![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Badania w ośrodku RODK
Cytat:
oszukała ciebie,sąd i wasze dziecko.może jej kochanek,nie jest dobrym kandydatem na ojca. wiesz,z adopcją jest tak,że łatwiej jest roizwiązać adopicję,niż zabrac prawa rodzicielskie może to jakos rozwiniecie z adwokatem? Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2008-11-17 o 11:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Przyczajenie
|
Nie jest on dobrym kandydatem, wywalczyłem zakaz zbliżania się do córki.
W sumie staramy się udowodnić, że nie wiedziałem, że się z kimś spotyka, i spiskowała za moimi plecami. Adwokat uważa, że rozwód z jej winy to jest pewne, ale mi chodzi tutaj o dobro dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
Gwoli wyjaśnienia obaw ....Sama separacja lub rozwód rodziców zarówno tych, którzy mają dzieci biologiczne jak i adoptowane nie uprawnia nikogo do zabierania im dzieci lub ścigania ich z tytułu rozpadu małżeństwa. Nikt nie jest w stanie nigdy przewidzieć, że małżeństwo będzie trwałe i nie będzie w nim kryzysów. Podobnie nie ma takiej możliwości przewidywania w sytuacji diagnozy kandydatów na rodziców adopcyjnych. Jeżeli istnieje więź pomiędzy matką a adoptowanym dzieckiem, nie ma sygnałów o przemocy lub zaniedbaniu tegoż dziecka z jej strony - nie ma podstaw do interwencji kogoś z zewnątrz rodziny. Dokładnie na temat warunków rozwiązania adopcji czy interwencji w rodzinie adopcyjnej można czytać w Kodeksie Rodzinnym i Opiekuńczym, Art.125.
![]() |
#65 |
Przyczajenie
|
poprostu poprosiłem w sądzie, aby nie mógł widywać się jej kochanek z moim dzieckiem do momentu zakończenia sprawy rozwodowej....przecież ojca ma.....dopóki sytuacja nie będzie rozwiązania i zakończona
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Rozeznanie
|
no a jakie szanse na opiekę widzi twój adwokat
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
Marne, daje mi 25 %...mimo, że wszystkie dowody są przeciwko niej tak jak to określił, dziecko zawsze wygrywaja kobiety, tylko tutaj jest trochę inna sytuacja bo dziecko jest adoptowane, więc nie ma z nią takiej więzi jak ma się z dzieckiem rodzonym, wiesz o co chodzi....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Rozeznanie
|
Tak ....dlatego zastanawiam sie jak do tego podejdzie RODK ...i tak myślę że o wszystkim pewnie zadecyduje wynik badań w ośrodku...
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-17 o 12:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
Mam nadzieje, że tam pracują fachowcy i nie dadzą się wrobić w jej miłe słówka i pokazanie skruchy......, że zauważą jakie ona ma relacje z dzieckiem, że same jej słowa i opowiastki nie wystarczą i nikt na to nie da się nabrac.....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Rozeznanie
|
Rozwiązuje sie też różne testy psychologiczne a tu raczej dość trudno oszukać ...
![]()
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-17 o 12:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Przyczajenie
|
czy będziemy badani każde z nas z osobna? czy obydwoje w tym samym dniu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
Z reguły odbywa sie to jednego dnia chodzi o to aby ocenić was jako rodzinę i poobserwować wasze wzajemne relacje względem siebie i dziecka oraz dziecka wzgledem was obojga...Pamietaj nawet jak jesteś w szatni czy poczekalni jesteś nieustannie obserwowany nawet jesli wydaje ci sie że już jest po wszystkim
![]()
![]() |
#73 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za cenną uwagę
![]() Na co mam zwrócić uwagę, jak powinienem przygotować się do tych badań? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Rozeznanie
|
Ja byłam obserwowana już przed wejściem do ośrodka
![]() ![]() uznali że ojciec ma z dzieckiem relacje patologiczna i nie potrafi znaleźć porozumienia ze swoim dorastajacym synem oraz nie umie sobie z nim radzić ![]()
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-17 o 12:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
No to nieźle.....ale proszę powiedz, na co zwrócić mam szczególną uwagę, jak mam się przygotować do tych badań?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
Przede wszystkim skup sie na pokazaniu siebie jako wspaniałego ojca....
Przy 2 letnim dziecku w zależnosci czy juz mówi czy nie badanie będzie głównie przez obserwację twojej relacji z małą będą cię bardzo bacznie obserwowac i reakcję małej na twój widok moja rada jest taka żona będzie musiała zjawić sie z małą w dniu badania i rodk bedzie bardzo bacznie obserwowac co sie zdarzy na twoim wejściu czyli jak mała zareaguje na ciebie i jak ty na nią ale przede wszystkim jak mała na ciebie dlatego pokaz swoje uczucia jak bardzo sie cieszysz i przytul mała bardzo mocno niech widza ze łączy was cos silnego mów do małej czule ale pokaż też że umiesz sie nia zająć generalnie chodzi o to aby sprawdzić jakim tata jesteś i jaka masz osobowość jakim jestes człowiekiem co możesz zapewnić dziecku jakie dasz mu gwarancje prawidłowego wychowania no i co najistotniejsze jaka więź was łączy i czy jest ona bardzo silna Będziesz także rozwiązywał testy np osobowosci czy test postaw rodzicielskich.... oraz odbedziesz długą rozmowę w trakcie której wypytaja cie o wszystko (wywiad psychologiczny)
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-17 o 12:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Przyczajenie
|
czyli najpierw ona będzie badana z dzieckiem, a potem ja?
Bardzo dziękuję ci za tak cenne wskazówki, oststnią sprawę miałem pod koniec października, kiedy mogę spodziewac się wizyty w RODK? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Rozeznanie
|
obecnie na badanie w ośrodku można oczekiwac nawet kilka miesięcy sa długie terminy bo ośrodki zawalone sa sprawami ...wizyta w ośrodku trwa zwykle około 5 godzin i jednego dnia zwykle bada się tylko jedną rodzinę
A oto jak przykładowo wyglada takie badanie Wygląda to tak, żona,mąż i biegli ....biegli- przedstawiają jak prawnie to ma wyglądać, możesz zadać żonie pytanie, namawiają na ugodę tzw.mediację, chodzi tu o dobro dziecka, czyli dogadać się z opieką i kontaktami. Można odrzucić ugodę! Następnie dziecko rozmawia z psychologiem samo.... jest to zabawa, rysuje, opowiada - taka sobie obserwacja luźna dziecka...wszystko zależy od wieku dziecka. W tym czasie każne oddzielnie ty i żona w innych pokojach rozmawiacie z psychologiem nie zawsze odbywa sie to jednocześnie, odpowiadacie na pytania, jaki był powód rozpadu małżeństwa, jak oceniasz siebie, jak żonę, jakie było twoje dzieciństwo, jak układało się pożycie małżeńskie, jak oceniasz dziecko - czy żona jest dobrą matką, a ty ojcem. Możesz spokojnie się wypowiedzieć ale naprawdę spokojnie bez wdawania się w polemikę i nie broń żony ale i za bardzo nie obwiniaj, lepiej mów prawdę, bo się zaplączesz oni naprawdę są cwani! Będziesz miał test to jest 100 pytań, np.czy jesteś duszą towarzystwa, czy szybko się irytujesz, czy potrafisz się przyznać do błędu itd.lub w innym teście np czy poświęciłbyś wszystko dla dziecka? są to pytania podchwytliwe i powtarzają się tylko inaczej sformułowane. Potem kolejne spotkanie u psychologa z dzieckiem i obserwacja oraz ocena jaki masz kontakt, jak się bawisz, jak reagujesz np.gdy dziecko się kręci , przeszkadza, czy koncentrujesz się na dziecku - to dobrze!!!!! Następnie ponownie spotykacie się z żoną i psychologami oni dają swoją opinię co zauważyli i co będą sugerować sądowi, możesz pytać jak nie zrozumiesz.Czasami juz tego ostatniego punktu nie ma . Opinia nie jest wiążąca dla sądu jest jednym z dowodów, ale wiem że jest istotna. Przygotuj się co masz dziecku do zaoferowania, jakie ma zdolności, jak zagospodarujesz mu czas w trakcie kontaktów od dziecka dużo tu zależy. Jeszcze jedno uważaj będą celowe przerwy pokoje pootwierane i będą obserwować jak się zachowuje dziecko, żona i ty, staraj się zdobyć kontakt z dzieckiem weź książeczki, jakąś ulubioną zabawkę, czytaj, śpiewaj aby zająć dziecko sobą, to b.ważne!
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-17 o 13:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Przyczajenie
|
Kilka miesięcy????????????????? teraz to się podłamałem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Rozeznanie
|
ja czekałam od września do lutego
![]() |
#81 |
Przyczajenie
|
Załamka, tylko tyle mogę powiedzieć...mieszkamy nadal razem, bo żadne z nas nie wyprowadzi się bez dziecka, a powiedz mi jak parzą w ośrodku na to, że ona kogoś ma i chce stworzyć niby lepszą rodzinę dziecku, czy gdybym ja do tego czsu był z kimś w związku będzie to pozytywnie odebrane przez ośrodek, czy to nie ma znaczenia?
Edytowane przez Motylek130477 Czas edycji: 2008-11-17 o 13:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
Wiesz oni z reguły skupiaja sie raczej wyłącznie na dziecku a waszym rozwodem zajmują sie mniej jednak pozwalaja sie swobodnie wypowiedzieć w wielu aspektach a wrecz dopytuja o przyczyny rozpadu małzeństwa .... ja radziłabym nie kombinować ze znajdywaniem sobie teraz kogokolwiek ...raczej skup sie na dziecku i sobie jako ojcu...
![]() |
#83 |
Przyczajenie
|
I na tym właśnie sie skupiam cały czas, ale jak pomyśle sobie, że jeszcze tyle czasu moje dziecko będzie w takiej atmosferze żyło.....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
No na to nie mamy niestety zbyt wielkiego wpływu...
![]()
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
mnie ciekawi sprawa zakazu zbliżania si.ę do dziecka.
nie można ot tak sobie dostać takiego zakazu.musiałby jakis powod,lub to jest tylko twoj wymysł. coś mi tu nie gra. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Przyczajenie
|
moze zbyt powaznie to ujałem , ale nie ma spedzac z nim czasu, by nie robic metliku mu w głowie, dziecko ma jednego ojca i jedna rodzine póki co, jak zakonczy sie spraw wtedy bedzie albo ze mną albo z żona
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Przyczajenie
|
Sporo konkretów przeczytałam odnośnie wizyty w ośrodku.Mam pewien problem jak wcześniej pisałam ojciec mojej 1,5 rocznej córki ma z nią kontakt 1 czasami 2 razy w tygodniu (zdarza się że i 2 tygodnie go nie ma).Nigdy z nami nie mieszkał.Córka nie reaguje na ojca płaczem pierwsze 20-30 minut nawet jest względne (próbuje się bawić ) .Gorzej zaczyna się póżniej idzie do mnie chce abym to ja się z nią bawiła.Zdarza się że płacze gdy nie pokazuję się za długo.Obawiam się że ośrodek wezmie pod uwagę tylko to że dziecko nie reaguje na ojca płaczem to już wszystko ok i ich kontakty są super.
A ja wiem że nie umie jej nakarmić bo po kilku kęsach mała nie chce już jeść od niego,nie pilnuje dostatecznie dziecka nigdy jej nie uspał(a mała nie uśnie gdy jest w pokoju i nie chce aby się do niej wtedy zbliżał bo płacze).Jest to istotne ponieważ chce ją zabierać na weekendy.Boję się że ośrodek może tę sprawę potraktować za bardzo powierzchownie.Bo na pierwszy rzut oka jest w miarę ok ,ojciec kochający ,nie unika całkiem kontaktów ale prawda jest trochę inna. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja rada jest taka on w ośrodku będzie się musiał małą opiekować i nie ułatwiaj mu tego bo biegli musza miec realny ogląd sytuacji niech radzi sobie sam nie dawaj mu jakichkolwiek wskazówek co do opieki niech widzą że on jak do tej pory wogóle sie nią nie zajmował i nie ma o tym zielonego pojęcia...a mała w ciagu 5 godzin z pewnoscią nieźle go przetestuje ![]() zresztą mała i tak sama pokaże do kogo jest bardziej przywiązana ![]()
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-19 o 07:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
mnie się wydaje,że psycholodzy biorą pod uwagę wiek dziecka i fakt,czy mieszkało od urodzenia z ojcem.
nie dadzą półtorarocznego dziecka ojcu na cały weekend,chyba,że dziecko ma dobry kontakt z ojcem i zna go od urodzenia. wystarczy rok przerwy w kontaktach dziecka z ojcem i nawet sześciolatka nie dadzą na dlużej niż 2 godz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Przyczajenie
|
Dzięki troszkę się uspokoiłam mam nadzieje że w ośrodku tak samo podejdą do tej sytuacji która jak by nie patrzeć jest bardzo trudna.Rozumiem że ojciec chce mieć kontakt z dzieckiem ale jak (kochająca dziecko osoba) może myśleć o dobru dziecka chcąc je zabrać w nieznane i do obcych mu osób.Przecież to egoistyczne podejście ,zaspokajanie własnego ego w przypadku mojego partnera.Mam nadzieję że ludzie w ośrodku pomyślą o dziecku i jego odczuciach.Mój partner nie rozumie że w tej chwili to ja jestem dla córki najważniejsza kompletnie to do niego nie dociera ,uważa że ją tego nauczyłam (to jego slowa).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.