Ty, Ciebie, Twoj, Twoje... - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-24, 19:27   #61
Hotsy-Totsy
Raczkowanie

Dot.: Ty, Ciebie, Twoj, Twoje...

Wątek wspanianiały, ja mam obsesję na tym punkcie i jestem zła jak ktoś zwraca się do mnie z małej litery... Ja zawsze używam wielkich liter i jestem wyczulona na tym pukcie! Pozdrawiam wszystkich "przewrażliwionych"
Hotsy-Totsy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 21:05   #62
Agul
Rozeznanie

Ja, jak większość uczestniczek tego wątku, piszę zaimki osobowe wielką literą. Jeśli ktoś pisze do mnie "ty" małą czuję się dziwnie i powiem szczerze, że wpływa to także na moją ocenę tej osoby

Nie lubię również zaczynania zdania małą literą, ciężko mi się wtedy połapać gdzie początek, a gdzie koniec oraz nieużywania znaków interpunkcyjnych.
Jednak nigdy nie zwracam komuś uwagi na żadne błędy. Sama popełniam czasem literówki, ale uważam, że dopóki wiadomo o co chodzi jest ok.
Jeśli chodzi o błędy, to zauważyłam ostatnio w internecie, że wiele osób pisze: "Powiedział to ludzią", zamiast "ludziom" (w celowniku).
Mnie czyta się to tragicznie.
Agul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-25, 16:32   #63
natalka_rulez
Raczkowanie

tak czytam co jeszcze tu piszecie i szczerze przyznam, ze jeszcze się nie spotkałam, żeby ktoś pisał idę z Moim chłopakiem..., Moja książka
To tak jakby ktoś miał o sobie nie wiadomo jak wysokie mniemanie

http://www.onemilliongiraffes.com/
natalka_rulez jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-25, 16:38   #64
Taverney
Zakorzenienie

osobiście nie lubię błędów i staram się pisać zawsze poprawnie, choć zdarza się czasem jakiś błąd. Jednak pisanie do kogoś z dużej liter wydaje mi się po prostu wyrazem grzeczności i szacunku dla tej osoby, więc staram się pisać Ty, Ciebie z dużej litery.
Choć błędy zauważone u innych kiedyś mnie raziły, ale po tych kilku latach na wizażu zdążyłam się do tego przyzwyczaić.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-25, 17:16   #65
Monniq
Raczkowanie

GG do Monniq

Dziewczyny wątki o błędach to temat rzeka. Ja również staram się pisać zaimki osobowe wielką literą jeżeli się do kogoś zwracam, bo po prostu tego wymaga kultura.
A co do poprawności językowej szeroko rozumianej, to w moim przypadku powinno to być skrzywienie zawodowe. Ale gdybym miała do tego przywiązywać większą uwagę, to chyba bym zwariowała.
No i pozwolę sobie na taką małą złośliwość, kilka osób wypowiadających się w tym wątku popełniło błędy ortograficzne i gramatyczne.
Lepiej więc mniej krytykować innych, a więcej przyjrzeć się własnemu stylowi pisania.

w tej sprawie proszę o kontakt na PW
Monniq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-25, 17:26   #66
201607211724
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez natalka_rulez Pokaż wiadomość
tak czytam co jeszcze tu piszecie i szczerze przyznam, ze jeszcze się nie spotkałam, żeby ktoś pisał idę z Moim chłopakiem..., Moja książka
To tak jakby ktoś miał o sobie nie wiadomo jak wysokie mniemanie
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-25, 17:40   #67
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

Cytat:
Napisane przez Monniq Pokaż wiadomość
Dziewczyny wątki o błędach to temat rzeka. Ja również staram się pisać zaimki osobowe wielką literą jeżeli się do kogoś zwracam, bo po prostu tego wymaga kultura.
A co do poprawności językowej szeroko rozumianej, to w moim przypadku powinno to być skrzywienie zawodowe. Ale gdybym miała do tego przywiązywać większą uwagę, to chyba bym zwariowała.
No i pozwolę sobie na taką małą złośliwość, kilka osób wypowiadających się w tym wątku popełniło błędy ortograficzne i gramatyczne.
Lepiej więc mniej krytykować innych, a więcej przyjrzeć się własnemu stylowi pisania.
ale tu nie chodzi o bledy ort i stylistycze, tylko o zaimek osoboty "ty", ktory powinien byc pisany wielka litera, bo to świadczy o szacynku. Tylko i wylacznie o ten aspekt, bo faktycznie bledy to temat rzeka i kazda z nas jej popelnia czasami.

Chociaz jak przed chwila zobaczylam "sęs" w jednym z watkow to troche mi rece nizej opadly uznalabym, ze literówka, ale Ę bylo wyraznie zaznaczone

myShaczeQ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-25, 17:52   #68
nice6irl
Zakorzenienie

A ja piszę cię, ciebie itp. z reguły małą literą na forach, gadu, tel.
Natomiast w listach zwracam na to uwagę i piszę poprawnie.
Stary 2008-02-25, 21:30   #69
Anethka
Zakorzenienie

Staram się zawsze pisać "Ty", "Ciebie", "Wy", "Wasze" itd. z dużej litery. Myślę, że w ten sposób można wyrazić szacunek (szczególnie tutaj - w internecie). Natomiast jeśli chodzi o smsy to nie zawsze tego używam :/

KLIK
Anethka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-25, 21:57   #70
madame paranoja
Zadomowienie

zawsze pisałam z wielkiej litery jednak po kilku latach w internecie oduczyłam się prawie w ogóle używania dużych liter

madame paranoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-26, 14:38   #71
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madame paranoja Pokaż wiadomość
zawsze pisałam z wielkiej litery jednak po kilku latach w internecie oduczyłam się prawie w ogóle używania dużych liter
ja się oduczyłam pisać z polskimi literami, ale jak mi Firefox podreśla, to staram się ich uzywac

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

lir391 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-26, 15:05   #72
Karolynka
Zakorzenienie

Zawsze piszę z dużej Na wizażu, gg, smsach, bo tego wymaga kultura Sama też jestem trochę przewrażliwiona na tym punkcie i jak ktoś zwraca się do mnie z małej litery to traci w moich oczach
Karolynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-26, 16:25   #73
magdallen21
BAN stały

Mnie- tak ja i Was razi pisanie zwrotów z małych liter...
Nie tak dawno miałam w szkole dyktando..
Wszystkie "Ci", "Tobie" itd. pisałam z dużej i Pani zaliczyła mi to jako błąd :|
Spytałam czemu tak jest, a ona powiedziała mi, że to pisze się z dużych, jeżeli zwracamy się bezpośrednio do kogoś.. w listach itd. A w tym dyktandzie ktoś (podmiot) zwracał się do kogoś tam.. Myślałam, że to ma być z dużych :P Zdziwiłam się.
magdallen21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-26, 16:43   #74
Monniq
Raczkowanie

GG do Monniq

Cytat:
Napisane przez myShaczeQ Pokaż wiadomość
ale tu nie chodzi o bledy ort i stylistycze, tylko o zaimek osoboty "ty", ktory powinien byc pisany wielka litera, bo to świadczy o szacynku. Tylko i wylacznie o ten aspekt, bo faktycznie bledy to temat rzeka i kazda z nas jej popelnia czasami.

Chociaz jak przed chwila zobaczylam "sęs" w jednym z watkow to troche mi rece nizej opadly uznalabym, ze literówka, ale Ę bylo wyraznie zaznaczone
No cóż chyba właśnie nie bardzo tylko tego dotyczy. A naprawdę wystarczy mniej czepiać się innych, a bardziej zwracać uwagę na to, co samemu się pisze. Śmieszą mnie osoby, które poprawiają innych, a same robią błędy. Ja jestem z wykształcenia filologiem, z zawodu między innymi korektorem, ale nie zawracam sobie głowy poprawianiem ludzi na forum. A dlaczego? Dlatego, że to temat rzeka, a i forum jest miejscem, gdzie kultura języka traktowana jest z dużym dystansem. Poza tym samej zdarza mi się np. nie stosować dużych liter, jak chcę coś szybko napisać.
Dlatego przydałoby się w tym temacie więcej tolerancji i samokrytycyzmu. Jak każdy sam siebie będzie pilnował, to ilość błędów się zmniejszy.

Stary 2008-02-27, 11:27   #75
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

Cytat:
No cóż chyba właśnie nie bardzo tylko tego dotyczy. A naprawdę wystarczy mniej czepiać się innych, a bardziej zwracać uwagę na to, co samemu się pisze. Śmieszą mnie osoby, które poprawiają innych, a same robią błędy. Ja jestem z wykształcenia filologiem, z zawodu między innymi korektorem, ale nie zawracam sobie głowy poprawianiem ludzi na forum. A dlaczego? Dlatego, że to temat rzeka, a i forum jest miejscem, gdzie kultura języka traktowana jest z dużym dystansem. Poza tym samej zdarza mi się np. nie stosować dużych liter, jak chcę coś szybko napisać.
Dlatego przydałoby się w tym temacie więcej tolerancji i samokrytycyzmu. Jak każdy sam siebie będzie pilnował, to ilość błędów się zmniejszy.
nie rozumiesz, ze nikt nie chce nikogo pouczcac? Chodzi tylko o kweste szacunku. Ja jestem tylko uczennica ogolniaka, nie mam jeszcze nawet matury i strasznie wkurza mnie jak ktos wali do mnie per "ty", bo mam wrazenie, ze cokolwiek nie napisze pozniej, z bledami czy bez, to i tak ta osoba bedzie miala mnie w poszanowaniu. Wcisnac shitf potrafi kazdy, dyslektyk, czy nie, czy zna zasady ort i interpunkcji, czy nie, naprawde.
I bardzo podobala mi sie akcja stop bykom w internecie, bo o jezyk wypadaloby dbac, ale nie o to tutaj chodzi, bo faktycznie jest to temat rzeka. Chodzi tylko i wylacznie o zaimek osobowy "ty". Ja akurat zawsze staram sie pisac ten zaimek wielka litera, wiec poprawianie swiata zaczelam od siebie i chcialam uslyszec opinie innych, bo moze faktycznie za mocno sie czepiam. Twoj zawod nie ma zadnego znaczenia, bo kazdy czlowiek powinien okazywac innym szacunek.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-27, 12:21   #76
izuu
Wtajemniczenie

GG do izuu

hmm ja zazwyczaj zwracam sie do kogos z dużej litery, choc nei zawsze może mnie to nie razi, ale gdy ktoś pisze do mnie per Ciebie, Ty to ma juz u mnie małego plusa
izuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 13:11   #77
Vivienne
... choć nie Westwood

Czy to w listach, na forum czy SMSach, zawsze zwracam się do kogoś z wielkiej litery. Dla mnie to oznaka szacunku do drugiej osoby.
Jeśli kiedykolwiek zdarzyło mi się napisac "ty" zamaist "Ty", to spowodowane jest to zbytnim pospiechem czy niedbałym naciśnięciem SHIFTa.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 13:18   #78
Monniq
Raczkowanie

GG do Monniq

Cytat:
nie rozumiesz, ze nikt nie chce nikogo pouczcac? Chodzi tylko o kweste szacunku. Ja jestem tylko uczennica ogolniaka, nie mam jeszcze nawet matury i strasznie wkurza mnie jak ktos wali do mnie per "ty", bo mam wrazenie, ze cokolwiek nie napisze pozniej, z bledami czy bez, to i tak ta osoba bedzie miala mnie w poszanowaniu. Wcisnac shitf potrafi kazdy, dyslektyk, czy nie, czy zna zasady ort i interpunkcji, czy nie, naprawde.
I bardzo podobala mi sie akcja stop bykom w internecie, bo o jezyk wypadaloby dbac, ale nie o to tutaj chodzi, bo faktycznie jest to temat rzeka. Chodzi tylko i wylacznie o zaimek osobowy "ty". Ja akurat zawsze staram sie pisac ten zaimek wielka litera, wiec poprawianie swiata zaczelam od siebie i chcialam uslyszec opinie innych, bo moze faktycznie za mocno sie czepiam. Twoj zawod nie ma zadnego znaczenia, bo kazdy czlowiek powinien okazywac innym szacunek.
Chyba mnie źle zrozumiałaś. Też uważam, że pisanie zaimków osobowych wielką literą, kiedy się do kogoś bezpośrednio zwraca, jest przejawem kultury. Ale kilka forumowiczek pododawało inne uwagi na temat języka, a same nie ustrzegły się błędów. I coś takiego mnie właśnie śmieszy. Pouczać innych, a samemu nie zwracać uwagi na to, co się pisze.

Stary 2008-02-27, 13:25   #79
Kam_cioch
Raczkowanie

Zwraca uwagę na zimki osobowe. Nawet jak piszę sms'a zawsze pamietam o dużych literach. I zwracam uwagę czy inni tekże mają takie nawyki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-27, 13:38   #80
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

Cytat:
Chyba mnie źle zrozumiałaś. Też uważam, że pisanie zaimków osobowych wielką literą, kiedy się do kogoś bezpośrednio zwraca, jest przejawem kultury. Ale kilka forumowiczek pododawało inne uwagi na temat języka, a same nie ustrzegły się błędów. I coś takiego mnie właśnie śmieszy. Pouczać innych, a samemu nie zwracać uwagi na to, co się pisze.
okej, ale zacytowałaś moja wypowiedz. A ja zalozylam watek z mysla o zaimkach, a slowo sens pisane jako "sęs", o ktorym pisalam zostalo mi w pamieci i uznalam je za smieszne, bo zajelo mi troche czasu rozszyfrowanie o co chodzi, dlatego o nim wspomnialam.

Stary 2008-02-28, 12:29   #81
Monniq
Raczkowanie

GG do Monniq

Cytat:
okej, ale zacytowałaś moja wypowiedz. A ja zalozylam watek z mysla o zaimkach, a slowo sens pisane jako "sęs", o ktorym pisalam zostalo mi w pamieci i uznalam je za smieszne, bo zajelo mi troche czasu rozszyfrowanie o co chodzi, dlatego o nim wspomnialam.
Nie miałam na myśli Ciebie pisząc o tych forumowiczkach, co robią błędy. Żle się zrozumiałyśmy po prostu.

Stary 2008-02-28, 15:39   #82
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

Cytat:
Nie miałam na myśli Ciebie pisząc o tych forumowiczkach, co robią błędy. Żle się zrozumiałyśmy po prostu.
ja nie mowie, że bledow nie robie

No ale widocznie faktycznie sie nie zrozumialysmy

Stary 2008-02-28, 16:44   #83
Emilkaa
Zadomowienie

nie zwracam na to w ogole uwagi.....
co prawda jak pisze smsy to pisze z duzej literki,ale na gg nie siedze i mysle dlatego,ze slabo pisze na kompie to poprostu nie uzywam nigdy duzych liter....
Emilkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości