![]() |
#61 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Czemu św.krzyz a nie św.stryczek?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
Z autorką wątku nie będę się wdawać w polemikę
![]() Jeśli miała na celu tylko upokorzenie wyznawców katolicyzmu ( a takie ma wrażenie) to nie ma sensu strzępić klawiatury ![]()
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Tak na początek ode mnie: Jula, zgadzam się z każdym Twoim zdaniem
![]() Co do tego, że w naszym kraju żyje 95% Katolików, już wcześniej się wypowiadałam. Czy to, że ktoś został ochrzczony jako niczego nieświadomy noworodek, można uznać za świadomą przynależność do danej religii? Sama jestem ochrzczona, przystąpiłam do pierwszej komunii świętej, a nawet, o zgrozo, zostałam bierzmowana ![]() Zastanawiam się skąd niekiedy bierze się domniemana wyższość "katolików" nad osobami niewierzącymi. Bo jak tak przyglądam się postawom "Katolików"i mojej (agnostyczki), to jedyna różnica w naszym zachowaniu polega na tym, że ja otwarcie mówię, że nie potrafię i nie chcę stosować się do zasad KK, natomiast "Katolicy" zachowują się dokładnie tak samo jak ja, tylko twierdzą, że "wierzą w Boga". Podobnie jak ja starają się być dobrymi ludźmi, nie krzywdzić innych, mimo to popełniają błędy i mają wyrzuty sumienia. Podobnie jak ja, nie chodzą na mszę i nie spowiadają się z grzechów. Różnica między nami polega według mnie jedynie na tym, że ja potrafię przyznać się do tego, że skoro nie potrafię przestrzegać zasad KK, nie mogę uznawać się za Katoliczkę, natomiast "Katolicy" są wspaniałymi ludźmi, którzy po prostu zbłądzili i nie stosują się do absurdalnych zasad kościoła ![]() Nie chciałabym zostać odebrana jako osoba, która neguje wszelkie zasady wiary. Ogólnie rzecz biorąc wręcz podziwiam ludzi, którzy pełni wiary przestrzegają zasad wiary i z wyboru są Katolikami. Nie mam jednak szacunku do osób, które poza tym, że deklarują wiarę w Boga 'Katolickiego" nie przestrzegają żadnej z zasad wiary i mimo to mają czelność pouczać ateistów w kwestii wypowiadania się na temat wiary.
![]() |
#66 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ateizm ostatnio, podobnie jak satanizm( tutaj to od zawsze) dorobil sie fatalnej reprezentacji. Dlatego odrozniam satanizm od "satanizmu" a ateizm od "ateizmu".. ateizm nie potrzebuje tego, na czym buduje "ateizm"... tak jak satanizm w sensie kultu ego, obejdzie sie bez komicznej otoczki "satanizmu".... Dowodzic Twojej prawdy nie musze, jest Twoja... Mam nadzieje ze nie urazilam. Nazywalam siebie agnostykiem, pozniej ateista... teraz preferuje okreslenie "jednoosobowa sekta".... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ Edytowane przez Jula Czas edycji: 2007-12-25 o 23:48 Powód: dopisek |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
"WIEM co krytykuję, w co dokładnie nie wierzę i dlaczego mój światopogląd ukształtował się tak a nie inaczej."
Mam pytanko co krytykujesz?w co wierzysz?i jaki jest Twój światopogląd? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Krzyże ani mnie ziębią ani parzą. Kolędy lubię. Olewam, że w TV leci BB a na hot-newsem jest to, która z "gwiazdek" naszego show-businessu znowu puściła sie z kimś innym. Mam dystans ![]() Co do kwestii egzystencjalnych - bardzo przyjemnie by mi się na ten temat porozmawiało. Odnośnie argumentów - ależ rozmawiajmy, kłóćmy się, walka w kisielu ![]() Nikt nikomu nie odbiera prawa do wypowiedzi. Ale niech to nie będzie polegało na "multicytowaniu" zasłyszanych kwestii, utartych frazesów, itp. które może i fajnie brzmią, mocno i przekonująco, ale bardziej nas oddalają od nawiązania dialogu niż przybliżają. To co piszesz nie nazwałam bełkotem. Wręcz przeciwnie. Choć nie ukrywam, że nastawiona jesteś bardzo bojowo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#71 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ Edytowane przez Jula Czas edycji: 2007-12-25 o 23:56 Powód: dopisek |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Widzę natomiast różnice pomiędzy krytyką a obrażaniem.
Edytowane przez goldfish3000 Czas edycji: 2007-12-26 o 00:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Twój pierwszy post świadczy o jej kompletnym braku. Nie wiem, czy kogoś zachęcisz do czytania Biblii. Odnoszę natomiast wrażenie, że jesteś podatna na manipulację. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Popatrz na to z innej strony .W wielu religiach Bóg jest przedstawiany jw złocie ,pięknych szatach ,otyły. Jak ma wzbudzić szacunek 'ktoś ' w takim stanie jak nasz ? Chyba trudniej ?A jednak Każdą sprawę mozna z dwóch stron przedstawić . Zależy co się chce widzieć .Czy obrońcy zwierząt epatujący widza mrożącymi krew obrazkami znęcania sie nad zwierzetami mają na celu popodniecać sie tego widokiem ?Wątpię .Cel jest inny . Mowisz,ze cierpi Twoja estetyka .Co powiesz na boom na czaszki w modzie? Znajdę 1 post na ten temat ? Co do 95 % spoleczeństwa katolickiego .Nie wiem skąd te statystyki .Zajrzałam nawet na wątek 'jakiej jesteś wiary ? ' i myślę ,ze góra ! 70 % z tendencja spadkową . Od zawsze mnie dziwi to narzekanie na uciązliwość musu (?) sluchania kolęd czy ogladania kartki światecznej w swojej skrzynce. Wydaje mi sie to cierpienie (?)tak naciaganie jak oburzone glosy w czasie żaloby narodowej ,ze onet przybrał czarną szatę Zblizają sie mistrzostwa piłki nożnej i co ja pocznę -hm chyba spędze czas przed internetem ![]() Goldfish -rozsądny głos ;rispect W duzym skrócie -jestem gotowa do dyskusji tylko nie zyczę sobie by ktoś do mnie przemawiał ze stołeczka i uswiadamiał mnie,ze ateiści sa o krok wyżej od 'ciemnej masy ' Cięzko znaleźć wtedy wspólną płaszczyzne do rozmowy .Ale zawsze warto próbować . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ Cytat:
Cytat:
![]() Dodam jeszcze,co dla mnie jest oczywiste ![]() ![]() Nie klasyfikuję,nie oceniam ludzi według wiary,bądź nie-wiary. Wiara,religia lub światopogląd ,to bardzo prywatna sfera życia,z której nikt nikomu nie musi się spowiadać. Nie zwykłam pytać ludzi o ich wyznanie,w co lub w kogo wierzą i na podstawie uzyskanej wypowiedzi wyrabiać sobie opinię o tych ludziach. Liczy się to,jakim kto jest człowiekiem,jak sam siebie daje poznać,a nie to czy zalicza się do jakiejś grupy wyznaniowej,czy nie. Ze swoim życiem religijnym niech każdy robi,co chce.
Edytowane przez cheer Czas edycji: 2007-12-26 o 14:01 Powód: post pod postem |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
No i od zawsze dziwi mnie, skąd poczucie, że w rozmowach z niewierzącycmi ci wierzący zawsze czują, ze są traktowani jak "ciemna masa". Cytat:
![]() Cytat:
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ Edytowane przez Jula Czas edycji: 2007-12-26 o 09:11 Powód: dopisek |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Rozeznanie
|
ja też uważam że każdy ma prawo decydować sam o swoim życiu religijnym i swojej wierze i osobiście nigdy nikogo nie zmuszałabym do chodzenia do kościoła,ani też nikogo nie potępiam dlatego że żyje z kimś bez ślubu bądź nie ochrzcił dziecka..zawsze to lepiej niż przystępowanie do tych sakramentów dlatego, że "tak trzeba i wszyscy tak robią"..szanuję osoby,które nie wierzą...ale z drugiej strony też oczekuje szacunku..a słowa takie,że krzyż radzi czyjeś poczucie estetyki mi ubliżają...i wybaczcie ,ale czy słuchanie kolęd jest taką torturą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
ale fajnie! Można być fanatycznym ateistą
![]()
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
wątek się rozkręca
ja powiem coś od siebie ja czytałam już Biblię 3 razy i zamierzam ją dalej czytać i zachęcam do czytania jeżeli ktoś chce nikogo nie zmuszam,przeczytałam zarówno i stary i nowy testament i powiem,że jest bardzo trudny,trzeba czytać parę razy żeby zrozumieć,ja zakażdym razem co czytam więcej rozumiem... i teraz opowiem na własnym przykładzie : po pierwsze byłam wychowywana w wierze katolickiej,ale któregoś nam roku dokłądnie 6lat temu coś mi nie pasowało zaczełąm czytać Biblię dużo mi się nie zgadzało to co mówi kościół,szłam ze swoimi pytaniami do księdza,to albo nie umiał mi odpowiedzieć,alebo powiedział,że nie ma tak napisane w Biblii,o jakiś werset mi chodziło,popełniłamm błąd,bo go nie zapisałam gdzie sie znajduje za 2 razem jak zaczełąm czytać odnalazłam go,ksiądz nie wiedział,że takie coś jest,może nie czytał całej Biblii ??może nie doczytał??może zapomniał?? tego nie wiem odpuściłam mu to,ale pytania inne zadawałam,nie umiał mi racjonalnie odpowiedzieć po prostu nie umiał,nawet werstami z Bibliipowinien mi prztoczyć jednak tego nie zrobił nie wiem czemu,ale zawracając się z tymi pytaniami i z jednym wrsetem do ŚJ oni odrazu umieli mi odpowiedzieć przytoczyli wersetami gdzie to się znajduję,no i ten fragment co ksiądz nigdy niby nie czytał oni czytali,nie wiem jak to wytłumaczyć ...ksiądz ma mnie wiedzy od ŚJ nie wiem .... dobra już się nie rozpisuje bo to nie pasuje do wątku tu powinien powstać wątek rozmowy o religiach za i przeciw
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Jula ty to chyba jesteś jakaś chora albo obłąkana czy coś weż sobie załuż nowy wątek o wierzących siedem dni w tygodniu codziennie w inną wiare lub o pastafarianistach ale nie pisz takich pierdół w tym wątku no ludzie!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Świadkowie Jehowy zawsze odpowiedzą na Twoje wątpliwości i pytania, ponieważ interpretują Biblię jak jakieś poezyje. Wedle potrzeby i własnego widzimisię, bez uwzględnienia realiów historycznych, tradycji i bez odniesienia do całości tekstu. W tym co mówią jest wiele rozbieżności i demagogii. Sama unikam rozmów z członkami tej sekty, ponieważ brak mi cierpliwości, ochoty i wiary w ich sens. Wiem, że cokolwiek powiem, i tak zostanę uraczona kilkoma dyżurnymi cytatami z Biblii, których Świadek wykuł się zgodnie z instrukcją i które mają stanowić odpowiedź na każde pytanie. Bo tak jest napisane w Biblii - cóż z tego, kiedy to nadinterpretacja. Rzucanie hasełkami i cytatami mi nie imponuje, tak samo jak opowieści o czytaniu i studiowaniu Pism. Wybacz ironię, ale tu wystarczy kurs szybkiego czytania i umiejętność zapamiętywania i można się popisywać opowiadając coś i uchodząć za pobożnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
dra Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
też cię Ila pozrawiam
moje pytania były zadawane paru księdzą dziwny zbieg okoliczności,że nie wiedzieli co odpowiedzieć... mentha dla ciebie inna już religia niż katolicy to odrazu sekta??wiesz wogóle co to jest sekta?? a ja mam do was takie pytanie,która z was przeczytałąm chodź raz Pismo Święte Nowy i Stary Testament,bo ja 3 razy a w mojej rodzinie nikt ani razu nie przeczytał,chyba,że jakieś wyrywkowe fragmenty,ale inaczej jest jak się czyta wyrywkowo,bo można to inaczej interpretować,a inaczej jak się przeczyta całą
![]() |
#85 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak, znam definicję sekty - psychologiczną, socjologiczną i prawną ![]() Cytat:
Ila23, nie cytujesz Biblii, ale kompilujesz fragmenty tekstu i krytykujesz chrześcijańską interpretację, chociaż jej nie pojmujesz/poddajesz się manipulacji (?), kim Ty jesteś? A przy okazji, jak wytłumaczyć fakt, iż ŚJ jeszcze przed wojną nosili symbol krzyża w klapach marynarek? Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
Moim założeniem było dowiedzenie się co inni myślą o Krzyżu nie mam w tym temacie już nic więcej do powiedzenia zakańczam udział w tym wątku jeżeli kogoś uraziłam to przepraszam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:47.