Żałoba narodowa, co myślicie? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-24, 16:30   #61
kaledonia
zielony stworek

Dot.: Żałoba narodowa, co myślicie?

No w przypadku śmierci 20 generałów i elity polskiego lotnictwa to żałoba jest uzasadniona.To są funkcjonariusze państwowi.Nie dziwię się,że jest żałoba!
Uważam,że jeśli kogoś bardziej interesuje bal niż śmierć tych ludzi i nawet nie potrafi udawać,że ich to obchodzi to powinien się nad sobą zastanowić.
Studniówki są co roku- to nie jest jakieś super wydarzenie raz na 10 lat! Przełożone to będą,ale trochę później...

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 16:33   #62
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Znalazłam dość ciekawy (według mnie oczywiście ) artykuł na ten temat:
http://www.pardon.pl/artykul/3782/przeciw_zalobie_znowu
Cytat:
Spadł samolot. Zginęli ludzie. W wymiarze ludzkim to wielka tragedia. W wymiarze politycznym zadanie dla linoskoczka: co zrobić, by wypaść jak najlepiej? Dylemat ten w Polsce najłatwiej rozwiązać nakazaniem narodowego zmartwienia. Prezydent ogłosił żałobę narodową do godziny 19 w sobotę.
Katastrofy zdarzają się na całym świecie, jednak bodaj tylko w Polsce mają wydźwięk społeczny. Coraz częściej można odnieść wrażenie, że władza naznacza żałobę narodową z przyzwyczajenia i na wszelki wypadek. Coś, co winno mieć znaczenie wyjątkowe, łatwo się dewaluuje, jeśli stosowane jest co chwila.
Znów, podobnie jak w przypadku górniczej tragedii w "Halembie", wydaje się że śmierć ma dla polityków jakąś wagę tylko wtedy, gdy jest jej dużo. Jednostka niczym, kolektyw wszystkim, jak mawiał Wódz Rewolucji.
Obecnie prezydent i premier prześcigają się w indiańskich tańcach wokół rozbitego samolotu i dwudziestu ofiar - w dodatku na paluszkach, ostrożniutko, żeby broń Boże nie palnąć czegoś samobójczego. Powodziowe widmo bo trzeba się było ubezpieczyć premiera Cimoszewicza wciąż krąży po Warszawie.
Źle się dzieje, gdy tragedie stają się obiektem żartów.
No tak, przecież już chyba z miesiąc nie było żadnej żałoby. Jeszcze się ludzie odzwyczają.
Oczywiście żałoba to dla polityka wielka gratka - politykom do twarzy z żałobnym wyrazem twarzy. Wychodzą na takich ludzkich, współczujących, empatycznych. Ofiarnie rozdają rodzinom ofiar pieniądze podatników.
Ale tylko wtedy, gdy ofiar jest dużo. Ile musi być ofiar? Od ilu ziarenek piasku zaczyna się góra? Od ilu trupów możemy mówić o tragedii, pomocy rządowej, pomocy prezydenckiej, żałobie narodowej, wszelakich rekompensatach i zapłakanych dziennikarzach?
Martwią się, latają na miejsce tragedii, jak premier. Nawet o drugiej w nocy, tacy ofiarni. Zrywają się z łóżka, nie śpią. Skracają wizyty zagraniczne, ważne i wiele razy przekładane, jak prezydent. Na łeb, na szyję wracają do kraju. Muszą być na miejscu. Pochylić się nad losem. Nie zlekceważyć, jak "Cimoszko".
Nawet Sejm przekłada niezwykle ważne posiedzenie. Po co, na co? Minuta ciszy już nie wystarczy? A praca? Debata nad służbą zdrowia nie zając, nie ucieknie? Ważniejsze są pozory? Sparaliżować kraj w imię "współczucia"?
Władza schodzi z piedestału i wyciera obywatelowi czółko. Obywatel uśmiecha się błogo i na władzę głosuje. Ludzki pan, czółko obtarł.
Pana prezydenta najbardziej irytuje, że nic nie wie. Pan prezydent przebiera nóżkami, bo już chciałby ogłosić żałobę. A nie może, bo jeszcze nic nie wie. Póki co patrzy na dziennikarzy nieobecnym wzrokiem. Stres. Trzeba dobrze wypaść. Cimoszewicz.

Ta tragedia zaskoczyła mnie, tak jak wszystkich ludzi w Polsce. Szczegóły tej tragedii i lista osób, które były na pokładzie są w tej chwili ustalane. Wiem to, co wiem. I na pewno wiem zbyt mało.
To wskazuje na wielkie zadania dotyczące informowania o różnego rodzaju zdarzeniach, także tych najgorszych, najwyższe władze RP. W tym przypadku, nie wie ani premier, ani ja.

Więc to jest główny problem. Coś bym zrobił, ale nie mogę, bo nie wiem. Nie powiedzieli mi. Powinienem wiedzieć szybciej, i zdążyć z kondolencjami przed Tuskiem. Powinienem zrobić, co się da, by wydusić z tej tragedii, ile się da. A nuż skoczą sondaże, ten mój krzyż powszedni.
Czy to jest klucz? Prezydent i premier trzymający się w szachu współczucia? Kto rozczuli się bardziej? Kto da więcej?
Prezydent zdecydował się w końcu ogłosić trzydniową żałobę narodową tuż po przylocie do Warszawy, gdyż odpowiedni dokument musi mieć kontrasygnatę premiera. Najwyraźniej kolejny żałobny spektakl nie zostanie nam więc oszczędzony.
Kiedy ludziom się to przeje? Kiedy zauważą, że wszystko to czcze, puste gesty? Że prezenterki radiowo-telewizyjne zachrypły nie od płaczu, lecz od radosnych okrzyków Mamy newsa! Mamy newsa!?
Kiedy ludzie dostrzegą, jak bezczelnie się nimi manipuluje, mówiąc im kiedy i w jaki sposób mają rozpaczać?
Stary 2008-01-24, 16:35   #63
sugar_kitty
Zakorzenienie

GG do sugar_kitty

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
ale studniowki na pewno sie odbeda, tylko termin sie przesunie
tak, ale to i tak się napewno wiąże z większymi kosztami- bo sale są porezerwowane z duużym wyprzedzeniem i wątpię, żeby właścicieli to obchodziło.
w tą sobotę ma jedna szkoła, w następną kolejna.... terminy są porezerwowane i ciężko będzie "coś" znaleźć.
a płacić za wymysły pana prezydenta będą rodzice maturzystów...
to nie jest ich wina, że ten samolot się rozbił, chcą się bawić i maja do tego pełne prawo- w maju czekają ich ciężkie egzaminy.
Stary 2008-01-24, 16:36   #64
2016070150903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
No w przypadku śmierci 20 generałów i elity polskiego lotnictwa to żałoba jest uzasadniona.To są funkcjonariusze państwowi.Nie dziwię się,że jest żałoba!
Uważam,że jeśli kogoś bardziej interesuje bal niż śmierć tych ludzi i nawet nie potrafi udawać,że ich to obchodzi to powinien się nad sobą zastanowić.
Studniówki są co roku- to nie jest jakieś super wydarzenie raz na 10 lat! Przełożone to będą,ale trochę później...
zgadzam się.

widzę tu wyrazy współczucia z powodu odwołania studniówki. czy to wymaga komentarza?
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 16:44   #65
phdwao
Zakorzenienie

szczerze..czekałam aż ogłoszą żałobę narodowa...
i dobrze zrobli...

....należy im się, ich rodzinom...to tragedia która wrusza rodaków
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 16:46   #66
Blonde_Stranger
Zadomowienie

A swoją drogą nie wydaje się wam to dziwne? Duży samolot spada Z 200-STU METRÓW NA LAS (nie przywalili w beton) i giną WSZYSCY? Ja mam wątpliwości żeby to było możliwe,wydaje mi się ze samolot mógł być zestrzelony albo Bóg wie co...

pozbędę się Noa Cacharel 95 ml!
Blonde_Stranger jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 16:47   #67
emememsik
po prostu Em :)

Studniówki są co roku? Ludzie, każdy swoją studniówkę ma tylko raz, nie co roku.
To, co wkleiła vretka jest według mnie bardzo dobrze napisane. "Od ilu ziarenek piasku zaczyna się góra? Od ilu trupów możemy mówić o tragedii?"
Stary 2008-01-24, 17:09   #68
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Blonde_Stranger Pokaż wiadomość
A swoją drogą nie wydaje się wam to dziwne? Duży samolot spada Z 200-STU METRÓW NA LAS (nie przywalili w beton) i giną WSZYSCY? Ja mam wątpliwości żeby to było możliwe,wydaje mi się ze samolot mógł być zestrzelony albo Bóg wie co...
To samo sobie pomyślałam! Samolot nie był wrak więc stan techniczny nie miał tu zapewne nic do rzeczy.Obawiam się,że komuś zależało na śmierci tych ludzi!

Jestem
tutaj
Stary 2008-01-24, 17:19   #69
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
A ja nie jestem za żałoba narodową. Owszem, gdy umiera ktoś taki jak Jan Paweł II czy Matka Teresa, czyli ludzie, którzy zrobili bardzo wiele dla świata, żałoba jak najbardziej. Ale z powodu śmierci 20 osób w katastrofie samolotu? Ktoś słusznie zauważył, na drogach ginie mnóstwo ludzi, czy ktoś ogłasza z tego powodu żałobę narodową?
Dokladnie nadodatek to tylko 3 dni wiec to za żaloba? Żeby chwilke powspominac i na tym koniec? O 19 w sobote znowu zaczniemy sie bawic na studniowkach i w dyskotekach? Bez sensu. Wszystko na pokaz i po to żeby zachowac tylko jakies pozory.

Cytat:
Napisane przez Kasiek1987 Pokaż wiadomość
Wychodzi na to, że śmierć wojskowych i ogólnie osób wysoko postawionych ma większe znaczenie od śmierci szarego obywatela.
Wyglada na to że niestety tak Rozumiem że żołnierz walczy za ojczyzne ale jednak wszyscy sa ludzmi.
karla_92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 17:27   #70
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Tak? A jeśli zginęłabym ja i 19 moich znajomych studentów to żałoba nie byłaby uzasadniona? Bo co? Bo nie jestem generałem?

Żałosne.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 17:29   #71
paula78
Zakorzenienie

Wdg . mnie to tylko szum medialny i tyle.
Jelsi kogos to dotyka to nie pojdzie na bal,studniowke i bedzie plaka w domu ,narzucanie komukolwiek smutku,zalu jest wdg mnie nie fair.

jest ci zle -placz w domu ale nie zmuszaj innych aby tez rozpaczali.

obecnie polska nie prowadzi zadnych wojen wiec wszysyc ktorzy jada na wojne jada bo chca a nie musza a zolnierze sa po to aby wlaczyc i takze ginac ,nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem tego zdziwienia kiedy gina zolnierze na wojnie wszyscy w szoku.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 17:34   #72
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Tak? A jeśli zginęłabym ja i 19 moich znajomych studentwó to żałoba nie byłaby uzasadniona? Bo co? Bo nie jestem generałem?

Żałosne.
Żałosne to jest fakt,że wiele osób nie rozumie powagi sytuacji i impreza jest ważniejsza niż co innego.

Nie, nie jesteś generałem i Prezydent nie ma obowiązku ogłosić żałoby narodowej z powodu śmierci.
Widać dla niektórych pojęcie Ojczyzna jest pojęciem odległym i nieznanym i w ogóle się nie identyfikują.Ręce mi już opadają czytając niektóre komentarze

Jestem
tutaj
Stary 2008-01-24, 17:40   #73
Izaluka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Umbra Pokaż wiadomość
zgadzam się.

widzę tu wyrazy współczucia z powodu odwołania studniówki. czy to wymaga komentarza?
Ja wyraziłam takie współczucie.

Zdajesz sobie sprawę jakie to są obecnie koszta? Zaglądam w ten wątek studniówkowy i włosy mi się jeżą. Tak jak sukienka i inne dodatki mogą poczekać, tak sala, fryzjer czy inne pozamawiane rzeczy czekać nie będą.

Nie przedkładam zabawy studniówkowej ponad śmierć tych ludzi.

Jednak rozumiem maturzystów. Też bym się wkurzyła. Też by mi było przykro i żal. Wszystko zaplanowane, zapięte na ostatni guzik i co

I oczywiste jest, że studniówki przełożone się odbędą i jakoś to się uda, ale setki tysięcy osób w PL będą musiały się nieźle nagimnastykować żeby to wszystko przełożyć (zaczynając od dyrektorów szkół kończąc na błahych fryzjerach dziewczyn czy na przykład urlopach partnerów studniówkowych).

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Tak? A jeśli zginęłabym ja i 19 moich znajomych studentów to żałoba nie byłaby uzasadniona? Bo co? Bo nie jestem generałem?

Żałosne.
No niestety Cathas chyba w takim państwie żyjemy.
Studenci jakby niżej od generałów.
Masz rację - żałosne i w pewnym sensie wręcz przykre.
Izaluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 17:43   #74
Blonde_Stranger
Zadomowienie

Kaledonia,no zwłaszcza że taka "elita" wojskowa lata najbezpieczniejszymi i najlepszymi samolotami dlatego wątpie żeby taki samolot zleciał z dwustu metrów na las i zabił wszystkich na pokładzie. Ciekawe co będzie dalej,ale prawda i tak zapewne będzie zatajona

Stary 2008-01-24, 17:45   #75
2016070150903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Izaluka Pokaż wiadomość
Zdajesz sobie sprawę jakie to są obecnie koszta?
tak. miałam studniówkę rok temu. ale, zakładając, że studniówka zostanie przełożona, maturzysta nie poniesie raczej żadnych dodatkowych kosztów. btw, odpicowywanie na tę imprezkę i koszty, na jakie się ludzie godzą w tek kwestii są, jak dla mnie, śmieszne. ale nie o tym wątek.

Cytat:
Napisane przez Izaluka
No niestety Cathas chyba w takim państwie żyjemy.
Studenci jakby niżej od generałów.
Masz rację - żałosne i w pewnym sensie wręcz przykre.
to, że studenci są niżej od generałów w jakiejśtam hierarchii naprawdę Cię dziwi?
Stary 2008-01-24, 17:46   #76
atka83
BAN stały

Jak dowiedziałam się o tym wypadku,to pomyślałam.Jakoś pechowo ten 2008 rok się zaczął.Owszem współczuje rodzinom ofiar,ale nie rusza mnie żałoba narodowa. W sobote mam impreze(wszak rodzinną),ale nie mam zamiaru z niej rezygnować.
atka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 17:53   #77
phdwao
Zakorzenienie

sądze,że nie macie prawa spekulowac nad prawdziwościa wersji zdarzenia. Wypowaidali się wybitni naukowcy że to JEST MOZLIWE, zatem rozstrzyganie przyczyn zostawicie im,a pytania czy?,a jak?, dlaczego? filozofom...
Stary 2008-01-24, 17:55   #78
Blonde_Stranger
Zadomowienie

A dlaczego "nie mamy prawa"? Z tego co wiem w Polsce mamy wolność słowa więc odwołanie do prawa jest raczej nie na miejscu wyrażam swoje zdanie i wątpliwości w tym wątku,nie rozumiem co w tym widzisz złego. A że samolotem lecieli "ważni" ludzie to może komuś zależało na ich śmierci? Wszystko to przypuszczenia.

Stary 2008-01-24, 18:00   #79
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
A dlaczego "nie mamy prawa"? Z tego co wiem w Polsce mamy wolność słowa więc odwołanie do prawa jest raczej nie na miejscu wyrażam swoje zdanie i wątpliwości w tym wątku,nie rozumiem co w tym widzisz złego. A że samolotem lecieli "ważni" ludzie to może komuś zależało na ich śmierci? Wszystko to przypuszczenia.
prawo macie do wolności słowa,ale to nie na miescu takie podejrzenia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-24, 18:10   #80
kiniaczeq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
ale to nie na miescu takie podejrzenia

nie rozumiem dlaczego nie na miejscu jest takie przypuszczenie?

Cytat:
A że samolotem lecieli "ważni" ludzie to może komuś zależało na ich śmierci? Wszystko to przypuszczenia.
?
Stary 2008-01-24, 18:12   #81
myszka197
BAN stały

ja tam stódniówkę dawno mam za sobą....ale, przyznam szczerze, żałoba narodowa nic , a nic mnie nie rusza...., gdyby np. w tę sobotę kluby były zamknięte, pojechałabym się zabawić do Berlina, gdybym nie miała funduszy na taki wyjazd - zrobiłabym imprezkę we własnym domciu!!!!!!, jak ktoś juz wczesniej napisał - jeżeli są osoby, które mają zamiar płakać po katastrofie samolotu - niech robią to we własnym pokoju i niech innym nie zatruwają życia!!!!!!!!!
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 18:17   #82
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myszka197 Pokaż wiadomość
ja tam stódniówkę dawno mam za sobą....ale, przyznam szczerze, żałoba narodowa nic , a nic mnie nie rusza...., gdyby np. w tę sobotę kluby były zamknięte, pojechałabym się zabawić do Berlina, gdybym nie miała funduszy na taki wyjazd - zrobiłabym imprezkę we własnym domciu!!!!!!, jak ktoś juz wczesniej napisał - jeżeli są osoby, które mają zamiar płakać po katastrofie samolotu - niech robią to we własnym pokoju i niech innym nie zatruwają życia!!!!!!!!!
Ktoś Ci życie zatruwa? Presja jakas do obchodzenia żałoby?Czy co I nie musisz krzyczec. Radze wiecej luzu i powodzenia w urządzaniu imprezki w domciu
karla_92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 18:17   #83
Izaluka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Umbra Pokaż wiadomość

to, że studenci są niżej od generałów w jakiejśtam hierarchii naprawdę Cię dziwi?
Tak. Dziwi, bo wszyscy jesteśmy ludźmi. Jednakowymi.
Mamy te same prawa.

Ale zgodzę się, że w jakiejś tam hierarchii różnych ludzi student może stać niżej od generała.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-24, 18:18   #84
myszka197
BAN stały

Cytat:
Żałosne to jest fakt,że wiele osób nie rozumie powagi sytuacji i impreza jest ważniejsza niż co innego.

Nie, nie jesteś generałem i Prezydent nie ma obowiązku ogłosić żałoby narodowej z powodu śmierci.
Widać dla niektórych pojęcie Ojczyzna jest pojęciem odległym i nieznanym i w ogóle się nie identyfikują.Ręce mi już opadają czytając niektóre komentarze
ja tam nie widzę powagi sytuacji....., dla mnie impreza jest ważniejsza.... a "ojczyzna" jest "pojęciem odległym" i niestety - się nie identyfikuję...., urodziłam się tutaj i tyle, ...wypadło mi tez tutej mieszkać, to mieszkam..........., kto wie, może za rok będę np. w Chinach????????????
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 18:18   #85
2016070150903
Konto usunięte

Cytat:

ale 'zabawiłabyś się', bo tak robisz co weekend, czy po to żeby okazać swój 'sprzeciw' żałobie?
Stary 2008-01-24, 18:23   #86
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:
Zgadzam się w 100%. To byli ludzie, którzy służyli Ojczyźnie. Należy im się za to szacunek i pamięć, chociażby przez tę żałobę narodową.

Jak zginie policjant, czy żołnierz jest bardzo uroczysty pogrzeb, a jak umrze ktoś, kto nie jest funkcjonariuszem państwowym ma zwyczajny pogrzeb bez żadnych salut i przemówień- czemu się nie buntujecie?

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 18:26   #87
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:
ja tam nie widzę powagi sytuacji....., dla mnie impreza jest ważniejsza.... a "ojczyzna" jest "pojęciem odległym" i niestety - się nie identyfikuję...., urodziłam się tutaj i tyle, ...wypadło mi tez tutej mieszkać, to mieszkam..........., kto wie, może za rok będę np. w Chinach????????????
Widać jesteś bardzo pustą osobą. Aż ciężko uwierzyć, że jesteś dorosła...

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 18:30   #88
atka83
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Arethaf Pokaż wiadomość
Waż lepiej słowa.
atka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 18:30   #89
Izaluka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Arethaf Pokaż wiadomość

Pusta? Nie ma wnętrzności czy jak?

Po prostu ma odmienne zdanie i tyle. Wisi jej to i powiewa, jak większości.
Tylko napisała to w sposób dosadny.
Stary 2008-01-24, 18:32   #90
kiniaczeq
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Izaluka Pokaż wiadomość

Tylko napisała to w sposób dosadny.
no właśnie chodzi o to w jaki sposób to napisała

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości