![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak sobie radzimy z... porady, informacje, ciekawostki ciążowe :)
Cytat:
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Wtajemniczenie
|
Kiedyś też ludzie chorowali i umierali tylko nikt nie badał z jakiej przyczyny itp. Skoro udowodniono, że kwas foliowy wpływa na rozwój dziecka i jest zalecany przez wszystkich lekarzy to chyba jednak warto go brać. Zresztą to tak samo jak z innymi badaniami, to że kiedyś nie robiono usg piersi czy cytologii i kobiety umierały nie znaczy, że teraz też czysto profilaktycznie nie warto robić tych badań.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Owszem to prawda... ale i tak jestem zdania, ze nie ma co sie faszerowac polowa tych rzeczy co kaza... nikomu nie napisalam,ze ma NIE BRAĆ kwasu czy cos... napisalam tylko,ze ja nie bralam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale gdyby np. okazało sie, że dziecko jest chore (np. jakaś wada ukł. nerwowego) a my byśmy nie brały kwasu foliowego to potem chyba do konca życia nie wybaczyły sobie tej głupoty, gdyby sie okazało, że jedną z przyczyn był niedobór tej witaminy. Dlatego ja wolę dmuchać na zimne. ![]() Zresztą lekarz już na pierwszej wizycie kazał zakupić Folik i łykać regularnie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki czekoladka w takim razie farbuje i nawet mam taką farbe loreal casting ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
Piszę bo jeśli Bassienkaw podaje tyle informacji to może warto podać literaturę, na której oparł swoje wypracowanie.
Nie czytałam całości bo już w nie ma to sensu, przeglądając tylko to "wypracowanie" natknęłam się na pewne nieścisłości. Otóż optymalny wiek do rozrodu dla kobiety to 20-24 rok życia! Polecam książkę "Położnictwo i ginekologia" Tadeusz Pisarskiego. Owszem, nie każda kobieta w tym wieku jest na to gotowa ale nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem, ciężarna dwudziestolatka jest bardziej narażona na jakiekolwiek choroby(z racji swojego wieku), nie jest to prawdą. Poza tym do 25 roku życia kobiecy organizm jest w stanie wyprodukować największą ilość pokarmu, taki wiek rodzącej chroni też przed niektórymi nowotworami. Natomiast pierwsza ciąża po 30. roku życia, zwłaszcza po 35. roku życia powoduje znaczny wzrost ryzyka wystąpienia wad u dziecka. Przestrzegam wszystkie matki, które odkładają ciążę "na później", natury nie da się oszukać, nasz organizm starzeje się często szybciej niż nam się wydaje. O ile kremy i zabiegi u kosmetyczki mogą na chwilę "zatrzymać czas" to z naturą i tak nie wygramy, rodzimy się z określoną już ilością komórek jajowych i tego nie zmienimy. Zdaję sobie sprawę, że coraz więcej kobiet planuje ciążę po 30. roku życia, stąd rosnąca popularność badań prenatalnych, nie jest to jednak dobre. Bezpieczny wiek do rodzenia to 20-30 lat, bez względu na czasy w jakich żyjemy. Pozdrawiam-Położna z Poznania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
wow ze tak powiem po staropolsku ten watek powinien byc przypięty na gorze
![]()
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny a jak to jest z depilacja okolic bikini? ja zwykle co kilka tygodni chodzilam do kosmetyczki i usuwalam woskiem cieplym? teraz jestem w 13 tc i zyszlam kilka zprzecznych opini na ten temat. no to jak moge? nie moge? oczywiscie wolalabym moc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Wtajemniczenie
|
Ja chodzę od początku ciąży - nie znalazałam informacji, że nie wolno, kosmetyczka też nie widzi przeciwwskazań.
Od zawsze depiluję woskiem nogi, bikini i pachy i nie wyobrażam sobie żebym miała teraz przerzucić się na maszynkę. Jedyne czego nie depiluje mi kosmetyczka to brzuch - w ciąży pojawił mi się na nim meszek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
co do depilacji w ciazy to na poczatku jesli nie ma zadnych problemow, typu zagrozenie ciazy itd, to raczej nie ma przeciwskazan, tak samo pozniej... jedynie na koniec ciazy, slyszalam,ze podobno to moze przyspieszyc porod po prostu
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
tylko zapomnialam zapytac ile tego lykac ![]() i teraz nie wiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Apoolonia 1 tabletka dziennie w zupełności wystarcza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale wole byc pewna ![]() dziekuje za odpowiedz ![]() mowil mi tez o jakis witaminach do 3-4 miesiaca ciazy ale nie zapamietalam widac ze nie wynioslam za duzo z tej wizyty ![]() no ale to dopiero jak bedzie ciaza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Apoolonia ja zażywam elevit pronatal i już wtedy z nimi nie tzreba brać kwasu bo mają go witaminki juz w sobie. Sobie dośc kosztują 100 tabletek 80 zl gdzies tak. Ale są inne też napewno aj akurat wybrałam te
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
^^^Moje skarby^^^ Jakub 20 czerwca 2009 r. Blanka 15 września 2011 r. Edytowane przez Cassandra 23 Czas edycji: 2009-08-20 o 20:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
No to ja biorę elevit jako zastąpienie kwasu foliowego od 10 tygodnia gdzieś. Wcześniej tylko kwas brałam i jest ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Rozeznanie
|
wiem ze w nazwie bylo 600
![]() ale na witami zdecyduje sie kiedy na 100% zaczniemy planowac prowadze dosyc zdrowy tryb zycia wiecv chyba narazie starczy kwas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Kwas zapobiega wadą cewy nerwowej...zażywany przed ciążą i przez pierwsze miesiące ciąży
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
tak,teraz to chyba wszyscy lekarze zalecają
![]() tylko ,że czasem zapominam ich brać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
wydaje mi sie ze tragedi nie ma jesli zapomnimy raz czy dwa
przeciesz to nie tabletka anty ![]() wazne zeby to lykac ![]() ja jestem straszna panikara jesli chodzi o te sprawy jeszcze nie planujemy dziecka na 100% ale juz unikam alkoholu ![]() na wszelki wypadek ![]() strasznie sie irytuje wypowiedziami niektorych matek np. ja pilam, paililam niczego nie lykalam (stosowne wybrac ![]() ![]() rece opadaja, nie wiem co to ma udowodnic tym bardziej ze po alkoholu czy paleniu nie trzeba oczekiwac jakis widocznych wad rozwoju ale wiele czynnikow ktore sie pojawiaja w trakcie zycia dziecka.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Ale jest coś wtym:\ Kurde niejedna dba o siebie i maleństwo uniak wszytskeigo co niewskazane, odżywia się jak trzeba, łyka witaminki, oszczędza się i ma później chore dziecko... A takie olewają ( mam taką kuzynkę- niczeog nie domawiła sobie w ciąży jednej i drugiej) i urodziła dwóch śliucznych chłopczyków:\ Naprawdę nie mogę czasme na nią patrzeć wiedząc jaka jest
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
tez znam kilka takich przypadkow i wlasnie one powoduja chyba te przechwalki czego to sie w ciazy nie robilo a dziecko ma sie zdrowe jak to mowia glupi ma zawsze szczescie inaczej nie potrafie tego wytlumaczyc mam kolezanke policjantke ktora ostatno w moim miescie zatrzymala auto kierowca pijany jego zona tez on na kolanach dziecko mamusia drugie i tak prowadzili auto ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Brak wyobraźni :\ takim powinno się niestety odbierać dzieci
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Odnośnie tabletek - witaminek. Ja też nie brałam w ani jednej, ani w drugiej ciąży... odżywiałam się zdrowo, dbałam o siebie i nie uważam bym takich tabletek potrzebowała, wszystkie wyniki miałam zawsze bardzo dobre...
Tak samo odnośnie alkoholu, czasem wypiłam kilka łyków piwa od męża, ze dwa razy lampkę czerwonego wina... konsultowałam to z lekarką i nie widziała przeciwskazań. Swoją drogą my same chyba najlepiej wiemy co i jak... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co lekarz to inne zalecenia. słysząłm np opinie,że kobieta powinna łykać zestawy witamin od pierwszego trymestru-tyle,że to była wypowiedź osoby,która nia w ciązy nie była ani lekarza.lepiej nie faszerować się bez potrzeby sztucznymi witaminami,prawda?lepiej jeśc zdrowo
![]() |
![]() |
#87 |
Rozeznanie
|
podbijam temat ponieważ warty przeczytania! powinien być przypięty do wątku
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
ooo wątek został odświeżony
![]() w takim razie mam pytanko: o co chodzi z listerią??co nalezy zrobić żeby się nie zarazić??i czy każde warzywo może być źródłem zakażenia?????? czy wystarczy myć dokładnie i to wystarczy??? aktualnie jestem w 15 tygodniu 6 dniu ciązy i jednak trochę się boję....
![]() |
#90 |
Wtajemniczenie
|
Listerią można się zarazić jedząc nie tylko zakażone warzywa ale też pijąc surowe niepasteryzowane mleko (sery pleśniowe są groźne, ale nie wiem czy to ma związek z tą bakterią) czy też jedząc ryby surowe (np. śledzie w oleju) lub wędzone za zimno (uwaga na łososia, norweskie hodowlane nawet po ugotowaniu mogą być groźne).
Jeśli chodzi o warzywa to należy dokładnie je myć, ogórki obierać ze skórki po umyciu a najlepiej jest jeść warzywa poddane obróbce termicznej np. gotowane w wodzie czy na parze.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:11.