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nice6irl Pokaż wiadomość
Pewnie dla większości Wizażanek już jestem alkoholiczką.
Uwielbiam alkohol w postaci piwa, wina, ewentualnie drinku. Nie zatapiam w nim jednak swoich smutków. Lubię odpoczynek przy butelce piwa, dwóch, trzech, sześciu, ośmiu... Zależnie od potrzeby. Po całym ciężkim tygodniu chłodna butelka (zwłaszcza przy wysokiej temperaturze) to dla mnie nic nadzwyczajnego. Rozmowy przy piwie są bezcenne, po prostu .
Dla każdego coś dobrego- mówi stara zasada. Ja wybrałam ten sposób. Inni wyjadają słodycze, ja wolę wypić piwo. Kiedyś tam, zdarzały się momenty, gdy tego alkoholu było za dużo, a organizm już nie chciał przyjmować. Teraz nie mam z tym problemów.
Jutro piątek, więc nie odstąpię od mojego zwyczaju.
Nie mam żadnej wielkiej motywacji, jedynie tyle, że piję, bo lubię.
Raz wystraszyłam się, że może popadam w alkoholizm (bo tyle się o tym słyszy), gdy wypiłam 10 piwo i dalej się bawiłam. Kiedyś taka ilość w jednym dniu nie do pomyślenia.
Co z tego, że piję co weekend? Przyszła sesja, choroba i nie dotknęłam alkoholu przez dwa tygodnie. Całkowicie mi się go odechciało.
Jedyne, co szkodliwe zauważyłam po % to to, że inaczej pracuje moja główka i czasami bardzo trudno zapamiętać jakieś ważne informacje.

Zgadzam się.
Odczuwam potrzebę, ale nie jest ona tak silna, żebym czuła się manipluowana.
Jakbyś nie lubiła to byś nie piła. Prosta sprawa.

Ja lubię piwo, chyba najbardziej z alkoholi, ale potrzebuję do tego piwa całego anturażu, ludzi, wyjścia, wyszykowania się... Nie bawi mnie picie z samą sobą w wyciągniętych dresach na kanapie, nie lubię pić w domu, przed TV, przed komputerem... Nie smakuje mi wtedy alkohol.

Ile wypijam? A to zależy [od wszystkiego].
Czy jestem uzależniona? Nie
(typowe zaprzeczenie dla uzależnionych )
Co mnie najbardziej denerwuje w alkoholu? To, że mam kaca na drugi dzień. I w zw. z tą sytuacją zawsze obiecuję sobie, że nigdy więcej...
Czy piję by dorównać facetom? Nie, to jakas naciągana teoria.

Na zdrowie.
Stary 2007-05-27, 12:52   #71
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość

Ale ja juz o tym pisalam, ze nie kazdy lubi
Nie miec ochoty a unikac - to zupelnie cos innego.

Cytat:

A coż mogą kogoś obchodzić czyjeś zasady,dla których alkoholu nie pije ?
Pod warunkiem ze sam nie uszczesliwia innych takimi opowiesciami, czy co gorsze nie agituje w towarzystwie tych zasad

Cytat:
A może z przekory.
Skoro wszyscy piją ,to on nie wypije.
Taka dziecinada troche
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-27, 12:59   #72
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:

Pod warunkiem ze sam nie uszczesliwia innych takimi opowiesciami, czy co gorsze nie agituje w towarzystwie tych zasad
No skoro w towarzystwwie z reguły wszyscy agitują "wypij,wypij" .

To dlaczego ten,co nie pije -nie może agitować,żeby inni też nie pili ?
Niekoniecznie dla jakichś zasad-ale po prostu "nie" .

Stary 2007-05-30, 22:09   #73
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
No skoro w towarzystwwie z reguły wszyscy agitują "wypij,wypij" .

To dlaczego ten,co nie pije -nie może agitować,żeby inni też nie pili ?
Niekoniecznie dla jakichś zasad-ale po prostu "nie" .

Nie popadajmy w skrajnosci - miedzy zakazem picia a zmuszaniem do picia jest jeszcze mnostwo innych alternatyw.

Imprezy gdzie ktos kogos do czegos zmusza sie raczej unika - a nie chodzi robic manifestacje
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 09:14   #74
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie popadajmy w skrajnosci - miedzy zakazem picia a zmuszaniem do picia jest jeszcze mnostwo innych alternatyw.

Imprezy gdzie ktos kogos do czegos zmusza sie raczej unika - a nie chodzi robic manifestacje
A kto mówi o zakazie picia ?

Pytanie retoryczne-bo nikt tak nie mówi.

Stary 2007-05-31, 11:03   #75
nebraska
Zakorzenienie

A ja piję alkogol bo lubię jego smak.

Piwo uważam raczej za napój chłodzący i piję bardzo często a wino za rozkosz dla podniebienia.

Inne alkohole spożywam baaardzo rzadko (nie przepadam).

Alkohol nigdy nie przeszkadzał mi w pracy, w innych obowiązkach ani w życiu prywatnym, więc alkoholiczka chyba nie jestem.

Wcale nie uważam, ze kobiety pija więcej niz kiedyś. W starszym pokoleniu co rusz były jakieś imieniny czy inne imprezy, gdzie nie brakowało wódki i chyba nie tylko mężczyźni ją pili.

Młodsi nie organizuja już takich imprez, za to spotykają się w pubach i pija najczęściej piwo, co za tym idzie pijące kobiety są teraz bardziej widoczne.
W moim otoczeniu wiekszośc osób tak właśnie postępuje, często sie spotykamy przy piwie i jakoś jeszcze wszyscy funkcjonujemy. Nie demonizowałabym więc "picia w każdy weekend" czy też "picia dla przyjemności"

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-02, 13:58   #76
ahinsa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nebraska Pokaż wiadomość
A ja piję alkogol bo lubię jego smak. (...) Nie demonizowałabym więc "picia w każdy weekend" czy też "picia dla przyjemności"
Zgadzam się.

Do 18 roku życia wypiłam jedno piwo.
Długo nie lubiłam alkoholu i równiez wydawało mi się, że picie co weekend to alkoholizm/zaczątki alkoholizmu. A już zwłaszcza, kiedy na 1szym roku studiów związałam się z osobą, dla której kilka piwek dziennie nie było niczym złym. Wtedy miałam już mase teorii dot. alkoholizmu i "dzieliłam się" nimi kiedy tylko miałam okazję.

Jestem świadoma tego, że zmieniła mi sie perspektywa patrzenia na to wszystko i siebie oceniam inaczej niż ekspartnera, czy innych, którzy "piją za dużo". Ale.
Piję, bo lubię. Znam umiar. Nie przekraczam swoich własnych granic. Uwielbiam smak piwa (ciemnego zwłaszcza ), lubie smak dobrej whiskey, lubię dziabnąć 2/3 kieliszki wódki i tyle na całą imprezę mi wystarcza. Generalnie wolę trunki uchodzące za mocniejsze, za winami nie przepadam.

Piję w weekend, albo w tygodniu. Jak nie w knajpie, to w domu przed kompem (o zgrozo! - sama ). Piję w czasie wolnym, staram się niczego nie zawalać (pracy, studiów). Znam mechanizmy uzależnień bardzo dobrze. Uzależniona to ja jestem od fajek, a nie od alko

Każdy ocenia względem siebie, przez pryzmat własnych doświadczeń. Ja zauważam, że mi się to zmienia, że granice mam elastyczne, ale nie płynne. I w miarę stałe. I o to chodzi.
Stary 2007-06-02, 14:13   #77
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Cytat:
Napisane przez ahinsa Pokaż wiadomość
Zgadzam się.

Do 18 roku życia wypiłam jedno piwo.
(...)
Ja zauważam, że mi się to zmienia, że granice mam elastyczne, ale nie płynne. I w miarę stałe. I o to chodzi.
Czekałam, aż któraś z Was się tu wypowie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości