|
|
#61 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Maciej Zientarski ciężko ranny w wypadku:(
Cytat:
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
Nikt w swoich wypowiedziach nie zyczy mu smierci.Ja tym bardziej chciałabym ,żeby wyzdrowiał i żył .Zeby mógł codziennie pamietać co zrobił i patrzeć w oczy rodzinie zabitego.Choć wiem,że bedzie jakaś kara to wyrzuty sumienia bedą najgorsze.
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zgadzam się. jest przypadkowe spowodowanie śmierci, wypadek typu ktoś wchodzi Ci pod koła, pomyłka lekarza działającego w dobrj wierze, ranisz kogoś na polowaniu, bo nie zauważyłaś itp. - PRZYPADEK po prostu. Ale sytuacja w której świadomie (no bo jak?) stwarzasz zagrożenie bo jedziesz jak wariat czy po pijaku - to kwalifikuje się do więzienia. Nie możemy też pozwolić jako społeczeństwo, alby jedyną karą za takie przestępstwo były wyrzuty sumienia ból i żal - nie po to mamy kodeks karny i nie w tym leży jego sens. natomiast nie podoba mi się, że już ustalono, że ponieważ Zientarski nie jest szarakiem, to nie poniesie kary, bo tego po prostu nie wiemy. Jeszcze jedna sprawa - większość z Was tu kieruje się emocjami, bo straciła kogoś w wypadku. Rozumiem to bardzo dobrze. Ale pamiętajcie, że sądzić trzeba bezstronnie i dlatego właśnie w cywilizowanych społeczeństwach nie ma miejsca na samosądy. |
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie mówią o tym wypadku
w Uwadze na TVN
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
ja też go lubię, ale:
|
|
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
I znów się okaże, że to droga zawiniła...
Kilku w tamtym miejscu zginęło,ale dużo więcej jednak żyje.A przejeżdża tamtędy nie raz. Dobrze, że inni nie ucierpieli. Tego co zmarł szkoda,ale powiedzmy sobie szczerze, że pewnie podobnie jak Zientarski nie miał nic przeciwko jeździe z taka prędkością. Też jest winny tego co sie stało,ale odpowiedzialność ponosi zawsze kierowca. |
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
Mysle ze jesli wyjdzie z tego to i tak kierowca "okaze" sie ten drugi .
Gdyby stalo sie to podczas nielegalnych wyscigow i zginął przypadkowy obserwator ,kazdy bylby oburzony a poniewaz to syn Zientarskiego ludzie oddaja dla niego krew. Nie wierze aby poniosl kare inna jak zawiasy. |
|
|
|
|
#69 |
|
BAN stały
|
Życzę mu, by z tego wyszedł. Nie patrzę na nazwisko, ledwo wiem, kogo spotkał ten wypadek.
Mniejsze zło, że cenę za swoje postępowanie zapłacili oni, a nie przypadkowi ludzie; kierowcy czy przechodnie. |
|
|
|
|
#70 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam nadzieje, ze Maciek wyjdzie z tego cało... Życze mu tego z całego serca bez wzgledu na to, ze to, co pokazali z kolega, to szczyt głupoty... Człowiek jak człowiek, ma prawo do tego, by zyc... i ja mu tego prawa nie odbiore piszac, ze lepiej, zeby umarł czy cos... Życze mu takze, by wyrzuty sumienia, jesli sie pojawia, pojawiały sie rzadko... Nie ma nic okrutniejszego niz zycie z poczuceim winy... To i tak niczego nie zmieni... zycia koledze nie przywróci..Swoja kare poniesie na pewno, jak nie tu na ziemi, to gdzie indziej... Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A moze ta rodzina nie chciałaby, by patrzył im w oczy??? moze sa w stanie mu wybaczyc??? ( w co watpie)... Mysle, ze najlepszym rozwiazaniem tej całej sytuacji bedzie tylko i wyłacznie, oczywiscie jak Maciek wyzdrowieje, ukaranie go jak zwykłego Kowalskiego i juz... i zapomniec o sprawie, jak zapominamy o innych wypadkach, którymi tez tak sie bulwersujemy... Cytat:
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
Oncia, a co miał zrobić pasażer samochodu, którego kierowca jedzie jak wariat? Wysiąść w trakcie jazdy?
Czy chwytac za kierownice lub naciskać na hamulec?Nie wiemy, czy ten pasażer miał frajde z szybkiej jazdy, czy może to kierowca jechal jak szalony, a pasażerowi wcale sie to nie podobało. Co innego, jak ktoś wsiada do samochodu z pijanym kierowca, wtedy sam niejako jest sobie winien, jak się coś stanie.
|
|
#72 |
|
Zadomowienie
|
Nie były to dla siebie obce osoby... powinni szanowac swoje zdanie.. gdyby moja przyjaciółka powiedziała, nie jedz tak szybko, bo sie boje itp, na pewnio zmniejszyłabym predkosc... Tylko to miałam na mysli..
inf- Zientarskiemu grozi 8 lat wiezienia http://wiadomosci.onet.pl/1702330,11,item.html
|
|
#73 |
|
Rozeznanie
|
chyba zartujesz
to co w wiezieniach robia np. kobiety ktore zabily swoich mezow w obronie wlasnej?
|
|
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
Każdego szkoda.
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakich warunkach ? padalo?byl snieg?mróz? |
|
|
|
|
|
#77 |
|
Rozeznanie
|
wina kierowcy jest oczywista, musiał wiedzieć jak wygląda droga w tym miejscu, i dziwi mnie że nie przewidział jak zachowa się lekkie, twarde ferrari przejeżdzając przez tego typu " " nierówność" "...choć przy tej prędkości nie wiem czy ma to większe znaczenie...
wiadomo, ze siedząc w aucie o takiej mocy zmienia się perspektywa, osiągnięcie 180-200km/h na tak krótkim dystansie jest czymś naturalnym i każdego może ponieśc, ale to byli kierowcy z doświadczeniem, wielokrotnie testowali auta tego typu... druga sprawa, że taki a nie inny stan naszych "dróg" jest przyczyną wielu wypadków i tu nie ma o czym dyskutować, mulda m.in. w tamtym miejscu powinna zostać zlikwidowana i koniec !! podobno były takie plany 2 lata temu ale skończyło się na postawieniu ograniczenia do 50km/h |
|
|
|
|
#78 |
|
Rozeznanie
|
niestety za bezmyślność i brak odpowiedzialności również ponosi się karę, kierowca powinien wiedzieć co robi wsiadając do ferrari z mniej niż 5s. do 100km/h, tym bardziej dziennikarz motoryzacyjny powinien mieć tą świadomośc, inaczej jest zabójcą
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też nie jestem święta i niezawsze dostosowuje się do przepisów,ale dwukrotne przekroczenie prędkości i napęd na tylnie koła robią swoje na wzniesieniach asfaltowych. jest to człowiek i żałuję jego cierpienia,ale karę musi ponieść takie jest prawo.
|
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nawet do 50.
|
|
|
#81 |
|
Zadomowienie
|
No własnie, tam ograniczenie predkosci jest do 50/h .. ale przy 200/h mogli nie zauwazyc znaku nawet... eh.. szkoda, naprawde szkoda.. Byli dobrzy w tym, co robili i przez taka głupote jeden juz nie zyje, a drugi walczy o to, by zyc... Trzymam za niego kciuki.
|
|
#82 |
|
Zadomowienie
|
Wklejam wypowiedź Łukasza Warzechy, dziennikarza Faktu. Rozsądny głos w całej tej sprawie: Łukasz Warzecha "Fakt":
Wypadek Macieja Zientarskiego to festiwal niebywałej hipokryzji. Zadawałem sobie dzisiaj pytanie, jak wyglądałyby komentarze i wiadomości w mediach, gdyby za kierownicą nie siedział właśnie Zientarski, ale jakiś anonimowy Jan Pipsztycki. Pewnie byłaby mowa o głupocie, brawurze, potencjalnym, a i faktycznym zabójcy. Ale ponieważ uczestnikiem zdarzenia był znany dziennikarz, więc mamy tylko pełne troski opowieści o jego stanie zdrowia i apele w Antyradiu o krew. Owszem, życzę Maciejowi Zientarskiemu powrotu do zdrowia. Po to, żeby mógł stanąć przed sądem i odpowiadać za nieumyślne spowodowanie śmierci oraz sprowadzenie niebezpieczeństwa katastrofy w ruchu drogowym. Mam nadzieję, że dostanie wyrok niezbyt wysoki, ale bez zawieszenia oraz straci na zawsze prawo jazdy. Ja nie mam oporów. Zientarskiego nie znałem, solidarności zawodowej tu nie czuję żadnej. Może dlatego, że Puławską jeżdżę w tamtym miejscu niemal codziennie i dreszcz mnie przechodzi na myśl, co by było, gdybym się tam znalazł w chwili, gdy młody Zientarski miał omamy, że jest na torze wyścigowym. Mogę zatem napisać wprost: Maciej Zientarski zachował się jak idiota bez kontaktu z rzeczywistością. Za kierownicą sportowego samochodu był potencjalnym mordercą przypadkowych ludzi. Jest człowiekiem niebezpiecznym dla otoczenia. Dla publicznego dobra już nigdy nie powinien usiąść za kierownicą. Nigdy. W wypadku zginął dziennikarz `Superaka". Miał straszną śmierć, wygląda na to, że się spalił. A ja zadaję sobie pytanie, czy był bez winy. Mowę mu odjęło? Zientarski, cisnąc gaz, sterroryzował go pistoletem? Czy coś zabroniło mu powiedzieć: `Maciek, zwolnij, nie szalej, tu są ludzie dookoła"? Zientarski podobno lubił ostrą jazdę. Zastanawiam się, jak to możliwe, że dotąd nie stracił prawa jazdy (co być może uratowałoby mu zdrowie, a koledze życie). I mam natychmiastową odpowiedź: takich drogowych kretynów widzę wokół siebie setki. Są bezkarni, ponieważ polska policja skupia się niemal wyłącznie na mierzeniu prędkości (o czym już kiedyś pisałem). Znam w Warszawie kilkanaście miejsc, gdzie w godzinach szczytu bezmyślni kretyni łamią przepisy - nie przekraczając prędkości - po kilkanaście razy w ciągu minuty. Jedno z nich jest tuż obok miejsca, gdzie Zientarski wbił się w słup: niecierpliwi posiadacze dobrych aut notorycznie omijają zakorkowany jedyny pas skrętu z Rzymowskiego w prawo w Puławską w stronę Piaseczna, przejeżdżając przez powierzchnię wyłączoną z ruchu, wprost pod koła samochodów, jadących Puławską. Nigdy nie widziałem tam policji. Podobnie jak w innych niebezpiecznych miejscach. Zientarski należał do grupy tych, którym się wydaje, że znana gęba upoważnia ich do nieliczenia się z nikim i niczym. Gwiazdorska elitka uwielbia chwalić się tym, ile kto jechał swoim dobrym autem i jak poradził sobie z zatrzymującą go policją. I faktycznie - polscy policjanci mają tendencję do ulegania czarowi znanej gęby. `A, pan Maciek. No, no, jechał pan 167 na godzinę. Niech pan trochę zwolni i szerokiej drogi". Taki mamy etos służby w drogówce. Gliniarz z małego hrabstwa w Stanach zachowałby się dokładnie odwrotnie: gdyby dopadł jakiegoś celebryta, wziąłby sobie za punkt honoru nie odpuszczać. Bo nikt mu nie będzie rozkazywał na jego terenie. Stąd potem na portalach plotkarskich wieści o złapanych na jeździe po pijaku albo łamaniu innych przepisów różnych Bradach Pittach i innych Jackach Nicholsonach. Na Dzienniku.pl można przeczytać taką informację: współtwórca programu, który prowadził Zientarski, niejaki Maciej Pruszyński, beztrosko oznajmia, że `każdy mężczyzna mając okazję zasiąść za kierownicą ferrari, zechciałby sprawdzić, ile ono pojedzie". Dalej portal pisze, że Pruszyński `nie potępia kierowcy nawet za to, że dziennikarz sprawdzał ile pojedzie na ruchliwej i wyboistej ulicy Puławskiej". Nie znam pana Pruszyńskiego. Szkoda, bo gdybym go znał, to bym go spytał, czy pamięta pewnego cwanego faceta, któremu kilka lat temu bardzo spieszyło się zimą do pracy. Tak bardzo, że zabił na przystanku autobusowym kilka osób. A może on też sprawdzał, ile pojedzie jego focus? A co by powiedział pan Pruszyński, gdyby ferrari Zientarskiego pociągnęło za sobą inne auto, którym jechałaby np. rodzina z małym dzieckiem? Też byłby taki wyrozumiały? Nie oglądałem programów Zientarskiego. Podobno propagował bezpieczną jazdę. Okazuje się, że i to była hipokryzja. Z takimi jak on ludźmi jest jak z groźnymi przestępcami, którzy nie popełniają przestępstw, póki siedzą w więzieniu. Drogowy bandyta nie jest zagrożeniem, jeśli nie może wsiąść za kierownicę. Życzę młodemu Zientarskiemu, żeby wykurował się całkowicie. I żeby już nigdy, przenigdy nie usiadł za kółkiem. Dla dobra własnego i przypadkowych ludzi dookoła. |
|
|
|
|
#83 |
|
Zadomowienie
|
Moje Poprzednie Wypowiedzi Mysle, Ze W Pełni Z Tym Współgraja...
|
|
#84 |
|
Rozeznanie
|
co do tego artykułu, to niewiem czy taki rozsądny głos, nie przesadzałabym...chyba raczej jakiś dziennikarzyk skorzystał z nadarzającej się okazji aby napisać coś "ciekawego", oczywiście ma sporo racji ale sposób w jaki to pisze jest dla mnie żenujący.
przede wszystkim jeszcze nie wiadomo czy faktycznie Zientarski prowadził, to dopiero wykarzą badania/sekcja zwłok. a ograniczenie w tym miejscu do 50km/h nie 70, zostało postawione 2 lata temu po śmierci młodego chłopaka, i potem jego kolegi, szkoda że po fakcie
|
|
|
|
|
#85 |
|
Zadomowienie
|
Nie widze w tym nic zenujacego... sprawa aktualna, trzeba o niej rozmawiac.. kazdy ma prawo do głosu, my takze.. i z niego korzystamy...
|
|
#86 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zresztą artykuł typowy dla "Faktu"
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
przyjaciele tych panów obrzucają go jajami brawo za odwagę cywilną-nie każdego na to staćktoś mi zarzucił wcześniej ,że nie jestem obiektywna-nie życzę nikomu moich doświadczeń
|
|
|
|
|
#88 |
|
Rozeznanie
|
Jeżeli kierowcą był Maciej Zientarski to zdecydowanie w pierwszej kolejności powinni mu odebrac prawo jazdy, stworzył zagrożenie w ruchu drogowym, zginął pasazer, to są już wystarczające motywy do odebrania.
Jazda ferrari po Warszawie, 200km/h, brawura i totalna głupota! I mało istotny jest fakt, że ich nazwiska są znane mniej lub bardziej ogółowi społeczeństwa. Kara powinna być i zapewne bedzie.. A w swoim programie propagowali bezpieczną jazdę..
|
|
#89 |
|
Zadomowienie
|
To czy ktoś jest sławny czy nie, nie ma najmniejszego znaczenia! Zwrócić się o prawo łaski ma możliwość każdy skazany, bez względu na zbrodnię, której dokonał i status społeczny.
|
|
#90 |
|
Rozeznanie
|
Wspolczuje rodzinie Zientarskiego , tego przez co teraz przechodza .
Kondolencje dla rodziny ofiary wypadku . Wielka szkoda ze takie sa konsekwencje glupiego zachowania , ale obawiam sie ze innej kary nie bedzie . Zyjemy w kraju w ktorym znane osoby nie ponosza odpowiedzialnosci za swoje czyny . Otylia nie jest tu jedynym przypadkiem braku odpowiedzialnosci karnej ...pamietacie moze sprawe Tomasza Hajto ? Ktory zabil staruszke na przejsciu dla pieszych ? http://auto.gazeta.pl/auto/1,48316,3923350.html dostal za to wyrok : 2 lat pozbawienia wolnosci w zawieszeniu , rok zakazu prowadzenia pojazdow i kare grzywny w wysokosci 7 tysiecy zlotych. A wiecie co mnie doprowadzilo do szalu ? To ze na ostatniej rozprawie , nie poczekal na ogloszenie wyroku tylko sobie wyszedl z sali rozpraw Szlag mnie poprostu trafil ... Zientarski jak sie wylize , tez nie poniesie zadnych konsekwencji prawnych ...mooooze mu odbiora prawko na rok ...pffffffff ... nie ma sprawiedliwosci na tym swiecie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:56.

Za bledy oczywiscie trzeba placic, mysle ze dla Zientarskiego sam fakt ze zabil (jesli byl kierowca) swojego przyjaciela to najwieksza kara i nie widze tutaj sensu zeby go do wiezienia wadzac.

Czy chwytac za kierownice lub naciskać na hamulec?

przyjaciele tych panów obrzucają go jajami
brawo za odwagę cywilną-nie każdego na to stać
Szlag mnie poprostu trafil ... Zientarski jak sie wylize , tez nie poniesie zadnych konsekwencji prawnych ...mooooze mu odbiora prawko na rok ...pffffffff ...