![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: masla kakaowe itd.
Ja mam mieszana i czasami uzywam a co tam,troche sie swiece ale w domu czy cos czemu nie
![]() napewno nie zaszkodzi a nawet pomoze
![]() |
#62 |
BAN stały
|
pozatym masło kakaowe poprawia koloryt cery i zniewalająco pachnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
Mnie masło kakaowe (cera mieszana) totalnie zapchało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
mnie również ale pachnie przebosko...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Wtajemniczenie
|
Ja używałam masła kakaowego Ziaji
![]() Nie zapchało mnie, ale jak dla mnie jest zbyt tłuste i wcale nie miałam po nim ładnej cery, tylko miałam wrażenie, że jest jeszcze bardziej sucha ![]()
![]() |
![]() |
#66 |
Rozeznanie
|
Moim zdaniem takie masła są zbyt ciężkie dla tłustej cery. Ja mam mieszaną, i użyłam 1 raz masła kakaowego Ziaji (podobnie jak Arethaf) i totalnie mnie przytkało, wysypało i wogóle. Czułam się, jakbym miała jakiś smar na twarzy. Nie polecam dla mojej cery, a dla tłustej zwłaszcza. Dopiero później spojrzałam na skład (co nigdy nie zdarza mi się w takiej kolejnosci) i zauważyłam parafinkę i glicerynkę. Heh, byłam ogłupiona ładnym, kakaowym zapachem.
![]()
![]() |
![]() |
#67 |
DOMator
|
Dziewczyny, ale ja mam wrażenie, że nie chodzi tu o specyfiki do ciała nazywane przez producenta masłem, tylko o czyste masło kakaowe, karite oraz rózne oleje. To zasadnicza różnica. Nawet przez mysl mi nie przeszłożeby zapychać twarz masłem ziaji, natomiast nawet mieszana cerę spokojnie traktuję olejem kokosowym (pod oczami) lub jakimś olejem lub maceratem nadajacym sie do cery tłustej i nic mnie nie zapycha.
Te wszystkie drogeryjne masła mogą zawierać zapychacze, drażniace zapachy itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Właśnie: zniewalająco pachnie....Wiem, że to nie na temat i powinnam zadać na perfumach, ale czy któraś z was nie zna jakichś perfumów, które pachniałby jak masło kakaowe lub tym podobne? jestem po prostu oczarowana, najpiękniejszy zapach jaki w życiu wąchałam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
BAN stały
|
szukaj perfum które mają nazwę czekoladową, chocolate, może demeter ma w swojej linii coś z kakaem?
![]() a ja bym bardzo chętnie weszła w posiadanie jakiegoś owocowego masełka, jednak dziś w drogerii żadne mnie nie zainteresowało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam bardzo suche czoło, ale masło kakaowe z ziaji strasznie mi je zapchało i powstawały liczne grudki pod skórą, okropność!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A jakie właściwości ma takie czyste masło kakaowe? Wiem,że w drogeryjnych kosmetykach jest dużo subst. dodatkowych, i to one często zapychają, ale czy naturalne oleje (np. ten, którego Ty używasz) są równie dostępne? Gdzie można je kupić?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
DOMator
|
Można je kupic w sklepach internetowych takich jak mazidła, thanatos (wpisz w google nazwy sklepów). Wiele olejów mozna kupić w sklepach ze srowa żywnoscią lub zielarskich, tylko musza to być oleje zimnotłoczone, nierafinowane, bo takie mają najwięcej wartościowych substancji.
Do cery tłustej z najbardziej popularnych dobre są: słonecznikowy, z orzechów laskowych, konopny. Masło kakaowe, shea, czy olej kokosowy sa polecane do skóry suchej oraz do pielęgnacji ciała. Można mieszac ze sobą kilka olejów oraz masła i tworzyc własne mieszanki. O dziwo wiele dziewczyn zauważyło (ja zresztą tez), ze używanie lekkiego oleju na noc, co dwa, trzy dni sprawia, ze cera sie reguluje i nie przetłuszcza tak bardzo. Wystarcza dwie-trzy kropelki na całą twarz. O ile szczerze polecam czyste oleje, któych jest ogromny wybór, to wszysktie masła z drogerii z umiarem i tylko do ciała. Jeszcze tak sobie przypomniałam, ze oliwka hipp jest mieszkanka olejów słonecznikowego i migdałowego, wiele osób stosuje ją do twarzy i ciała. Tylko nie kupuj zamiast hippa jakiejś oliwki jonhsona itp., bo to olej parafinowy i napewno masakrycznie zapcha pory. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja na twarz mimo wszystko jej nie polecam, olej migdalowy jak i sezamowy są komedogenne(wywoluja zaskorniki, bo pobudzaja gruczoly łojowe) tak jak wiekszosc olejów pochodzenia roslinnego. a maslo, czyli olej kakaowy slynie wrecz z komedogennosci. wbrew powszechnemu mitowi: oleje mineralne nie zapychaja porow! zapychac nie maja jak, skoro zostaja na powierzchni naskorka... problem pojawic moze sie jedynie, gdy oleje mineralne sa zle oczyszczone. wtedy moze nastapic zapalenie mieszkow wlosowych, a potem wysyp ropnych krostek ![]() oleje mineralne doskonalej czystosci, nie wywoluja zaskornikow ani wysypu, oczywiscie pod warunkiem, ze mamy nawyk dokladnego demakijazu po calym dniu Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2008-05-27 o 12:45 Powód: pomylilam sie:) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
Co do dostępności masła kakaowego to można je tez nabyć w aptekach zwłaszcza w sezonie letnim czyli juz niedługo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() A co do olejów mineralnych mam złe doswiadczenia. Może i dobrze oczyszczony nie zapycha, ale ten zawarty w oliwce jonhsona zapycha mnie zawsze po jednym-dwóch uzyciach na ciało. Poprostu pojawiaja mi sie po nim małe krostki, typowe od zatkania porów. Robiłam podchody do oliwki parę razy i rezygnowałam po kilku użyciach ![]() Masła kakaowego nie stosowalam, ale olej kokosowy majacy również opinię tłuściocha odpowiada mi stosowany od czasu do czasu do ciała (i ten zapach...). Na twarz stosuję go rzadko, głównie pod oczy. Do tłustej, ale skłonnej do przesuszeń cery moim zdaniem dobrą opcją jest zastosowanie oleju popołudniu, na oczyszczoną twarz i zmycie po kilku godzinach, wtedy ryzyko przesadzenia z natłuszczeniem jest mniejsze, niż zostawienie oleju na całą noc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale jak to sztyft? Jak on wygląda ? ![]() O oliwce hipp słyszałam, ale nie próbowałam. Jakoś mierzi mnie fakt nakładania oliwki do ciała na twarz ![]() Ale chętnie spróbowałabym z olejem. Taki paradox ![]() Piszecie, że olej kakaowy jest komedogenny... Szkoda. Ale i tak chciałabym go wypróbować. Mam bzika na pktcie kakao... ![]() ![]() A jaki masz typ cert, Elfio? Bo ten olej kokosowy brzmi zachęcająco. Mam jeszcze pytanie: co można zrobić z olejkiem migdałowym? Bo takowy posiadam i nie wiem jak go użyć. Nie mam pojęcia, czy jest czysty. Mam za to najprawdziwszy olejek różany, w takiej formie sztyftu, jest w zamkniętym malutkim drewnianym opakowaniu, lezy w barku, a jak się otworzy barek to oszałamiająco pachnie... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
![]() ja mam mieszaną cerę, ale latem pod wpływem słońca i wody się dosyć mocno przesusza i często używam kremu masło kakaowe Ziaja. nie zapycha mnie, obłędnie pachnie, ale faktcznie, muszę go używać z umiarem. jak zużyję przynajmniej część swoich balsamów, to planuję sobie kupić balsam i masło kakaowe do kompletu. ![]() - krem lekka formuła - krem przeciwzmarszczkowy - krem do rąk - mleczko do demakijażu. więcej w wątku Ziajowym. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Rozeznanie
|
Ja z Ziaji lubię ich serię do twarzy do wrażliwej skóry Ziaja Calma HLC z wapniem. Jak dla mnie to najlepszy żel do twarzy. Kupiłam też krem i jestem bardzo zadowolona.
Ta kakaowa Ziaja pachnie dla mnie dosc sztucznie (jesli o maslo chodzi). NIe przypadło mi do gustu. Zgadnijcie, co widzialam wczoraj w sklepie ze zdrową żywnością - (pseudo)olej kokosowy. No więc tak. Nie wiem, jak wygląda taki prawdziwy, ale ten byl gesty jak guma, calkiem bialy. Czytam skład, a tu taki zonk: olej rzepakowy (36%), olej słonecznikowy (48%), coś tam z imbirem (16%) ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
maslo kakaowe ziaja
dziewczyny mam pytanie do Was chodzi o to ze widzialam w sklepie masla kakaowe ziaji mialam kiedys maslo kakaowe liporegeneracja skory OMEGA 3+OMEGA6+ wit E a teraz kupilam maslo kakaowe poprawia koloryt skory krem lekka formula cera normalna , sucha jaka jest roznica miedzy tymi kosmetykami??? ze to pierwsze to maslo do ciala a drugie to krem?? ktory wg Was jest lepszy?? czy zauwazylyscie po ktoryms z nich ladniejszy koloryt skory?? jak tak to po ktorym?? uzywacie ktoregos z nich do opalania (slonce, solarium) jesli tak to ktorego?? czy one dobrze nawilzaja?? czy moze ktos napisac porownanie jednego i drugiego...?? bo uzywal lub cos... prosze o pomoc i opninie...
pozdrowki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: maslo kakaowe ziaja
Cytat:
Pierwszy wspomniany przez Ciebie kosmetyk liporegeneracja jest to maslo do Ciala, a krem lekka formula z taką turkusową zakretką jest do twarzy. Jest takze trem tłusty maslo kakaowe jest on tylko w pojemnosci 50ml, i jest caly brazowy, natomiast lekka formula wystepuje w opakowaniach 50 i 200ml. Co do masla to nie wypowiem sie, bo nie używalam, za to namietnie stosuje oba kremy a wiec: *Tlusty krem maslo kakaowe (brazowe opakowanie) nadaje sie przed opalaniem w solarium i na sloncu, jednak nie zaawiera filtrow UVA ani UVB !! Ma za zadanie wiazac wode w skorze i zapobiegac przesueszniu. Jest dosc ciezki, jednak ja mam mieszana skore i nie zauwazylam zeby mnie zapychal nawet na przetluszczajacym sie czole *krem lekka formula z turkusową nakretką - CUUDO ![]() Obra kremy poprawiają koloryt cery, ja zauwazylam to tylko w przypadku Lekkiej formuly, po prostu nadaje lekko brzoskwinioy odcien (krem lekka formula jest lekko bezowy, natomiast tlusty jest bialy) A na przyszlosc, gdy na opakowaniu jest napisane krem do CERY takiej i takiej tzn ze jest do twarzy, a gdy jest napisane do SKORY takiej i takiej to glownie chodzi o cialo ![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
Myśle, że odpowiedź na pytanie o krem kakaowy 'lekka formuła' został wyczerpany
![]() Po pierwsze ma on zupełnie inną konsystencje niż zwykły (tłusty) krem kakaowy i wspomniany tu już krem 'lekka formuła'.. Przede wszystkim jego forma jest gęsta ale zupełnie nie tłusta.. po chwili całkowicie wchłania się w skóre nie pozostawiając po sobie żadnego tłustego filmu, mocno nawilża i rewelacyjnie odżywia skóre i co najważniejsze przeznaczony jest do CIAŁA, czyli jest to po prostu inna forma balsamu. Tak samo jak pozostałe kosmetyki ziaji z masłem kakaowym poprawia on koloryt cery i nadaje się do opalania (przyspieszając je i powodując, że skóra opala się na brązowo a nie na czerwono- chyba, że się przypieczemy bo masło kakaowe nie zawiera filtrów ![]() Ziaja ma bardzo dużą oferte kosmetyków z masłem kakaowym, wszystkie mają właściwie to samo działanie tylko inne formy.. od masła kakaowego w sprayu, kremu do rąk, emulsji do twarzy i ciała (to jest najbardziej uniwersalne przy opalaniu) przez kremy do twarzy o różnych konsystencjach (jest nawet przeciwzmarszczkowy), balsamy, mydła pod prysznic aż do mleczka do demakijażu.. także jest w czym wybierać ![]()
Nie stosuję kosmetyków testowanych na zwierzętach! Zajrzyj " ..bo życie trzeba przeżyć, a nie przeczekać! " Edytowane przez caameroon Czas edycji: 2009-06-14 o 15:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
wiecie może który z balsamów z tej serii najlepiej nawilża?
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
nie polecam masła kakaowego ( tego całego brązowego ) jest okropny ! nic nie pomaga... nie polecam ! Jedynie używam go do smarowania nóg żeby ładniej pachniały
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Farmona - nowa linia- Sweet Secret
Dziś w Rossmanie natknęłam się na nową linię Sweet Secret do ciała: krem waniliowy z indyjskimi daktylami, masło czekoladowe z orzechem pistacji - pachnie jak budyń czekoladowy oraz balsam migdałowy ze słodkimi truflami- zapach marcepanu mniam
![]() ![]()
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
Dot.: Farmona - nowa linia- Sweet Secret
Od dawna na nie poluję, bo już dość długo o nich wiedziałam, ale nigdzie ich nie było, w Rossmannie też nie. To mówisz, że już weszły? Muszę sobie kupić tą czekoladową wersję.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
Powoli pewnie wchodzą, bo jak na razie z dwóch Rossmanów widziałam w jednym, także we wszystkich jeszcze nie ma. Ja zakochałam się w czekoladowym maśle mmm
![]()
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
Też miałam wielką ochotę na te produkty, ale po przeczytaniu kilku recenzji mój zapał nieco ostygł
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:55.