|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ślub cywilny i co dalej...?
Osoba innej wiary lub ateista musi oświadczyć publicznie podczas ceremoni, ze wyraza zgode na wychowanie dziecka w religii katolickiej.
I tyle. Oczywiście, jako zadeklarowana ateistka wolałabym nie brać ślubu niż składac takie oświadczenia.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#62 |
|
Rozeznanie
|
ja również. Ale z drugirj strony - jeśli ślub kościelny jest bardzo ważny dla człowieka, z kltórym chcesz spędzić życie - można to zrobić...
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
I dla spokoju mam ustępowac w kwestii swoich poglądów, co więcej, skazywać dzieci na wychowanie w pogladach, z którymi kompletnie się nie zgadzam?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#64 |
|
Rozeznanie
|
witam jestem nowa na tym poście
dzien dobry wszystkim dziewczynkom jestem po ślubie cywilnym ale kościelny biore we wrzesniu pozdrawiam buziaczki
|
|
#65 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
czy chodzi o konkretne poglądy? bo wydaje mi się, że nawet będąc ateistą wyznaje się podobny system wartości, jak będąc katolikiem - dlatego nie jest to znowu jakieś straszne ustępstwo. I nie przesadzajmy - nie trzeba nikogo prowadzać co tydzień do kościoła... nie na tym to wychowanie polega... |
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro nie ma być prowadzania do kościoła, a jedynie wpajanie dziecku wartości moralnych, które znane są również ateistom, można chyba równie dobrze nie urządzać szopek z chrztem i komunią, jeśli ktoś chce ograniczyć swoje wyznawanie wiary, jedynie do tego. Oczywiście, jeśli ktoś rzeczywiście chce postępować zgodnie z zasadami wiary, nie ma sprawy. Uważam jednak, że wybiórcze traktowanie sakramentów, czyli uznawanie ślubu, chrztu oraz pierwszej komunii, nie uznając jednocześnie przyjmowania komunii na mszy niedzielnej oraz spowiedzi, jest po prostu hipokryzją. Niestety większość "katolików", których znam, właśnie tak podchodzi do kwestii wiary
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyrocznią nie jestem, więc moje zdanie zapewne nie ma aż takiego znaczenia, jednak mogę powiedzieć, że dla mnie to taki sam pseudokatolik, ja ci, którzy traktują sakramenty wybiórczo. Jedni i drudzy wybierają sobie z wiary co chcą, a że kategoria wyboru inna, to już najmniejsze według mnie ma znaczenie.
|
|
|
#69 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Całe szczęście, ze mój TŻ też jest ateista.
|
|
|
|
|
#71 |
|
Rozeznanie
|
nie no proszę Cię... teraz to popadasz w przesadę... każdy katolik sądzi, że homoseksualni są chorzy?... Mówię o czymś ogólnym, o podstawie, np. o 10-ciu przykazaniach. W innych religiach te nakazy są mimo wszystko bardzo podobne. Wydawało mi się,że są one podstawą powszechnego systemu wartości - tak rozdzielamy dobro od zła i według nich staramy się żyć. Wszyscy. Bez względu na wyznanie.
Kto komu mówi, co ma robić? Zapewniam Cię, że są kościoły, w którym nikt nigdy nie wspomni o polityce i tym, co sądzę, że nazywasz gusłami i zabobonami. Spłaszczanie tematu do "bo kościół nienawidzi gejów i nie pozwala na aborcję" jest conajmniej niefortunne. Powierzchowne, płytkie i sztampowe. Zabobon i gusła, czyż nie... |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
Popieram słowa Melliany. Poza tym jestem katoliczką i co z tego? Czy dlatego, że homoseksualizm traktuję normalnie, że popieram aborcję ze względów zdrowotnych itp. itd. mam przestać wierzyć w Boga?
|
|
#73 |
|
Zadomowienie
|
Ty wychowujesz dziecko, nie KK. A jeśli jest inaczej, to współczucia. Nikt nie każe ci wierzyć w to, co mówi ksiądz. To nie wyrocznia.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:00.

dzien dobry wszystkim dziewczynkom
jestem po ślubie cywilnym ale kościelny biore we wrzesniu pozdrawiam buziaczki