![]() |
#61 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Border collie
Cytat:
Młode psiaki bez masy mięśniowej przez pierwsze 2 lata wyglądają jak szkieletorki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Border collie
Cytat:
![]() ![]() Ja się czaję na BC od jakiś 15 lat i z perspektywy czasu nie żałuję, że go nie kupiłam. Na studiach człowiek ma inne priorytety acz dużo czasu dla psa. Po studiach, w pracy czas się diametralnie kurczy, pieniążków brakuje i sił także.. byłoby to kosztem takiego psa. BC to pies, którego zostawiam sobie na później - jak już moje życie będzie bardziej ustabilizowane i będę miała dużo wolnego czasu, aby odpowiednio ułożyć tego psa i żebyśmy oboje byli ze sobą szczęśliwi. Teraz kupiłabym szybciej Owczarka Australijskiego, predyspozycje do nauki i pracy podobne, ale mówią, że wiele bardziej zrównoważone. Jeszcze słówko o inteligencji BC - mówią, że jest ona piekielna i ludzie myślą, ze dzięki temu łatwiej psa wychować. Ja się z tym nie do końca zgadzam, taki chłonny umysł u psa to przede wszystkim duże ryzyko, że można go łatwiej zepsuć niż inne rasy (Bordery to psy o dość miękkiej psychice) i dużo, dużo pracy szkoleniowej (mądrej a nie jakieś tam powtarzanie ćwiczeń do znudzenia, bo BC trzeba przechytrzyć i zaciekawić a nie szkolić) Co do różnych wielkości i wyglądu BC - to zależy od linii hodowlanej, czy są użytkowe czy bardziej wystawowe. Użytkowe BC są drobne, mają krótszą sierść. Dużym minusem tej rasy jest zdrowie. Dysplazja, choroby oczu i masę chorób genetycznych. Tylko najlepsi hodowcy dokonują kompleksowych badań a i to nie daje 100% pewności. Dużo z tej loterii zdrowotnej jest konsekwencją rosnącej mody na tę rasę (w reklamie tu, w reklamie tam). Z tego też powodu przyglądam się ostatnio z większym zainteresowaniem Australijczykom i Cattle Dogom. Sama mam już psa Husky z dysplazją i wiem jaka to okrutna choroba(schorzenie) dla aktywnej rasy. Border Collie, podsumowując, to pies, który z pewnością fascynuje i jest dużym wyzwaniem. Ale nie poznasz specyfiki tej rasy (to psy pasterskie, zaganiające mają masę różnych "tików" typu ganianie za rowerzystami itd ![]() Natomiast nie podchodziłabym na upartego do psa tej rasy jako wyzwania. Rasę trzeba dobrać do swoich oczekiwań i stylu życia, abyście oboje byli szczęśliwi a nie rzucać sobie wyzwań i wysokiej poprzeczki aby się sprawdzić. To nie zawody ani jakaś gra ![]() ---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:36 ---------- Cytat:
![]() Tak w ogóle to lektura obowiązkowa: bordercollie.fora.pl Edytowane przez earthpace Czas edycji: 2012-06-11 o 06:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:02.