![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Filmowe must see- czyli filmy które wg Was powinno się zobaczyć
![]() Prócz tego: S.Parajanov - "Barwy Granatu" - po prostu "inne" kino D. Lynch - w sumie każdy film, najlepiej wszystko ![]() Monty Python - tłumaczyć nie trzeba Burton - Ed Wood, Big Fish Jabłka Adama Mechaniczna Pomarańcza Nieznośna Lekkość Bytu Nosferatu - symfonia grozy Ostatni dzień lata - ten z Machulskim ![]() Donnie Darko - tak dla rozluźnienia polecam po Parajanovie ![]() i wieeeele innych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Re: Filmowe must see- czyli filmy które wg Was powinno się zobaczyć
Dla mnie Ojciec Chrzestny moze nie istniec (prosze nie biczowac!!). Wiem, ze sa sceny kultowe jak np. glowa konia w lozku, zmykajace sie dzwi gabinetu, etc, ale dla mnie to najbardziej przechwalona trylogia w histori filmu. Przyznam sie ze moja ogromna niechec do wszelkich filmow z gatunku mafijnego ma wplyw na opinie o 'wielkim dziele" pana Coppolla.
Mam podobna opinie o Star Wars- tyle ze ta seria jeszcze mniej do mnie przemawia. Breakfast at Tiffany's: wole ksiazke, a film nie jest jej zbyt wierny. Rozumiem ze dla zwolennikow pani Hepburn do klasyka, ale ja do nich nie naleze ![]() Za to zgadzam sie z wymieniana juz Trylogia Kieslowskiego, Brokeback Mountain, Czas Apokalipsy, Tramwaj Zwany Pozadaniem, Milczenie Owiec, i Casablanca. Od siebie dodam: -Charakter (film belgijsko-holenderski z 1997) -Elling (norwegia, 2001, GORACO polecam) -Sekrety i Klamstwa -Byl Sobie Chlopiec -Spaleni Sloncem (farncja-rosja, 1994) -Housewife, 49/Zapiski z Czasow Wojny -Okruchy Dnia -Moja Lewa Stopa
Tell from my attitiude that I'm most definitely Nakarm zwierzeta w schroniskach ZA DARMO Edytowane przez CaliDreamin Czas edycji: 2009-01-03 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Dot.: Re: Filmowe must see- czyli filmy które wg Was powinno się zobaczyć
Underground(1995)
Pulp fiction (!) Ojciec chrzestny Zawieście czerwone latarnie i Ost. co widziałam to filmy z Keirą : Księżna i Edge of love
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
wczoraj obejrzalam sobie Szeregowca Rayan"a mam sebetyment do tego filmu choc nie przepadam za wojennymi ekranizacjami
Dziasiaj natomiast obejrze sobie Piekny Umysł. Arcydzielo
![]() |
#65 |
Wtajemniczenie
|
Moje typy (bardziej zwracam uwagę na muzykę z filmu niż na fabułę stąd moje niektóre typy, poza tym lubię "lekkie" filmy.
"Stalowe magnolie" - piękny i bardzo wzruszający "Gladiator" - muzyka + cała scenografia,boskie "Miasto aniołów" "Famme Fatale" - z Rebeccą Romijn Stamos, ten film ma cos w sobie "Dirty Dancing" - taki klasyk w sumie:P "Matrix" - ze względu na całą oprawę i pomysł, efekty itd. "Władca pierścieni" - jak wyżej, to coś więcej niż tylko film. Moim zdaniem to bardzo dobra ekranizacja książki, pokazanie całego świata który Tolkien stworzył od podstaw (język elfów, cała ich historia itd) "Harry Potter" - jak wyżej :P wiem, że to taka masówka, ale efekty w tych filmach naprawdę robią wrażenie. "Million Dollars Hotel" - muzyka powalająca "Tomb Raider" - po prostu lubię takie przygodowe filmy, zwłaszcza z Angie ![]() "Twin Peaks- ogniu krocz za mną" - wg. mnie po tym filmie, nie było nic "straszniejszego". Ten klimat grozy (razem z muzyką) nie można porównać z niczym, a nie było tam ani potworków, ani hektolitrów krwi, i trup nie ścielił się gęsto, a ogląda się go wciśnietym w fotel. "Mamuśka" - bardzo wzruszający, świetni aktorzy. Bardzo w stylu "Stalowych Magnolii" "Erin Brokovich" (nie wiem czy dobrze napisalam) - bardzo dobra gra Julii Roberts + muzyka Thomasa Newmana. Lubię też "American Beauty" też ze względu na jego muzykę. "Ojciec chrzestny" - ostatnio oglądałam i muszę powiedzieć, że coś w tym jest....ale chyba najbardziej podoba się facetom, chyba ze względu na to że chcieliby być takimi mafiozami i mieć władzę absolutną, coś jak Bóg który daje i odbiera życie (biedak staje się mafiozem, wszyscy go szanują, a za chwilę ktoś go zabija) ![]() ![]() "Kevin sam w domu i NY" - bez tych filmów święta to nie święta ![]() "Masz wiadomość" - świetna komedia romantyczna z Meg, zanim jeszcze zniszczyła swoją twarz botoxem. serial "Nikita" z Petą Wilson (najlepsza muzyka serialowa) nowy serial "Szminka w wielkim miescie" (również muzyka i cała reszta) narazie tyle, nie mam pamięci do filmów, zawsze jak któryś mnie zachwyci to sobie obiecuję, że go zapamiętam, ale jakoś mi nie wychodzi. P.s. !!!! Zapomniałabym o najlepszej i najśmieszniejszej komedii romantycznej "Jak stracić chłopaka w 10 dni". Teksty z tej komedii weszły na stałe do mojego życia: " yes, go!" ..."thanks Lana" "frost yourself" ..kto oglądał, to wie o czym mówie :P P.s. 2. Parę razy ktoś wymienił film "Mullholand drive" - ktoś mi wytłumaczy o co chodziło w tym fimie? Wszystko było w porządku dopóki nie zobaczyłam tańczących plastelinowych ludków, wtedy zgłupiałam :P Edytowane przez mm111111 Czas edycji: 2009-01-03 o 13:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
Miasto Boga
Inside Man Skazani na Shawshank i wiele wiele innych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
- Amelia -uwielbiam ten film, znam na pamiec
![]() - Requiem dla snu - Ojciec Chrzestny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
To moze ja wg. typów napsize:
Komedia: min. Pół zartem pół serio, Nic nie widziałem nic nie słyszałem,Sami swoi ![]() Dramat: Krwawy Diament Melodramat: Casablanca,Przeminęło z wiatrem,Śniadanie u Tiffaniego (?), Australia (dopiero w kinach ale film już godny polecenia przeze mnie) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
MADAGASKAR 1 i 2 - zwłaszcza postać Króla Juliana i Melmana
![]() ![]() ![]()
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Kolejność przypadkowa:
"Zielona mila" "Ptaki ciernistych krzewów" "Biegnij Lola, biegnij" - młode kino niemieckie, naprawdę warto "Ostatnia gejsza" "Trzy kolory" - wszystkie części "Pasja" "Kiedy mężczyzna kocha kobietę" "Underground" "Twin Peaks" - serial, do którego nic się nie równa "Piękny umysł" "Filadelfia" - z T. Hanksem i A. Banderrasem "Dekalog" "Lost Highway"
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Melman rządzi, ale chyba w drugiej części bardziej mi się podobał
![]()
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Moje must see. Bardzo subiektywne
![]() 1. Pulp fiction (reż. Qentin Tarantino) 2. Milczenie owiec (Jonathan Demme) 3. Siedem ( David Fincher) 4. Szeregowiec Ryan (Steven Spielberg) 5. Casablanka (Michael Curtiz) 6. Seksmisja (Juliusz Machulski) 7. Reqiuem dla snu (Darren Aronofsky) 8. Skazani na Shawshank (Frank Darabont) 9. Zielona mila (Frank Darabont) 10. Efekt motyla (Eric Bress). Powstrzymajcie mnie, bo mogłabym tak pisać i pisać i pisać i... ![]()
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
wiele wiele wiele
ale na pierwsze skojarzenie
Edytowane przez frywolna franka Czas edycji: 2009-01-05 o 10:32 Powód: :) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
Siedem[ seven -orginalny tytuł]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Oprócz już przeze mnie wymienionych - Milczenie owiec, Czerwony Smok. I ogólnie prawie wszystki z Anthonym Hopkinsem. Przypomnialo mi się
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
"Lot nad kukułczym gniazdem"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Przyczajenie
|
Amadeusz
Czułe słówka Ojciec chrzestny Skazani na Shawshank Leon Zawodowiec Zielona Mila Absolwent Serpico Edward Nożycoręki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
Forrest Gump
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Edi
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
JA wczoraj widziałam "Slumdog Millionaire " i uważam , że jest to film zdecydowanie warty obejrzenia .
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
"Dzieci niebios"- porusza umysł i serce a przede wszystkim bajecznie się go ogląda.
Polecam.
![]() |
![]() |
#82 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
no to może ja coś dodam od siebie
![]() Leon Zawodowiec Zielona Mila Forrest Gump Szeregowiec Ryan Helikopter w ogniu Pianista Płonąca Pułapka Osada Imperium Słońca Requiem dla snu Amadeusz Władca pierścieni Hooligans Piękny umysł Zycie jest piękne Amelia Szósty zmysł Król Lew ![]() Słodki Listopad Marzyciel Miś To właśnie miłość Dirty Dancing Kevin ![]() Powrót do przyszłości trylogia Ksiąze w Nowym Jorku i wiele innych... ![]()
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
` Gattaca (mój nr 1)
` Edward Nożycoręki ` Forrest Gump ` Ciekawy przypadek Benjamina Buttona ` WALL-E ` Szkoła uczuć ` Miasto gniewu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Lista Schindlera
Życie jest piękne Fabryka zła |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:50.