![]() |
#61 |
po prostu Em :)
|
Dot.: Humanistyczne studia
A skąd wiesz, że o taką chodziło?
![]()
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie słyszałam,żeby informatyk na jakiejś budowie łopatą machał. Po innych kierunkach-to tak-ale informatyk-nie.
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Jej, bo takie padło pytanie, a zresztą nie łap mnie za słówka
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt nie mowil, ze informatyk za granica na budowie pracuje ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Eeee,jak to nie
![]()
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Informatyk, super specjalista i łopatą wywija. ![]()
![]() |
![]() |
#68 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
To chyba jednak nie taki super specjalista
![]()
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Nie oceniaj, proszę, ludzi o których nie masz zielonego pojęcia.
![]() |
#71 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
To po co podałaś taki przykład
![]() ![]()
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
idąc na studia humanistyczne:
- wiedziałam po co idę - miałam wyobrażenie na temat rozpiętości przyszłych zarobków po moim kierunku - wiedziałam ile kosztuje sól ![]() w trakcie studiów: - miałam sporo teoretycznych przedmiotów i wkuwania - miałam sporo ciekawych zajęć - korzystałam z możliwości wyjazdów - nauczyłam się rzeczy potrzebnych, a pozostałe zapomniałam - wiedza o soli się nie zmieniła (już prawie) po studiach: - szybko znalazłam pracę - wpasowałam się w "ścieżkę kariery humanisty" (vide Serena) - nie żałuję ![]() kto pierwszy załamie ręce nad mym losem?
![]() |
#74 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
jakoś nie mam mamy ani taty prawnika a jednak mój brat musi sobie poradzić bo chce to robić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A zwłaszcza w powiększeniu. Że tak enigmatycznie odpowiem ![]()
![]() |
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
![]() myślę, że humanistyczne zboczuchy wszelkiej maści wyfilozofują o co chodzi w Twojej enigmatycznej odpowiedzi, Freso. ![]()
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba tymi podpowiedziami trochę/niepotrzebnie popsułam zabawę w filozofowanie ![]()
![]() |
![]() |
#78 |
Rozeznanie
|
A gdzie Ty widzisz w mojej wypowiedzi uogólnienie? Napisałam :"wielu", a nie "wszyscy", zresztą z przymróżeniem oka, na co wskazuje ikonka umieszczona na końcu mojego posta, więc nie panikuj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
nic nie szkodzi- wręcz przeciwnie: małe podpowiedzi przydadzą się tym, którzy nie chcą tracić czasu i energii na filozofowanie
![]() ![]()
![]() |
#80 |
Wtajemniczenie
|
Nie rozumiem sposobu myślenia niektórych z Was
![]() Jest sobie humanista, czyta książki, pasjonuje go np. literatura, historia, i co? ma na siłę iść na politechnikę zostać inżynierem? wyobrażacie sobie go na takich studiach? w takim miejscu, otoczeniu? Ja nie... Już pomijając to, że by sobie na takich studiach zupełnie nie poradził. Tak jak ścisłowiec na studiach humanistycznych. Na świecie są i humaniści i ścisłowcy, dajmy się realizować i jednym i drugim ![]() a kierunki humanistyczne to nie tylko kucie na pamięć, sama się o tym niedawno przekonałam na przykładzie historii, a studentką jeszcze nie jestem. A planuję jak najbardziej humanistyczny kierunek. Bo chcę robić coś, co będzie mi dawało satysfakcję, radość, szczęście, jakiego nie da mi mercedes w garażu. Może taka moja humanistyczna dusza, że patrzę dalej, widzę więcej, czuję głębiej ![]() Chcę chodzić na studia i później do pracy z uśmiechem na ustach, robić to co lubię... nawet za cenę malucha zamiast mercedesa. Do ideału za daleko Tysiąc a może więcej lat Chociaż posuwasz pełną parą W kieszeni drobny mak Wielka wygrana ci się marzy Naiwnie wierzysz w jakiś cud Ułożyłbyś się nawet z diabłem Byleby zgarnąć łup Pieniądze jednak to nie wszystko Choć na nich twardo stoi świat Liczy się ktoś kto jest wciąż blisko Nawet gdy forsy brak Czasami boli egzystencja I wszystko idzie bardzo źle Bo trudno nalać do naczynia Które ma dziurę w dnie Myślisz że forsa ci załatwi Kluczyk do złotych raju bram Tymczasem może się okazać Że w raju jesteś sam Pieniądze jednak to nie wszystko Choć na nich twardo stoi świat Liczy się ktoś kto jest wciąż blisko Tak jak bliźniaczy brat ![]()
![]() |
#81 |
BAN stały
|
O danej osobie rzeczywiście nie mam zielonego pojęcia. Ale mam niejakie pojęcie o rynku pracy informatycznym.
W firmie mojego TŻta ciągle poszukują specjalistów. A to wcale nie jest żadne wielkie miasto i wielka korporacja. Dlatego sądzę, że gdyby Twój znajomy był świetnym specjalistą to nie miałby najmniejszego problemu ze znalezieniem pracy, wystarczy popatrzeć na ogłoszenia w prasie. To, że Twój znajomy nie znalazł pracy wynika z tego, że jest niezaradny, a nie z tego, że tej pracy nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Zizou to po pierwsze nikt tu nie nazwał humanisty podczłowiekiem ani żadnym gorszym gatunkiem czy jak chcesz to okreslic
Po drugie to Lidia odp Lidii napytanie o mozliwosc znalezienia pracy po tych kierunkach studiow ktore ona podala a nie po jakichkolwiek studiach humanistycznych a po trzecie owszem fajnie jest isc do pracy ktora sie lubi nawet za marne grosze<dla niektorych> tylko najpierw ta prace trzeba miec... A to czy informatyka i budownictwo sa bardziej przydatne od filozofii to kazdy wie to raz a dwa to nikt nikogo nie bedzie linczowal za pojscie na kulturoznwastwo czy filozofie.To wolny kraj i wolny wybór. Każdy ma prawo studiować co mu się tylko podoba ![]() ![]()
![]() |
#83 |
BAN stały
|
Dla mnie osobiście to jest trochę taka ściema, że najważniejsze jest to, żeby praca była fajna. Nawet za marne grosze. Bo jakoś wątpię, żeby w dziedzinie "za marne grosze" wiele takich fajnych prac było. A perspektywa wypłaty i przeżycia za to miesiąca, utrzymania rodziny na GODZIWYM poziomie z pewnością trochę "fajność" tej pracy psuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
I tu calkiem-spoko sie z Tobą zgodze w całej rozciągłości.
![]() I nie chodzi o to że uważam że humanista jest gorszy co wcześniej już pisałam tylko po prostu moim prorytetem w zyciu jest fajna praca+duże pieniaze jak sie uda a nie fajne studia po ktorych mam wieksze szanse na klepanie biedy niż Mercedesa w garażu.
![]() |
#85 |
BAN stały
|
Nie o to chodzi, że kasa jest najważniejsza. Moim priorytetem jest szczęsliwe życie rodzinne, miłość, dobra praca, DOBRE WARUNKI MATERIALNE ŻYCIA.
Chodzi o to, żeby nie iść ot tak sobie na filozofię i kulturoznawstwo, bo "studia ciekawe" i nie zastanawiać się, co się po tym robić będzie. I tak przefilozofować 5 lat. Bo potem w magazynie się rzeczywiście kończy. Są ludzie co mogą byle jakie studia skończyć i sobie świetnie poradzą. Ale tacy należą do rzadkości. Trzeba myśleć trochę praktycznie w życiu i jak się chce koniecznie tę filozofię studiować, to warto mieć plan awaryjny w zapasie, a nie zasłaniać się realizacją marzeń życiowych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem, są miejsca w Polsce, gdzie poszukują informatyków. Ale dla tego człowieka, zresztą podobnie jak dla Ciebie, pieniądze są życiowym priorytetem. Dlatego też nie chce on pracować za 1200zł miesięcznie. Poza tym, dlaczego ciągle podajesz jako przykład Ciebie i Twojego TŻta? Świat nie kręci się tylko wokół Was.
![]() |
![]() |
#87 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Już widzę, jak informatykowi, podobno "świetnemu specjaliście" płacą 1200 złotych. Trzeba było od razu, że jemu się nie chce po prostu pracować. Nie życzę sobie takich twierdzeń na temat moich życiowych priorytetów, tym bardziej, że je wymieniłam w którejś wypowiedzi Cytat:
Bo to akurat jest przykład mi najbliższy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie planowanie i mowienie o tym, ze: potrafie sobie wyobrazic..." lekko mnie bawi. Ja tez potrafie sobie wyobrazic mnostwo rzeczy, co nie znaczy jednak, ze jesli mnie to spotka w rzeczywistosci, to dam rade ![]() Pieniadze to nie wszystko, ale bez nich strasznie trudno sie zyje... Bardzo trudno zyc, miec rodzine, kiedy na wszystko trzeba scibolic i odmawiac sobie czy dziecku czegos tam... I wtedy te wszystkie idealy i wyobraznia ida spac, a czlowiek tylko marzy o tym, zeby nie myslec o rachunkach... daj boze biezacych a nie zaleglych. Niezaleznie od tego kto jakie studia konczy, to wlasciwie wszystko zalezy od tego, czego sie na tych studiach nauczyl i nade wszystko: jak potrafi te wiedze spozytkowac. Bo nie jest wielka filozofia skonczyc studia na renomowanej uczelni czy tez skonczyc modnego kierunku. A potem siedziec i czekac az ktos mnie poprosi zebym u niego pracowala. I miec wymagania co do placy. Sztuka jest, po swoich studiach (jakie by one nie byly) znalezc prace ktora przyniesie nam satysfakcje i jest jednoczesnie dobrze platna. (Bo jeszcze nie bylo przypadku najedzenia sie idealami.) I nie ma tu znaczenia czy ktos jest humanista czy scislowcem. Najmniejszego. Znaczenie ma to, jak swoja wiedze wykorzysta. A juz na sam koniec: pierwszy raz slysze o informatyku pracujacym na budowie... Ale... ale moze to jest jego pasja? ![]() ![]() Bo nie robcie mi wody z mozgu: za granica informatyk zarabia duzo, duzo wiecej niz pomocnik budowlany (a bez wyksztalcenia budowlanego, tylko tym mogl zostac informatyk).
![]() |
![]() |
#89 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisałaś również, że pasje humanistyczne należy rozwijać tylko we własnym interesie, bo nie da się utrzymać siebie i rodziny nie mając "ścisłego" wykształcenia. Bo rzekomo nie daje to żadnych perspektyw - oczywiście poza pracą w magazynie. ![]() Poza tym, napisałam to na podstawie tych poniższy postów, które mają taki, a nie inny wydźwięk. Cytat:
Cytat:
Moja poprzednia wypowiedź nie była złośliwą uwagą.
![]() |
![]() |
#90 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Zdaje mi się, że nigdzie. Ciągle piszę o tym, że nie warto iść na studia typu filozofia, bo ma się takie ideały, bo interesuje się filozofią Kanta i przez 5 lat tylko filozofować, bo to się nieciekawie kończy. Co nie znaczy, że zabraniam komukolwiek iść na takie studia. Ale jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś ideałami dzieci nakarmił. A te 5 lat studiów warto wykorzystać z sensem, bo rodzinę za coś utrzymać trzeba, takie są realia i ja tego nie wymyśliłam. Studia nie są tylko dla przyjemności i rozwijania zainteresowań, powinny mieć jeszcze walory praktyczne. Chcesz to wierz, nie to nie...rób co chcesz, niczego nie żałuj. Studiuj sobie kulturoznawstwo, etnologię czy co tam chcesz i z pasją przesiedź 5 lat w czytelni zdobywając wiedzę o zwyczajach plemienia z wysp Kula. I się dalej łudzić, że ta wiedza wiele w życiu pomoże. No cóż. Taki mechanizm samoobrony, ludzie wolą się oszukiwać niż stawić czoło realiom. Cytat:
Jeżeli żyjesz w przekonaniu, że "świetny specjalista" informatyk nie może znaleźć dobrej pracy, a jednocześnie twardo obstajesz za studiami humanistycznymi to rzeczywiście nie mamy o czym rozmawiać. Radzę poczytać trochę prasy typu "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Newsweek", "Wprost", żeby nabrać orientacji w trendach panujących na rynku pracy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:12.