![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gwalt ?...Przeczytajcie do Konca!
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to albo jest gwałt i wypełnia znamiona art. 197 k.k., albo nie.
![]() |
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
ale skoro jej grozil to to nie oznacza ze to byl gwalt? wygooglalam co ta grozba bezprawna i jesli ta definicja jest poprawna ("grozba popełnienia przestepstwa na szkodę zagrożonego wzbudzająca uzasadnioną obawę, że będzie spełniona") to dla mnie to dla mnie czarno na bialym, niestety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To, że znamiona przestępstwa zostały wypełnione, to nie znaczy, że podczas przeprawy sądowej, da się to udowodnić, prawda? ![]()
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
może gwał to za mocne słowo w twoim stosunku,ale napewno jakaś przemoc seksualna
kobieto nie zastanawiaj się i wracaj do Polski i się nie przejmuj co masz powiedzieć rodzinie czy znajomym,prawdy nie muszą wiedzieć to zależy tylko od ciebie co im powiesz to jest wyłącznie twoja sprawa,możesz coś wymyślić,tylko już wróci cała i zdrowa do Polski,żeby już ten drań cię nie skrzywdził i masz racje z tym że nigdy się nie pozna do końca nawet tej najukochańszej osoby,lepiej mieć się na baczności,wiem sama po sobie,ale nie chcę o tym pisać(zostawiłam to tylko dla siebie)niby się wydaje że znamy,ale tak naprawde nieznamy
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
nieprzyjemna historia :| nie ma co debatowac tutaj moim zdaniem za bardzo czy gwalt czy nie gwalt, mam nadzieje, ze wrocisz szczesliwie do domu.
a facet - tragedia ![]()
![]() |
#67 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to, że znamiona przestępstwa zostały wypełnione akurat da się udowodnić, bez tego nie ma przestępstwa, a co za tym idzie i rozprawy, a udowodnić albo nie to można komuś sprawstwo danego czynu.
"Tam na dole zostało wszystko to co Cię męczy. Patrząc z góry wokoło świat wydaje się lepszy." Edytowane przez Pomadka Czas edycji: 2007-08-29 o 22:09 Powód: Post pod postem. Proszę korzystać z Edycji i MULTIcytowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem pozwolilas mu na to ze starchu... co by bylo gdybys sie uparla i nie dala sie dotknac...
![]() |
#69 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
![]()
Ja w ogole nie wiem co tu niektore osoby wypisuja?!...
![]() Nie wiem co ja bym zrobiła na jej miejscu... Pewnie sama bym wolala sie zgodzic i 'przebolec' jakos ten seks niz on mialby to robic na prawde uzywajac 'siły'... ![]() Ale postawcie sie w jej sytuacji... Mi jej po porstu żal... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
Jak wrocisz do kraju koniecznie daj nam znac ze wszystko jest wporzadku. Zycze powodzenia
![]()
![]() |
#71 |
Rozeznanie
|
Przykra historia. Ale ja mimo, że dziewczyna ostatecznie się zgodziła, zaliczyłabym to do gwałtu. Facet ją skrzywdził. Mówiła wyraźnie, że nie chce, groził jej...przecież się bała. Mógł zrobić z nią wszystko co chce.
Mam nadzieję, że wróci bezpiecznie do Polski.
Otwierasz Przestrzeń...mego świata, Wypełniasz ją czułym spojrzeniem, Subtelnym dotykiem Stawiam pierwsze kroki w głębię ...poznania życia A ja bezpieczna oczy zamykam Staję się motylem istnienia Mogę wznieść się ponad wieczność ...gdy tylko JESTEŚ !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
sprawca odowiada za wszystko co zrobił przed zgodą pokrzywdzonego, więc jeśli cię przedtem macał itp póki jeszcze sie nie zgodziłaś [tzn póki mówiłaś "nie"] robił to bezprawnie i za to może odpowiadać. wydaje mi się,że odowiadałby z art. 199 o nadużyciu zaleźności [kto , przez nadużycie stosunku zależności lub wykorzystanie krytycznego położenia, doprowadza inną osobę do obcowania płciowgo lub do poddania się innej czynności seksualnej podlega karze pozbawienia wolności do lat 3]. Starczy tylko udowodnić,że byłaś w stosunku zależności,a olbo krytycznym położeniu-środek lasu, nocą itp mogą pod to podejść.Jedynym problem jest to,że nie uciekłaś przy pierwszej sposobności,ale to też da sie tłumaczyć np. strachem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() W tym przypadku zarzutów możnaby postawić kilka, tylko, jak pisałem wyżej, one są praktycznie nie do udowodnienia. Przepis o nadużyciu zależności stosuje się raczej w przypadkach na linii pracodawca - pracownik, choć możnaby się pokusić o postawienie zarzutów i z tego paragrafu. Dajmy już spokój prawniczym dywagacjom. Gdyby dziewczyna wyraziła zgodę na seks, to nie byłoby problemu, prawda? I faktycznie, fajnieby było wiedzieć, że wszystko zakończyło się (względnie) pomyślnie. Pozdrawiam wszystkie rozmówczynie ![]()
![]() |
![]() |
#74 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
znasz psychikę kobiety zgwałconej? Wiesz o czym myśli przed, w trakcie i po? Często w końcu zgodzi się na wszystko by tylko sprawca nie zrobił jej nic gorszego i wreszcie skończył.
Wmawianie kobiecie że to nie gwałt, żadna przemoc bo się zgodziła tylko dlatego że w końcu przestała się szarpać i pozwoliła gwałcicielowi dokończyć robi jej jeszcze większą krzywdę utwierdza w poczuciu winy. Niebieska}i{, wracaj do domu. Nie zapomnisz -uwierz mi. A spychanie tego w niepamięć nie polepszy sprawy ![]() Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
PK nie miałam :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
tak się składa, że akurat sąd znam bardzo dobrze i to od wewnątrz więc nie uważaj się za mądrzejszą od prawników i autorów komentarzy
![]() Martinez76czy Ty wiesz co to są znamiona przestępstwa i co się na nie składa? bo wydaje mi się że nie. wydaje mi się, że wyszukujesz pojedyncze hasła w internecie a nie wiesz nawet jak to połączyć ze sobą. jeżeli chodzi o art. 197 k.k. to ma swoje dokładnie i wyraźnie wymienione środki, czy opis autorki wątku wskazuje chociaż jeden? tak na prawdę nie wiemy jak to do końca było.
"Tam na dole zostało wszystko to co Cię męczy. Patrząc z góry wokoło świat wydaje się lepszy." Edytowane przez maltanka83 Czas edycji: 2007-08-30 o 13:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Po drugie, miałem 4+ z prawa karnego... Po trzecie Przestępstwo jest to czyn zabroniony pod groźbą kary, jako zbrodnia, lub występek, zagrożony karą, bezprawny, i zawiniony, oraz społecznie szkodliwy w stopniu większym, niż znikomy. Ta definicja śniła mi się po nocach ;-) A znamiona przestępstwa można wypełnić, nie popełniając przestępstwa ![]() Pozdrawiam Cię
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
hahaha-PK skojarzyło mi się z postępowaniem karnym....a to dopiero w tym, nadchodzącym roku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Raczkowanie
|
Martinez76
Po pierwsze: sorry tu jest tyle kobiet, że nawet nie zwróciłam uwagi ![]() Po drugie ja miałam 5 z prawa karnego a nawet się z tego broniłam, ale chyba nie o to tu chodzi. Po trzecie znam definicję przestępstwa to najprostsze co może być i nie śniła mi się po nocach Po czwarte to są sprawy tak trudne do ocenienia nie da się tego zrobić w pięć minut czy dni i chyba nie należy tego robić tutaj Po piąte to autorka wątku pisała że wyjeżdża i powiedziała o wszystkim mamie. miejmy nadzieję , że wszystko się dobrze skończy. Pozdrawiam Cytat:
przecież żeby zaistniało przestępstwo muszą być znamiona przestępstwa na które składa się podmiot, strona podmiotowa, przedmiot i strona przedmiotowa. więc jak można wypełnić te znamiona jednocześnie nie popełniając przestępstwa . to tak jakby popełnić przestępstwo bez znamion przecież to absurd.
"Tam na dole zostało wszystko to co Cię męczy. Patrząc z góry wokoło świat wydaje się lepszy." Edytowane przez Pomadka Czas edycji: 2007-08-30 o 21:29 Powód: Post pod postem. Proszę korzystać z Edycji i MULTIcytowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Już Ci podaję przykład, choć w definicji samego przestępstwa stoi on, jak wół przy karocy ![]() Kradzież gumy do żucia z supermarketu. (niedawno było nawet głośno w podobnej sprawie) Znamiona wypełnione, a przestępstwa nie ma, bo znikoma społeczna szkodliwość, czy tak? Poza tym na przykład stan wyższej konieczności. Dobrze, już Cię nie męczę. I gratuluję 5! Wiem, jakie to trudne!
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
ja też
![]() ok z tym się zgadzam. ja cały czas rozpatrywałam to w oparciu o ten temat gwałtu. Dziękuję, Ps. można wiedzieć ile Ci jeszcze studiów (lat) zostało, czy już po? ja już po, a aplikacja to kolejny ciężki orzech do zgryzienia ![]() Pozdrawiam Cię ![]()
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem to był gwałt!
Niebieska {i} koniecznie napisz co u ciebie,czy udalo ci sie wyjechac.
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
ej co sie z nia dzieje? pisala do ktorejs z was?miala dzis wyjechac? sledze watek i niepokoi mnie ta cisza
![]()
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
mam nadzieję, że wszystko ok z autorką
![]()
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Ja też mam nadzieję, ze udało jej się wyrwać.....
![]()
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Co za paranoja się szerzy. Jak czytam te komentarze, że to nie był gwałt, to włos od razu jeży mi się na głowie. Przecież to oczywiste, że dziewczyna wcale nie chciała się kochać z tym facetem. Cóż z tego, że zgodziła się spać z nim w jednym pokoju? To ją do czegoś zaobowiązuje? Co za logika? Jak ja spię w schronisku na sali gimnastycznej z 20 obcymi ludzmi, to mam ochotę na seks grupowy? (Przepraszam za prymitywne porównanie, ale godne założeń)
A argument, że w końcu się zgodziła... no ręce opadają. Osoba, która przeciwko czemuś protestuje, a ostatecznie staje się biernym ujczestnikiem sytuacji ponieważ się obawia o swoje bezpieczeństwo, to osoba, która się na cokolwiek zgadza? Jak możan dokonać wolnego wyboru w sytuacji w której człowiek czuje się zastraszony? No proszę... Poza tym okoliczności były tak niesprzyjające (chociażby pora, obce państwo, dom na odludziu, w lesie), że można sobie wyobrazić jak musiała czuś się ta dziewczyna tylko przy minimalnej fantazji (o czymś takim jak empatia nie wspominając). No i jeszcze te całe prawne dywagacje. Wybacz maltanka83, ale jak czytam Twoje posty w tym temacie, to wydaje mi się, że jesteś jednym z przykładów tych ludzi dla których prawo to jakaś abstrakcyjny zbiór reguł, a ludzkie zachowanie jest zawsze tak jednoznaczne, że uda się je idealnie dopasować do każdego paragrafu. Najlepiej napisać jakiś program komputerowy, który działałby zgodnie z zasadami kodeksów i dzienników ustaw z pustymi lukami do wypełniania i wtedy każdy czyn dałoby się idealnie określić, sytuację zdiagnozować, a winnych ukarać. Wklepałoby się komputerkowi wszystkie reguły gry, podało ilość parametrów do ustalenia dla każdego czynu i jazda z tym koksem. Nie tak miałoby to działać? Jest to jakaś myśl. Ludzie oszczędziliby na prawnikach, sędziach i prokuratorach. Mam nadzieję, że wszysto dobrze się skończyło... Trochę mi to wpawdzie pachni prowokacją, ale ile się przy okazji można ciekawych rzeczy dowiedzieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Wtajemniczenie
|
Niebieska....dam Ci jedna rade, prosto z serca, uwierz ze to nie byl gwalt. Wmow sobie to. Powtarzaj codziennie, po kilka razy, az sama uwierzysz - ze gdyby nie to, ze w koncu sie zgodzilas, do niczego by nie doszlo. Po prostu lepiej bedzie ci sie zyc, myslac ze to byl tylko zwykly przelotny seks, z nikim waznym, ale seks. A nie ze ktos kiedys cie gwalcil w srodku lasu. Bedzie ci o wiele lzej.
(mnie to na prowokacje nie wyglada ale moze sie nie znam..) A dyskusje panstwa prawnikow o tym co to jest przestepstwo i kto mial lepsza ocene z prawa karnego, na takim watku, gdzie dziewczyna opisuje swoja tragedie sa dla mnie ponizej JAKIEGOKOLWIEK POZIOMU. Wspolczuje. :/ |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
co do gwaltu to chyba raczej nie byl on gwaltem.nie wiem ale czytajac posty niebieskiej wydawalo mi sie ze ona juz wczeniej cos ten tego z tym kolesiem(jesli sie myle prosze mnie z bledu wyprowadzic
![]()
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
moim zdaniem gwałt był by wtedy gdybys cały czas odmawiala a on by to zrobil siłą, a ty dalas mu na to przyzwolenie.
![]() |
#90 |
Rozeznanie
|
zaczynam martwić się o niebieską, dlaczego tak długo nie odpisuje.
![]()
Otwierasz Przestrzeń...mego świata, Wypełniasz ją czułym spojrzeniem, Subtelnym dotykiem Stawiam pierwsze kroki w głębię ...poznania życia A ja bezpieczna oczy zamykam Staję się motylem istnienia Mogę wznieść się ponad wieczność ...gdy tylko JESTEŚ !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.