sonda avon - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Pokaż wyniki sondy: Avon- forum- sonda
wybieram stara formę forum i powołanie moderatora 63 75,90%
wybieram nowe forum z poddziałami 20 24,10%
Głosujący: 83. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-31, 10:06   #61
snowqueen
Zakorzenienie

Dot.: sonda avon

Cytat:
Napisane przez rambo Pokaż wiadomość
Ale czy ja mówię, że niefajnie ?

Sama idea, czy pomysł mnie zdziwił , a do tego czuję się odpowiedzialna za ten wątek dopóki jest pod moją opieką
Rozumiem
snowqueen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 10:07   #62
lulina
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez snowqueen Pokaż wiadomość
Ale ten wątek jest wg mnie jakiś specyficzny Na żadnym innym nie spotkałam się z takim chaosem, taką iloscią offtopów i trudem w odnalezeniu czegokolwiek. Korzystałam z tego wątku głównie jeśli chciałam uzyskać jakąś informację o kosmetyku, który np. nie ma lub ma b. mało opinii w KWC. Teraz takie pytania giną, wyszukiwarka, jak słusznie zauważyła rzyrafka, wypluwa jakieś listy zamówień... Jak chce się znaleźć ręcznie, to już staje się koszmar - mnóstwo osób pisze post pod postem, nie na temat, bałagan jest straszny, trzeba przebrnąć przez kilka, kilkanaście stron już parę godzin po zadaniu pytania... Dla mnie to stał się inny wątek - nie wszystko o avonie, tylko taki o wszystkim i o niczym, z lekką przewagą tematów avonowych
Zgadzam sie . W wątku avonowskim znaleźć coś równasię chyba z cudem. NIe wiem czy choć raz znalazłam to co mnie interesowało, a też nie mam czasu zeby siedzieć w tym wątku cały czas i zobaczyć akurat kiedy ktoś mi odpowie na pytanie. Ja je zadam, za godzinę wchodzę na forum a wątek rozwinął sie już o co najmniej jedną stronę. I mowa tam jest o wszystkim, niekoniecznie są to opinie o kosmetykach.

Pewnie, dla dziewczyn które są stałymi bywalcami wątku jest to ok, ale skoro wątek nazywa sie Avon chciałoby sie znaleźć w nim informacje o Avonie i kosmetykach.

Pomysł Rzyrafki zdaje mi sie być dobrym skoro go nie popieracie to może chociaż warto zrobić wątek o kosmetykach i wątek taki jak był- nawet nie pod nazwą Avon

lulinka- Paulinka
Mój kochany Haseczek ;( [*]

[glamour]12655[/glamour]
dziękuje za klik
lulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 10:09   #63
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
to może hosenka jako Twój pomocnik rambo??
A nie można zgłaszać problemów przy pomocy ZP ?

Według regulaminu to on własnie służy do komunikowania się z modami ,w razie jakichś problemów .

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 10:14   #64
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
Ja uwazam, ze jest sens, bo Wy nas nie znacie tak dobrze, ani nie jesteście konsultantkami
nie muszę Was znać by nie widzieć sensu . To nie jest jedyny obszerny i popularny wątek na wizażu w którym panuje chaos. Osobny moderator dla każdego takiego wątku to w/g mnie głupota, większa chyba jeszcze niz osobne pod-forum dla Avonu. Można zrobić tam porządek, posortować wszystko, ewentualnie podzielić tematycznie jak to proponuje rzyrafka ale po co do tego nowy mod? Wystarczy aktualny mod Plotkowego któremu pomożecie Wy, zgłaszając co i jak ma być podzielone.

Ps. wyobraź sobie że jestem konsultantką choć nie wiem co to ma do rzeczy

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 10:48   #65
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja uwazam, ze jest sens, bo Wy nas nie znacie tak dobrze, ani nie jesteście konsultantkami
Ja też nie jestem, a zaglądam do Was często (w poszukiwaniu konkretnych informacji, których najczęściej nie znajduję ) i wiem co tam się dzieje i zgadzam się z agabil Osobny mod to bezsens. Fakt, faktem, że byłaby to pomoc dla obecnych modów plotkowego, ale jak już ktoś wyżej zauważył to takie "państwo w państwie" by się zrobiło. A Wasz wątek to tylko wątek, a nie od razu forum, jak ktoś napisał.

Cytat:
Napisane przez agabil1 Pokaż wiadomość
nie muszę Was znać by nie widzieć sensu . To nie jest jedyny obszerny i popularny wątek na wizażu w którym panuje chaos. Osobny moderator dla każdego takiego wątku to w/g mnie głupota, większa chyba jeszcze niz osobne pod-forum dla Avonu. Można zrobić tam porządek, posortować wszystko, ewentualnie podzielić tematycznie jak to proponuje rzyrafka ale po co do tego nowy mod? Wystarczy aktualny mod Plotkowego któremu pomożecie Wy, zgłaszając co i jak ma być podzielone.

Zgadzam się z Tobą - pomysł rzyrafki jest bardzo dobry i z pomocą Wizażanek udzielających się w Avonowym wątku można by było szybko zaprowadzić tam ład i porządek Jeśli 4 wątki to za dużo, to niech chociaż będą 2 - jeden do konkretnych rozmów o kosmetykach, a drugi bardziej plotkowy.
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 10:49   #66
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:

upss ale palnelam

przepraszam
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 10:56   #67
snowqueen
Zakorzenienie

Cytat:

Chyba mnie przekonałaś - może faktycznie lepiej byłoby po prostu zmobilizować siły, by zrobić porzadek, a potem starać się go utrzymać. I utworzyć dwa osobne wątki zgodnie z propozycją rambo.

Co do podziału na klientki/konsultantki to nie rozumiem problemu Tak samo jak czy ktoś zna osoby z wątku czy nie Może to nawet lepiej, bo podchodziłby do niektórych spraw bardziej obiektywnie?
Stary 2007-08-31, 10:59   #68
isa666
Zakorzenienie

Ja już się zaczynam gubić w tym wszystkim
Chyba poczekam aż wreszcie się to jakoś rozwiąże bo i tak pewnie nie ma jednego dobrego dla wszystkich rozwiązania tej kwestii.
Stary 2007-08-31, 11:14   #69
rzyrafka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rambo Pokaż wiadomość
Chodzi mi o to, że miałybyście jeden wątek do plotek, który żyłby własnym życiem i jeden do rozmów o kosmetykach

i żeby jeszcze te listy zamówień nie znajdowały się tam gdzie opinie o kosmetykach
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 11:19   #70
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Dziewczyny, zobaczcie jaki był bałagan na Paznokciowym. Wizażanki wspólnymi siłami wszystko uporządkowały, zgłaszały do modów co trzeba zamknąć, połączyć itp.
Dacie radę

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 11:31   #71
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Ja tylko chciałbym zwrócić uwagę, że nigdzie na forum nie ma stanowiska i oprogramowania dla "moderatora wątkowego". Nie sądzę, aby technicznie było możliwe wprowadzenie takich funkcji.
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-31, 11:35   #72
snowqueen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
Ja tylko chciałbym zwrócić uwagę, że nigdzie na forum nie ma stanowiska i oprogramowania dla "moderatora wątkowego". Nie sądzę, aby technicznie było możliwe wprowadzenie takich funkcji.
Czyli problem jakichkolwiek wyborów z głowy - po prostu trzeba wspólnymi siłami uporzadkować wątek, a później wszystkie problemy zgłaszać do moderatora
No i podzielić wątek, mi się podoba propozycja rambo
Stary 2007-08-31, 11:39   #73
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez snowqueen Pokaż wiadomość
Czyli problem jakichkolwiek wyborów z głowy - po prostu trzeba wspólnymi siłami uporzadkować wątek, a później wszystkie problemy zgłaszać do moderatora
No i podzielić wątek, mi się podoba propozycja rambo
Mnie również wydaje się to najrozsądniejszym rozwiązaniem
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 11:41   #74
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
no ale taka osoba mogłaby sie azwyać moderatorem ale "obsługiwać" tylko ten jeden watek. A oprogramowanie to samo co inni moderatorzy.

Widze ze sprawa z osobnym moderatorem nei znalazła akceptacj,w takim razie można by - tak jak ktoś pisał - post pod postem zgłaszać "złym postem" "normalnemu" moderatorowi, tak samo jak skracanie cytacji.

Mogłoby sie jednak zdarzyć, że taki mod miałaby po kilku dniach dość ciągłego wchodzeniu do watku wtedy można by moze rozpatrzec ta propozycje ponownie?

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 11:45   #75
lemoorka
Zakorzenienie

Ja też uwazam, że mogłby być moderator, ale nie wchodzil w prace rambo Przeciez nie bedziemy rambo wolac co 5 minut, ze jakas wizazanka dwa razy zakłada konta czy napisala,ze sie wyspalala, badz ktos nagminnie nie korzysta z multicytowania Poza tym mogłaby byc to tymczasowa zmiana

edit- z tyczmasową chodziło mi o to, że byłoby to na czas zrobienia porządku a przypadku wątku z samymi zdjęciami usuwałaby posty

Edytowane przez lemoorka
Czas edycji: 2007-08-31 o 12:18
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 12:08   #76
illusija
Raczkowanie

Jeśli mogę mieć głos to od samego początku jestem wszystkimi kończynami za pomysłem rzyrafki.

A skoro komuś tak okrutnie przeszkadza brak multicytowania i postu pod postem (mi nie przeszkadza, ale rozumiem, że może to łamać regulamin) to można umieścić krótką instrukcję w swoim podpisie. Skoro można mieć fragment słownika ortograficznego (np. że pisze się "perfumy" a nie "perfuma") to i takie coś również.
Wtedy aktualny moderator (rambo) nie musiałaby śledzić wątku na bieżąco (bo to trudne ) a informacja sama by była ciągle dostępna i widoczna.
illusija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 12:19   #77
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez illusija Pokaż wiadomość
Jeśli mogę mieć głos to od samego początku jestem wszystkimi kończynami za pomysłem rzyrafki.

A skoro komuś tak okrutnie przeszkadza brak multicytowania i postu pod postem (mi nie przeszkadza, ale rozumiem, że może to łamać regulamin) to można umieścić krótką instrukcję w swoim podpisie. Skoro można mieć fragment słownika ortograficznego (np. że pisze się "perfumy" a nie "perfuma") to i takie coś również.
Wtedy aktualny moderator (rambo) nie musiałaby śledzić wątku na bieżąco (bo to trudne ) a informacja sama by była ciągle dostępna i widoczna.
przykład:

kilka dziewczyn miało w swoim podpisie linki do katalogów. myslisz że coś to pomogło?? niestety nie to samo z "perfumą" nadal dziewczyny piszą perfumki, perfuma itd.

zwróc uwage że funkcję podpisów można wyłaczyć i mogą sie komuś nie pokazywać

Instagram

Stary 2007-08-31, 12:19   #78
isa666
Zakorzenienie

Czyli w takim razie moze spróbujmy najpierw jakoś zastosować metodę zgłaszania ZP moderatorom, a jak to nie zda egzaminu, to wtedy utworzyć 2 osobne wątki, bo jednak taki podział to już chyba będzie ostateczność

PS. Choć i tak nie wierzę, że nawet podział na 10 wątków zmieni sytuację Musimy same porządku pilnować a powinno być ok.
Stary 2007-08-31, 12:24   #79
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isa666 Pokaż wiadomość
Czyli w takim razie moze spróbujmy najpierw jakoś zastosować metodę zgłaszania ZP moderatorom, a jak to nie zda egzaminu, to wtedy utworzyć 2 osobne wątki, bo jednak taki podział to już chyba będzie ostateczność

PS. Choć i tak nie wierzę, że nawet podział na 10 wątków zmieni sytuację Musimy same porządku pilnować a powinno być ok.
wg mnei kwestia wiekszej ilości wątków jest już zaakceptowana - teraz trzeba tylko ustalić ile ich zrobić i na jakie tematy. Bezprzecznie potrzebny jest watek z samymi zdjęciami katalogow/netto/demo itp, aby nie było co 3 tyg pytań o nowy katalog - jesli bedzienowy katalog to pojawi sie w tym watku

Tak jak pisałam wczesniej watki i mod to 2 różne sprawy Możemy rzeczywiście zaczać od złaszania postów pod postem (aby mod je połaczył). Któraś z was napisała co komu to przeszkadza? Owszem przeszkadza, poneiważ zdaża sie że jedna osoba pisze 4 posty z rzedu... czesto 2 czy 3. A potem zdziwienie wielkie ze po tygodniu czy dwóch otwierany jest nowy watek. Łaczenie watków znacznei skróci wątek

Instagram

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-31, 12:26   #80
illusija
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
przykład:

kilka dziewczyn miało w swoim podpisie linki do katalogów. myslisz że coś to pomogło??
Pomogło! Ja brałam
Zawsze będą ludzie, którzy w ogóle nic nie czytają i się spytają, ale kilka(naście) to zauważy i się zastosuje.
A w końcu wątek ma Rambo i jak coś się dzieje to trzeba jej to po prostu zgłosić. To moje zdanie, ale ja pokojowo nastawiona jestem i przyjmę to, co zostanie postanowione
Stary 2007-08-31, 12:31   #81
isa666
Zakorzenienie

No to jak już ma być podział na wątki to ja obstaję przy takim podziale:
- wątek "Nowe katalogi Avonu" - czyli same fotki nowych katalogów, ktore będą pewnie co 3 tygodnie i ewentualnie fotki biżuterii, kosmetyków(kolory cieni, błyszczyków) zrobione przez Avonki
- wątek "Wszystko o Avonie" - zostaje bez zmian, ale bez wklejania tam właśnie nowych katalogów Tu piszemy o naszych spostrzeżeniach dot. kosmetyków, zdajemy relacje jak się sprawują, wymiana informacji o brakach.

- ewentulanie może jeszcze być wątek "Plotki Avonomaniaczek" na Społecznościach gdzie można już na dowolne temety gadać nawet te nie-Avonowe

Uff...ode mnie tyle. A co będzie to będzie
Stary 2007-08-31, 12:31   #82
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Pomogło! Ja brałam
Zawsze będą ludzie, którzy w ogóle nic nie czytają i się spytają, ale kilka(naście) to zauważy i się zastosuje.
A w końcu wątek ma Rambo i jak coś się dzieje to trzeba jej to po prostu zgłosić. To moje zdanie, ale ja pokojowo nastawiona jestem i przyjmę to, co zostanie postanowione
ok, ty korzystałaś z tych podpisów, ale pytania INNYCH nie znikneły niestety.

Wiec wg mnie ostateczna wesrja mogłaby wygladać tak:

1. robimy 2 watki: 1 ze zdjęciami (zlikwiduje to, mam nadzieje, ciagłe pytania o katalogi), najlepiej żeby był przyczepiony na górze na plotkowym - żeby nie zniknął, a 2 o wszystkim innym (z wyjątkiem niewyspania i psów itp)

2. wszelkie posty pod postem, długie cytacje zgłaszamy złym postem. Jeśłi Rambo stwierzdi że sama nie da rady (wkońcu ma całe plotkowe jeszcze) to wtedy by sie powołało dodatkowego moda, albo inny mod by jej pomógł

Śmiem twierdzić, że to spowoduje skrócenie wątków kwalifikujących sie do zamkniecia i otworzenia nowego conajmniej o połowe

co wy na to?

Instagram

Stary 2007-08-31, 12:32   #83
rzyrafka
Zakorzenienie

Cytat:
jakas wizazanka dwa razy zakłada konta
to nie jest żadne wykroczenie przecież
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-31, 12:32   #84
Fresa
Zakorzenienie

Każdy był kiedyś nowy na jakimkolwiek forum i nie potrafił go obsługiwać.

Ale powoływanie osobnego moda tylko z tego tytułu,że ktoś nie potrafi multicytować,czy korzystać z edycji i pisze posta pod postem-no i oczywiście wyciąć odpowiedniego fragmentu w cytacie ?

Starsze/doświadczone koleżanki powinny pomóc,podpowiedzieć-czy to na PW czy w wątku .

A jak ktoś będzie robił ewidentnie na złość-ZP .

Cytat:
to samo z "perfumą" nadal dziewczyny piszą perfumki, perfuma itd.
I mod miałby orty poprawiać ,tak ?

Stary 2007-08-31, 12:36   #85
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
I mod miałby orty poprawiać ,tak ?
nie napisałam nic przeciez o poprawianiu bledów
podałam przykład że mądre podpisy (i uzyteczne jak najbardziej) i tak zostają niestety przez wiekszość niezauważone

co do reszty twojej wypowiedzi: już pisałam, ale powtórze - prawie na każdej stronie zwracamy uwage na nie pisanie postów pod postem, ktoś odpisuje "ok nei wiedziałam, jestem nowa" a za kilka postów robi to samo. rozumiem, że czsaem zdarzy sie napisać 2 posty z rzedu zwłaszcza wtedy gdy jest dużo użytkowników i jest sie przekonanym że ktoś oddzieli nasze posty w czsaie jak my ten drugi piszemy (przyznaje mi sie to zdarzyło pare razy) - czasem sie jednak okazuje ze nikt nic nie napisał....

zdarza sie też, że wizaż "muli", długo zapisuje posta i nie wiadomo czy sie zapisał czy nie, wiec ktoś klika drugi raz - efektem są zdublowane posty.

rzyrafko: skoro w innych watkach moderatorzy zwracają uwage na nie pisanie posta pod postem i je lączą (przykład - "moje makijaze")to czemu w watku o avonie (który rozrasta sie niemal o kilkunaście stron dziennie) mieliby tego nie robić?

Instagram

Stary 2007-08-31, 12:38   #86
Tajemnicza667
Zadomowienie

Wyjście z moderatorem byłoby lepsze. No spójrzcie same, jeśli rozdzielimy wątek i nic to nie pomoże to wątpię żeby ktoś bawił się w scalanie go z powrotem i w konsekwencji będzie bałagan na wizażu. A jeśli powołamy moderatora i to także się nie sprawdzi to zawsze można z moderatora zrezygnować. Jeśli chodzi o kandydaturę to myślę, że lepiej byłoby gdyby dziewczyny zgłosiły się same a my wybierzemy spośród nich tę "jedyną".

Tajemnicza667 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 12:39   #87
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
nie napisałam nic przeciez o poprawianiu bledów
podałam przykład że mądre podpisy (i uzyteczne jak najbardziej) i tak zostają niestety przez wiekszość niezauważone
A zmieniłoby to coś,gdyby to mod napisał,że "te perfumy a nie ta perfumka" ?

Stary 2007-08-31, 12:41   #88
isa666
Zakorzenienie

Ja jeszcze myślę, że Avonomaniaczki powinny się starać nowoprzybyłym do wątku oraz tym, które jakieś wykrocznie popełnią(post pod postem na przykład, czy off-topowanie) właśnie na PW dawać znak, że coś zrobiły nie tak(w końcu nie wolno np. na ogólnym wytykać błędów ort. ). I kulturalnie wyjaśnić o co chodzi, nie obrzucać nikogo błotem.
A najlepiej wklejać linki do regulaminu Wizażowego.
Może nie zadziała to od razu w ciągu 1-2 dni, ale myślę, że po pewnym czasie się sytuacja poprawi.
Stary 2007-08-31, 12:41   #89
illusija
Raczkowanie

Wiecie,
no ja tak od początku rozumiem pomysł rzyrafki z podziałem. Czyli zupełnie osobny wątek dla skanów i może jeden na kwestie formalne oraz jeden "luzacki"
A moderator przecież jest. To w końcu nasza wina, że nie korzystamy z jego pomocy.
Stary 2007-08-31, 12:43   #90
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Wiecie,
no ja tak od początku rozumiem pomysł rzyrafki z podziałem. Czyli zupełnie osobny wątek dla skanów i może jeden na kwestie formalne oraz jeden "luzacki"
A moderator przecież jest. To w końcu nasza wina, że nie korzystamy z jego pomocy.

Właśnie .

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości