ślub cywilny i co dalej...? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-21, 15:40   #61
Elfir
Zakorzenienie

Dot.: ślub cywilny i co dalej...?

Osoba innej wiary lub ateista musi oświadczyć publicznie podczas ceremoni, ze wyraza zgode na wychowanie dziecka w religii katolickiej.
I tyle.

Oczywiście, jako zadeklarowana ateistka wolałabym nie brać ślubu niż składac takie oświadczenia.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-21, 19:14   #62
Melliana
Rozeznanie

ja również. Ale z drugirj strony - jeśli ślub kościelny jest bardzo ważny dla człowieka, z kltórym chcesz spędzić życie - można to zrobić...
Melliana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-22, 11:17   #63
Elfir
Zakorzenienie

I dla spokoju mam ustępowac w kwestii swoich poglądów, co więcej, skazywać dzieci na wychowanie w pogladach, z którymi kompletnie się nie zgadzam?

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Stary 2008-02-22, 11:31   #64
martyś1984
Rozeznanie

witam jestem nowa na tym poście dzien dobry wszystkim dziewczynkom jestem po ślubie cywilnym ale kościelny biore we wrzesniu pozdrawiam buziaczki

Pani mgr inż już od 30 czerwca 2009 r.
martyś1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-22, 22:40   #65
Melliana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
I dla spokoju mam ustępowac w kwestii swoich poglądów, co więcej, skazywać dzieci na wychowanie w pogladach, z którymi kompletnie się nie zgadzam?

czy chodzi o konkretne poglądy? bo wydaje mi się, że nawet będąc ateistą wyznaje się podobny system wartości, jak będąc katolikiem - dlatego nie jest to znowu jakieś straszne ustępstwo. I nie przesadzajmy - nie trzeba nikogo prowadzać co tydzień do kościoła... nie na tym to wychowanie polega...
Stary 2008-02-22, 22:56   #66
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez Melliana Pokaż wiadomość
czy chodzi o konkretne poglądy? bo wydaje mi się, że nawet będąc ateistą wyznaje się podobny system wartości, jak będąc katolikiem - dlatego nie jest to znowu jakieś straszne ustępstwo. I nie przesadzajmy - nie trzeba nikogo prowadzać co tydzień do kościoła... nie na tym to wychowanie polega...
Więc na czym? Skoro nie ma być prowadzania do kościoła, a jedynie wpajanie dziecku wartości moralnych, które znane są również ateistom, można chyba równie dobrze nie urządzać szopek z chrztem i komunią, jeśli ktoś chce ograniczyć swoje wyznawanie wiary, jedynie do tego. Oczywiście, jeśli ktoś rzeczywiście chce postępować zgodnie z zasadami wiary, nie ma sprawy. Uważam jednak, że wybiórcze traktowanie sakramentów, czyli uznawanie ślubu, chrztu oraz pierwszej komunii, nie uznając jednocześnie przyjmowania komunii na mszy niedzielnej oraz spowiedzi, jest po prostu hipokryzją. Niestety większość "katolików", których znam, właśnie tak podchodzi do kwestii wiary
Stary 2008-02-23, 10:49   #67
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
Więc na czym? Skoro nie ma być prowadzania do kościoła, a jedynie wpajanie dziecku wartości moralnych, które znane są również ateistom, można chyba równie dobrze nie urządzać szopek z chrztem i komunią, jeśli ktoś chce ograniczyć swoje wyznawanie wiary, jedynie do tego. Oczywiście, jeśli ktoś rzeczywiście chce postępować zgodnie z zasadami wiary, nie ma sprawy. Uważam jednak, że wybiórcze traktowanie sakramentów, czyli uznawanie ślubu, chrztu oraz pierwszej komunii, nie uznając jednocześnie przyjmowania komunii na mszy niedzielnej oraz spowiedzi, jest po prostu hipokryzją. Niestety większość "katolików", których znam, właśnie tak podchodzi do kwestii wiary
Tak? A co powiesz na temat tych "katolików", którzy prawie leżą krzyżem co niedziela w kościele, a potem wracają do domów, obgadując po drodze sąsiadkę, kopiąc psa, bo szczeka itp. Czy się z tego spowiadają?
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-23, 11:14   #68
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Tak? A co powiesz na temat tych "katolików", którzy prawie leżą krzyżem co niedziela w kościele, a potem wracają do domów, obgadując po drodze sąsiadkę, kopiąc psa, bo szczeka itp. Czy się z tego spowiadają?
A co mam powiedzieć? Wyrocznią nie jestem, więc moje zdanie zapewne nie ma aż takiego znaczenia, jednak mogę powiedzieć, że dla mnie to taki sam pseudokatolik, ja ci, którzy traktują sakramenty wybiórczo. Jedni i drudzy wybierają sobie z wiary co chcą, a że kategoria wyboru inna, to już najmniejsze według mnie ma znaczenie.
Stary 2008-02-23, 21:29   #69
Melliana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
A co mam powiedzieć? Wyrocznią nie jestem, więc moje zdanie zapewne nie ma aż takiego znaczenia, jednak mogę powiedzieć, że dla mnie to taki sam pseudokatolik, ja ci, którzy traktują sakramenty wybiórczo. Jedni i drudzy wybierają sobie z wiary co chcą, a że kategoria wyboru inna, to już najmniejsze według mnie ma znaczenie.
nie masz racji. nikt tu nie mówi o wybiórczych samkramentach, a tylko o tym,że na ślub kościelny można się zgodzić, bedąc ateistą, jeśli pragnie tego partner. Ostatecznie zgoda na wychowanie dzieci po katelicku NIE OZNACZA również prowadzania ich do kościoła, ale zgoda na pewne moralne zasady. I wypraszam sobie "hipokrytycznych katolików" -widocznie nie do końca zrozumiałaś, co miałam na myśli. Tut mir leid.
Stary 2008-02-27, 09:38   #70
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Melliana Pokaż wiadomość
czy chodzi o konkretne poglądy? bo wydaje mi się, że nawet będąc ateistą wyznaje się podobny system wartości, jak będąc katolikiem
Ja bym wolała aby moje dzieci nie wychowywały sie w gusłach i zabobonach religijnych. Aby nie uważały homoseksualistów za osoby chore czy zboczone, aby żyły wolne, samodzielne, aby nikt im nie mówił co maja robić i co myśleć.
Całe szczęście, ze mój TŻ też jest ateista.

T.Pratchett
Stary 2008-02-27, 10:40   #71
Melliana
Rozeznanie

nie no proszę Cię... teraz to popadasz w przesadę... każdy katolik sądzi, że homoseksualni są chorzy?... Mówię o czymś ogólnym, o podstawie, np. o 10-ciu przykazaniach. W innych religiach te nakazy są mimo wszystko bardzo podobne. Wydawało mi się,że są one podstawą powszechnego systemu wartości - tak rozdzielamy dobro od zła i według nich staramy się żyć. Wszyscy. Bez względu na wyznanie.

Kto komu mówi, co ma robić? Zapewniam Cię, że są kościoły, w którym nikt nigdy nie wspomni o polityce i tym, co sądzę, że nazywasz gusłami i zabobonami. Spłaszczanie tematu do "bo kościół nienawidzi gejów i nie pozwala na aborcję" jest conajmniej niefortunne. Powierzchowne, płytkie i sztampowe. Zabobon i gusła, czyż nie...
Stary 2008-02-27, 11:23   #72
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Popieram słowa Melliany. Poza tym jestem katoliczką i co z tego? Czy dlatego, że homoseksualizm traktuję normalnie, że popieram aborcję ze względów zdrowotnych itp. itd. mam przestać wierzyć w Boga?
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 22:32   #73
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Ja bym wolała aby moje dzieci nie wychowywały sie w gusłach i zabobonach religijnych. Aby nie uważały homoseksualistów za osoby chore czy zboczone, aby żyły wolne, samodzielne, aby nikt im nie mówił co maja robić i co myśleć.
Całe szczęście, ze mój TŻ też jest ateista.
Ty wychowujesz dziecko, nie KK. A jeśli jest inaczej, to współczucia. Nikt nie każe ci wierzyć w to, co mówi ksiądz. To nie wyrocznia.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości