![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Brzydkie Polki
ja w czasie kiedy zmagalam sie z bulimia bylam w strasznym stanie psychicznym. i naprawde nie obchodzilo mnie to, ze inni maja gorzej. bo to ja mialam najgorzej. na slowa 'wez sie w garsc, nie tylko ty amsz problemy' odpowiadalam 'ale moj jest dla mnie najwiekszy.' wiec tez wiem z doswiadczenia, ze takie pocieszanie 'inni maja gorzej' niewiele daja.
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Często wydae mi się, że nie mam kompleksów. Ubiorę się, umaluję i stanę przd lustrem i kogo widzę? niewysoką, blondwłosą dziewczynę o dużych zielonych oczach i pięknej cerze, takiejm której w ogóle nie trzeba malować, bo sama połyskuje, mam dobrą figurę (trochę brzuszek, ale walczę z tym), ładne nogi, dłownie paznokcie, niezłe brwi i długie rzęsy.
Wieczorem gdy stoję juz w pizamie widzę zakompleksione stworzenie i widze: zwyczajne zielone oczy, bez błysku, ani uroku, kiepkie włosy (wypadły mi, czekam aż odrosną), za chude nogi i ręce, nieładny brzuch, okrągłe plecy (choć pracuję nad tym, mam wrazenie, że nigdy nie osiągnę tego, co chcę), zbyt okrągła twarz bez wyrazu. Nie mam chłopkaka ani nikogo, rzadko mi mówą, ze jestem ładna, najczęsciej, niemal od każdego i to po kilka razy dziennie zdarza mi się usłyszeć, ze jestem mądra, intelignta, ostatnio koleżanka powiedział mi, że braki we włosach nadrabiam inteligencją ![]() Moje koleżanki wrzucają na siebie często byle co i ciągle słyszą, ze są śliczne, a ja stoję obok i im zazdroszczę bo poraz kolejny przypada mi rola tej mądrej, a przecież i mnie niczego nie brakuje i często uważam, ze urodą im dorównuję. Zgadzam sie z artykułem, ze nie ma w zwyczaju mówienia dziewczynom, ze są piękne/ ładnie wyglądają, a jeśli już to słowo padnie, to większość zaprzecza, bo pewnie uważają "że tak wypada". Troche mnie to dziwi, ale nestety tak jest. Wiele lat temu zauważyła to moja nauczylielka angielskiego, dziś wiem, że jej uwaga była niezwykle trafna, choć wtedy nie byłam pewna jakie to ma własciwie znaczenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
o jak ja się z tym zgadzam...sama często przyłapywałam się na mysleniu: Polki są piękne, wszyscy tak myslą, najładniejsze na świecie itp...ale ja? co z tego, że też Polka, ja do tych pieknych nie należę..
a kiedy wyjeżdżałam za granicę, niewazne gdzie...ach, co to było za uczucie widzieć podziw i pożądanie w oczach tylu mężczyzn i zazdrość w oczach kobiet... wracasz do Polski i co? i znowu znikasz... (tak mnie jakoś naszło, zły dzień mam dzisiaj ![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Bardzo fajny,a przy okazji prawdziwy artykuł
![]() Też uważam,że Polki są naprawdę pięknymi kobietami,tylko nie wszystkie potrafią to pokazać,zadbać o siebie. Niektóre znowu "dbają" w przesadny sposób (nadmiar solarium,makijażu) co też przynosi odwrotny efekt. Najważniejsze to potrafić znaleźć w sobie atuty,bo na pewno każda z Nas takie posiada i nauczyć się odpowiednio je podkreślać ![]() Ja uważam siebie za ładną i nie wstydzę się otwarcie tego mówić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Ja mogę powiedzieć, to co rzekł mój Tż (Brytyjczyk), gdy pierwszy raz przyjechał do Polski. Otóż, powiedział, że nie wszystkie Polki sa tak zachwycająco piękne, jak się u nich mówi, ale na pewno są ładniejsze od Brytyjek, jeśli generalizujemy. Jedno przyciągnęło jego uwagę: Polki mało się uśmiechają. Ogólnie Polacy wydają się być smutni.
Mówi się też, że BRytyjki są takie paskudne. Tu się nie mogę zgodzić. Faktycznie, tak łatwiej jest przytyć, ale znam taką Brytyjkę, która jest wręcz piękna, ma śliczne, kocie oczy i ogólnie jest ładna ![]() Ja osobiście uważam, że większość moich rodaczek jest najpiękniejszych bez makijażu. Wtedy widać piękną, słowiańską naturalność. ![]() No i więcej pewności siebie ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Krytykowałam zachowanie. Olśniewająco piękna może nie jest, ale owszem, ładna, atrakcyjna - tylko że uroda to nie wszystko, jak widać.
![]() |
#67 |
Rozeznanie
|
ehkem wlacze sie niesmialo (
![]() to wszytko wydawalo mi sie dziwne i zwykle mylalam ze ludzie mowia tak bo albo chca sie ze mna przespac albo mowia tak kazdej napotkanej osobie. potem w polsce przechodnie bez przerwy komentowali moj wyglad/ubior - co ciekawe zupelnie normalny i daleki od np. bialych kozakow czy panterki. okazuje sie, ze przejscie ulica w dobrze uczesanych wlosach, z wyprostowanymi plecami i usiemiechem jest co najmniej faux pas. mysle, ze za taki stan rzeczy jestesmy odpowiedzialne same, krytukujemy inne kobiety bo uwazamy je za rywalki. BO UWAGA: w polsce to panie powinny uganiac sie za kolesiami a nie na odwrot! moj chlopak (obcokrajowiec, w jego miescie dziewczyny sa przesliczne i kazda ma buty chanel za conajmniej 500dll) mowi, ze polki dosc ladne za dnia ( piekno rujnuje tutaj kwasna mina) i piekne wieczorem kiedy naprawde sie ladnie ubiora i uczesza wlosy i sie usmiechaja! aha no i od powrotu to ojczyzny tez mnie teraz zaczepiaja o numer telefonu, randke i rozmowe - moze przez ta pewnosc siebie? moze dla tego ze podobno wygladam inaczej niz reszta polskich dziewczyn bo nie nosze na co dzien tunik i rurek? nie wiem - chociaz gdybym byla tak naprawde pewna siebie to powiedzialabym, ze to dlatego, ze jestem piekna - ale chyba nadal mnie na to nie stac. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
co do uśmiechu i polaków to zgadzam się w 100%!!...
poza tym faceci uwielbiają uśmiechające się kobiety, i wiele razy słyszałam, że jak kobieta się uśmiecha jest o wiele ładniejsza i wydaje się sympatyczniejsza ![]() poza tym wystarczy przejść się po polskich ulicach i spojrzeć na mijające nas dziewczyny... ile sposród dziesięciu idzie uśmiechniętych ? ![]() ![]()
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
ja mam chyba brzydki usmiech
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dlatego wole nie szczerzyc sie za czesto ![]()
![]() |
#71 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Widzę też więcej uśmiechu na twarzach, sporą życzliwość, aniżeli w Polsce. To ta kwasowatość, o której wspomina Luba. ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
#74 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Naprawde uważam, że powinnyśmy słuchać obcokrajowców. Opinia, jako że Polki są jednymi z najpiękniejszych kobiet, nie wzięła sie przecież z niczego ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Rozeznanie
|
hahaha nie to "3swiat" - meksyk
Edytowane przez luizinha Czas edycji: 2008-03-02 o 11:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() LIma też ma krzywe zęby i nie robi z tego problemu. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Wtajemniczenie
|
Nie czytalam waszych postow, ale czytalam artykul i powiem Wam co mi od razu przyszlo do glowy.
Zgadzam sie z wieloma rzeczami w tym artykule. Mieszkam od 15 lat w Niemczech, od kilku lat przy samej granicy do Polski, jestem w Polsce co drugi dzien i widze ogromna roznice. Np. Bylam wczoraj w Polsce na koncercie. Poszlam tam od razu po pracy, wiec makijaz nie byl juz taki swiezy, w ogole nie mialam czasu przed praca i pomalowalam tylko rzesy i nalozylam troche podkladu. Ciuchy mialam dobrane do pracy, wygodne-jeansy, bluzeczka, plaskie kozaki. Weszlismy z chlopakiem do auli, gdzie bylo mnostwo ludzi. Wszyscy byli odstawieni jakby conajmniej szli na jakis bal, na dyskoteke itp. Caly czas czulam oceniajacy wzrok dziewczyn na sobie. Faceci ez patrzyli oceniajaco, ale pod innym wzgledem. Nie czulam sie tam dobrze, choc uwazam sie za przecietnie atrakcyjna kobiete. (Mogloby byc gorzej ![]() Do porownania koncert w Niemczech wygladal tak, ze nikt sie na nikogo nie patrzyl. Kazdy byl tam ze swoja grupka i sie nie interesowal nikim innym. Nikt nie byl wystrojony, bo w koncu czekala nas dluga, wyczerpujaca noc. Kazdy szedl tam dla wlasnej przyjemnosci. W Polsce mielismy takie wrazenie, ze tam sie szlo, aby sie pokazac i zobaczyc innych. To samo postrzegam w kazdym miescie w Polsce w ktorym dotad bylam. Co do prostackich komplementow wiekszosci facetow chyba nic nie musze pisac. To nawet zauwazyla kolezanka z pracy (Niemka), ktora w Polsce jest 1 w miesiacu. Nie chce bron Boze mowic, ze w Polsce jest zle, a Niemczech wszyscy sa super. Nie nie. Nawiazuje tylko do tego artykulu i naprawde duzo tam prawdy. W pracy kazdy Niemiec, ktory wchodzi mowi mi Dzien dobry, na zdrowie jak kichne, komplementy sa tam na planie codziennym i to wcale nie jest dziwne. Edit: dodam jeszcze, ze nie potepiam, jak ktos sie wystroji. ja tez bardzo lubie, ale mialam wrazenie, ze to sie dzieje pod pewna presja, a nie dla wlasnej przyjemnosci. Mam nadzieje, ze rozumiecie co chce powiedziec. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
chociaz nigdy nie bylam za granica, i nie moge porownywac nas do innych narodowosci to uwazam ze jest bardzo duzo pieknych Polek (idac ulica co chwile sie kims zachwycam...) i wiekszosc z nich nie wyglada wcale na zakompleksione.
nie rozumiem wiec skad tyle tu negatywnych wypowiedzi, po co wymieniacie swoje wady? przeciez kazda z nas ma w sobie cos czego nie lubi i co chcialaby w sobie zmienic, tylko po co o tym mowic? Ja w pelni akceptuje swoj wyglad, i choc sa dni gdy mam gorsze samopoczucie, to na ogol uwazam sie za piekna kobiete. I wcale nie dlatego ze nasluchalam sie komplementow, tylko po prostu nie boje sie patrzec w lustro i obiektywnie sie ocenic. Nie potrzebuje wpatrszonych we mnie obcokrajowcow by czuc sie lepiej ![]() a co do komplementowania to sama nigdy nie marnuje okazji by powiedziec ktorejs kolezance ze swietnie wyglada, i szczerze mowiac juz co raz zadziej slysze odpowiedzi w stylu: "nie, no cos Ty" i jeszcze jedno, jak juz zauwazyly dziewczyny przede mna to najwazniejsza jest pewnosc siebie i wewnetrzne piekno, dopoki same nie uwierzymy ze jestesmy piekne to takie nie bedziemy. Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na pewno lepiej to wygląda niż kwaśna mina!
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Rozeznanie
|
Co Wy z ta kwasna mina? Jaka ona w ogole jest bo nie bardzo wiem jak mam ja sobie wyobrazzic, bo chyba nie chodzi o taka po zjedzeniu cytryny
![]() Ja jak ide ulica to raczej sie nie smieje, no chyba ze ide z kims i rozmawiam to wtedy moge sie usmiechac. Bo jak jestem sama to niby z czego mam sie cieszyc? Ze jestem spozniona? Mam normalny wyraz twarzy - ani nie szczerze zebow ani nie jestem smutna.
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja tez, no chyba że mam smutny dzień to ide smutna, odrazu po mnie widać
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
ja bylam pol roku w szkocji i chodzac ulica nie czulam sie zjawiskowo, bylo tam naprawde bardzo wiele pieknych, dobrze ubranych, zadbanych kobiet. Wrecz przygladalam sie im zeby sie czegos nauczyc. Fakt, ze jestem na etapie szukania swojego stylu, wydobywania swojej kobiecosci na zewnatrz.
Tam dobry wyglad przypisuje nie tyle urodzie (choc np. pakistanki czy murzynki nieraz naprawde mnie ujmowaly, bo typowe szkotki nie sa zbyt atrakcyjne delikatnie rzecz ujmujac) co dobrym sklepom, gdzie faktycznie zawsze moglam znalezc cos dla siebie, a poza tym dziewczyny maja kase zeby porzadnie o siebie zadbac (podrasowac sie ![]() ![]() ja staram sie pokonywac swoje kompleksy, zauwazam, ze to jak inni na Nas patrza zalezy od tego jak same siebie postrzegamy. Moim problemem jest porownywanie sie. Gdy sie uczesze,. umaluje, ubiore i staje przed lustrem dobrze sie czuje, wychodze na ulice i moj optyumizm rozplywa sie z predkoscia swiatla. Wydaje mi sie, ze tylko sie za kogos przebralam, porownujac sie zawsze znajde przeciez cos lepszego w kims, a tym samym zapominam o tym co dobre we mnie. To ma destrukcyjny wplyw, choc oczywiscie staram sie z tym walczyc, bo kazda z Nas jest wyjatkowa ![]()
![]() |
#83 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
coś dla poprawienia humoru
![]() http://youtube.com/watch?v=agqGJKQQpLc
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Ech.
![]() Cytat:
![]() Tak, polki są piękne, czasem zazdroszczę im urody ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz,to zależy jeszcze na jakim koncercie byłaś. Jeśli był to koncert rockowy,to jak najbardziej pasuje strój niezobowiązujący-na przykład dżinsy. Ale,do filharmonii,na koncert muzyki poważnej,nie wypada przyjść w dżinsach i koszulce. Tak samo,jak do teatru,czy opery. Są miejsca,w których obowiązują pewne normy,jeśli o strój chodzi i osobiście bardzo mi się to podoba .
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
O kurcze, nie miałąm pojecia, że się takie rzeczy dzieją. Naprawdę. Jestem ładna
![]() ![]() ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Wtajemniczenie
|
Artykuł wg. mnie całkowicie trafiony, zgadzam się praktycznie z każdym słowem. Niska samoocena, ciągłe porównywanie się z innymi, ciągłe dążenie do perfekcji (które nigdy nie jest zaspokojone), jak usłyszę komplement to najchętniej bym się zapodała pod ziemię, rodzice nigdy nie mówili mi że jestem atrakcyjna- żebym nie popadła w samozachwyt ;/ no wypisz wymaluj JA.
hmmm... i co w tym wypadku zrobić ??
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
[quote=monyczkaaa;5807449
Kiedyś miałam cholernie niską samoocenę, gównia*ra, gruba, brzydka, mało bystra itp. Zmądrzałam, dorosłam, zrzuciłam 20 kg i co? I teraz jest jeszcze gorzej. Na jakikolwiek komplement odpowiadam "dziękuję, że jesteś miły, ale ja wiem swoje" bądź "ja? ja jestem zwykła i pospolita". Np po słowach "masz piękny uśmiech" w głowie znajduję 10 wad, które ten uśmiech przysłaniają. Luster w domu nie znoszę. Staram się w nie nie patrzeć. Najgorsze jest to, że jak się kładę spać, to mam przed oczami wieeelkie lustrzane drzwi w szafie. Zawsze przed snem przesuwam je tak, abym siebie nie widziała.[/quote] Ja mam identyko jak Ty!!! Co ktos powie mi komplement,to ja zaraz wad wyszukuje ![]() Kiedys myslalam ze jak schudne,fajnie sie ubiore itp.to wszystko minie,ale utwierdzasz mnie w przekonaniu ze chyba jednak nie ![]()
![]() |
#90 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:53.