![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Dot.: Giertych masakruje listę lektur.
Jak nas (Polski) wojny nie zniszczyły, to sami (rząd) się zniszczymy...
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
A mnie to szkoda Goethego, bo podobał mi się "Faust", ale w gruncie rzeczy trudno jest młodzieży go pojąć.
Dobrze, że będzie Kapuściński i "Obrona" ![]() Mogliby jeszcze Potop usunąć ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Dobrze, że ja już studia kończę i powrót do szkoły średniej mi nie grozi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Szok jak zobaczyłam ten spis lektur
![]()
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Moja reakcja na to co przeczytałam:
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Prawie, że "szczena" mi opadła, kiedy nasza polonistka to ogłosiła. Jak dla mnie to jest smutne. Smutne, bo książki piękne i wartościowe, wyrabiające dystans i zmuszajace do myślenia, odejdą w zapomnienie. Nawet jeśli ktos nie przepada za czytaniem, ale zależy mu na zdaniu matury (a takich osób jest wiele) to przeczyta takie "nudziarstwa" i COŚ z tego zapamięta. W tej sytuacji jaka się zbliża, nie będzie nawet tego "czegoś" bo, jeśli ktos nie lubi czytać i nie czuje musu to nie weźmie się za takich "Szewców" na przykład. Zdenerwowało mnie to. Zgadzam sie z przytoczona wypowiedzią. Powstanie luka i to duża luka.
A tak na marginesie, ciekawe jak zamierzają to rozstrzygnąć. Kończę właśnie drugą klasę, więc wszelkie zbrodnie, fausty i wertery "udało" mi się jeszcze przerobić. Ale co dalej? Czy w trzeciej klasie nie będe już przerabiać Witkacego i Gombrowicza? Oczywiście, mogę sama je przeczytać, ale mam naprawdę świetną polonistke, która potrafi świetnie wprowadzać nas w klimat lektury. Kurczę no, jestem wkurzona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem kto ustalal te liste, ale napawno jest to ktos, kto nie zna sie na literaturze.
"cierpienia młodego Wertera" sa jedna z najwazniejszych ksiazek w historii literatury swiatowej - od niej zaczal sie caly romantyzm, werterowska postawa. Pan minister G. prawdopodobnie zadko uczeszczal na lekcje jezyka polskiego, skoro nie zna wymowy zadnego z tych utworow - co w nich nie moralnego? Ech szkoda slow a propo. calej sprawy z teletubisiem (jak to sie pisze ![]() GLUPOTA. A pan minister to moze doksztalcilby sie troche. kurcze tobez sensu jakie kompetencje ma ten pan zeby byc Menem? daleko tak nie zajdziemy... sprawdzilam mr G. jest z zawodu prawnikiem i historykiem, wiec ma takie pojecie o literaturze jak ja o calkach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
jestem swiezo po maturze i tych lekturach...
i sa to jedne z najciekawszych lektur jakie byly no bez kitu... (Proces, Zbrodnia i kara...) juz by kurde lepiej wyrzucil "Granice", "Nad Niemnem" czy inne gowna a nie ksiazki dajace do myslenia... dobrze ze juz nie dotycza mnie jego chore pomysly... wspolczuje reszcie...
![]() |
#70 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Żal mnie ścisnął przy "Innym świecie" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mam tez nadzieje, ze polonisci beda korzystac z mozliwosci poszerzenia kanonu lektur o pozycje wazne a nieujete w romkowym zestawie... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
A ja nie rozumiem czemu piszecie, że te książki pojdą w zapomnienie, że to tak jak by je ktos do śmietnika wywalił. Przecież poki co (ciekawe ile jeszcze czasu) mieszkamy w wolnym kraju, każdy ma prawo czytać to co chcę.
cytata z 2006-10-02 z http://www.wiadomosci24.pl/artykul/n...ycha_8024.html Powołany w ministerstwie zespół pracuje nad weryfikacją listy lektur. Pierwsze efekty tej pracy mają wkrótce zostać skierowane do konsultacji społecznych. Roman Giertych chce, by rodzice i nauczyciele przysyłali swoje opinie do ministerstwa. Ciekawe czy te opinie były w ogóle wzięte pod uwage ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
BAN stały
|
Z tymi teletubisiami sprawa jest o tyle podejrzana, że cała afera wybuchła w chwili jakiegoś zjazdu PO. Czyżby po to, żeby media bardziej interesowały się głupkowatą aferą niż opozycyjną partią...?
Co do lektur. Zgadzam się. Decyzja bardzo głupia. Chociaż przyznam szczerze, że "Cierpienia młodego Wertera" zanudziły mnie straaaasznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Ale dziś w TV był komentarz nauczycieli i uczniów - będą czytac na złość!
![]() Więc może nawet ci, co by nie przeczytali, bo z zasady lektura=nuda nie czytają, poznaja jakieś wartościowe książki. To tak na pocieszenie... Bardzo proszę o nienazywanie Cesarza książką nudną, lub robienie przy tym określeniu adnotacji "według mnie" ![]() To samo tyczy się nazywaniem pewnych powieści "g...". To, że nie podoba mi się jakaś książka, nie daje mi prawa do oceniania jej w takie sposób, zwłaszcza, że sama nie posiaddam sukcesów literackich. (A może po prostu książki nie zrozumiałam?) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Te pozytywne owszem... ![]()
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Oby ta decyzja miała właśnie takie skutki i zgodnie z powiedzeniem: "że zakazany owoc najlepiej smakuje" więcej osób sięgnie po " zakazane lektury".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Jestem taka wkurzona, że się chwilowo wysłowić nie mogę
![]()
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#81 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a palenia książek na stosach możemy się spodziewać już niedługo, moim zdaniem. spalmy Gombrowicza, spalmy Kafkę, spalmy wszystko. tylko dlaczego??? to tylko przeoczenie. przecież MiM to szatan wcielony (i to w jaki piękny sposób ![]() w ogóle chłopi polecą za niemoralność, podobnie jak Tristan i Izolda, do tego oczywiście Hamlet i Makbet koniecznie do spalenia, Kochanoswki też out, bo sporo zbereził w swoich fraszkach, Nałkowska won, bo mówiła dobrze o Żydach, których na madagaskar chciał wywozić w tym samym czasie dziadek pana ministra (to akurat fakt - pan Giertych-Dziadek był propagatorem i pomysłodawcą hasła "żydzi na madagaskar" - chciał oczyścić nasz kraj z "wszy" :/ ) Cytat:
Witkacy też trudna rzecz, nawet na studiach był dla mnie ciężki do przełknięcia, ale cała reszta - toż to przecież kanon, klasyka i w ogóle. jasne, twórzmy pokolenia debili, bo łatwiej będzie nimi potem manipulować - takie jest zadanie tej całej amnestii, modyfikacji i innych posunięć pana ministra i całego rządu. obniżajmy poziom, TWóRZMY RZESZE ANALFABETóW I DEBILI - BO ŁATWO BEDZIE NIMI MANIPULOWAć - to od początku IV RP było dla mnie hasło przewodnie naszego rządu i wszelkie poczynania tylko mnie utwierdzają w tym przekonaniu. niestety. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
a podstawę nauczyciel ma obowiązek zrobić - potem się spowiada przed dyrektorem z realizacji programu i jeśli się zx tego nie wywiąże, to grozi mu nawet utrata pracy. w tym całym spisie jest za dużo POWTARZALNYCH lektur, za dużo czasu poświęca się wiekom dawnym (do baroku), za mało wiekowi XIX i współczesności. a przecież to te właśnie czasy mają kreować nasz światopogląd, a nie bajki Morsztyna o przeroście formy nad treścią. czy co innego on tam pisał ![]() sama w ramach zaliczenia zajęć siedziałam i przygotowywałam program nauczania polskiego dla liceum - cholernie trudno jest się wyrobić ze wszystkim, jeśli chce się włożyć choćby 2 lektury dodatkowe rocznie! no a sorry - już w "dawnych czasach starego kanonu" pozytywizm bez "Dziurdziów" (powieść pokazuje, że Orzeszkowa to jednak była gościówa), "Germinala", czy genialnego Michała Bałuckiego, modernizm bez "w sieci" Kisielewskiego, bez "ślepców" Maeterlincka, współczesność bez Marka Hłaski, - już bez tych rzeczy kanon lektur jest potwornie ubogi! a teraz... ech :/ wyżaliłam się wam jako polonistka ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Przyczajenie
|
No to teraz może słów kilka od tegorocznego maturzysty. Uważam, że propozycja jest całkowicie polityczna. Giertych usiłuje uniemożliwić realizowania książek niezgodnych z wyznawaną przez niego ideologią w szkole. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie, dlatego proszę wszystkich, którym nasz los nie jest obojętny, by podpisali się na tej stronie: http://kanon-lektur.ovh.org.
Przepraszam za te anarchistyczne kolorki, efekt całkowicie niezamierzony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Pozwolę sobie skopiować tę linkę w pierwszym poście. Będzie bardziej zauważalna. OK?
![]() |
![]() |
#84 |
Przyczajenie
|
Nie ma sprawy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wg mnie należałoby jego zmasakrować ![]() ![]() cisną mi się na usta słowa niecenzuralne ![]() nie mam nic więcej do dodania
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O to to właśnie ![]() ![]()
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zajmuje kupę czasu? Być może, ale kto powiedział że lekturami mają być same nowelki , które można przeczytać na przerwie. Dla mnie to jest książka przez duże K. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
No bez przesady
![]() ![]() Gdyby nie były one na liście lektur to bym pewnie nigdy po nie nie sięgnęła i obawiam się, że jeśli teraz wywalą Gombrowicza to wielu uczniów nigdy go nie przeczyta... a ja jestem bardzo wdzęczna bo książkom Gombrowicza zawdzięczam szerszy sposób myślenia. Nawet temat na maturę ustną wybrałam o nim i wszyscy się dziwili jak ja go mogę lubić przecież on takie niezrozumiałe rzeczy pisał. No właśnie... Gombrowicz, "Szewcy"- nieco trudniejsze lektury a Giertych już je wywala... czyżby wywalał to czego sam nie rozumie i nie lubi czytać... ehh... kolejny wstyd...no ale skoro jego ojciec podważa teorie ewolucji to co się dziwić. Jak dla mnie to obniży poziom w szkole, parę trudniejszych lektur jest potrzebnych, szczególnie gdy są one tak wartościowe. A może niech wywali np. jakies starodawne fraszki o pijaństwie i ucztowaniu- nic to prawie nie wnosi... a czytać trzeba.
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Gombrowicz
![]() Dostojewski ![]() Więcej Sienkiewicza w lekturach spowoduje tylko pogłębienie awersji młodzieży do książek. Ja osobiście lubię, ale zdecydowana większość nie cierpi - po co ich męczyć? ![]()
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Giertych był dzisiaj gościem w Trójce i zarzekał się, że Herling- Grudziński nie może zniknąć, tak samo jak "Zbrodnia i Kara" musi być przynajmniej we fragmentach. Czyżby coś go uderzyło w głowę i dotarło do niego co robi? A tak swoją drogą, to sytuacja ma swoje plusy! Otóż ja się właśnie zapisałam na seminarium magisterskie z filmu i dramatu, a ja nie mam jeszcze tematu. Wiem, że moja pani promotor jest wielbicielką teatru absurdu. Jak tak dalej pójdzie, to napiszę o absurdzie, jaki serwuje nam pan Giertych. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:53.