zawyżanie kosztów wysyłki - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-20, 15:01   #61
gramma
Zadomowienie

Dot.: zawyżanie kosztów wysyłki

Cytat:
Napisane przez °Alchemia Pokaż wiadomość
Neutrala nie wystawiłam, bo wiadomo, ze odwet murowany, a za takie cos sobie psuć 100% trochę żal.
Ja wystawiłam neutrala bez żadnych zahamowań. Na aukcji facet obiecywał wysyłkę poleconym priorytetem, a paczka przyszła zwykłym listem po ponad tygodniu od mojej wpłaty. Najpierw napisałam maila z prośbą o wyjaśnienie sytuacji, gdy nie odpowiedział napisałam drugiego. Gdy i tego przemilczał wystawiłam neutrala dokładnie opisując co było nie tak. Dopiero wtedy gość nagle się obudził i wystawił mi odwetowego negatywa. I co? Odpowiednio go skomentowałam i później nigdy nie miałam żadnych problemów ze sprzedającymi/kupującymi. Jeśli wywiązują się z tego co piszą w opisie zawsze wystawiam komentarze pozytywne.
Notabene, opisany człowiek okazał się w końcu oszustem. Po moim neutralu (który był pierwszym "niepozytywnym" komentarzem w jego karcie) posypały się dopiero pozostałe i w końcu zawieszono mu konto.
Czasem (a czasem często ) więc warto wystawiać komentarze zgodne z prawdą. W końcu jest to informacja dla pozostałych allegrowiczów.
gramma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 15:52   #62
yeah
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Wiadomo,ze się wszystko o kasę rozbija.
Jeśli w dwóch sklepach ze soba sąsiadujących jedna bluzka będzie tańsza bo sobie sama do siateczki włożę to pójdę tam a jeśli cena będzie taka sama to pójde tam gdzie mi ją zapakują .Proste .

Jeśli chodzi o cenę za przesyłki to myślę ,że sprzedawcy na tym żerują ,ze mało osób ją wlicza w koszta .Zaaferowani niższą ceną towaru nie zauważają jej . I się kręci.

yeah-zastrzeliłaś mnie uwierz czy nie -nigdy na to nie zwróciłam uwagi.
Dopiero teraz .

ja byłam/jestem przekonana, że robisz to celowo- taki znak rozpoznawczy Łajki
yeah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 16:01   #63
majade
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość

I nie wiem. Wiem, że chodzi o drobiazgi, ale - 'powinnam' być taka zrzędliwa i mendowata czy nie? Wystawiacie pozytyw, mimo, że sprzedawca, mówiąc po ludzku, oszukuje?
I jak to wygląda od strony prawnej? Dlaczego mogą sobie wrzucać swoje ceny, kurczę ;-), cenniki w całym kraju są takie same.
A jasne że oszukuje
Znam cennik poczty, wiem ile kosztują poszczególne koperty.
Uwielbiam dostawać przesyłkę zawiniętą w umiejętnie złożoną cienką i niewątpliwie używaną kartke papieru + znaczek za 3,55; podczas kiedy koszt wysyłki wynosił 8-9 zł.
Pasjami lubię też takich sprzedawców, co to za opcję "priorytet" liczą sobie dodatkowe 2 zł. Co za pomysłowość, naprawdę.
Bardzo czesto rezygnuję z zakupu u człowieka, który na własny użytek kombinuje z cennikiem opłat pocztowych.
No i nie zostawiam takiego zachowania bez komentarza

majade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 17:55   #64
kasia5558
Wtajemniczenie

Cytat:
W normalnej sytuacji, sprzedawca składa reklamację, i poczta płaci. S. przelewa kasę po reklamacji, albo wysyła kolejny towar, jeszcze raz.
Ale nie wiem, co myslec o deklaracji sprzedawcy (płacisz za ubezpiecznie, priorytet): nic mnie mnie obchodzi, co poczta zrobi z wysylką (kiedyś wpadłam na, w ten deseń, opis, i z lekka mnie przytkał :P).
Bardzo wielu sprzedawcow ma napisane (nie tylko na polskich aukcjach) ze w momencie wysylki przestaje brac odpowiedzialnosc za to, co dzieje sie z paczka. W sumie jest to ladniejsza i delikatniejsza forma tego, co Ty napisalas ale sens ten sam,bo taka jest tez prawda, jak mozna byc odpowiedzialnym za paczke, ktora sie oddaje w cudze rece? Jedyne co sprzedajacy moze zrobic to interweniowac jesli poczta nawali i paczka nie dojdzie.
Oczywiscie interwencja lezy w jego obowiazku, jednak on nie ponosi winy za to co zrobila poczta z paczka

Co do zawyzania kosztow przesylki - wielu sprzedajacych czesc zysku przenosi sobie z ceny przedmiotu, na koszt przesylki, bo placa mniejsza prowizje allegro. I to tez nie jest tylko domena polskich sprzedawcow - wszedzie sie tak dzieje - w koncu koszta przesylki to shipping&handling Przypuszczam wiec ze nawet jesli sprzedajacy zmienia koszta przesylki na np 5 zl zamiast 10, to z kolei wzrosnie cena przedmiotu i to nie o te 5 zl tylko 7-8 (bo sprzedajacy musi placic prowizje a nie chce byc stratnym po tej zmianie ). Do tego jesli rozlicza sie legalnie ze sprzedazy, to od przesylki tez musi odprowadzic podatek (wiec w rzeczywistosci przesylka kosztuje go wiecej, niz zwyklego smiertelnika).

Natomiast co do obrabiania fotek w fotoszopie to to jest juz chamstwo. Najgorsze jak jest np real foto bialych butow a dostajesz biale, ale to nie taka biel jak z reklamy persila tylko w jakies zolte placki :[
kasia5558 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 21:40   #65
Hultaj
BAN stały

Czy to tylko polski wynalazek, nie wiem, na brytyjskim ebayu też widzę czasami takie praktyki.

Winy nie ponosi, ale co do odpowiedzialności, po to płacę drożej za ubezpieczenie, żeby w razie zagubienia sprzedawca pofatygował sie z reklamacją, i aby można było odzyskać pieniądze (bo to on ma kwit); skoro poczta nawali, to nie ma powodu być dla 'niej' wielkodusznym.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2008-01-21 o 12:18
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 21:41   #66
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A może by tak do władz allegrowych na ten temat apelować?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 21:54   #67
agatkaz88
Zakorzenienie

nie rozumiem.czemu mialabym nie dawac pozytywego komentarza? tylko dlatego, ze zawyżył koszty przesyłki? prawde mówiac nigdy nawet przez mysl mi to nie przeszło..

Jeżeli nie odpowiada nam koszt wysylki to wystarczy nie licytować, albo wczesniej zapytac czemu tak drogo.

rozumiem gdyby cos sie nie zgadzało tzn sprzedawca napisał nam, ze wysle priorytetem, a dochodzi do nas przesylka ekonomiczna, wtedy tak, ale skoro zgadzamy sie na podane warunki , a potem jestesmy oburzeni czemu tak drogo i dajemy negatywa to moim zdaniem to nieuczciwe.
Stary 2008-01-20, 22:03   #68
°Alchemia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gramma Pokaż wiadomość
Ja wystawiłam neutrala bez żadnych zahamowań. Na aukcji facet obiecywał wysyłkę poleconym priorytetem, a paczka przyszła zwykłym listem po ponad tygodniu od mojej wpłaty. Najpierw napisałam maila z prośbą o wyjaśnienie sytuacji, gdy nie odpowiedział napisałam drugiego. Gdy i tego przemilczał wystawiłam neutrala dokładnie opisując co było nie tak. Dopiero wtedy gość nagle się obudził i wystawił mi odwetowego negatywa. I co? Odpowiednio go skomentowałam i później nigdy nie miałam żadnych problemów ze sprzedającymi/kupującymi. Jeśli wywiązują się z tego co piszą w opisie zawsze wystawiam komentarze pozytywne.
Notabene, opisany człowiek okazał się w końcu oszustem. Po moim neutralu (który był pierwszym "niepozytywnym" komentarzem w jego karcie) posypały się dopiero pozostałe i w końcu zawieszono mu konto.
Czasem (a czasem często ) więc warto wystawiać komentarze zgodne z prawdą. W końcu jest to informacja dla pozostałych allegrowiczów.
Ja tez wystawiam komentarze zgodne z prawdą, rowniez negatywy, ale nie w takich wypadkach jak zawyzanie kosztów. Pisze maila, ze komentarza nie bedzie wcale i z jakiego powodu. To wystarcza (i tak są zwykle oburzeni).

szajajaba, pisalam juz o tym. To nic nie daje, bo allegro sporo zarabia na super sprzedawcach i ogolnie na sprzedawcach (prowizje, oplaty). Jesli takowy zawyza koszty wysylki, to wiesz mi, ze nikogo to nie bochodzi zwyczajnie. Oni olewają kupujących. Tak jest i pewnie dlugo na all będzie.
°Alchemia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 22:16   #69
kasia5558
Wtajemniczenie

Cytat:
Czy to tylko polski wynalazek, nie wiem, na brytyjskim ebayu też widzę czasami takie praktyki.

Winy nie ponosi, ale co do odpowiedzialności, po to płacę drożej za ubezpieczenie, żeby w razie zagubienia sprzedawca pofatygował sie z reklamacją, i abym można odzyskać pieniądze (bo to on ma kwit); skoro poczta nawali, to nie ma powodu być dla 'niej' wielkodusznym.
Dlatego tez napisalam "Oczywiscie interwencja lezy w jego obowiazku, jednak on nie ponosi winy za to co zrobila poczta z paczka".

Niestety b. malo osob wysyla paczkami ubezpieczonymi.
kasia5558 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 23:18   #70
karta666
Zadomowienie

GG do karta666 Send a message via Skype™ to karta666

Mnie tez dobijają koszty wysyłki.
Kupuje arafatke, 11 zł za przesyłkę z Bydgoszczy do Gdańska.
No ale co poradzic...jesli zalezy mi na danym wzorze, kolorze, a w sklepie go nie znajde.

Jestem FIT !

karta666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 23:45   #71
yoona
Zakorzenienie

ostatnio zauważyłam u jednego sprzedawcy: cena przysyłki 20zł, jeśli kupisz dwie rzeczy a jego aukcji to 24, przy czym2 rzeczy to max w jednej przesyłce. czyli jak kupisz 3 to sle Ci to juz 2 paczkami,razem przesylka 44zł. dodam że koleś sprzedaje karty pamięci do komórek i takie tam,więc mega lekkie rzeczy

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 00:04   #72
Hultaj
BAN stały

Że też ludzie są naiwni i pozwalają funkcjonować takim agentom.

Kasia, nie wiem, odpukac nigdy nie miałam z ubezpieczniami problemu, nie po to płaci się np. 6 zł, zamiast 1,50 , by przyszla zwykła, szara, niepokwitowana koperta.
Stary 2008-01-21, 11:54   #73
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Przy takim podejściu, równie dobrze, może wcale nie wysłać paczki i później szukaj wiatru w polu .
Masz prawo prosić o zdjęcie dowodu nadania.

Powiedzcie mi, co z aukcjami, w których nie ma podanych kosztów przesyłki? Mam rozumieć, że jest za darmo?

I jeszcze jedno - jak ustalacie koszty przesyłki kiedy coś sprzedajecie? Jak to ważycie w domu?
Stary 2008-01-21, 14:03   #74
justysia171
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Masz prawo prosić o zdjęcie dowodu nadania.

Powiedzcie mi, co z aukcjami, w których nie ma podanych kosztów przesyłki? Mam rozumieć, że jest za darmo?

I jeszcze jedno - jak ustalacie koszty przesyłki kiedy coś sprzedajecie? Jak to ważycie w domu?
Jak nie ma kosztów wysyłki to nie jest za darmo
Jak w miejscu koszty wysyłki masz wpisane - 0 to tak
W przeciwnym razie lepiej zapytać o koszt bo po wygranej aukcji może zaskoczyc.
A co do wagi to rzadko coś sprzedaje bo nie mam konta i bawię się u chlopaka ale jak juz coś to mniej więcej wiem ile coś waży. Paczka 8 zł i wysyłka np torby czy butów to tyle. Natomiast bluzka to około 5,2 lub 4,8 ( polecony priorytet)

justysia171 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 14:14   #75
miphuhiz
Zakorzenienie

Cytat:
Na wadze kuchennej.
Niestety nie jest ona zbyt dokladna :/
Stary 2008-01-21, 15:06   #76
little.b.blue
Zakorzenienie

uhh... nie cierpię takich przypadków. kupiłam na allegro kuleczki vollare za 4 złote (u mnie w mieście nie mogłam dostać) a przesyłka prawie dwa razy tyle co kuleczki - 7 zł :[

Invisalign od 20/03/2016
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 16:06   #77
Jula84
Wtajemniczenie

Cytat:
Coraz częściej mam ochotę, pomimo bezproblemowych zakupów, wrzucać sprzedawcom co najwyżej neutrale. Zaczyna mnie pomału irytować dodatkowe naciągactwo na paczkach czy listach. Bardzo, ale to bardzo nie lubię np. tego, gdy sobie, być może, obniżą cenę za produkt, a za to odbiją choć te głupie 3 zolki na poleconym (to w przypadku drobiazgów, w przypadku rzeczy droższych to po prostu, też rzucają, że ileś tam i wszyscy ;-) zadowoleni oczywiście z siebie). Kiedyś zapłaciłam 9 zetów za przesyłkę, a koleś nadał mi kabel inpostem, za całe 1,85.

I nie wiem. Wiem, że chodzi o drobiazgi, ale - 'powinnam' być taka zrzędliwa i mendowata czy nie? Wystawiacie pozytyw, mimo, że sprzedawca, mówiąc po ludzku, oszukuje?
I jak to wygląda od strony prawnej? Dlaczego mogą sobie wrzucać swoje ceny, kurczę ;-), cenniki w całym kraju są takie same.
Swietny wątek!!!
I nie jesteś zrzędliwa ani mendowata Mnie to doprowadza do białej gorączki!!!!
Kiedyś kupiłam próbki podkładów (4 saszetki). W opisie auckji napisane było - przesyłka polecona priorytetowa.. Pani wysłała zwykłą ekonomiczną za niecałe 2 zł. Myślałam że się wścieknę.
Ostanio kupiłam pefumy Avon - za przesyłkę dałam 11 zł!!!! Facet wysłał je w kopercie bąbelkowej co kosztowało go ok 5 zł... Przyszły całe pogięte i zniszczone. Oczywiście stwierdził że on dolicza sobie takie koszty jak -.... "stanie w kolejce na poczcie"

Teraz jak kupuję coś na allegro - najpierw sprawdzam czy koszty przesyłki nie są zawyżone a potem dopiero na cenę produktu - mam już obsesje na tym punkcie...
Jula84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 17:43   #78
chilanes
Zakorzenienie

To niezawsze jest odbijanie. Ja bardzo rzadko coś wystawiam i sprzedaję. Nie wiem ile zaważy dana przesyłka, w związku z tym podaję taki koszt na jaki moim zdaniem paczka wygląda. Zdarzyło mi się dopłacać do interesu.
Zwróciłam również różnicę, gdy szacunkowa cena była dużo wyższa niż rzeczywista. A tak poza tym to papier, taśma i pudło w które pakuję też muszę skądś wziąć (czyt. sklep).

Cena zależy również od rodzaju przesyłki.
Zwykły priorytet jakieś 2,50-7,00 zł zależy od wagi
ale za polecony priorytet już więcej, bo i ode mnie w okienku więcej wołają.
Przeważnie zostaje mi jakieś 0,20-0,75 gr (bez kosztów pakowania, nie wliczam stania w kolejce, dojścia, czy też dojazdu itp bzdur), więc nie uważam tego za jakiś ogromny majątek!

Mnie samą natomiast bardziej niż różnica 1-2 zł (no chyba, że wynosi ona 5 i więcej) wkurza fakt, gdy płacę za Polecony lub Polecony Priorytet a dostaję zwykły! Dostaję wtedy szału, wręcz białej gorączki i wtedy nie obchodzi mnie, że "biedny" Sprzeadwca wystawił zbyt niską cenę za wysyłkę i stąd zmiana. Wtedy to jego problem.
Stary 2008-01-21, 17:57   #79
Hultaj
BAN stały

Ale ja tez wiem, ile kosztuje faktycznie wysyłka, ile koperta bąbelkowa (rożnej wielkości; ile papier i taśma, też wiem), i jaki to wysiłek użyć flamastra, a potem wypisać kwit (i naprawdę nie należę do ludzi upierdliwych).

Po prostu działa mi z lekka ;-) na nerwy takie coś? Kupujesz 1 wieszaczek (waga mikroskopijna)..? To tyle. Kupujesz 2 - 2 złote więcej. Kupujesz ''gingantyczną'' tubkę kremu? 10 zetów.
Stary 2008-01-21, 19:08   #80
blueania
Zakorzenienie

tez denerwuje mnie zawyzanie kosztow wysylki;/
blueania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 23:59   #81
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja tez wiem, ile kosztuje faktycznie wysyłka, ile koperta bąbelkowa (rożnej wielkości; ile papier i taśma, też wiem), i jaki to wysiłek użyć flamastra, a potem wypisać kwit (i naprawdę nie należę do ludzi upierdliwych).
Hultaju jeden, ależ ty potrafisz wyliczyć wysiłek i zaangazowanie

Mnie śmieszy jak ktoś pisze o staniu w kolejkach na poczcie, dojeździe itd, bo często jest tak, że sprzedający wysyłają hurtowo raz albo dwa razy w tygodniu.

No to jakby wziąc po te 4 zł za fatygę od 10 osób i postać 30 minut na poczcie, no to 40 zł wpada... Wychodzi na to, że stawka godzinowa to 80 zł.

A jak jeszce przy okazji swoje prywatne sprawy w okienku pozałatwia... Fiu fiu.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 07:55   #82
Marlecka
Przyczajenie

Tak, mnie też denerwuje zawyżanie kosztów przesyłki na allegro, szczególnie jeśli jedna mała rzecz kosztuje 2 zł, a wysyłka już 10...

Ale raz zdarzyło mi się sprzedawać większą ilość książek na All (robiłam porządek z podręcznikami szkolnymi z iluś lat, swoimi i rodzeństwa) i naprawdę sporo tych książek było. Ciężko mi było w tym momencie ważyć każdą książkę i ustalać dla niej osobny koszt wysyłki. Tak naprawdę ciężko było również ustalić jakiś sprawiedliwy koszt za kupienie kilku przedmiotów, bo jedna książka mogła mieć 50 stron, a inna 300. Dlatego ceny za wysyłkę były u mnie na oko. I znalazła się jedna osoba, która zaczęła przysyłać mi groźne maile z informacją, że zawyżam koszty wysyłki. Cóż mogłam zrobić - odpowiedziałam, że skoro inni kupują na moich aukcjach, tzn. że nie jest tak źle. A jak jemu się nie podoba to nie musi kupować..
Marlecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 09:44   #83
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Hultaju jeden, ależ ty potrafisz wyliczyć wysiłek i zaangazowanie

Mnie śmieszy jak ktoś pisze o staniu w kolejkach na poczcie, dojeździe itd, bo często jest tak, że sprzedający wysyłają hurtowo raz albo dwa razy w tygodniu.

No to jakby wziąc po te 4 zł za fatygę od 10 osób i postać 30 minut na poczcie, no to 40 zł wpada... Wychodzi na to, że stawka godzinowa to 80 zł.

A jak jeszce przy okazji swoje prywatne sprawy w okienku pozałatwia... Fiu fiu.
ale wyliczylas no, prosze, ile na nas zarabiaja "sprytni" allegrowicze

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

lir391 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 10:29   #84
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez Marlecka Pokaż wiadomość
I znalazła się jedna osoba, która zaczęła przysyłać mi groźne maile z informacją, że zawyżam koszty wysyłki. Cóż mogłam zrobić - odpowiedziałam, że skoro inni kupują na moich aukcjach, tzn. że nie jest tak źle. A jak jemu się nie podoba to nie musi kupować..
Nie ma jak kulturalny sprzedawca. Samą Cię denerwuje zawyżanie cen, ale w gruncie rzeczy robisz to samo.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 12:27   #85
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
No nieźle. A jakby tak popracować w pełnym wymiarze godzin, to do kieszeni by wpadło jakieś 13 tys. zł.
Stary 2008-01-22, 13:01   #86
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: zawyżanie kosztów wysyłki

Ja miałam kiedyś taką sytuację z wysyłką: na aukcji była na prawdę atrakcyjna cena za wysyłkę kurierską, ubezpieczoną, do 48h. W tytule przelewu kazali podać adres na jaki mają przesłać - zrobiłam tak, oprócz tego wysłałam maila z informacją, że adres będzie inny niż domowy.

I co? Po 7 dniach gdy przesyłki nie było zadzwoniłam do allegrowicza. Podał mi nr nadania i telefon do firmy kurierskiej. A tam mi pan powiedział, że "kurier nie wiedział gdzie to jest i można paczkę odebrać w magazynie" (to była GŁÓWNA ulica miasta), pytam się gdzie jest magazyn, okazuje się, że najbliższy w mieście 90 km oddalonym od mojego...

Po mniejszych lub większych potyczkach towar dotarł do mnie po 2 tygodniach. Wystawiłam neutrala bo jak się w aukcji obiecuje, że się coś dostarczy w 48h to nie w 14 dni... i to wina sprzedającego, że z taką lipna firmą kurierską umowę sobie podpisał.

A co do zawyżania cen przesyłek to macie 100% racji. Po prostu trafia człowieka gdy oczekuje paczki priorytetowej za 8 zł a okazuje się, że zamiast paczki trzeba odebrać list polecony za 3,55 zł... Dla mnie to jest po prostu oszustwo.
Stary 2008-01-22, 13:12   #87
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
No nieźle. A jakby tak popracować w pełnym wymiarze godzin, to do kieszeni by wpadło jakieś 13 tys. zł.
Dla niektórych stanie na poczcie to czysta przyjemność (i czysty zysk )

Stary 2008-01-22, 14:14   #88
chilanes
Zakorzenienie

Ale nikt nikomu kupować nie każe
Stary 2008-01-22, 16:36   #89
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
Ale nikt nikomu kupować nie każe
Oczywiście, że nie każe.

Ja czasami zamawiam towary deficytowe i rzeczywiście godzę się na wygórowaną zapłatę, ale to nie znaczy, że nie uruchamiam myślenia i nie wyciągam wniosków z takiego stawiania rzeczy....

Bo tu wkracza także pojęcie etyki, nie tylko gospogarki

Stary 2008-01-22, 16:47   #90
Marlecka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Nie ma jak kulturalny sprzedawca. Samą Cię denerwuje zawyżanie cen, ale w gruncie rzeczy robisz to samo.
Allegrowicz zaczął do mnie bardzo niemiło więc pozwoliłam sobie zniżyć się do jego poziomu A odpisałam mu w ten sposób tez dlatego, że widocznie nie zawyżyłam ceny aż tak mocno skoro wiele innych osób u mnie kupowało. A podręczniki, przynajmniej te, które ja sprzedawałam, nie były towarem szczególnie deficytowym.

Dlatego z jednej strony denerwuje mnie wyraźne, chamskie zawyżanie ceny przesyłki, ale ponieważ jestem czasem tez po tej drugiej stronie, to rozumiem, że nie da się jednak dokładnie wszystkiego wyliczyć tak, żeby KAŻDY kupujący był zadowolony.
Marlecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości