![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kulturalnie o kulturze - na marginesie:)
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z kultury interesuje mnie prawie wszystko. Z wiekiem zmienia sie tylko intensywność obcowania z poszczególnymi elementami tego pojemnego terminu. Przede wszystkim kino (mam w połowie filmowy nick). ![]() ![]() Następna miłość książki. Czytam dużo, dla relaksu, dla refleksji żeby poznać przeszłość, zrozumieć teraźniejszość. Do pisarzy którzy mieli na mnie silny wpływ zaliczam w kolejności chronologicznej: Grzesiuka; Tuwima; Baczyńskiego; Pascala i Kapuścińskiego. Uwielbiam galerie, muzea. Oglądanie obrazów, rzeźb czy zdjęć to dla mnie przyjemność, potrafię sie nią delektować godzinami. Trzeba mieć do mnie dużo cierpliwości, żeby wybrać sie na wspólne zwiedzanie. ![]() Jestem fanką festiwali muzycznych: szczególnie jazzowych, łódzkiego Festiwalu 4 Kultur oraz filmowych zwłaszcza Camerimage. ![]() Ostatnio doszła do tego fascynacja spektaklami Teatru Ósmego Dnia. Są rewelacyjne. ![]()
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2008-08-19 o 09:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
Witam rówieśniczkę.
![]() ![]() Uwielbiam czytać, szczególnie powieści obyczajowe, reportaże. Na razie staram się poznać jak najwięcej autorów z róźnych krajów i epok, by znaleźć tych ulubionych i w przyszłości wiedzieć, czego się trzymać. ![]() Od muzyki jestem trochę uzależniona, nie rozstaję się z odtwarzaczem. ![]() Kino mnie zupełnie nie pociąga. ![]() ![]() Lubię głównie malarstwo impresjonistyczne i secesyjne, ale muzea i galerie sztuki uwielbiam niezależnie od zawartości. ![]() Podróżować mogłabym całe życie. Oprócz odmiennych zwyczajów, krajobrazów zwracam dużą uwagę na architekturę, bo kiedyś myślałam o studiach na tym kierunku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Amber milo przeczytac, ze dobry stary Tuwim jeszcze ma na kogos wplyw
![]() Elsha witaj ![]() A ja zgromadzilam pare informacji na kulturalny weekend. Moze cos was zainteresuje? ![]() - "Prezes i Kreska", nowa ksiazka Łukasza Orbitowskiego, ktora powinna zachwycic kocich amatorów...Jest tak gorąco, że chyba wielu z nas zaszyje się raczej w chlodnych czterech ścianach, w towarzystwie mruczących pupilów. Z recenzji, które udalo mi sie dopasc - koty powinny byc wniebowziete. Ale najpierw trzeba wybrac sie na spacer do ksiegarni ![]() - trwa Festiwal Filmowy, na pewno warto zajrzec w repertuar kin we Wroclawiu i w Krakowie, o ile mi wiadomo Pod Baranami przygotowalo troche atrakcji. Z reszta nie tylko ![]() - w Miedzynarodowym Centrum Kultury na Rynku Glownym (Krakow) trwa wystawa wspolczesnej sztuki belgijskiej - choc to po weekendzie - w poniedzialek - centrum Manggha organizuje akademie kina japonskiego - w tvp kultura w niedziele warto obejrzec program "niedziela z animacją" przeznaczony nie tylko dla dzieci Wybaczcie "haslowosc", ale nie wiem ile z was jest z Malopolskiego? W kazdym razie dla dziewczyn z innych stron Polski zainteresowanych tym, co ciekawego slychac takie hasla na pewno sie przydadza, bo beda wiedzialy czego szukac np w internecie, zeby zdobyc chocby recenzje z danych wydarzen. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Tym to się nie sugeruj. Ja też chodziłam do klasy o profilu biol-chem, i już od trzeciej klasy wiedziałam, że będę próbowała zdawać na filozofię. Tak się stało i filozofię skończyłam, co sobie chwalę (chyba się powtarzam ![]()
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Nazywam się Dorota, młoda jestem, ale cii, kocham książki, książki, książki, teatr. Ostatnio poszerzam swoje horyzonty kulturowe, tak więc byłam przedprzedwczoraj na wieczorku poezji śpiewanej, wczoraj na koncercie (ich dwoje i wibrafon ![]() A miedzy tym czytam biografię i autobiografię (które zresztą bardzo lubię), gram w strategiczne gry i czytam lekkie ksiażki Terakowskiej ![]() I tak bym poszła do teatru Wybrzeże na Portret Doriana Graya. Ale niestety nie wpuszczą mnie ![]() A dla Wizażanek z Trójmiasta: http://rozrywka.trojmiasto.pl/i.phtml |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ale obym od nast. roku stała się też krakowską studentką.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||
Raróg
|
Cytat:
![]() (ja tak kochałam tą kasetę, że wszędzie ją zabierałam, nie słuchając, po prostu musiałam ją mieć wiecznie przy sobie ![]() ![]() Stawiam, że ukazała się na osobnym singlu, bo na żadnym studyjnym tego przecież nie było.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() powodzenia! czasem żałuje, że nie wyjechałam na studia do innego miasta, tylko zostałam w swoim, no cóż... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W biol-chem-fizie zdawałam historię rozszerzoną. W 3 klasie wszyscy myśleli, że oszalałam ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Ja od malego wiedzialam, ze bede robic "cos z jezykiem polskim". W rezultacie wyszlo "cos z polska literatura". Po drodze przezywalam kryzys tozsamosci i chcialam na studia politologiczne, ale w pore sie opamietalam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie dobijaj mnie ;D Nie wiem, co mnie podkusiło, by iść do tej klasy. Za dużo punktów miałam. Jakbym miała mniej, to bym poszła do humanistycznej. Oczywiście z fizyki nic nie umiem
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Hehe, za późno ;D Skończyłam szkołę ![]() Zresztą, w drugiej klasie dopiero dotarło do mnie, że minęłam się z powołaniem i nie lubię zmian, więc wytrzymałam jakoś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() swoją drogą Ainsel podziwiam za tą filozofię.. ja właśnie po raz czwarty dzisiaj zabieram się za pisanie eseju z filozofii polityki.. i dalej nie mam nic oprócz swojego imienia, nazwiska i numeru indeksu.. nawet tematu nie jestem w stanie ostatecznie sprecyzować ![]() filozofia (pod różnymi postaciami) towarzyszy mi od pierwszego roku i po prostu jej nie znoszę.. Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja już miałam tyle planów, że głowa boli. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tulipanna przepraszam, ale pozwolę tu sobie przerzucić temat z innego wątku ![]() Tzn. tej "Ciotki Julii..." jeszcze nie zaczęłam, bo muszę w ten łikend zaległości szkolne ponadrabiać, ale chcę się wkrótce za nią zabrać i tak ciekawa jestem. ![]()
![]() |
![]() |
#81 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ainsel ja tez mam zajecia z filozofii i na pewno bylabym szczesliwa, gdyby gosc od cwiczen nie doprowadzal mnie do szalu ![]() Edytowane przez tulipanna. Czas edycji: 2008-05-31 o 20:18 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak ta niegrzeczna dziewczynka. ![]() Ech, mam nadzieję, że koniec tygodnia (a, pochwalę się, a co ![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
To ja tez chcialam sie przylaczyc
![]() Studiuje bohemistyke z dodatkowym jezykiem macedonskim,uwielbiam czeska literature..wogole uwielbiam literature ![]() Bardzo dlugo spiewalam z wieloma zespolami rowniez solo. Witam wszystkie uczestniczace w watku ![]() ![]()
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio miałam manie czytania książek Michala Viewegha. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Witaj ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#90 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ty ze względu na kierunek studiów pewnie informacji o kraju, kulturze itp.masz ho ho i jeszcze trochę ![]() ![]() ![]() Carrollem też się zaczytywałam swego czasu, przeczytałam zdaję się wszystkie, które się ukazały (przynajmniej nakładem "Salamandry"). Ale potem zauroczenie mi przeszło, wiele jego książek jest schematycznych. Ale niektóre do dziś mi się podobają ![]() cheer z tym uprzedzeniem to masz rację. Pamiętam reakcje ludzi, jak mówiłam co studiuję, czasem było śmiesznie ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Ainsel Czas edycji: 2008-06-01 o 14:00 Powód: literówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.