![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania...czosnkowe :)
Wiem, wiem wątek stary, ale wydaje mi sie ciekawy dlatego podbijam.
Jestem zwolenniczką czosnku. Używam do sałatek, zup, sosów. Umie któraś z was zrobić masło czosnkowe? bo ja nie bardzo Cytat:
![]() Bardzo lubię barszcz biały ze spora ilością czosnku...jest naprawdę pycha.
"Sto wiorst nie droga, sto rubli nie pieniądz, sto gram nie wódka." To, jak ja widzę świat i jak go opisuję, niekoniecznie pokrywa się z tym, jak go widzą inni Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Pyszne są placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
ja tez bardzo lubie czosnek czesto kroje w plasterki lekko sole obok kielbaska kromka chleba i wcinam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny mam pytanie, szukałam trochę na forum ale nic nie znalazłam. Kupiłam sałatkę ... pyszna i chciałabym zrobić ale kuchnia raczej nie jest moją dobrą stroną. Czy Któraś z Was ma przepis na sałatkę czosnkową ale nie taką z żółtym serem? Wśród składników tej sałatki jest mniej więcej: nie posiekany a całe ząbki czosnku, chyba seler naciowy, feta w kostkę pokrojona, i zalany sosem chyba jogurtowo-śmietanowym. Macie jakiś przepis na coś podobnego??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
nazywają ją czosnkowo-selerową
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
uwielbiam czosnek. Zawsze dodaję go w masowych ilościach do ziemniakow smażonych. polubilismy sie takze z tymi mini-kosteczkami z knorra
![]()
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Spaghetti z tunczykiem i czosnkiem:
- pol paczki makaronu spaghetti - jeden maly kubeczek smietany kremowki - jedna puszka tunczyka w oleju - 2 cebule - 4 zabki czosnku - garsc tartego zoltego sera (niekoniecznie) - sol - bialy pieprz - lyzka oliwy z oliwek Odsaczamy tunczyka i na oleju z puszki podsmazamy cebule i czosnek az beda szkliste, dodajemy szczypte soli. Na patelnie dodajemy tunczyka, podsmazamy doslownie minutke. Wlewamy kremowke, mieszamy, dodajemy pieprz. Dusimy 2-3 minuty. Dodajemy garsc zoltego sera i lyzke oliwy. Mieszamy az ser sie rozpusci w sosie. Na patelnie z sosem dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy go z sosem i wszystko razem jeszcze podgrzewamy ok. 2 minuty. Na koniec mozna dodac natke jak ktos ma ochote. I włala! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
sałatka ;]
1/2 paczi ryżu makaronowego ogórek zielony jogurt natualny dużo czocholu ;] koperek ryż gotujemy ogórki w kosteczke dodajemy jogurt koperek i czosneczek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
bardzo lubię czosnek
![]() pyszne są duszone udka z kurczaka - z cebulką i czosnkiem ![]() udka muszą poleżeć sobie (najlepiej całą noc) posypane Vegetą(czy czymś w tym rodzaju) następnie układam je na rozgrzanej patelni Zeptera, podsmażam z 2 stron (bez użycia dodatkowego tłuszczu - wystarczy ten z udek) gdy mięsko nabierze ładnego, złotego koloru - dodaję posiekaną cebulę ![]() podlewam wodą i duszę po ok 10 minutach dodaję pokrojony w plasterki czosnek (3-4 ząbki) doprawiam majerankiem kiedyś od mojej ciotki dostalam przepis na zupę, którą lubi jej rodzinka ![]() ![]() zupa czosnkowa z mielonym mięsem 0,5 kg mielonego mięsa 4-5 ząbków czosnku ok. 2 łyżki mąki, Vegeta(lub coś w tym rodzaju), biały pieprz, słodka śmietana mięso podsmażyć, dodać czosnek, posypać mąką, zalać wodą, doprawć Vegetą(albo ziarenkami smaku, lub bulionem z kostki) w osobnym garnku zrobić lane kluski (mąka+jajko--> na wodę) tylko nie wiem gdzie ta śmietana :P coś mi się zgubiła ![]() sałatka pokrojone w plasterki pieczarki podgotowane w osolonej wodzie + tarty żółty ser + kilka ząbków czosnku + dużo posiekanej natki pietruszki + majonez + sól i pieprz chlebek czosnkowy chleb (zwykły lub tostowy - fajnie smakuje ten z ziarnami) lub bułka paryska masło ucieram z kilkoma przeciśniętymi ząbkami czosnku, dodaję sól, troszkę przyprawy grillowej pieczywo smaruję masełkiem czosnkowym nakładam(lub nie) ser - w plasterkach(topiony) lub zwykły(tarty) i do piekarnika/"garnka z dziurką"/na grilla a w sezonie grillowym - obowiązkowo sos tzatziki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie, ze to makaron w kształcie ziarenek ryżu, często uzywany do sałatek
bądx tez chodzi o makaron ryzowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
np. http://makaron-gosia.pl/produkty/makaron-zacierka.html http://www.czgdubis.abc24.pl/default...163&pro=264183 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Uh, znalazlam tez inny maklaron ryzowy,wiec nie wiem juz o jakim mowa byla: http://www.allegro.pl/item346057783_...owy_100_g.html
Tej, "moj" to raczej nie ten "zacierkowy". Ale w sumie to raczej znaczenia nie ma, po prostu takie malenkie kluseczki :P
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
mmm, pycha... zaraz coś wypróbuję z Waszych przepisów.
nie lubię długo stać przy kuchni, więc same proste rzeczy (nic oryginalnego): - dip: kwaśna śmietana + 1 ząbek czosnku + sól - do kromeczek chleba opieczonych w tosterze - do kanapek: drobno pokrojony zielony ogórek + czosnek + 1-2 łyżki Bielucha +sól - szybki obiad: podsmażyć pokrojoną czerwoną paprykę + czosnek, podawać z makaronem, posypać zieloną pietruszką - sałatka: pokrojona cykoria (ostatecznie kapusta pekińska) + kukurydza z puszki + 1 ząbek czosnku rozgnieciony z solą + sparzone rodzynki + majonez. Sok z cytryny, cukier.
![]() |
#77 |
Przyczajenie
|
BŁAGAM POMÓŻCIE MI!!! PRZESOLIŁAM DEWOLAJE!!!( NIEWIEM JAK SIE PISZE
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To chyba niewiele się da ![]() Zrób niesłoną mizerie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio wypróbowałam przepis:
- puszka kukurydzy - puszka ananasa - 2-3 ząbki CZOSNKU - 4 łyżki majonezu - łyżka musztardy Majonez łączymy z musztardą, czosnkiem (przeciśnięty przez praskę), dwoma łyżkami soku z ananasa, troszkę pieprzymy i solimy (niekoniecznie) Ananasa kroimy w kostkę dodajemy odsączoną kukurydzę i dodajemy sos. Oczywiście musi się przegryźć. Uwagi: ser żółty nie jest koniecznością (w sieci można znaleźć dwa rodzaje tej sałatki z serem lub bez), aczkolwiek pozwala przełamać słodko - ostre smaki. Dodanie go zależy od preferencji. Preferencje dotyczą również czosnku, można go dodać więcej lub mniej, ale radziłabym nie przesadzać.
"Sto wiorst nie droga, sto rubli nie pieniądz, sto gram nie wódka." To, jak ja widzę świat i jak go opisuję, niekoniecznie pokrywa się z tym, jak go widzą inni Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
czosnek dobra rzecz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Zupa czosnkowa - niezbędna zimą i jesienią - przepis z książki Anny Ciesielskiej "Filozofia życia" -
2 l rosołu wołowego 4 jajka - po jednym na osobe 8-20 dużych zabków czosnku sł-rosół zagotować, dodać 1 łyżeczkę kminku mielonego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej o-czosnek w całosci podsmazony na malej patelni na 3 łyzkach oleju (trzeba uwazac, by olej sie nie przypalil), a nastepnie przetarty przez sitko, pieprz czarny do smaku sn-sol do smaku k-1 lyzeczke soku z cytryny g-szczypte kurkumy i tymianku sł-jajka wbic na gleboki talerz i szybkim ruchem wlac na gotujacy sie delikatnie rosol, gotowac trzy minuty Nalewac delikatnie chochla, aby zachowac w calosci jajka. Podawac z grzankami podsmazonymi na oleju po czosnku. Litery przy składnikach oznaczaja smaki - sł-słodki,sn-slony, g-gorzki, k - kwasny, o-ostry - to gotowanie według kuchni pięciu przemian ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.