![]() |
#61 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Irlandia Północna - taka mała ale jest :)
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wczoraj byly mojego malego drugie urodzinki, mielismy imprezke dla niego w domu i ledwo pomiescilismy wszystkich ludzi ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
:O
Dziewczyny, jestem dalej w lekkim szoku, że w NI są wizażanki. Dobrze wiedzieć, że nie trzeba ściągać siostry na wakacje, żeby z kimś pogadać po Polsku w razie kryzysu ![]() Ja wprawdzie w NI nie mieszkam na tę chwilę, ale mój TŻ jest stamtąd właśnie, więc często latamy odwiedzić jego rodzinkę ![]() ![]() Planujemy przemieść się tam jak obronię pracę albo po ślubie, więc gdzieś za 3 lata dopiero, ale ja już oglądam domki do wynajęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() TZ mowi, ze sie zbelfascilam i jestem stad bardziej niz on ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Haha ja to samo słyszę od ciotek mojego TŻ - że jestem bardziej "stąd" niż on :P Mam już chyba silniejszy akcent niż mój TŻ, bo o ile w NI jeszcze moje echo polskiego akcentu wydaje się miejscowym dosć wyraźne, to już np. na wycieczce w Londynie wszyscy zakładali, że to ja pochodzę z NI :P
Ale do brown sauce dalej się nie przekonałam. Ani do paskudnie chemicznych fasolek w sosie Heinza. Będę chyba polować na drobnego Jasia i sama warzyć ![]() aż mnie naszło na Ulster Fry mojej teściowej ........... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Czesto przyjezdzacie do NI? Jak sobie TZ radzi w Polsce? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Staramy się wpaść co 2-3 miesiące, przynajmniej na tydzień. Wiadomo, zależy od funduszy i dobroduszności szefowej TŻ, oraz mojego rozkładu zajęć na uczelni
![]() ![]() A radzi sobie chłopak całkiem nieźle, pracę znalazł po półtora miesiąca, jest lektorem szkoły językowej, więc co prawda godziny pracy bywają dziwne (np. 7.50 - 10 i 19-21), ale mamy sporo czasu dla siebie, i stawka też przyzwoita. Bałam się, że będzie uzależniony od moich angielskojęzycznych znajomych, ale na szczęście szybko znalazł sobie własne grono przyjaciół, zakłada właśnie drugi zespół i zaczyna kurs polskiego. Zupełnie dobrze mu idzie moim zdaniem, biorąc pod uwagę, że przyjechał do Polski we wrześniu ![]() Jak wy sobie radziłyście dziewczyny, zwłaszcza zaraz po przyjeździe? Długo szukałyście pracy w zawodzie? Czy może łapałyście jakąkolwiek posadę, dopóki się nie urządzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Czesc kobietki! Czyli my juz 3 babki z partnerami z NI, zgadza sie?
![]() Co do szukania pracy to rozumiem,ze Rejected pytasz o powrot do NI, nie do Polski? Ja znalazlam prace po obronie w ciagu kilku miesiecy i zrobilam blad, bo myslalam,ze recesja i zla sytuacja na rynku pracy + desperacko chcialam znow pracowac i wyszlo na to, ze za malo 'zaspiewalam' na interview. Zarabiam przyzwoicie, duzo lepiej,niz w poprzedniej firmie (IT)w Belfascie, ale wiem juz,ze ludzie w mojej pracy zarabiaja DUZO wiecej niz ja na podobnym stanowisku. A moja firma ma indywidualne stawki a nie 'widelki' dla bardziej i mniej doswiadczonych pracownikow. I juz nie wytarguje duzo wiecej, nawet jak maja standardowe salary review co roku, bo przeciez nie podwyzsza mi wyplaty o 5 czy 10k. No, ale powinnam sie cieszyc,ze w ogole mam prace, bo bez pracy mi spada samoocena, lapie dola i w ogole sie czuje fatalnie. Co do domkow to mnie zaskakujecie,ze niby Bangor tani - moi tesciowie mieszkaja w Bangor i wartosc ich domu wzrosla ostatnio BARDZO. W ogole Bangor jest takie middle class, zadbane i bezpieczne. Holywood i Helen's Bay sa tez fajne, drozsze i cudne. Ja teraz mieszkam w Carryduff, tez jest super, wlasciwie nie czuje sie, ze to juz nie Belfast, no i jest bezpiecznie i spokojnie. Ale po drodze tyle osiedli sie pobudowalo, ze za jakies pol roku korki na Saintield Rd beda nie do przejscia, a i tak juz jest zle. Coz jeszcze praktycznego moge dodac - wlasnie na tej ulicy jest najlepsza indyjska restauracja w Belfascie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moze po prostu mieszkania w Bangor wydaja mi sie tanie, bo mieszkam w zachodnim Belfascie, a tutaj zeby znalezc w miare ladne mieszkanie, to 600f wzwyz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rejected bardzo fajnie, ze TZ sobie tak dobrze radzi w Pl ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
600 funtów?
![]() Ja ciągle jeszcze liczę wydatki w NI w stosunku do pensji i porównuję do tego samego w Polsce. Więc nawet przy pesymistycznym scenariuszu 1200f miesięcznie (a mam cichą nadzieję, że po obronie będę zarabiać więcej...), wydatek 500f na dom i rachunki wydaje się rozsądny. Jeżeli porównać to z polską pensją na dzień dobry wynoszącą 1500zł przy pomyślnym wietrze, a wynajem kawalerki w Krakowie to ok.1000zł + rachunki, to dla mnie Bangor czy Hollywood wciąż są tanie ![]() Orianna - ja się korków nie boję, bo jestem niezmotoryzowana ^^ Wsytd się przyznać, ale samochód to dla mnie czarna magia. Zawsze mówię, że samochód ma 3 pedały, a ja tylko 2 stopy - dowód, że nie powinnam prowadzić. Obawiam się jednak, że po przeprowadzce do NI będę musiała zrobić prawko, bo już na sobie sprawdziłam, że polegać na komunikacji miejskiej, albo raczej międzymiastowej, za bardzo nie można ^^ Jedynie pociągi w miarę punktualnie jeżdżą. Woda sodowa - to widzę, że nasi TŻ mają ze sobą sporo wspólnego - mój też najchętniej mieszkałby z dala od cywilizacji, w przytulnym cottage na wzgórzu i uprawiał ogródek warzywny za domem. A ja miałabym piec chleb i wyczarowywać do niego polskie wiejskie kiełbasy, czosnkiem i dymem pachnące ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Rejected - ja nie prowadze autka. Mam prawko,ale najpierw autka nie bylo, a teraz to sie boje jezdzic - tym bardziej po lewej stronie w tych ciasnych, kretych drogach i uliczkach.
Woda - pieczesz chleb?A masz jakies namiary na miejsce, gdzie moglabym make graham kupic, bo mi sie marza grahamki... Co do mieszkania w Pl to probowalismy z moim,ale ostatecznie on nie mogl znalezc pracy. Moze gdybysmy chcieli do Warszawy jechac, to tak, ale ja nie chcialam. Jesli chodzi o domy 700 funciorow za zachodni Belfast? Myslalam,ze zachodni jest nieciekawy i niezbyt bezpieczny... My placimy 600 za naprawde duzy, zadbany i super wyposazony dom w Carryduff. Niestety, ogrod slaby - spory trawnik od frontu,ale nieogrodzony, wiec nam czasem dzieciaki biegaja (i psy) do tego robota z koszeniem trawy; a z tylu takie male podworko, beton,ale dosc ladne, ktore nadaje sie na grillowanie Pomysl z mieszkaniem poza Belfastem nie jest zly,ale sprawdzcie sytuacje z korkami i dojazdem. Co do domow to jest slaby wybor, wynajem zdrozal i raczej za cos w miare porzadnego placi sie 600 f. I tak ciezko cos ladnego znalezc przez ten ich badziewny wystroj i wynalazki typu wykladzina w lazience. Trzeba isc na kompromis, niestety, ja teraz mam te 2 cholerne krany w lazience i codziennie je przeklinam. Za to dom dla nas dwojga troche przyduzy, moze gdyby rodzina czesciej odwiedzala... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Przyczajenie
|
Mój tata zamieszkał w Irlandii Pn., a dokładniej w Ballymenie, niedaleko Belfastu. Podoba mu się tam i jak na dzień dzisiejszy nie chce wracać. Poznał kilku Polaków, ma przyjaciela.
Jeśli chodzi o mnie to podoba mi się Irlandia. Chociaż nadal dziwię się jak można sprzedać bluzkę za dwa funty. ;D
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Cóż, mam jeszcze trochę czasu na szukanie ładnego domu, więc oby coś ciekawego się pojawiło. Chociaż mnie też trzepie na tę nieszczęsną wykładzinę w łazience, albo jeszcze lepiej - panele drewniane! Oczywiście z zabezpieczeniem przed wilgocią mające niewiele do czynienia
![]() ![]() Roll7 - a ja uwielbiam wyprzedaże w Primarku, całe aleje moich rozmiarów przecenione, bluzka po funcie, sukienka za dwa... żyć nie umierać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Przyczajenie
|
![]()
hej
![]() ![]() Mieszkam w Maghera ![]() Mam pytanko ;P wie ktoś może gdzie niedaleko maghery można niedrogo przekłuć pępek?? ![]() Gdzie niedaleko sa jakieś polskie imprezki? Lub imprezki gdzie można spodkac Polaków :P Bo już nudzi mi się towarzystwo Irlandczyków ![]() Jak coś piszcie 11380591 ![]() ![]() Edytowane przez kucia214z Czas edycji: 2011-04-20 o 14:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Witaj, fajnie że jest nas więcje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
No w sumie to masz rację
![]() Myślałam, że ktoś coś może wie... Tylko ciekawe od ilu lat robią.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a macie jakiegos sprawdzonego fryzjera w Belf?
Ja to juz fortune wydalam, zawsze ide do drogich, bo mysle,ze jak zaplace, to chociaz nie spieprza, ale zawsze konczy sie na poprawkach, albo w salonie,albo wlasnorecznych :/ Chodzi o sredniej dl wlosy, cieniowane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich mam zamiar dolecieć do męża z dzieckiem do Irlandii Północnej a dokładnie do Lurgan,ja narazie bym nie pracowała bo mam dziecko półtoraroczne,mąż zarabia średnio 240 funtów tygodniowo. mam pytanie czy wystarczy nam na życie w takiej małej mieścince jak Lurgan gdzie dom można wynająć za 300 funtów?
---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- jest ktoś w ogóle na tym forum żeby mi odpowiedzieć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Twoj maz malo zarabia jak na tutejsze warunki. Nie wiem jak wygladaja ceny domow w Lurgan, sprawdzcie w propertypal.com . Za 300 funtow mozecie nic nie znalezc. Ogolnie za ta pensje slabo widze 3-osobowa rodzine, ale mysle,ze dostaniesz dodatek na dziecko i jesli Twoj maz zarabia ponizej pewnej kwoty rocznie, to moze dostac dofinansowanie na wynajem domku. Kiedys dawno sie kwalifikowalam na taki dodatek, ale nie bralam, wiec nie pamietam gdzie sie takie rzeczy zalatwia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
My mieliśmy na początku jedną wypłatę (800funtów) i wystarczało na naszą dwójkę w tym opłaty 450f za dom + rachunki. Co prawda było to przez 3 miesiące tylko, ale dało radę bez problemu. a teraz na rachunki 1000f to mało
![]() Ja się przypomnę że jestem z Antrim ![]() a wątek nasz nam rośnie powoli ![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Przyczajenie
|
dziękuje za wasze odpowiedzi a teraz powiedzcie mi jak tam jest w tej irlandii północnej,co i ile mniej więcej kosztuje,ile i jakie macie tam opłaty itp. i ogólnie jak tam się żyje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozdrawiam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Przyczajenie
|
Wszyscy co wiedzą coś na temat irlandii północnej,jak tam się żyje,czy warto wyjechać prosze o wypowiadanie się na tym forum. Każda informacja będzie dla mnie cenna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Rozeznanie
|
cześć dziewczyny
![]() dziś znowu coś w radiu mówili, że w jakimś mieście, tak bardzo nie znoszą obcych, że co niektórzy nawet po broń sięgają ![]() a wy jak? czujecie się bezpiecznie? jak wam się żyje w irlandii północnej? ![]() ![]() pozdrawiam was serdecznie z Polski ![]()
![]() |
#86 |
Przyczajenie
|
Pogadałabym z jakąś mamą z Irlandii Północnej. Ja za 2 msc. będę mieszkać w Lurgan, może któraś z was sie ze mną podzieli jakimiś informacjami o życiu tam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Raczkowanie
|
O widze watek sie rozwinal, dawno tu nie zagladalam
![]() Pojawil sie temat domkow w Bangor i faktycznie nie jest tu tak tragicznie, no i miasteczko bardzo spokojne ![]() Dodam dla przypomnienia, ze ja wlasnie w Bangor mieszkam ![]() ---------- Dopisano o 03:25 ---------- Poprzedni post napisano o 03:01 ---------- Cytat:
A teraz gdy w koncu taka mam, to jest juz calkiem dobrze ![]() Ja nie zaluje swojej decyzji o przyjezdzie tutaj. Calkiem inne zycie. A mieszkam tu 1,5 roku. Choc to niezbyt dlugo to jesli masz jakies konkretniejsze pytania to postaram sie odpowiedziec w miare mozliwosci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczynki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#89 |
Przyczajenie
|
Witam Cię KochankaM. Chciałabym się dowiedzieć jakie są koszty życia w Irlandii Północnej,mieszkałabym jakieś 3km od Portadown. Mam małe dziecko i na razie nie mogłabym pójść do pracy,a mój mąż zarabia 250f czasem troszkę więcej,upatrzyliśmy już sobie dom za 320f,taniej raczej nie ma,no i boję się trochę bo nie wiem czy damy radę się utrzymać. Mój mąż mówi że damy on już tam jest pół roku,ale ja wolałabym się jeszcze kogoś poradzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:01.