![]() |
#61 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: [książki] Świat Dysku Pratchett'a
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
Z przyjemnością dołączę do tego wątku
![]() Zaczęłam od "Morta"dawno dawno temu ![]() Skończyłam "Wyprawę czarownic" (babcia Weatherwax to moja ulubienica ![]() ![]() ![]() W bibliotece są rozchwytywane... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Się zebrałam i kupiłam "Kolor magii", "Blask fantastyczny" i "Równoumagicznienie". Trza się w końcu z tym całym Pratchettem zapoznać i zobaczyć, o co to całe halo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
La Moderatoiure
|
Ja też właśnie mam taki zamiar
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście przeczytałam już te trzy wcześniej wymienione przeze mnie książki, oczywiście polubiłam Pratchetta i, oczywiście, chciałabym mieć wszystkie części "Świata Dysku"
![]() Ale chciałam teraz z innej beczki ![]() Nie sądzicie, że cena pojedynczego egzemplarza jest bardzo niewspółmierna do jakości? Podam kilka przykładów: "Kochanica Francuza" Fowlesa - mniejszy format, ale 533 strony, miękka okładka, wydawnictwo Rebis - 16,90zł. "Zanim cię znajdę" Irvinga - format większy (niż Pratchett), prawie 600 stron, miękka okładka, też Prószyński - 34zł. "Historia milości" Krauss - 320 stron, twarda oprawa z obwolutą, Świat Książki - 29,90zł. "Pasje utajone" Stone'a - jeden tom ok. 600 stron, twarda oprawa z obwolutą, Świat Książki - 34,90zł. Dodatkowo książki wydane, przykładowo, przez Świat Książki są bardzo ładnie wydane. A "Świat Dysku"? W "Blasku fantastycznym" jest mnóstwo podwójnych spacji, nieprzeniesionych do następnej linijki zdań i innych tego typu irytujących błędów. W "Równoumagicznieniu" jest fatalny papier ze "śmieciami" i plamkami. (Mnie takie rzeczy okropnie denerwują - chyba że kupuję coś z serii kieszonkowej, ale wtedy wiem, czego się spodziewać. A za cenę 30zł z serii "normalnej", niekieszonkowej, spodziewam się zazwyczaj dobrej jakości i braku błędów.) Do tego te książki mają ok. 200 stron, nie są więc opasłymi tomiszczami. Więc - abstrahując od treści oczywiście - nie macie wrażenia, że Prószyński chamsko zdziera kasę za Pratchetta? Że żądają sobie za dużo, niż powinni, za taką jakość - zwłaszcza w porównaniu do innych książek? Wiem, że jest wiele osób, które Pratchetta kochają i są w stanie dużo zapłacić za jego książki - ale gdyby tak spojrzeć obiektywnie?... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
No właśnie o to mi chodzi. Weż pod uwagę, że pierwsza część, "Kolor magii", ukazała się w Polsce w 1994, choć została napisana 11 lat wcześniej.
Za granicą Pratchett już od dłuższego czasu robił szał, więc Prószyński sobie wykombinował, że i u nas może zrobić furorę - a przy okazji przynieść niezłe zyski. Potwierdziłaś tylko to, co napisałam wcześniej ![]() Poza tym dziwię się, że nikt się ze mną nie zgadza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja natomiast patrze na to inaczej - ksiazki od poczatku byly relatywnie drogie /chyba 15,90 w czasach gdy bylam w podstawowce/ bo licencje i reszta mialy wplyw na cene. Teraz Proszynski nadal utrzymuje proporcjonalnie podobna cene ale nie podnosi cen na wariata - ostatnie ksiazki byly z tego co pamietam po 29,90 nie robi tak, ze kazda nastepna ksiazka to 3-5 zl wiecej. A co do jakosci korekty - coz, mogliby sie bardziej postarac. Choc sama mam pierwsze polskie wydanie jednej z ksiazek gdzie zamiast Marchewy pojawia sie Carrot - i patrze na to z sympatia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
[quote=Germini;4799917]
Dodatkowo książki wydane, przykładowo, przez Świat Książki są bardzo ładnie wydane. A "Świat Dysku"? W "Blasku fantastycznym" jest mnóstwo podwójnych spacji, nieprzeniesionych do następnej linijki zdań i innych tego typu irytujących błędów. W "Równoumagicznieniu" jest fatalny papier ze "śmieciami" i plamkami. (Mnie takie rzeczy okropnie denerwują - chyba że kupuję coś z serii kieszonkowej, ale wtedy wiem, czego się spodziewać. A za cenę 30zł z serii "normalnej", niekieszonkowej, spodziewam się zazwyczaj dobrej jakości i braku błędów.) Do tego te książki mają ok. 200 stron, nie są więc opasłymi tomiszczami. quote] O rety ![]() ![]() ![]()
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Buszując wśród książek: Terry Pratchett
Terry'ego Pratchetta chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jeden z najciekawszych i najbardziej oryginalnych pisarzy naszych czasów. Każda kolejna powieść z cyklu 'Świata Dysku' jest lepsza od poprzedniej. Właśnie w Polsce wydano kolejny tom serii pt. 'Złodziej czasu'.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka , Wrzesień 2007 ISBN:978-83-7469-576-3 Wymiary:140 x 200 mm Tłumaczenie: Piotr Cholewa Czas jest zasobem. Wszyscy wiedzą, że trzeba nim gospodarować. Na Dysku zadanie to przypada Mnichom Historii, którzy magazynują go i przepompowują z miejsc, gdzie się marnuje (na przykład spod wody? ile czasu potrzebuje dorsz?), do miast, gdzie nigdy nie ma dość czasu. Ale konstrukcja pierwszego na świecie naprawdę dokładnego zegara staje się dla Lu-Tze i jego ucznia Lobsanga Ludda początkiem wyścigu... no, z czasem. Ponieważ ten zegar zatrzyma czas. A to będzie dopiero począkiem kłopotów. "Złodziej czasu" prezentuje także pełen komplet postaci drugoplanowych bohaterów i złoczyńców, yetich, mistrzów sztuk walki oraz Ronniego, piątego Jeźdźca Apokalipsy (który odszedł, zanim stali się sławni). Ja na dniach przystąpię do lektury, bo książka już leży na półce i tylko czeka na swoją kolej ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Dot.: Buszując wśród książek: Terry Pratchett
A ja tak troche zbocze z tematu: czemu wszystkie jego ksiazki maja takie straszne okladki??
![]()
![]() |
#75 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Spore. ![]() Pewnie i ja w końcu dotrę do "Złodzieja czasu". Obecnie wróciłam - po raz kolejny ![]() ![]() Zdarza się, że do niego wracam. ![]() Podobnie jak do części o czarownicach... ![]() Miło, że zamieściłaś informację o nowej pozycji. Może przydałby się taki zbiorczy wątek o nowościach wydawniczych...?? O ile jeszcze taki nie powstał... ![]() O ile jeszcze ktoś czyta książki... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
A ja po nie udanej próbie sprzed paru lat Pratchetta mijałam szerokim łukiem.
Ale ostatnio trafiłam na ebooki i postanowiłam jeszcze raz dac się skusić. ![]() Ktorą książke polecicie na początek dla kompletnego Pratchetowego laika? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Ja uwielbiam jego książki ,są bardzo wesołe.Obecnie próbuje czytać Hogfather po angielsku.Niestety idzie mi dość wolno
![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Ja uwielbiam grę Discworld -zabawna, trochę dziecinna przygodówka ale mam sentyment
![]() ![]()
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
właśnie ja też słyszałam już dużo o nim, a jakoś nie umiem się przełamac
![]() ![]()
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam. Ba! Ubóstwiam!
(Szczególnie ŚMIERĆ z Pikusiem) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
mi ktoś poradził żeby nie od początku tylko tak ze środka zacząć bo wtedy łatwiej wciągnąć się ?
![]() |
#83 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mam już 'Prawdę'!. W "chwili wolnej od pracy" zacznę czytać. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
Bardzo lubię serię "Świat Dysku", szczególnie "Morta", "Kosiarza", a z kolei "Ostatni kontynent" nie przypadł mi do gustu, jakis taki niemrawy dla mnie.
A postać ŚMIERCI to juz uwielbiam ![]()
![]() |
#85 |
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie... co sądzicie o 'Kolorze magii' ?
![]()
![]() |
#86 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Jak mniemam to niepoprawne politycznie, zwlaszcza w watku zalozonym przez moderatora, ale....
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ight=pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bynajmniej nie niepoprawne politycznie, na Kulturze jestem zwykłą Wizażanką ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Rozeznanie
|
Och tak Pratchett - luubie bardzo. Niesamowite poczucie humoru, inteligencja pisarza powalaja na kolana. Nie lubie fantasy ani fantastyki ale to nie jest w moim mniemaniu ten typ literatury. Pratchett w kazdej czesci Swiata Dysku pisze w zasadzie o czyms konkretnym co ma odniesienie do zachowan ludzkich, tyle ze bohaterami sa krasnoludy, trole,SMIERC, 3 czarownice, magicy z Uniwersytetu, mowiacy ludzkim glosem przezabawny piesek Gaspode, staznicy, i szereg dziwnych innych stworzen ludzkich badz ludzkopodobnych
![]() Dla poczatkujacych i zaczynajacych przygode z Pratchettem polecam ; "Trzy wiedzmy"i "Kosiarz". Jedne z lepszych. I mam taka oferte- posiadam ksiazke "Carpe Jugulum" - moja wpadka- kupilam przyjaciolce na urodziny i niestety dostala ja wczesniej od mamy :/ wiec jest nieczytana, prosto z empiku. Moze ktos nie kolekcjonuje i np przeczytal juz, nabyl ostatnia pozycje T.P "Prawda" i chcialby sie zamienic na owa Carpe Jugulum. Bardzo mi zalezy na tym, wystawilam ja na allegro ale wymiana bardziej by mi odpowiadala. Prosze o kontakt jesli znajdzie sie ktos chetny.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:37.