![]() |
#61 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czarny boyfriend a rodzice
Cytat:
Wyrzucili tych ludzi na obrzeza Paryza sami zamkneli ich w gettach to tez przyszedl bunt.Mam takiego fajnego kolege ktory jest muzlumaninem. Pytal mnie dlaczego Polacy tak ich nienawidza. Nie znalazlam dla niego zadnego wytlumaczenia... bo sama niewiem. Znam wielu muzlumanow ktorzy zyja normalnie i normalnie sie tez zachowuja. Nie uwazam ,ze Islam jest gorszy od Chrzescijanstwa. Przeciez muzlumanie biali tez sa... W Anglii jest ich nawet troche. O tym ,ze w Afryce jest nie tylko Islam napisalam bo niektorym ludziom wydaje sie ,ze Afryka to glownie Islam a wiadomo przeciez ,ze podczas kolonizowania sila czasem ludzi przestawiano na Chrzescijanstwo ale o tym to juz malo ludzi wie bo zawsze zrzucaja wine na muzlumanow... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
Ja na miejscu autorki watku, zamieszkalabym z jej TZ czarnoskorym w Anglii i po kilku-kilkunastu latach bycia razem sprawdzila, czy to jest osoba z ktora chce spedzic reszte zycia. Czy nie zmieni sie, czy nadal bedzie taki dobry, czuly i kochajacy. Do Afryki bym nie wyjechala, bo po co skoro macie prace w Anglii?!
Co do rasizmu i rodzicow- rowniez uwazam sie sie boja o Ciebie. Wiemy ile roznych historii krazy i ile sie slyszy o tragediach. Generalnie stereotyp murzyna to - po pierwsze ze smierdzi (no taki maja pot podobno i nic sie z tym chyba nie da zrobic poza czestszym kapaniem), po drugie - murzyni z reguly sa: leniwi, wszczynaja awantury, patrza jakby tu zyc a nic nie robic, ukrasc cos, mafie, gangi, ah i stereotyp ze murzyni sa nieinteligenti itp. (ten model istnieje w Ameryce raczej.) Sam kolor skory nie ma np. dla mnie znaczenia - jestem rasistka nie przez kolor skory ale przez zachowanie i sposob myslenia konkretnych osob. Nie skreslam wszystkich murzynow, nie generalizuje. Nie wiemy jaki procent murzynow zyje na przyzwoitym poziomie,ilu jest wyksztalconych , ilu zajmuje stanowiska lekarzy, prawnikow...ilu jest dobrymi mezami, i przyzwoitymi ludzmi. Nie ma - kazdy, wszyscy. Jest jednostka i ja trzeba rozpatrywac, ale zawsze jakies cechy ida za grupa czy narodowoscia albo kolorem skory. Np Polacy wiecej pija niz reszta Europy i np dajmy na to murzynka moglaby sie zastanawiac czy jest wezmie sobie za meza Polaka to czy on nie zostanie alkoholikiem. I czy to tez bylby pewnego rodzaju rasizm? Skads sie wywodza te "cechy", wady czy szufladkowanie i zawsze niosa za soba jakas prawde. Z opinii znajomych bywajacych w Ameryce nie uslyszalam ani jednego pozytywnego zdania na temat czarnoskorych- ile w tym prawdy ? Nie wiem. Podsumowujac -tak jak nie kazdy Polak jest alkoholikiem tak nie kazdy murzyn jest nierobem- co widac z opisu autorki watku o jej TZ-cie ktory jest (i miejmy nadzieje pozostanie) taki jak go opisywala. Takze z mojej strony- trzeba walczyc o czlowieka ktorego sie kocha. I nie wazne co powiedza inni! To Twoje zycie i Twoj wybor. Jego kolor skory nie ma znaczenia.
![]() |
#63 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mieszkalam kiedys w USA i tam tez Polacy nie maja dobrej opini... Czesto spotykalam sie z urzedzeniami do mieszkancow Europy wschodniej i z uogolnieniami ktore rania ludzi pochadzacych npz Polski czy Rosji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |||||||||||
BAN stały
|
Nie mówię, że wszyscy, tylko mówię, że irytuje mnie gdy to się dzieje.
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Nikt, a przynajmniej ja tak nie twierdze. Generalnie płn Afryka to Muzułmanie, subsaharyjska nie. Z kolei dużo jest wyznawców Islamu w różnych częściach Azji. Cytat:
Cytat:
Jeśli chodzi o podbój Ameryki Łacińskiej, to bądźmy poważni, nie była to operacja religijna. Cytat:
![]() Cytat:
Patrząc kryteriami religijnymi, przewagą chrześcijaństwa jest to, że nie ma nic podobnego do sur miecza ani Szariatu. To że mi nie przeszkadza kto jaką religię wyznaje, nie zmienia faktu, że te rzeczy zauważam. Cytat:
Nie negując tej odpowiedzialności, dlaczego przez pół wieku w Afryce po prostu się pogarsza, pełne jest groteskowych kacyków, czystek etnicznych, reasumując to gnojowisko o którym wspominałem... Ile jeszcze czasu będzie tłumaczenie "przez kolonializm", w momencie gdy państwa, które uzyskały niepodległość były w niezłej sytuacji gospodarczej, a teraz płaczą krwią? Cytat:
Jeśli chodzi o te kreatury, to wybacz, ale wydaje mi się że to kwestia czysto techniczna a nie moralna - gdyby mieli możliwości zbliżone do Hitlera czy Stalina, to i liczba zabitych istnień ludzkich byłaby proporcjonalnie większa. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
abram napisal ze on toleruje czarnych i muzlumanow ale nie w Europie no to mu napisalam co maja zrobic Ci ktorzy zostali po niewolnictwie np w Anglii albo co maja zrobic Ci ktorych dziadkowie przyjechali i zostali,Nie bylo to skierwane do Ciebie tylko do niego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() A ja piszę cały czas o tym, że to nie jest sedno problemu, bo tych którzy są w Anglii dłużej jest drobna mniejszość w porównaniu do ogólnej liczby imigrantów. Wiem że nie było to skierowane do mnie, ale uważam że to nie jest właściwe stawianie sprawy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Wtajemniczenie
|
Nie ja Ciebie wcale nie uwazam za zlego czy niedobrego.
Nie napewno tak nie jest. A druga sprawa jesli chodzi o emigraceje dajmy na to w Anglii to tez jest tu pelno Polakow ktorzy tez sie roznie zachowuja.Przeciez nie kazdy jest zly jesli jest emigrantem z Afryki czy Azji. Sa jednostki ,ktore sie zle zachwuja ale tak samo jest w przypadku kazdego narodu ,no nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
- wydaje mi się, że szybciej i pełniej zasymilują się ze społeczeństwem brytyjskim niż większość imigrantów nieeuropejskich - większość Polaków którzy siedzą na emigracji zapewne wróci za jakiś czas, to jest raczej przejściowa emigracja |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Polacy tez raczej tworza grupki. Malo widze Polakow w tzw towarzystwe mieszanym. W niektorych miejscach pracy jest zakazane rozmawianie po Polsku. To zalezy od czlowieka czy sie przystosuje czy nie. Duzo Polakow deklaruje chec pozostania. Naprawde ,wierz mi ,ze nie tylko muzlumanie ,indianie czy afrykanie tworza grupki Polacy tez i raczej tak jest z kazda wieksza grupa jakiegos narodu. Oczywiscie nie wszyscy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
BAN stały
|
Cytat:
Co do grupowania się Polaków - znaczenia ma też "masa krytyczna" tj. że Polaków jest aż tyle, że mogą sobie pozwolić na tworzenie własnych zamkniętych grup... Tymniemniej z mojego doświadczenia wynika, że Polacy są dużo bardziej otwarci na obcowanie z tubylcami niż przykładowo Hindusi... No ale mówię, to tylko czy aż moje spostrzeżenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Facet jest facet, albo jest OK albo nie
![]() ![]()
![]() |
#72 |
BAN stały
|
Wiem Bibatko, że mineło ok.połtora roku od napisania twojego wątku, ale chciałabym się dowiedzieć jak potoczył się twoje losy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:20.