Przygotowanie Organizmu Do Ciazy - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-10, 08:41   #61
Tity
Zakorzenienie

Dot.: Przygotowanie Organizmu Do Ciazy

Cytat:
Napisane przez molka86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny zróbcie sobie badanie na cytomegalię. To jest choroba, która może doprowadzić do poważnych uszkodzeń płodu a nawet do poronienia. Niegroźna jest dla dzieci i dorosłych jednak niebezpieczna jeśli zarazi się nią kobieta w ciąży. Cytomegalovirusem można się zarazić poprzez kontakt seksualny, kontakt ze sliną, moczem, kałem, krwią. Przeważnie choroba nie daje żadnych objawów a czasami objawy są podobne do przeziebienia. Nosicielami cytomegalii jest 80% społeczeństwa. Warto wiedzieć czy już to przechodziłyście, ponieważ w przeciwieństwie do toksoplazmozy tego się w ciąży nie leczy! Ja jestem w 6 miesiącu ciąży i wykryto u mnie tego wirusa. Jestem pod stałą opieką lekarską i mam usg co 2 tygodnie aby zobaczyć czy maleństwo prawidłowo się rozwija i czy rozwój nie został zahamowany. Każdego dnia drżę o zdrowie mojego dziecka. Nie wiem czy chorobę miałam już przed ciążą czy zaraziłam się już w trakcie. Wirus jest mniej groźny i bardzo rzadko dochodzi do zakażenia dziecka kiedy przechodzi się ją po raz drugi, najgorsze jest to pierwsze zakażenie więc gdybym zrobiła badania zanim zaszłam w ciążę, wiedziałabym od kiedy mam tą chorobę i teraz przeżywała bym o wiele mniejszy stres...
No w ciąży się tego nie leczy, ale tak właściwie to w ogóle się tego nie leczy i nie ma na to szczepionki....Więc ten test to chyba tylko do własnej wiadomości... Chyba, że w artykułach kłamią.

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-16, 12:50   #62
gabza21
Raczkowanie

GG do gabza21

Cytat:
Napisane przez Karola_82 Pokaż wiadomość
witajcie dziewczyny

jestem 2.5 miesiaca po slubie, w przyszlym roku chcialabym zaczac z mezem starania o fasolke chcialabym sie do tego przygotowac, a zwlaszcza swoj organizm.

Przez kilka lat (z przerwami 7) bralam cilest, na poczatku sierpnia odstawilam, bo chce calkowicie oczyscic organizm, przed zamieszkaniem w nim babelka

powiedzice mi, jakie badania zrobic, jakie witaminki lykac, zanim zaczniemy majstrowasc Berbecia?

troszke martwie sie tym, ze tak dlugo bralam tabsy, ale jestem mloda, mam 25 lat, wiec mys;e ze nie powinien to byc klopot

czekam na wszystkie rady

pozdrawiam mamuski obecne i przyszle
Hej! Ja brałam tabletki przez 5,5 roku. Odstawiłam je w polowie grudnia. W styczniu miałam opóźniony okres ale miałam. W lutym nie dostałam i praktycznie do 12 marca tez nie miałam, myślałam że to przez stres nerwy związane ze ślubem i takie tam. Ale miałam bardzo mocne bole w podbrzuszu, więc wybrałam się do lekarza i powiedział ze jestem w ciąży, zrobił USG. Wszystko jest w porzadku ciąża przebiega prawidłowo. Więc myślę, że nie masz się co martwic ze tak długo brałaś tabletki. Ja nie brałam żadnych witamin ani nic takiego Ale też nie staraliśmy się na siłę o dziecko Wyszło i teraz jestem najszczęśliwszą kobieta na świecie
pozdrawiam
Stary 2009-03-16, 18:38   #63
anion
Przyczajenie

Mnie pani doktor zleciła badania na p/ciał taoksoplazmozy i cytomegalii- oba wyszły negatywnie. Na różyczkę już chorowałam więc nie musiałam robić badań. Na ospę się zaszczepiłam. Zęby wyleczyłam Łykam kwas foliowy. Ważne żeby starające sie o dziecko nie łykały witaminy A w tabletkach (powoduje zniekształcenia płodu). Jeśli się szczepicie, to od momentu szczepienia do zajścia w ciążę musi upłynąć min. 3 miesiące. Podobno przewa po tabletkach nie jest konieczna, więc działamy od razu po ich odstawieniu. I na tym przygotowania się kończą. Trochę lepiej się odżywiam ale nie przesadzam. Staram sie o tym nie myslec 24/dobę.
anion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-17, 23:08   #64
Cosmaaaaaaa
BAN stały

Dziewczyny, mam pytanie, moze glupie ale mnie meczy.... Wiem ze podczas ciazy moze nasilac sie tradzik. Czy ktoras wie od jakiego momentu? (np w ktorym mniej wiecej tyg...)

Nie wiedzialam gdzie zapytac... a tak mnie wysypalo jakies poltora tyg temu i do tej pory trzyma... Pryszcz na pryszczu, widze i czuje jak co chwila robia sie nowe..Nigdy nie mialam problemow z cera... a teraz mam cala twarz w pryszczach
Cosmaaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 15:44   #65
moniju_jup
Przyczajenie

Gdy przygotowywałam się do ciąży okazało się, że suplementacja jest mi niezbędna. Wyniki badań wskazywały, że mam niedobory i muszę je uzupełnić. Wspólnie z lekarzem wybraliśmy Pharmaton Matruelle. Najważniejsze niezbędne witaminy i minerały zawarte są w jednej tabletce. Trzymam kciuki za wszystkie przyszłe mamy!
moniju_jup jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-20, 08:41   #66
zabciajs
Zakorzenienie

Zapomniany wątek?

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości