Giertych masakruje listę lektur. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-05-31, 16:36   #61
cheer
Zakorzenienie

Dot.: Giertych masakruje listę lektur.

Niech się ten Frankenstein lepiej zastanowi nad Jankiem Muzykantem i Antkiem, bo ja do dziś mam przez to problemy.
Stary 2007-05-31, 16:41   #62
Mysia_Pysia
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Mysia_Pysia GG do Mysia_Pysia Send a message via Skype™ to Mysia_Pysia

Jak nas (Polski) wojny nie zniszczyły, to sami (rząd) się zniszczymy...

Mysia_Pysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 16:57   #63
wenedka
Zakorzenienie

A mnie to szkoda Goethego, bo podobał mi się "Faust", ale w gruncie rzeczy trudno jest młodzieży go pojąć.

Dobrze, że będzie Kapuściński i "Obrona"
Mogliby jeszcze Potop usunąć
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 17:06   #64
aaricia8
Zakorzenienie

Dobrze, że ja już studia kończę i powrót do szkoły średniej mi nie grozi...
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 17:18   #65
natii4
Zakorzenienie

Szok jak zobaczyłam ten spis lektur Ale większym szokiem jest dla mnie pozycja,która ma zastąpić te lektury,a mianowicie Cesarz-Ryszarda Kapuścińskiego. Książka jest trudna, nudna i ze wszystkich książek Kapuścińskiego najmniej ciekawa. Współczuję wszystkim,którzy to będą czytać ......

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 17:34   #66
żaba :)
Raczkowanie

GG do żaba :)

Moja reakcja na to co przeczytałam: Po prostu ręce opadają... nie wiem już śmiać się czy płakać. Jeszcze jestem w szoku.
żaba :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 17:34   #67
m@rusi@
Raczkowanie

Prawie, że "szczena" mi opadła, kiedy nasza polonistka to ogłosiła. Jak dla mnie to jest smutne. Smutne, bo książki piękne i wartościowe, wyrabiające dystans i zmuszajace do myślenia, odejdą w zapomnienie. Nawet jeśli ktos nie przepada za czytaniem, ale zależy mu na zdaniu matury (a takich osób jest wiele) to przeczyta takie "nudziarstwa" i COŚ z tego zapamięta. W tej sytuacji jaka się zbliża, nie będzie nawet tego "czegoś" bo, jeśli ktos nie lubi czytać i nie czuje musu to nie weźmie się za takich "Szewców" na przykład. Zdenerwowało mnie to. Zgadzam sie z przytoczona wypowiedzią. Powstanie luka i to duża luka.
A tak na marginesie, ciekawe jak zamierzają to rozstrzygnąć. Kończę właśnie drugą klasę, więc wszelkie zbrodnie, fausty i wertery "udało" mi się jeszcze przerobić. Ale co dalej? Czy w trzeciej klasie nie będe już przerabiać Witkacego i Gombrowicza? Oczywiście, mogę sama je przeczytać, ale mam naprawdę świetną polonistke, która potrafi świetnie wprowadzać nas w klimat lektury. Kurczę no, jestem wkurzona.
m@rusi@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-05-31, 17:50   #68
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Nie wiem kto ustalal te liste, ale napawno jest to ktos, kto nie zna sie na literaturze.
"cierpienia młodego Wertera" sa jedna z najwazniejszych ksiazek w historii literatury swiatowej - od niej zaczal sie caly romantyzm, werterowska postawa.
Pan minister G. prawdopodobnie zadko uczeszczal na lekcje jezyka polskiego, skoro nie zna wymowy zadnego z tych utworow - co w nich nie moralnego? Ech szkoda slow

a propo. calej sprawy z teletubisiem (jak to sie pisze) i propagowniem homoseksualizmu wsrod dzieci (zreszta od kiedy damska torebka jest tego symbolem? ja bym transwestycyzm tu widziala), to co z przedszkolakami? No bo jak ida na wycieczke to przeciz w parach - chlopiec z chlopcem, a dziewczynka z dziewczynka trzyma sie za raczke? Tez cos by z tym trzeba zrobic

GLUPOTA. A pan minister to moze doksztalcilby sie troche. kurcze tobez sensu jakie kompetencje ma ten pan zeby byc Menem? daleko tak nie zajdziemy...

sprawdzilam mr G. jest z zawodu prawnikiem i historykiem, wiec ma takie pojecie o literaturze jak ja o calkach

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 18:00   #69
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

jestem swiezo po maturze i tych lekturach...
i sa to jedne z najciekawszych lektur jakie byly no bez kitu... (Proces, Zbrodnia i kara...)
juz by kurde lepiej wyrzucil "Granice", "Nad Niemnem" czy inne gowna a nie ksiazki dajace do myslenia...
dobrze ze juz nie dotycza mnie jego chore pomysly... wspolczuje reszcie...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 18:17   #70
sylwónia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hawrodytka Pokaż wiadomość
Zbrodnia i Kara - to moja ulubiona lektura, a przy "Trans-Atlantyku" sie tak usmialam,ze HO! Mógł Potop wywalic - i tak nikt tego nie czyta (ja nie znam osoby, ktora by to przeczytala)
A ja znam . Sama się do nich zaliczam. Cóż Wy tak wszystkie do tego Potopu coś macie ? Bardzo mi się podobało, zresztą jak cały Sienkiewicz.

Żal mnie ścisnął przy "Innym świecie"
sylwónia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 18:44   #71
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rachela Pokaż wiadomość
Brawo, Nekome! Dobrze napisane - to my jesteśmy odpowiedzialni za wykształcenie - swoje i swoich potomków.
Dzieki.

Cytat:
Napisane przez Rachela
Nie oznacza to broń boże!!!, że popieram decyzję Giertycha.
Tylko widzę, że nasza edukacja przestaje być prawdziwą edukacją, a zaczyna przypominać system odmóżdzania i zniechęcania do zdobywania wiedzy. Uczniowie będą czytać same cienkie, lekkie powieści i zdadzą maturę (egzamin dojrzałości??), nawet nie liznąwszy prawdziwej klasyki. Nie wszyscy - oczywiście i na szczęście, nie wszyscy.

Ale co będzie dalej?...

Mam nadzieję, że nie wykraczesz swoich białych słów, Nekome
Tego bym już nie przeżyła.
Tez mam nadzieje, ze nie wykracze...
Mam tez nadzieje, ze polonisci beda korzystac z mozliwosci poszerzenia kanonu lektur o pozycje wazne a nieujete w romkowym zestawie...
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-31, 19:33   #72
2016070150903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
jestem swiezo po maturze i tych lekturach...
i sa to jedne z najciekawszych lektur jakie byly no bez kitu... (Proces, Zbrodnia i kara...)
juz by kurde lepiej wyrzucil "Granice", "Nad Niemnem" czy inne gowna a nie ksiazki dajace do myslenia...
dobrze ze juz nie dotycza mnie jego chore pomysly... wspolczuje reszcie...
yy, 'gówna'? sądzę, że to nietrafione określenie.
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 21:48   #73
Zmijka
Zakorzenienie

A ja nie rozumiem czemu piszecie, że te książki pojdą w zapomnienie, że to tak jak by je ktos do śmietnika wywalił. Przecież poki co (ciekawe ile jeszcze czasu) mieszkamy w wolnym kraju, każdy ma prawo czytać to co chcę.

cytata z 2006-10-02 z http://www.wiadomosci24.pl/artykul/n...ycha_8024.html

Powołany w ministerstwie zespół pracuje nad weryfikacją listy lektur. Pierwsze efekty tej pracy mają wkrótce zostać skierowane do konsultacji społecznych. Roman Giertych chce, by rodzice i nauczyciele przysyłali swoje opinie do ministerstwa.

Ciekawe czy te opinie były w ogóle wzięte pod uwage
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 21:59   #74
calkiem-spoko
BAN stały

Z tymi teletubisiami sprawa jest o tyle podejrzana, że cała afera wybuchła w chwili jakiegoś zjazdu PO. Czyżby po to, żeby media bardziej interesowały się głupkowatą aferą niż opozycyjną partią...?

Co do lektur. Zgadzam się.
Decyzja bardzo głupia.
Chociaż przyznam szczerze, że "Cierpienia młodego Wertera" zanudziły mnie straaaasznie.
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 22:05   #75
nebraska
Zakorzenienie

Ale dziś w TV był komentarz nauczycieli i uczniów - będą czytac na złość!

Więc może nawet ci, co by nie przeczytali, bo z zasady lektura=nuda nie czytają, poznaja jakieś wartościowe książki.
To tak na pocieszenie...

Bardzo proszę o nienazywanie Cesarza książką nudną, lub robienie przy tym określeniu adnotacji "według mnie" Bo dla mnie Cesarz akurat jest tświetny i uważam, że na liście lektur byc powinien.

To samo tyczy się nazywaniem pewnych powieści "g...". To, że nie podoba mi się jakaś książka, nie daje mi prawa do oceniania jej w takie sposób, zwłaszcza, że sama nie posiaddam sukcesów literackich. (A może po prostu książki nie zrozumiałam?)

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 22:05   #76
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez Zmijka Pokaż wiadomość
cytata z 2006-10-02 z http://www.wiadomosci24.pl/artykul/n...ycha_8024.html

Powołany w ministerstwie zespół pracuje nad weryfikacją listy lektur. Pierwsze efekty tej pracy mają wkrótce zostać skierowane do konsultacji społecznych. Roman Giertych chce, by rodzice i nauczyciele przysyłali swoje opinie do ministerstwa.

Ciekawe czy te opinie były w ogóle wzięte pod uwage

Te pozytywne owszem...
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 22:13   #77
Zmijka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nebraska Pokaż wiadomość
Ale dziś w TV był komentarz nauczycieli i uczniów - będą czytac na złość!

Więc może nawet ci, co by nie przeczytali, bo z zasady lektura=nuda nie czytają, poznaja jakieś wartościowe książki.
To tak na pocieszenie...

Oby ta decyzja miała właśnie takie skutki i zgodnie z powiedzeniem: "że zakazany owoc najlepiej smakuje" więcej osób sięgnie po " zakazane lektury".
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 23:12   #78
daigee
Zadomowienie

Jestem taka wkurzona, że się chwilowo wysłowić nie mogę
Stary 2007-05-31, 23:24   #79
dariazzz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
Chociaż przyznam szczerze, że "Cierpienia młodego Wertera" zanudziły mnie straaaasznie.
Mnie też, podobnie jak np. "Dziady", o "Panu Tadeuszu" nie wspominając
Ale przecież lektury nie są po to, żeby dostarczać rozrywki...
dariazzz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-31, 23:29   #80
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Niech się ten Frankenstein lepiej zastanowi nad Jankiem Muzykantem i Antkiem, bo ja do dziś mam przez to problemy.
Niech on się lepiej zastanowi nad sobą...
Stary 2007-06-01, 00:15   #81
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez latysia Pokaż wiadomość
czekać tylko jak giertych zacznie usuwać książki z bibliotek, bo uzna je za nieodpowiednie.
narnia do lektur?? paranoja
fragmenty Narni od dawna są w lekturze/podręcznikach szkolnych - w klasach 4-6. i niech tam zostaną, to najodpowiedniejszy moment na czytanie Narni (wychowałam się na niej, kocham, bronię )
a palenia książek na stosach możemy się spodziewać już niedługo, moim zdaniem. spalmy Gombrowicza, spalmy Kafkę, spalmy wszystko. tylko dlaczego???

Cytat:
Napisane przez dariazzz Pokaż wiadomość
Czyli z "normalnych" lektur został tylko "Mistrz i Małgorzata"
to tylko przeoczenie. przecież MiM to szatan wcielony (i to w jaki piękny sposób ) więc na pewno zaraz też wypadnie.
w ogóle chłopi polecą za niemoralność, podobnie jak Tristan i Izolda, do tego oczywiście Hamlet i Makbet koniecznie do spalenia, Kochanoswki też out, bo sporo zbereził w swoich fraszkach, Nałkowska won, bo mówiła dobrze o Żydach, których na madagaskar chciał wywozić w tym samym czasie dziadek pana ministra (to akurat fakt - pan Giertych-Dziadek był propagatorem i pomysłodawcą hasła "żydzi na madagaskar" - chciał oczyścić nasz kraj z "wszy" :/ )

Cytat:
Napisane przez Ashlee_ Pokaż wiadomość
i jeszcze usuniecie ksiazek Witkacego i Gombrowicza jestem w stanie zrozumiec, ale Kafka, Herling-Grudzinski, Goethe?! szok ...
ja w sumie jestem w stanie zrozumieć wywalenie pana Krzyżanowskiego, pardon - Josepha Conrada, bo w sumie nawet nauczyciele tego nie rozumieją.
Witkacy też trudna rzecz, nawet na studiach był dla mnie ciężki do przełknięcia, ale cała reszta - toż to przecież kanon, klasyka i w ogóle.
jasne, twórzmy pokolenia debili, bo łatwiej będzie nimi potem manipulować - takie jest zadanie tej całej amnestii, modyfikacji i innych posunięć pana ministra i całego rządu. obniżajmy poziom, TWóRZMY RZESZE ANALFABETóW I DEBILI - BO ŁATWO BEDZIE NIMI MANIPULOWAć - to od początku IV RP było dla mnie hasło przewodnie naszego rządu i wszelkie poczynania tylko mnie utwierdzają w tym przekonaniu. niestety.

Cytat:
Napisane przez hawrodytka Pokaż wiadomość
Zbrodnia i Kara - to moja ulubiona lektura, a przy "Trans-Atlantyku" sie tak usmialam,ze HO! Mógł Potop wywalic - i tak nikt tego nie czyta (ja nie znam osoby, ktora by to przeczytala)
ja nie przeczytałam (skończyłam polonistykę) i dobrze mi z tym jak ktoś ma ochotę, to niech czyta, ale jest wiele ważniejzych pozycji, niż fikcyjna opowieść na tle mocno podkolorowaneh historii, pisana na zamówienie do gazety - czyli im więcej odcinków (rozdziałów) tym więcej zapłacą autorowi - bo w końcu płacili mu od rozdziału. suma sumarum strasznie to długie, wielowątkowe, zajmuje kupę czasu (samo przeczytanie...) który można by spożytkować na ważniejsze lektury. brak słów :/

Cytat:
Napisane przez rachela Pokaż wiadomość
No niestety, najłatwiej jest wyjechać.
Ja się dzielnie trzymam i wierzę, że niedługo ta chora sytuacja się zmieni.

Ale...
Nowy kanon funduje nam straszliwą lukę kulturową. Takiego absurdu nawet Witkacy by nie wymyślił - komentuje dr Tomasz Wroczyński z Instytutu Literatury Polskiej Uniwersytetu Warszawskiego.
(cytat z: Na indeksie Giertycha, artykuł nieco obszerniejszy niż z ten z Onetu).

Trudno się nie zgodzić.
zawsze twierdziłam, że mój Pan Dziekan to cholernie mądry człowiek. a powyższe słowa potwierdzsają to w 100%

Cytat:
Napisane przez nekome Pokaż wiadomość
Dzieki.

Tez mam nadzieje, ze nie wykracze...
Mam tez nadzieje, ze polonisci beda korzystac z mozliwosci poszerzenia kanonu lektur o pozycje wazne a nieujete w romkowym zestawie...
to nie jest takie proste. z doświadczenia nauczycielskiego wiem, że na podstawę jest za mało czasu.
a podstawę nauczyciel ma obowiązek zrobić - potem się spowiada przed dyrektorem z realizacji programu i jeśli się zx tego nie wywiąże, to grozi mu nawet utrata pracy.
w tym całym spisie jest za dużo POWTARZALNYCH lektur, za dużo czasu poświęca się wiekom dawnym (do baroku), za mało wiekowi XIX i współczesności. a przecież to te właśnie czasy mają kreować nasz światopogląd, a nie bajki Morsztyna o przeroście formy nad treścią. czy co innego on tam pisał

sama w ramach zaliczenia zajęć siedziałam i przygotowywałam program nauczania polskiego dla liceum - cholernie trudno jest się wyrobić ze wszystkim, jeśli chce się włożyć choćby 2 lektury dodatkowe rocznie! no a sorry - już w "dawnych czasach starego kanonu" pozytywizm bez "Dziurdziów" (powieść pokazuje, że Orzeszkowa to jednak była gościówa), "Germinala", czy genialnego Michała Bałuckiego, modernizm bez "w sieci" Kisielewskiego, bez "ślepców" Maeterlincka, współczesność bez Marka Hłaski, - już bez tych rzeczy kanon lektur jest potwornie ubogi! a teraz... ech :/

wyżaliłam się wam jako polonistka źle jest, bardzo źle.
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-01, 02:19   #82
kujin
Przyczajenie

No to teraz może słów kilka od tegorocznego maturzysty. Uważam, że propozycja jest całkowicie polityczna. Giertych usiłuje uniemożliwić realizowania książek niezgodnych z wyznawaną przez niego ideologią w szkole. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie, dlatego proszę wszystkich, którym nasz los nie jest obojętny, by podpisali się na tej stronie: http://kanon-lektur.ovh.org.

Przepraszam za te anarchistyczne kolorki, efekt całkowicie niezamierzony.
kujin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-01, 02:56   #83
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez kujin Pokaż wiadomość
No to teraz może słów kilka od tegorocznego maturzysty. Uważam, że propozycja jest całkowicie polityczna. Giertych usiłuje uniemożliwić realizowania książek niezgodnych z wyznawaną przez niego ideologią w szkole. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie, dlatego proszę wszystkich, którym nasz los nie jest obojętny, by podpisali się na tej stronie: http://kanon-lektur.ovh.org.

Przepraszam za te anarchistyczne kolorki, efekt całkowicie niezamierzony.
Hejka.
Pozwolę sobie skopiować tę linkę w pierwszym poście. Będzie bardziej zauważalna.
OK?
Stary 2007-06-01, 02:59   #84
kujin
Przyczajenie

Nie ma sprawy.
kujin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-01, 04:58   #85
Nati femme fatale
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Po prostu słów mi brak...
Spójrzcie, co "poleciało":

http://wiadomosci.onet.pl/1545156,11,item.html

Cały Gombrowicz, Goethe, Herling - Grudziński, rewelacyjni "Szewcy"...

edit:
Pod tym adresem jedna z inicjatyw obywatelskich przeciw temu pomysłowi:

http://kanon-lektur.ovh.org.

Nie przypuszczam, by twardogłowy Wielki Gie przejął się tego typu akcjami, ale podpisać nie zaszkodzi...

Wg mnie należałoby jego zmasakrować................
cisną mi się na usta słowa niecenzuralne

nie mam nic więcej do dodania

tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści:
dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi
Nati femme fatale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-01, 05:14   #86
Nati femme fatale
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
A mnie to szkoda Goethego, bo podobał mi się "Faust", ale w gruncie rzeczy trudno jest młodzieży go pojąć.

Dobrze, że będzie Kapuściński i "Obrona"
Mogliby jeszcze Potop usunąć

O to to właśniezgadzam się

tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści:
dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi
Nati femme fatale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-01, 06:33   #87
sylwónia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość

ja nie przeczytałam (skończyłam polonistykę) i dobrze mi z tym jak ktoś ma ochotę, to niech czyta, ale jest wiele ważniejzych pozycji, niż fikcyjna opowieść na tle mocno podkolorowaneh historii, pisana na zamówienie do gazety - czyli im więcej odcinków (rozdziałów) tym więcej zapłacą autorowi - bo w końcu płacili mu od rozdziału. suma sumarum strasznie to długie, wielowątkowe, zajmuje kupę czasu (samo przeczytanie...) który można by spożytkować na ważniejsze lektury. brak słów :/

.
No to gratuluję dobrego samopoczucia Powieści z reguły są fikcyjne, a suchych faktów uczą na historii, więc nie za bardzo rozumiem Twoje zarzuty.
Zajmuje kupę czasu? Być może, ale kto powiedział że lekturami mają być same nowelki , które można przeczytać na przerwie. Dla mnie to jest książka przez duże K.
sylwónia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-01, 06:43   #88
Chii1986
Zakorzenienie

No bez przesady Giertych chce wywalić najbardziej warytościowe książki Herling- Grudzinski- nawet nie ma co komentować, ważna książka dla każdego Polaka, "Szewcy"- ambitne ale dobre, da jakieś pojęcie licealistom na temat sztuki, no i Gombrowicz- mój najlepszy ulubiony pisarz uwielbiam jego książki.
Gdyby nie były one na liście lektur to bym pewnie nigdy po nie nie sięgnęła i obawiam się, że jeśli teraz wywalą Gombrowicza to wielu uczniów nigdy go nie przeczyta... a ja jestem bardzo wdzęczna bo książkom Gombrowicza zawdzięczam szerszy sposób myślenia. Nawet temat na maturę ustną wybrałam o nim i wszyscy się dziwili jak ja go mogę lubić przecież on takie niezrozumiałe rzeczy pisał. No właśnie... Gombrowicz, "Szewcy"- nieco trudniejsze lektury a Giertych już je wywala... czyżby wywalał to czego sam nie rozumie i nie lubi czytać... ehh... kolejny wstyd...no ale skoro jego ojciec podważa teorie ewolucji to co się dziwić.
Jak dla mnie to obniży poziom w szkole, parę trudniejszych lektur jest potrzebnych, szczególnie gdy są one tak wartościowe. A może niech wywali np. jakies starodawne fraszki o pijaństwie i ucztowaniu- nic to prawie nie wnosi... a czytać trzeba.
Stary 2007-06-01, 08:10   #89
Ludowa
Zakorzenienie

Gombrowicz
Dostojewski

Więcej Sienkiewicza w lekturach spowoduje tylko pogłębienie awersji młodzieży do książek. Ja osobiście lubię, ale zdecydowana większość nie cierpi - po co ich męczyć?

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-01, 08:10   #90
martini.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
Z tymi teletubisiami sprawa jest o tyle podejrzana, że cała afera wybuchła w chwili jakiegoś zjazdu PO. Czyżby po to, żeby media bardziej interesowały się głupkowatą aferą niż opozycyjną partią...?
.
I nie dość, że robimy z siebie idiotów, to jeszcze nieuków. Przecież ktoś, kto nosi ubarania przeciwniej płci to nie gej, a transwestyta!!!

Giertych był dzisiaj gościem w Trójce i zarzekał się, że Herling- Grudziński nie może zniknąć, tak samo jak "Zbrodnia i Kara" musi być przynajmniej we fragmentach. Czyżby coś go uderzyło w głowę i dotarło do niego co robi?

A tak swoją drogą, to sytuacja ma swoje plusy! Otóż ja się właśnie zapisałam na seminarium magisterskie z filmu i dramatu, a ja nie mam jeszcze tematu. Wiem, że moja pani promotor jest wielbicielką teatru absurdu. Jak tak dalej pójdzie, to napiszę o absurdzie, jaki serwuje nam pan Giertych.
martini. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości