Posiadacze border collie łączcie się :)) - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-10, 10:56   #61
winogronek
Wtajemniczenie

Dot.: Border collie

Cytat:
Napisane przez aboleth Pokaż wiadomość
przeglądając zdjęcia BC pojawiło się w mojej głowie pytanie gdyż zauważyłam że jedne są wyższe,szczupłe a inne troche niższe .Czy to jak wysoki jest pies zależy od tego z jakiej lini pochodzi???
Zazwyczaj suczki są drobniejsze i mniejsze od psów ale to nie reguła.

Młode psiaki bez masy mięśniowej przez pierwsze 2 lata wyglądają jak szkieletorki

winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-11, 06:51   #62
earthpace
Zakorzenienie

Dot.: Border collie

Cytat:
BORDER COLLIE:
dlatego że jest fulkanem energi jest również psem inteligentnym i wymagającym nie potrzebny mi pies z którym 3 spacerki dzienni powolutku aby pies się nie "przmęczył" ja chcę wulkan nie okiełznany który bedzie stawiał przedemną różne codzinnie nowe wyzwania .
A wygląd to wsoją drogą bo faktycznie jest piękny .
Taki opis pasuje do wielu ras. Jest masę psów, które nie jest łatwo przemęczyć z tym, że bardzo się różnią charakterem i predyspozycjami. Border Collie to psy trudne i absorbujące, zazwyczaj to one wyznaczają rytm życia właścicielowi a nie dopasowują się do jego rytmu. Z tą rasą generalnie nie ma możliwości, iż spędzi bardzo aktywny weekend a później 5 dni wystarczy mu krótki spacerek, bo pada deszcz i jest brzydka pogoda. To psy potwornie szybko chłoniące wiedzę (tzn w lot uczące się dobrych i zlych rzeczy), przez co bardzo łatwo je zepsuć. W charakterze tej rasy jest masę niuansów o których dowiesz się jedynie mając kontakt z tymi psami, co Ci serdecznie polecam zanim zdecydujesz się na zakup. Te psy to często pracoholicy i to odróżnia je od innych ras a nie to, że jako jedyne stawiają duże wyzwania przed właścicielem. Każdy pies to wyzwanie - spróbuj wyszkolić Gończego Polskiego (który nota bene szybciej zamęczyłby Ciebie niż Ty kiedykolwiek jego )

Ja się czaję na BC od jakiś 15 lat i z perspektywy czasu nie żałuję, że go nie kupiłam. Na studiach człowiek ma inne priorytety acz dużo czasu dla psa. Po studiach, w pracy czas się diametralnie kurczy, pieniążków brakuje i sił także.. byłoby to kosztem takiego psa. BC to pies, którego zostawiam sobie na później - jak już moje życie będzie bardziej ustabilizowane i będę miała dużo wolnego czasu, aby odpowiednio ułożyć tego psa i żebyśmy oboje byli ze sobą szczęśliwi. Teraz kupiłabym szybciej Owczarka Australijskiego, predyspozycje do nauki i pracy podobne, ale mówią, że wiele bardziej zrównoważone.
Jeszcze słówko o inteligencji BC - mówią, że jest ona piekielna i ludzie myślą, ze dzięki temu łatwiej psa wychować. Ja się z tym nie do końca zgadzam, taki chłonny umysł u psa to przede wszystkim duże ryzyko, że można go łatwiej zepsuć niż inne rasy (Bordery to psy o dość miękkiej psychice) i dużo, dużo pracy szkoleniowej (mądrej a nie jakieś tam powtarzanie ćwiczeń do znudzenia, bo BC trzeba przechytrzyć i zaciekawić a nie szkolić)

Co do różnych wielkości i wyglądu BC - to zależy od linii hodowlanej, czy są użytkowe czy bardziej wystawowe. Użytkowe BC są drobne, mają krótszą sierść.

Dużym minusem tej rasy jest zdrowie. Dysplazja, choroby oczu i masę chorób genetycznych. Tylko najlepsi hodowcy dokonują kompleksowych badań a i to nie daje 100% pewności. Dużo z tej loterii zdrowotnej jest konsekwencją rosnącej mody na tę rasę (w reklamie tu, w reklamie tam). Z tego też powodu przyglądam się ostatnio z większym zainteresowaniem Australijczykom i Cattle Dogom. Sama mam już psa Husky z dysplazją i wiem jaka to okrutna choroba(schorzenie) dla aktywnej rasy.

Border Collie, podsumowując, to pies, który z pewnością fascynuje i jest dużym wyzwaniem. Ale nie poznasz specyfiki tej rasy (to psy pasterskie, zaganiające mają masę różnych "tików" typu ganianie za rowerzystami itd ) przez forum czy zdjęcia. Radzę skoczyć na trening agility czy frisbee w Twojej okolicy i poznać psy na żywo i ich właścicieli.
Natomiast nie podchodziłabym na upartego do psa tej rasy jako wyzwania. Rasę trzeba dobrać do swoich oczekiwań i stylu życia, abyście oboje byli szczęśliwi a nie rzucać sobie wyzwań i wysokiej poprzeczki aby się sprawdzić. To nie zawody ani jakaś gra

---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:36 ----------

Cytat:
Napisane przez aboleth Pokaż wiadomość
przeglądając zdjęcia BC pojawiło się w mojej głowie pytanie gdyż zauważyłam że jedne są wyższe,szczupłe a inne troche niższe .Czy to jak wysoki jest pies zależy od tego z jakiej lini pochodzi???
Co do wysokości to w każdej rasie są widełki wzrostu. Raczej nie ma reguły, że wystawowe linie są niższe a pracujące wyższe. Różnica raczej występuje, co już pisałam, w masie psa, gęstości włosa itd

Tak w ogóle to lektura obowiązkowa: bordercollie.fora.pl

Edytowane przez earthpace
Czas edycji: 2012-06-11 o 06:47
earthpace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości