Czemu św.krzyz a nie św.stryczek? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-25, 23:16   #61
Ila23
Raczkowanie

Dot.: Czemu św.krzyz a nie św.stryczek?

Cytat:
Napisane przez Jula Pokaż wiadomość
A czymże jest biblia jak nie literaturą?? Zdaje się, że jest spisana ręką ludzi (konkretnie niewykształconych pasterzy owiec, kóz), którzy byli natchnieni duchem świętym. Klasycy też byli natchnięci róznymi rzeczami. Witkacy np malował natchnięty
Z resztą trudno traktować poważnie i dosłownie tekst wielokrotnie zmieniany, poszatkowany, tworzony na przestrzeni wieków przez różne postacie - faktycznie, trudno to porównywać do dzieł klasyków.

Całą? Stary Testament również? Naprawdę?

Można wierzyć/nie wierzyć w cokolwiek, ale trochę logiki i zdrowego krytycyzmu przydaje się zawsze i wszędzie.
Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Jedno chyba przeczy drugiemu. Istnieje takie określenie jak "niepraktykujący katolik", które nic nie znaczy - bo albo jest się katolikiem, czyli żyje zgodnie z regułami katolicyzmu, albo nie. Ale ateizm i wiara w Boga to sie niestety wyklucza.
Nie trzeba być katolikiem żeby wierzyć w Boga ja wierze w boga tego który jest w biblii a nie pisałam że jestem niepraktykującą katoliczką i nie ma takiego określenia jak "nipraktykujacy katoli" bo jak jesteś katolikiem to pochwalasz kościół a ja tego nie pochwalam i nie chodze do kościoła ani do żadnych innych instytucji a sprecyzowałam moje pisanie o ateiźmie bo to jest brak wiary w boga ja wierze w Boga i modle się do niego ale nie przynależe do żadnej religii więc nie jestem żadną niepraktykującą katoliczką ani ateistką,poprostu wierze w Boga JHWH bo takie jest jego imię
Ila23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-25, 23:19   #62
Ila23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez goldfish3000 Pokaż wiadomość
Jula w wielu kwestiach ma racje.
Tylko dyskusja robi się... hmm.. wielopoziomowa
Nie mieszajmy tematyki doktryny, wielopokoleniowych tradycji, kwestii społecznych, ludzkich potrzeb, itp.
Bo zrobi się na koniec antyklerykalno-antyteistyczny bełkot kontra żarliwi obrońcy wiary rodem z krucjat. A szkoda.

Jeśli jedna ze stron odpuści retorykę " Alleluja i do przodu", a druga odłoży na półkę nieuzasadnione poczucie wyższości związane z odkryciem, że wiara katolicka w wielu kwestiach nie ma argumentów na swoją obronę to dyskusja potoczy się przyjemniej
Wzajemny szacunek to podstawa. Damy radę to zastosować - będziemy umieli koegzystować w pokoju i dyskutować bez stosowania oklepanych, prymitywnych argumentów, powtarzanych przez jedną jak i drugą stronę do znudzenia.

Religia - temat rzeka. Wielowątkowy. Forum to za mało by go wypełnić.

Jako wierząca ale nie katoliczka apeluję o to, aby tego typu argumenty nie przysłoniły nam najważniejszego - każdy chce przez to życie przejść z godnością i poczuciem, że nie jest się przypadkowym wypierdkiem wszechświata.
A czy nam pomoże w tym wiara w Jahwe, Allaha czy w teorie Darwina łączy nas jedno. Wspólnie dzielimy tą planetę czy nam sie to podoba czy nie.
Popieram to co napisałaś szacuneczek!Ale spójż na tytuł tego forum
Stary 2007-12-25, 23:26   #63
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Wzajemny szacunek to podstawa.
Poznikają krzyże, nie będą dręczyć kolędami, nikt nie będzie napadał na nikogo z powodu braku ślubu kościelnego i nieochrzczenia dziecka - wtedy będzie szacunek. Wzajemny. Bełkotu też nie będzie

Cytat:
każdy chce przez to życie przejść z godnością i poczuciem, że nie jest się przypadkowym wypierdkiem wszechświata.
Ja tam mogę być wypierdkiem wszechświata, wcale nie czuję się z tego powodu gorzej Przypadkowość też mnie nie przeraża.

Cytat:
Jeśli jedna ze stron odpuści retorykę " Alleluja i do przodu", a druga odłoży na półkę nieuzasadnione poczucie wyższości związanego z odkryciem, że wiara katolicka w wielu kwestiach nie ma argumentów na swoją obronę to dyskusja potoczy się przyjemniej
Hmn, wtedy ani jedna strona się nie odezwie, ani druga - dyskusja w ogóle się nie potoczy. Jasne, najprzyjemniej się żyje na planecie, gdy nikt się nie wychyla i nie krzyczy, że coś mu się nie podoba - tu się zgodzę. Ja jestem jednak zwolennikiem konfrontacji, dialogu - lub - jak to nazwałaś - "bełkotu"...

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-25, 23:29   #64
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ila23 Pokaż wiadomość
Ale spójż na tytuł tego forum
Z autorką wątku nie będę się wdawać w polemikę
Jeśli miała na celu tylko upokorzenie wyznawców katolicyzmu ( a takie ma wrażenie) to nie ma sensu strzępić klawiatury

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-25, 23:30   #65
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Tak na początek ode mnie: Jula, zgadzam się z każdym Twoim zdaniem

Co do tego, że w naszym kraju żyje 95% Katolików, już wcześniej się wypowiadałam. Czy to, że ktoś został ochrzczony jako niczego nieświadomy noworodek, można uznać za świadomą przynależność do danej religii?

Sama jestem ochrzczona, przystąpiłam do pierwszej komunii świętej, a nawet, o zgrozo, zostałam bierzmowana Mimo to nie uważam obecności krzyża za naturalną. Tak jak już wcześniej pisałam, Polacy są sobie sami winni, że żyją w takim a nie innym kraju.

Zastanawiam się skąd niekiedy bierze się domniemana wyższość "katolików" nad osobami niewierzącymi. Bo jak tak przyglądam się postawom "Katolików"i mojej (agnostyczki), to jedyna różnica w naszym zachowaniu polega na tym, że ja otwarcie mówię, że nie potrafię i nie chcę stosować się do zasad KK, natomiast "Katolicy" zachowują się dokładnie tak samo jak ja, tylko twierdzą, że "wierzą w Boga". Podobnie jak ja starają się być dobrymi ludźmi, nie krzywdzić innych, mimo to popełniają błędy i mają wyrzuty sumienia. Podobnie jak ja, nie chodzą na mszę i nie spowiadają się z grzechów. Różnica między nami polega według mnie jedynie na tym, że ja potrafię przyznać się do tego, że skoro nie potrafię przestrzegać zasad KK, nie mogę uznawać się za Katoliczkę, natomiast "Katolicy" są wspaniałymi ludźmi, którzy po prostu zbłądzili i nie stosują się do absurdalnych zasad kościoła

Nie chciałabym zostać odebrana jako osoba, która neguje wszelkie zasady wiary. Ogólnie rzecz biorąc wręcz podziwiam ludzi, którzy pełni wiary przestrzegają zasad wiary i z wyboru są Katolikami. Nie mam jednak szacunku do osób, które poza tym, że deklarują wiarę w Boga 'Katolickiego" nie przestrzegają żadnej z zasad wiary i mimo to mają czelność pouczać ateistów w kwestii wypowiadania się na temat wiary.
Stary 2007-12-25, 23:37   #66
Ila23
Raczkowanie

Cytat:
Jula w wielu kwestiach ma racje.
Tylko dyskusja robi się... hmm.. wielopoziomowa
Nie mieszajmy tematyki doktryny, wielopokoleniowych tradycji, kwestii społecznych, ludzkich potrzeb, itp.
Bo zrobi się na koniec antyklerykalno-antyteistyczny bełkot kontra żarliwi obrońcy wiary rodem z krucjat. A szkoda.

Jeśli jedna ze stron odpuści retorykę " Alleluja i do przodu", a druga odłoży na półkę nieuzasadnione poczucie wyższości związane z odkryciem, że wiara katolicka w wielu kwestiach nie ma argumentów na swoją obronę to dyskusja potoczy się przyjemniej
Wzajemny szacunek to podstawa. Damy radę to zastosować - będziemy umieli koegzystować w pokoju i dyskutować bez stosowania oklepanych, prymitywnych argumentów, powtarzanych przez jedną jak i drugą stronę do znudzenia.

Religia - temat rzeka. Wielowątkowy. Forum to za mało by go wypełnić.

Jako wierząca ale nie katoliczka apeluję o to, aby tego typu argumenty nie przysłoniły nam najważniejszego - każdy chce przez to życie przejść z godnością i poczuciem, że nie jest się przypadkowym wypierdkiem wszechświata.
A czy nam pomoże w tym wiara w Jahwe, Allaha czy w teorie Darwina łączy nas jedno. Wspólnie dzielimy tą planetę czy nam sie to podoba czy nie.
Cytat:
Z autorką wątku nie będę się wdawać w polemikę
Jeśli miała na celu tylko upokorzenie wyznawców katolicyzmu ( a takie ma wrażenie) to nie ma sensu strzępić klawiatury
Nie jest moim celem nikogo upokarzać tylko zachęcić do czytania biblii i wyciągnięcia z niej wniosków samemu a nie klepania tego co mówią inni i postępowania według zasad ludzkich a nie Bożych.Czy p[isze w biblii żeby chodzić na wielkanoc z jajkami?Wymysł ludzki a skoro czujesz się urażona krytykowaniem katolicyzmu to widocznie prawda w oczy kole
Stary 2007-12-25, 23:38   #67
psycha
Zakorzenienie

GG do psycha

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość

Psycho - ateizm niczego nie przeklina, bo ateista, w przeciwieństwie do teisty, nie wierzy w moc takich "zabiegów".

I niby dlaczego "prawdziwy" ateista nie miałby się ateistą określać? Ateizm to brak wiary w bogów, jakichkolwiek - czymże mam się więc nazywać?

Jestem ateistką. Tak się określam.
Dowiedź mi teraz, proszę, że jestem "nieprawdziwa".
Uzyłam złego słowa...słowo "potępia" bardziej by pasowało "Przeklina" faktycznie kojarzy sie z czyms o tchnieniu "magicznym"....

Ateizm ostatnio, podobnie jak satanizm( tutaj to od zawsze) dorobil sie fatalnej reprezentacji. Dlatego odrozniam satanizm od "satanizmu" a ateizm od "ateizmu".. ateizm nie potrzebuje tego, na czym buduje "ateizm"... tak jak satanizm w sensie kultu ego, obejdzie sie bez komicznej otoczki "satanizmu"....

Dowodzic Twojej prawdy nie musze, jest Twoja...

Mam nadzieje ze nie urazilam. Nazywalam siebie agnostykiem, pozniej ateista... teraz preferuje okreslenie "jednoosobowa sekta"....
psycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-25, 23:43   #68
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Sama jestem ochrzczona, przystąpiłam do pierwszej komunii świętej, a nawet, o zgrozo, zostałam bierzmowana Mimo to nie uważam obecności krzyża za naturalną. Tak jak już wcześniej pisałam, Polacy są sobie sami winni, że żyją w takim a nie innym kraju.
Ja też - jak nie chciałam iść się bierzmować, mama kazała mi się "nie wygłupiać" - cała afera była o to. Jako dziecko jeżdziłam na pielgrzymki, babcia dewotka czytała mi o róznych objawieniach (?), czytałam Biblię, znałam wszystkie kościelne pieśni i większość modlitw - ja WIEM co krytykuję, w co dokładnie nie wierzę i dlaczego mój światopogląd ukształtował się tak a nie inaczej. Im więcej myślisz, tym masz więcej wątpliwości - tym mniej wierzysz. Gdyby nie owe "pranie mózgu" w dzieciństwie, dziś w ogóle nie musiałabym się interesować problemem - chcę wiedzieć, dlaczego, po co, jak, kiedy? - wtedy mogłabym to traktować jako element folkloru - fajne, ale (uff!) dobrze, że mnie nie dotyczy, gdzieś sobie tam jest ale się nie narzuca.

Cytat:
Czy to, że ktoś został ochrzczony jako niczego nieświadomy noworodek, można uznać za świadomą przynależność do danej religii?
Ot co! Apostazja nie jest łatwą rzeczą. Moze spis powszechny i opodatkowanie? Ciekawe jak wypadłyby statystyki?

Edytowane przez Jula
Czas edycji: 2007-12-25 o 23:48 Powód: dopisek
Stary 2007-12-25, 23:49   #69
Ila23
Raczkowanie

"WIEM co krytykuję, w co dokładnie nie wierzę i dlaczego mój światopogląd ukształtował się tak a nie inaczej."
Mam pytanko co krytykujesz?w co wierzysz?i jaki jest Twój światopogląd?
Stary 2007-12-25, 23:50   #70
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jula Pokaż wiadomość
Poznikają krzyże, nie będą dręczyć kolędami, nikt nie będzie napadał na nikogo z powodu braku ślubu kościelnego i nieochrzczenia dziecka - wtedy będzie szacunek. Wzajemny. Bełkotu też nie będzie

Ja tam mogę być wypierdkiem wszechświata, wcale nie czuję się z tego powodu gorzej Przypadkowość też mnie nie przeraża.

Hmn, wtedy ani jedna strona się nie odezwie, ani druga - dyskusja w ogóle się nie potoczy. Jasne, najprzyjemniej się żyje na planecie, gdy nikt się nie wychyla i nie krzyczy, że coś mu się nie podoba - tu się zgodzę. Ja jestem jednak zwolennikiem konfrontacji, dialogu - lub - jak to nazwałaś - "bełkotu"...
Jak wspomniałam - od dawna nie jestem katoliczką.
Krzyże ani mnie ziębią ani parzą. Kolędy lubię. Olewam, że w TV leci BB a na hot-newsem jest to, która z "gwiazdek" naszego show-businessu znowu puściła sie z kimś innym. Mam dystans Przydaje się.
Co do kwestii egzystencjalnych - bardzo przyjemnie by mi się na ten temat porozmawiało.
Odnośnie argumentów - ależ rozmawiajmy, kłóćmy się, walka w kisielu
Nikt nikomu nie odbiera prawa do wypowiedzi.
Ale niech to nie będzie polegało na "multicytowaniu" zasłyszanych kwestii, utartych frazesów, itp. które może i fajnie brzmią, mocno i przekonująco, ale bardziej nas oddalają od nawiązania dialogu niż przybliżają.
To co piszesz nie nazwałam bełkotem. Wręcz przeciwnie. Choć nie ukrywam, że nastawiona jesteś bardzo bojowo Ale w niczym mi to nie przeszkadza.

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
Stary 2007-12-25, 23:53   #71
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Mam pytanko co krytykujesz
Brak myślenia, brak logiki, nieumiejętność krytycznego spojrzenia.

Cytat:
w co wierzysz?
W to, ze jestem całkiem przypadkowym wypierdkiem wszechświata ;D Vide: egzystencjonalizm ateistyczny, chociaż nie do końca.

Cytat:
i jaki jest Twój światopogląd?
A Twój? To chyba nie czas i nie miejsce

Cytat:
Choć nie ukrywam, że nastawiona jesteś bardzo bojowo Ale w niczym mi to nie przeszkadza.
Nerwowy rocznik Pozdrawiam... i idę spać. Tymczasem!

Edytowane przez Jula
Czas edycji: 2007-12-25 o 23:56 Powód: dopisek
Stary 2007-12-25, 23:54   #72
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:
Wymysł ludzki a skoro czujesz się urażona krytykowaniem katolicyzmu to widocznie prawda w oczy kole
Nie pochlebiaj sobie. Nie jestem katoliczką. Jeśli o mnie chodzi to możesz sobie krytykować KK aż do końca wszechświata. Nie mój problem.
Widzę natomiast różnice pomiędzy krytyką a obrażaniem.

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek

Edytowane przez goldfish3000
Czas edycji: 2007-12-26 o 00:28
Stary 2007-12-26, 00:04   #73
mentha
Zadomowienie

Cytat:
Nie jest moim celem nikogo upokarzać tylko zachęcić do czytania biblii i wyciągnięcia z niej wniosków samemu a nie klepania tego co mówią inni i postępowania według zasad ludzkich a nie Bożych.Czy p[isze w biblii żeby chodzić na wielkanoc z jajkami?Wymysł ludzki a skoro czujesz się urażona krytykowaniem katolicyzmu to widocznie prawda w oczy kole
Ila23, tylko tę Biblię trzeba czytać ze zrozumieniem, a to niemożliwe bez podstawowej wiedzy o historii, teologii itd. Pomijam już inne niuanse.
Twój pierwszy post świadczy o jej kompletnym braku.

Nie wiem, czy kogoś zachęcisz do czytania Biblii. Odnoszę natomiast wrażenie, że jesteś podatna na manipulację.
mentha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-26, 08:15   #74
201710120930
Konto usunięte

Cytat:

jak to się stało, że symbolem wiary, dobra, miłości stał się krucyfiks - narzędzie tortur, męczeńskiej okrutnej śmierci z krwawiącym, umęczonym, półnagim osobnikiem na nim? Co jak co, ale dla mnie nie jest naturalne, by taki symbol czyjejś męki wieszać w miejscach publicznych - szkołach, szpitalach, urzędach miejskich - albo, o zgrozo - używać jako ozdoby na szyję?! Podobnie, jak nienaturalne byłyby dla mnie małe stryczki tudzież krzesełka elektryczne. A może to ja jestem nienaturalna z moją wrażliwością i poczuciem estetyki?
To zupelnie nie tak .Zupelnie .Oczywiście dla katolików .
Popatrz na to z innej strony .W wielu religiach Bóg jest przedstawiany jw złocie ,pięknych szatach ,otyły.
Jak ma wzbudzić szacunek 'ktoś ' w takim stanie jak nasz ?
Chyba trudniej ?A jednak
Każdą sprawę mozna z dwóch stron przedstawić .
Zależy co się chce widzieć .Czy obrońcy zwierząt epatujący widza mrożącymi krew obrazkami znęcania sie nad zwierzetami mają na celu popodniecać sie tego widokiem ?Wątpię .Cel jest inny .

Mowisz,ze cierpi Twoja estetyka .Co powiesz na boom na czaszki w modzie? Znajdę 1 post na ten temat ?

Co do 95 % spoleczeństwa katolickiego .Nie wiem skąd te statystyki .Zajrzałam nawet na wątek 'jakiej jesteś wiary ? ' i myślę ,ze góra ! 70 % z tendencja spadkową .

Od zawsze mnie dziwi to narzekanie na uciązliwość musu (?) sluchania kolęd czy ogladania kartki światecznej w swojej skrzynce.
Wydaje mi sie to cierpienie (?)tak naciaganie jak oburzone glosy w czasie żaloby narodowej ,ze onet przybrał czarną szatę
Zblizają sie mistrzostwa piłki nożnej i co ja pocznę -hm chyba spędze czas przed internetem

Goldfish -rozsądny głos ;rispect
W duzym skrócie -jestem gotowa do dyskusji tylko nie zyczę sobie by ktoś do mnie przemawiał ze stołeczka i uswiadamiał mnie,ze ateiści sa o krok wyżej od 'ciemnej masy '
Cięzko znaleźć wtedy wspólną płaszczyzne do rozmowy .Ale zawsze warto próbować .
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-26, 09:01   #75
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Odrazu chcę sprecyzować to że napisałam, że jestem ateistką wierze w boga ale nie jestem przynależna do żadnej religii.
To zdecyduj się,czy jesteś ateistką,czy wierzysz w Boga .

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

Cytat:
Nie pochlebiaj sobie. Nie jestem katoliczką. Jeśli o mnie chodzi to możesz sobie krytykować KK aż do końca wszechświata. Nie mój problem.
Widzę natomiast różnice pomiędzy krytyką a obrażaniem.
Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Co do 95 % spoleczeństwa katolickiego .Nie wiem skąd te statystyki .Zajrzałam nawet na wątek 'jakiej jesteś wiary ? ' i myślę ,ze góra ! 70 % z tendencja spadkową .

Od zawsze mnie dziwi to narzekanie na uciązliwość musu (?) sluchania kolęd czy ogladania kartki światecznej w swojej skrzynce.
Wydaje mi sie to cierpienie (?)tak naciaganie jak oburzone glosy w czasie żaloby narodowej ,ze onet przybrał czarną szatę
Zblizają sie mistrzostwa piłki nożnej i co ja pocznę -hm chyba spędze czas przed internetem

Goldfish -rozsądny głos ;rispect
W duzym skrócie -jestem gotowa do dyskusji tylko nie zyczę sobie by ktoś do mnie przemawiał ze stołeczka i uswiadamiał mnie,ze ateiści sa o krok wyżej od 'ciemnej masy '
Cięzko znaleźć wtedy wspólną płaszczyzne do rozmowy .Ale zawsze warto próbować .
Zgadzam się z wypowiedzią Goldfish i Łajki .

Dodam jeszcze,co dla mnie jest oczywiste,a ktoś może o tym nie wiedzieć .

Nie klasyfikuję,nie oceniam ludzi według wiary,bądź nie-wiary.
Wiara,religia lub światopogląd ,to bardzo prywatna sfera życia,z której nikt nikomu nie musi się spowiadać.
Nie zwykłam pytać ludzi o ich wyznanie,w co lub w kogo wierzą i na podstawie uzyskanej wypowiedzi wyrabiać sobie opinię o tych ludziach.
Liczy się to,jakim kto jest człowiekiem,jak sam siebie daje poznać,a nie to czy zalicza się do jakiejś grupy wyznaniowej,czy nie.
Ze swoim życiem religijnym niech każdy robi,co chce.

Edytowane przez cheer
Czas edycji: 2007-12-26 o 14:01 Powód: post pod postem
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-26, 09:09   #76
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
jak ma wzbudzić szacunek 'ktoś ' w takim stanie jak nasz ?
Szacunek, Twoim zdaniem wzbudza to w ludziach szacunek? We mnie wzbudza niesmak, litość. A ciekawe, co dzieci czują, gdy na to patrzą?

Cytat:
Co powiesz na boom na czaszki w modzie? Znajdę 1 post na ten temat ?
Czaszki to symbol śmierci, nie przynależący do żadnej konkretnej religii - chyba? Z resztąm, ja się na modzie nie znam

Cytat:
nie zyczę sobie by ktoś do mnie przemawiał ze stołeczka i uswiadamiał mnie,ze ateiści sa o krok wyżej od 'ciemnej masy
Nie życzę sobie, żeby ktoś do mnie przemawiał z pozycji: mam swojego boga, takich jak ja jest więcej i na pewno udajesz, że to ci przeszkadza. A jak przeszkadza, to możesz się wyprowadzić do innego kraju, bo to jest państwo katolickie!
No i od zawsze dziwi mnie, skąd poczucie, że w rozmowach z niewierzącycmi ci wierzący zawsze czują, ze są traktowani jak "ciemna masa".

Cytat:
Co do 95 % spoleczeństwa katolickiego .Nie wiem skąd te statystyki
Zdaje się, ze KK zajmuje się takimi statystykami i oni je podają, gdzieś tam. Myślę, że nie sugerowali się ilosciami wypowiedzi w wątkach na wizażu

Cytat:
Ze swoim życiem religijnym niech każdy robi,co chce.
Musze się zgodzić tu z Fresą (koniec świata!!) - niech każdy robi, co chce i nie zmusza do tego innych!

Edytowane przez Jula
Czas edycji: 2007-12-26 o 09:11 Powód: dopisek
Stary 2007-12-26, 09:53   #77
kasiakrecik
Rozeznanie

ja też uważam że każdy ma prawo decydować sam o swoim życiu religijnym i swojej wierze i osobiście nigdy nikogo nie zmuszałabym do chodzenia do kościoła,ani też nikogo nie potępiam dlatego że żyje z kimś bez ślubu bądź nie ochrzcił dziecka..zawsze to lepiej niż przystępowanie do tych sakramentów dlatego, że "tak trzeba i wszyscy tak robią"..szanuję osoby,które nie wierzą...ale z drugiej strony też oczekuje szacunku..a słowa takie,że krzyż radzi czyjeś poczucie estetyki mi ubliżają...i wybaczcie ,ale czy słuchanie kolęd jest taką torturą?
kasiakrecik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-26, 10:46   #78
Luba
Zakorzenienie

ale fajnie! Można być fanatycznym ateistą

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-26, 11:10   #79
dra
Zakorzenienie

wątek się rozkręca
ja powiem coś od siebie
ja czytałam już Biblię 3 razy i zamierzam ją dalej czytać i zachęcam do czytania jeżeli ktoś chce nikogo nie zmuszam,przeczytałam zarówno i stary i nowy testament i powiem,że jest bardzo trudny,trzeba czytać parę razy żeby zrozumieć,ja zakażdym razem co czytam więcej rozumiem...

i teraz opowiem na własnym przykładzie :
po pierwsze byłam wychowywana w wierze katolickiej,ale któregoś nam roku dokłądnie 6lat temu coś mi nie pasowało zaczełąm czytać Biblię dużo mi się nie zgadzało to co mówi kościół,szłam ze swoimi pytaniami do księdza,to albo nie umiał mi odpowiedzieć,alebo powiedział,że nie ma tak napisane w Biblii,o jakiś werset mi chodziło,popełniłamm błąd,bo go nie zapisałam gdzie sie znajduje za 2 razem jak zaczełąm czytać odnalazłam go,ksiądz nie wiedział,że takie coś jest,może nie czytał całej Biblii ??może nie doczytał??może zapomniał?? tego nie wiem odpuściłam mu to,ale pytania inne zadawałam,nie umiał mi racjonalnie odpowiedzieć po prostu nie umiał,nawet werstami z Bibliipowinien mi prztoczyć jednak tego nie zrobił nie wiem czemu,ale zawracając się z tymi pytaniami i z jednym wrsetem do ŚJ oni odrazu umieli mi odpowiedzieć przytoczyli wersetami gdzie to się znajduję,no i ten fragment co ksiądz nigdy niby nie czytał oni czytali,nie wiem jak to wytłumaczyć ...ksiądz ma mnie wiedzy od ŚJ nie wiem ....

dobra już się nie rozpisuje bo to nie pasuje do wątku tu powinien powstać wątek rozmowy o religiach za i przeciw

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-26, 11:46   #80
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
ale fajnie! Można być fanatycznym ateistą
Albo ciemną masą, albo agnostykiem, albo katolikiem, albo adwentystą dnia siódmego, buddystą, muzułmaninem etc etc. do wyboru do koloru. Wszystkim, którzy szukają uniwersalnych prawd, polecam jednak pastafarianizm. Więcej tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lataj%C...%B3r_Spaghetti

Stary 2007-12-26, 13:44   #81
Ila23
Raczkowanie

Jula ty to chyba jesteś jakaś chora albo obłąkana czy coś weż sobie załuż nowy wątek o wierzących siedem dni w tygodniu codziennie w inną wiare lub o pastafarianistach ale nie pisz takich pierdół w tym wątku no ludzie!!!
Stary 2007-12-26, 13:44   #82
mentha
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
i teraz opowiem na własnym przykładzie :
po pierwsze byłam wychowywana w wierze katolickiej,ale któregoś nam roku dokłądnie 6lat temu coś mi nie pasowało zaczełąm czytać Biblię dużo mi się nie zgadzało to co mówi kościół,szłam ze swoimi pytaniami do księdza,to albo nie umiał mi odpowiedzieć,alebo powiedział,że nie ma tak napisane w Biblii,o jakiś werset mi chodziło,popełniłamm błąd,bo go nie zapisałam gdzie sie znajduje za 2 razem jak zaczełąm czytać odnalazłam go,ksiądz nie wiedział,że takie coś jest,może nie czytał całej Biblii ??może nie doczytał??może zapomniał?? tego nie wiem odpuściłam mu to,ale pytania inne zadawałam,nie umiał mi racjonalnie odpowiedzieć po prostu nie umiał,nawet werstami z Bibliipowinien mi prztoczyć jednak tego nie zrobił nie wiem czemu,ale zawracając się z tymi pytaniami i z jednym wrsetem do ŚJ oni odrazu umieli mi odpowiedzieć przytoczyli wersetami gdzie to się znajduję,no i ten fragment co ksiądz nigdy niby nie czytał oni czytali,nie wiem jak to wytłumaczyć ...ksiądz ma mnie wiedzy od ŚJ nie wiem ....
Dra, szczerze współczuję, że trafiłaś na niedouczonego księdza. Tacy się też zdarzają. A może Twoje pytania uznał za prowokację i uważał, że nie ma sensu wdawać się w dyskusję, może źle go zrozumiałaś, może przytoczyłaś fragment wyrwany z kontekstu. Diabli wiedzą

Świadkowie Jehowy zawsze odpowiedzą na Twoje wątpliwości i pytania, ponieważ interpretują Biblię jak jakieś poezyje. Wedle potrzeby i własnego widzimisię, bez uwzględnienia realiów historycznych, tradycji i bez odniesienia do całości tekstu. W tym co mówią jest wiele rozbieżności i demagogii.
Sama unikam rozmów z członkami tej sekty, ponieważ brak mi cierpliwości, ochoty i wiary w ich sens. Wiem, że cokolwiek powiem, i tak zostanę uraczona kilkoma dyżurnymi cytatami z Biblii, których Świadek wykuł się zgodnie z instrukcją i które mają stanowić odpowiedź na każde pytanie. Bo tak jest napisane w Biblii - cóż z tego, kiedy to nadinterpretacja.
Rzucanie hasełkami i cytatami mi nie imponuje, tak samo jak opowieści o czytaniu i studiowaniu Pism. Wybacz ironię, ale tu wystarczy kurs szybkiego czytania i umiejętność zapamiętywania i można się popisywać opowiadając coś i uchodząć za pobożnego.
Stary 2007-12-26, 13:45   #83
Ila23
Raczkowanie

dra Pozdrawiam
Stary 2007-12-26, 13:53   #84
dra
Zakorzenienie

też cię Ila pozrawiam

moje pytania były zadawane paru księdzą dziwny zbieg okoliczności,że nie wiedzieli co odpowiedzieć...
mentha dla ciebie inna już religia niż katolicy to odrazu sekta??wiesz wogóle co to jest sekta??

a ja mam do was takie pytanie,która z was przeczytałąm chodź raz Pismo Święte Nowy i Stary Testament,bo ja 3 razy a w mojej rodzinie nikt ani razu nie przeczytał,chyba,że jakieś wyrywkowe fragmenty,ale inaczej jest jak się czyta wyrywkowo,bo można to inaczej interpretować,a inaczej jak się przeczyta całą
Stary 2007-12-26, 13:54   #85
Ila23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mentha Pokaż wiadomość
Dra, szczerze współczuję, że trafiłaś na niedouczonego księdza. Tacy się też zdarzają. A może Twoje pytania uznał za prowokację i uważał, że nie ma sensu wdawać się w dyskusję, może źle go zrozumiałaś, może przytoczyłaś fragment wyrwany z kontekstu. Diabli wiedzą

Świadkowie Jehowy zawsze odpowiedzą na Twoje wątpliwości i pytania, ponieważ interpretują Biblię jak jakieś poezyje. Wedle potrzeby i własnego widzimisię, bez uwzględnienia realiów historycznych, tradycji i bez odniesienia do całości tekstu. W tym co mówią jest wiele rozbieżności i demagogii.
Sama unikam rozmów z członkami tej sekty, ponieważ brak mi cierpliwości, ochoty i wiary w ich sens. Wiem, że cokolwiek powiem, i tak zostanę uraczona kilkoma dyżurnymi cytatami z Biblii, których Świadek wykuł się zgodnie z instrukcją i które mają stanowić odpowiedź na każde pytanie. Bo tak jest napisane w Biblii - cóż z tego, kiedy to nadinterpretacja.
Rzucanie hasełkami i cytatami mi nie imponuje, tak samo jak opowieści o czytaniu i studiowaniu Pism. Wybacz ironię, ale tu wystarczy kurs szybkiego czytania i umiejętność zapamiętywania i można się popisywać opowiadając coś i uchodząć za pobożnego.
Taaa jasne i Ci ŚJ co są prości i wykształcenia nie mają też biblije mają wykłutą na pamięć i klepią na każde pytanie te same odpowiedzi?Ty chyba miałaś doczynienia z psełdo świadkami albo coś,napewno klerzy w kościołach tłumaczą wszystko lepiej i modlą się po krzyżami
Stary 2007-12-26, 13:57   #86
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Cytat:
Jula ty to chyba jesteś jakaś chora albo obłąkana czy coś weż sobie załuż nowy wątek o wierzących siedem dni w tygodniu codziennie w inną wiare lub o pastafarianistach ale nie pisz takich pierdół w tym wątku no ludzie!!!
Proponuję zapoznać się z regulaminem forum Wycieczek osobistych jako argumentu w dyskusji tutaj nie uznajemy
Stary 2007-12-26, 14:01   #87
Ila23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mentha Pokaż wiadomość

Cytat:
też cię Ila pozrawiam

moje pytania były zadawane paru księdzą dziwny zbieg okoliczności,że nie wiedzieli co odpowiedzieć...
mentha dla ciebie inna już religia niż katolicy to odrazu sekta??wiesz wogóle co to jest sekta??

a ja mam do was takie pytanie,która z was przeczytałąm chodź raz Pismo Święte Nowy i Stary Testament,bo ja 3 razy a w mojej rodzinie nikt ani razu nie przeczytał,chyba,że jakieś wyrywkowe fragmenty,ale inaczej jest jak się czyta wyrywkowo,bo można to inaczej interpretować,a inaczej jak się przeczyta całą
To prawda zgadzam się,ale oczywiście większość twierdzi,że to ŚJ odpowiadają cytatami z biblii wyrwanymi z kontekstu no to ciekawa jestem jak odpowiadają księża pewnie tylko połóż datek na tace to wszystko zrozumiesz a grzechy będą Ci odpuszczone
Stary 2007-12-26, 15:02   #88
mentha
Zadomowienie

Cytat:
też cię Ila pozrawiam

Oczywiście, że tak nie uważam, a odniosłam się do katolicyzmu, ponieważ zaciekle go krytykujesz, nie znając nawet jego założeń (vide: Twoje wypowiedzi i wnioski).
Tak, znam definicję sekty - psychologiczną, socjologiczną i prawną

Cytat:
Taaa jasne i Ci ŚJ co są prości i wykształcenia nie mają też biblije mają wykłutą na pamięć i klepią na każde pytanie te same odpowiedzi?Ty chyba miałaś doczynienia z psełdo świadkami albo coś,napewno klerzy w kościołach tłumaczą wszystko lepiej i modlą się po krzyżami
Mi potrafili wytłumaczyć, nawet zainteresować tym co mówią i zaskarbić sobie mój szacunek, osoby niewierzącej.

Ila23, nie cytujesz Biblii, ale kompilujesz fragmenty tekstu i krytykujesz chrześcijańską interpretację, chociaż jej nie pojmujesz/poddajesz się manipulacji (?), kim Ty jesteś?

A przy okazji, jak wytłumaczyć fakt, iż ŚJ jeszcze przed wojną nosili symbol krzyża w klapach marynarek?

Cytat:
To prawda zgadzam się,ale oczywiście większość twierdzi,że to ŚJ odpowiadają cytatami z biblii wyrwanymi z kontekstu no to ciekawa jestem jak odpowiadają księża pewnie tylko połóż datek na tace to wszystko zrozumiesz a grzechy będą Ci odpuszczone
Mi tak nie odpowiadali :P Sprawy materialne to odrębna kwestia, ale możemy o tym porozmawiać. Także w kontekście dochodów Strażnicy
Stary 2007-12-26, 15:08   #89
Ila23
Raczkowanie

Moim założeniem było dowiedzenie się co inni myślą o Krzyżu nie mam w tym temacie już nic więcej do powiedzenia zakańczam udział w tym wątku jeżeli kogoś uraziłam to przepraszam!
Stary 2007-12-26, 15:12   #90
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
A o czym to ma świadczyć,czy ktoś przeczytał Pismo Święte-raz,czy kilka ,lub w ogóle nie czytał??

Cytat:
'Ciekawa jestem' , 'pewnie' -jak nie wiesz,jak nie jesteś pewna to nie pisz,bo możesz kogoś wprowadzić w błąd .

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości