|
|
#61 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Żałoba...wasze opinie.
Cytat:
heh ja ciagle mam nadzieje... ale moja rodzina jej mnie pozbawia... ciagle powtarzaja ze patrzyjej juz smiercia z oczu. heh... wlasnie dzwonila siostra powiedzialaz eoperacja babci sie powiodla i ze bedzie chodzic... stan sie poprawil... mam nadzieje ze bedzie dobrze bardzo ja kocham i nie chce jej teraz stracic a najgorsze jest to ze na nasza rodzine fatum jakies spadlobo tego samego dnia co babcia wyladowala w szpitalu moj brat mial powazny wypadek jest caly popazony .. teraz ojcu powiedzialam o babci a on mowi ze i tak umrze
|
|
|
|
|
|
#62 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisałaś, że jest lepiej, więc jeszcze nie wszystko stracone, trzymam kciuki . Rozmawiaj z Babcią, taka rozmowa może wiele Ci dać... Cytat:
Cytat:
Cytat:
diablico Wiem co czujesz i jak Ci ciężko, domyślam się też, że ślub będzie innym przeżyciem...Mama napewno będzie przy Tobie w tym dniu...Trzymaj się...
Edytowane przez virka Czas edycji: 2007-06-26 o 04:40 |
||||
|
|
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Ci Virko.
|
|
|
|
|
#64 |
|
Przyczajenie
|
Było dobrze... a teraz to koniec... umarla dzis w nocy ;( a tak sie cieszylam ze bedzie lepiej
zaraz jedziemy jej dom sprzatac i wogole wszystko... zalamka ;(
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
współczuje
|
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
wspólczuje okropnie
Bo przychodzi czas na łzy i czas na radość, czas bycia koło kogoś i czas rozstania, czas życia i smierci, ale pozostają do końca zycia wspomnieniaWiem że w takiej chwili lepiej milczec ..... |
|
|
|
|
#67 |
|
Raczkowanie
|
Napisane przez alinka1211
Było dobrze... a teraz to koniec... umarla dzis w nocy ;( a tak sie cieszylam ze bedzie lepiej zaraz jedziemy jej dom sprzatac i wogole wszystko... zalamka ;(wspólczuje okropnie Bo przychodzi czas na łzy i czas na radość, czas bycia koło kogoś i czas rozstania, czas życia i smierci, ale pozostają do końca zycia wspomnieniaWiem że w takiej chwili lepiej milczec .... |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
Myśle, że każdy przeżywa żałobe na swój sposób, jest to bardzo indywidualna sprawa..., zależy głównie od naszych uczuć, tego co przeżywamy "w srodku". Jeżeli noszenie czarnych ubrań ma nam jakoś w tym pomóc, to oczywiście nie mam nic przeciwko i szanuję to. Ja sama, choć przeżywałam stratę kogos bliskiego, nie ubierałam czarnych ubrań z myślą o żałobie. Bardzo lubię ten kolor i mam go pełną szafe, nosze praktycznie na codzień.
Wszystkim, którzy stracili kogoś bliskiego i kochanego bardzo wspólczuję i życzę dużo sił
|
|
|
#69 |
|
Przyczajenie
|
dziekuje wam wszystkim
to bedzie ciezki okres... a co myslicie o tlumaczneiu sobie: to byl stary czlowiek, zchorowany ...wkoncu musial nadejsc koniec... bo nic nie trwa wiecznie heh....
|
|
|
|
|
#70 |
|
Raczkowanie
|
W takich chwilach każde tłumaczenie jest dobre,jeśli tylko przynosi pewnego rodzaju ulge.Skoro tak sobie tłumaczać jest Ci lżej-to może z czasem ten ból będzie mniejszy.Starość ma to do siebie,że nie trwa wiecznie i nie mamy na to wpływu-choćbyśmy nie wiem jak bardzo chcieli.A życie musi toczyć się dalej zostawiając wielki bagaż bólu i morza wylanych łez.Trzeba dac sobie czas(czasami dużo czasu) żeby nauczyć się z tym życ na nowo.A co do żałoby,to według mnie nosi się ją głęboko w sercu a czarny ubiór,to juz kwestia indywidulana każdego z nas
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
Taka jest natura człowieka, że wszystko stara się w logiczny sposób wytłumaczyć lub zrozumieć..., ale taka jest prawda, że każdy z nas odejdzie z tego świata i śmierc jest traktowana jako temat tabu bo sie jej boimi... bo to koniec... naturalny mechanizm obronny...
|
|
|
#72 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
alinko nie wiem co powiedziec. wczoraj cie wyzywałam dzisiaj taka wiadomosc. głupio mi.
wiem co przezywasz. moj dziadek tez zmarł w wakacje. to dziwne ale człowiek sie bardziej martwi ze nie wykorzysta tego czasu jak najlepiej niz tym ze ktos zmarł. przynajmniej ja tak mialam(pisalam o tym wczesniej). chce ci tylko powiedzieć, ze od zabawy powinna byc wazniejsza rodzina. babcia. dla mnie kiedys byly wazniejsze imprezy od np. pogrzebu dziadka chcociaz poszłam na niego ale wiesz dzisiaj czuje wstyd kiedy pomysle jak wtedy sie zachowywalam. |
|
|
|
|
#73 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
po czesci mialas racje... powiem ci ze tym usmiercaniem tzn . myslac o najgorszym sprawilam ze nie njest mi az tak ciezko... ale juz wiem ze nie pojade do jej domu... bo chce ja zaapmietac taka jak za zycia... jeszcze pogrzeb to bedzie trudne. dzis siedzialam sobie i myslalam chcialam sobie wmowic ze to tylok zly sen... wszystkie nieszczescia zwalily sie na raz co do tych imprez to doszlam do wniosku ze przed kazda bede musiala sie naparwde zastanowic czy mam ochote... bo wiem ze babcia by tego nie chciala bym pokazywala wszystkim jak mi smutno i wogole. teraz to mi calkiem smutno bo mi tata przez cztery dni do pochowania babci nie kaze z domu wychodzic
|
|
|
|
|
|
#74 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#75 |
|
Zadomowienie
|
przykro mi z powodu waszych bliskich
moje zdanie na temat załoby jest takie że najwazniejsze jest to co jest w sercu, żal, modlitwa, szacunek i pamięć nie kazdego stac na wymiane garderoby -uważam ze nietrzeba chodzić doslownie w czerni ale skromnie i niejaskrawo co do imprez jeśli jest juz jakaś okazja to można wyjść z przyjaciółmi ale nietanczyć uważam że zmarli wasi bliscy niechcieli by byście siedzieli w domach i tylko płakali trzeba kożystać z życia bo niewiadomo kiedy porzyjdzie na nas czas a najważniejsze jest byście się za zmarłych dużo modlili, pamietali o nich i miło ich wspominali trzymajcie się
|
|
#76 |
|
Przyczajenie
|
tylko problem... bo taniec jest dla mnie wszystkim... hobby, sposobem na wyladowanie... ale nic damy rade... a o sposobach jeszcze na zapomnienie: kumpel powiedzial mi ze lepiej jest myslec o najgorszym i sie mile zaskoczyc a w najgorszym przypadku przyjac to do wiadomosci heh. a moze tez z tym tancem zalezy od stanu ducha? bo to dziwne ze tak ogolnie okreslony jest czas zaloby heh
|
|
|
|
|
#77 |
|
Zadomowienie
|
co do tańca to tak w sumie to też mam na ten temat dwa rózne zdania ale patrząc tak po sobie i po wiekszosci ludzi z ktorymi rozmawialam ja i oni jakbysmy umarli (twu twu) to niechcaialabym zeby ktos rezygnowal z tanca tym bardziej ze to hobby ja np po dziadkach nosilam zalobe tylko w sercu bawilam sie razem z innymi moze nie tak jak zawsze ale bawilam sie...
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#79 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie da się, ani nastawić na najgorsze (chociaż wszystkie znaki na ziemi i niebie na to wskazują i my sami też o tym wiedzieliśmy), zawsze będzie ono zaskoczeniem, zawsze... Przyjąć do wiadomości też się tego nie da ot tak. Pomimo upływu czasu nadal ciężko przyjąć to do wiadomości, nie mówiąc już o pogodzeniu się z tym, to nie nastąpi nigdy... Takie jest moje zdanie po naprawdę ciężkich chwilach w czasie choroby i śmierci Mamy. Ale oczywiście każdy może mieć inne zdanie.
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#80 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
dla mnie żałoba jest sprawą indywidualną każdego człowieka,mój najdroższy Dziadek odszedł 8 miesięcy temu,byłam z nim do ostatniej chwili,cały następny tydzień budziłam sie i zasypiałam we łzach.W czerni chodziłam przez tydzień,bardzo żle sie czułam w tym kolorze od stóp do głów i jeszcze bardziej mnie to przytłaczało.
Często wspominam dziadka i łzy sie kręcą w oczach,przynajmniej raz w tygodniu odwiedzam go na cmentarzu i rozmawiam,żałuję że nigdy nie powiedziałam mu jak bardzo był dla mnie ważny. I jak strasznie za nim teraz tesknie. Ale chodzę na imprezy,żyję normalnie,jak każdy. Myśle że dziadek nie chciałby żebym sie ciągle umartwiała. Jak ktoś pięknie tu napisał "Czas nie leczy ran. Przyzwyczaja nas do faktu ich istnienia." Do końca będe miała załobę po dziadku w sercu i ogromny żal że już go nie ma.
|
|
#82 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
do samego końca mieliśmy nadzieję. Do samego końca wierzyliśmy, że lekarze się mylą. Myślę, że na śmierć nie można sie w żaden sposób przygotować.
|
|
|
|
|
|
#83 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też byłam na rozpoznaniu Mamy po ubraniu w trumnie, kazałam otworzyć sobie trumnę jeszcze raz przed skremowaniem na drugi dzień i uwierz mi jestem szczęśliwa, że byłam przy Mamie cały czas w tej ostatniej drodze, krok po kroku, pożegnałam się z Nią, wycałowałam Ją i wiem napewno, że chciałaby abym była...i ja też chciałam. Na początku wiadomo, że wracał ten widok z trumny, ale nie odbieram tego źle, przecież wyglądała jakby spała... A teraz w snach i myślach są tylko "żywe" chwile, tak piękne i niedostępne zarazem... Potraktuj to jako pożegnanie z Babcią, a napewno nie pożałujesz... Cytat:
|
|
|
#84 |
|
Przyczajenie
|
Własnie rodzina pojechala do domu babci, gdzie przewiezli ja ze szpitala... nie pojechalam... nie dalalm rady... ci wszyscy zrozpaczeni ludzie...babcia...nie dam rady.. wole plakac w samotnosci. nie chce by ktos to widzial. to jest takie trudne... posttanowilam ze ten czas co przesiedze w domu zamiast tam poswiece modlitwie ...
|
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, łez nie ukrywaj, niema się czego wstydzić. Jeśli będziesz na siłach idź...Wbrew wszystkiemu, jak będziesz o tym myślała z perspektywy czasu, może Ci to pomóc... Trzymaj się.
|
|
|
#86 |
|
Przyczajenie
|
dzieki virka
...mama chyba sie troche na mnie pogniewala ale mam nadzieje ze zrozumie jutro juz napewno pojade ... zdobde sily i tam bede heh. ale sie zdolowalam...siedze ciagle i cos jem heh...
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
Porozmawiaj z Mamą co czujesz, napewno zrozumie i jutro bądź tam...zobaczysz, to Ci naprawdę pomoże (w perspektywie czasu). Powtarzam się, ale chcę Ci uświadomić jak ważna jest ostatnia droga, zarówno dla zmarłego jak i dla nas...
|
|
#88 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
tak jutro napewno bede... dzis moze torche przesadzilam ale naprawde bylam zalamana heh. ja jestem slaba psychicznie... i mama o tym wie... latwo mnie zranic i wogole latwo lapie dola... juz nieraz sie przekonala
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każde doświadczenie nas czegoś uczy i tylko teraz pozostaje wyciągnąć nam odpowiednie wnioski... Nie popełniajmy tych samych błędów...(niech nikt nie odbiera tego personalnie, piszę to w odniesieniu do siebie) Poszło na PW.
|
|
|
#90 |
|
Rozeznanie
|
Ściskam was wszystkie a szczególnie Ciebie Alinko
![]() Kiedy zmarła moja prababcia(listopad ub.roku) przekonałam się tak naprawdę co dla niektórych członków mojej rodziny jest istotne Prababcia była osobą która "scalała" całą rodzine... Zawsze pogodna, gdyby mogła to by nam wszystkim nieba przychyliła... Po stypie w kilka osób siedzieliśmy w salonie i rozmawialiśmy... Nagle zaczęły lecieć teksty(i to z ust jej najbliższych, córki i zięcia): "Ja za wieniec dałem 200zł" "A za pieniądze z odszkodowania kupimy sobie..." I temacik "popłynął"... Tak wielce rozpaczali na pogrzebie,a kilka godzin później mówią takie rzeczy. Byłam zbulwersowana...wyszłam z pokoju... Było mi smutno i za razem ogromnie wstyd przed babcią która pewnie słyszała tą rozmowę (wierze,że patrzy na nas z góry)... Potraktowali jej śmierć jak dobry "interes" Do tej pory nie wierze w ani jedną łzę która wypływa z ich oczu... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.

a najgorsze jest to ze na nasza rodzine fatum jakies spadlo

Wiem co czujesz i jak Ci ciężko, domyślam się też, że ślub będzie innym przeżyciem...Mama napewno będzie przy Tobie w tym dniu...Trzymaj się...

to bedzie ciezki okres... a co myslicie o tlumaczneiu sobie: to byl stary czlowiek, zchorowany ...wkoncu musial nadejsc koniec... bo nic nie trwa wiecznie heh....