![]() |
#61 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Polska i moda
Cytat:
![]() Po prostu ludzie nie potrafią czerpać inspiracji z tego, co było, nie umieją czerpiąc z różnych źródeł i - bądź co bądź - kopiując stworzyć stylu swojego w 100%. To mnie przeraża - że jest mało ludzi kreatywnych ![]()
![]() |
![]() |
#62 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
czerpanie inspiracji wymaga wiedzy, czasu i talentu - przeciez nie wszyscy musza byc zainteresowani moda ![]() noszenie *oryginalnych* fuksjowych rasjtop lub tunik z kokardami (bo np sa akurat lansowane na blogach o modzie) nie jest dla mnie wyznacznikiem stylu lub oryginalnosci. wole nudne ubrania ktore dobrze leza i pasuja do mojego stylu zycia. mysle, ze wiekszym problemem niz brak kreatywnego ubioru jest to ze ludzie nie potrafia podkreslac atutow swojej sylwetki lub bardzo oszczedzaja na ubraniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.espritshop.com/?mc=promot...rom.esprit.com Chyba zaszlo tu nieporozumienie.. Ja tam nie wiem ile kosztuje krawat CK, ale biustonosze? Niecale 200zl, nawet taniej niz niektore polske marki. (co nie zmienia faktu, ze po dokladnym objerzeniu biustonosza CK nie kupilabym go nawet za 100zl, bo byl niestety miernej jakosci i bardzo nieladny.) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
moze chodziło o Escade?
![]() |
#65 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Abercrombie posiada sklepy tylko w USA i sklep z wysyłką na cały świat. Jedyny sklep poza USA jest UK. Jeden jedyny. Abercrombie nie zamierza otwierać innych sklepów poza USA. Taka jest strategia firmy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo ja szczerze mówiąc, uważam, że ceny w tych sieciówkach rosną. Co ciekawe polski dziwny konsument kupuje dalej a nawet więcej więc już pomijajac już cały owczy pęd to my tu jeszcze się możesz paradoksu doszukać. Nie ma co mieć pretensje do zagranicznego producenta, że wyciąga kasę z polaków ![]() Ja dla odmiany coś czuję, że w naszym kraju to się nie skończy bo zwyczajnie ludzie musielby skonczyc napedzac maszynke takiemu h&m'owi czy zarze... wyobraza sobie to ktos ?! biedne nastolatki by zeszly jakby je od tych marek oddzielic ;D Możemy sobie i zarabiać więcej i wiecej ale i tak ktoś będzie na tyle ciemny, żeby kupować drogo tanie rzeczy i napędzac ta chorą sytuacje... Cytat:
![]() Cytat:
Np. mojemu bratu z kanady opłaca się jak jest w polsce zrobić zakupy w takim Springfieldzie np.. Stwierdził, że u nas to relatywnie taniutko jest w porównaniu z tym jak ta marka u niego stoi. Problem polega na tym, że w Polsce mamy słabą relację ceny produktu do zarobków. Wieki miną zanim siła nabywcza ( tutaj uzależniona od wartosci wypłaty niestety) zrówna się z siłą nabywcza takich nie wiem niemców. Generalnie ekonomicznie to my słabituko stoimy ;D Co do samej mody : zauważyłam dwa trendy : albo jesteś super fajną szafiarką i jesteś cool ( nie oszukujmy się ale dla mnie to wszystkie szafiarki są na jedno kopyto ![]() ![]() Nie wiem z jakiego to powodu jednak tak zle byc "normalnym". Lubie wskoczyc w jeansy, top, kardigan, proste czółenka i iść na uczelnię. Nie wiem co w tym złego, strasznego i krzywdzącego polskie ulice ![]() Moim skromnym to lepiej zeby ludzie chodzili usmiechinieci tak jak im wygodnie a nie sztywno w niewiadomo czym wymuszonym ot co.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Polska i moda?
Nasz kraj nie należy do zamożnych Państw i dlatego luksusowa moda jest dla nielicznej grupy Polaków. Moim zdaniem my, Polacy mało wiemy o modzie, nie interesujemy się nią za bardzo a kontakt z nią zaczyna się i kończy na wizycie w sklepie. Polska moda to głównie Zień, Woliński, oni jedyni odnieśli pojedyńcze sukcesy za granicą, ale bez większych efektów. Największy Polski projektant Arkadiusz Weremczuk czyli Arkadius porzucił modę - a szkoda! Zastanawiające jest to jak mało w Polsce mówi się o tych, którzy naprawdę za granicą odnoszą sukcesy. Dobrym przykładem jest Krystof Strozyna, czyli Krzysztof Stróżyna. Nie można zapomnieć o Katarzynie Szczotarskiej, która przez 2 lata była głownym asystentem samego Martina Margieli w jego domu mody Maison Martin Margiela. W Polsce obecnych jest wiele sieciówek: H&M, C&A, Top Shop, Next, Peek&Cloppenburg, Van Graaf, New Yorker, Tally Weijl, ZARA, Bershka, Pull&Bear. Wszystkie te sklepy oferują ubrania na dobrym poziomie, a jedyne do czego się można czasami przyczepić to jakość materiału. Jak już wspomniałem, luksusowa moda jest dla nielicznych Polaków. Jednak nie brakuje w Polsce butików znanych marek: Burberry, Ermenegildo Zegna, Hugo Boss, Max&Co., Marc Cain, Bally, Emporio Armani, Mont Blanc, Kenzo, Dior (tylko pielęgnacja i make up), Escada, Escada Sport, Lacoste, Valentino razem z Salvatore Ferragamo (mimo, że obecny, nie jest wymieniony na valentino.com, pewnie tylko franczyza), Versace, Cacharel, Tommy Hilfiger, Patrizia Pepe, Trussardi. Możliwe, że o jakimś zapomniałem. Niby nie jest źle, jednak szału nie ma. Brakuje jeszcze kilku, żebyśmy nie odstawali od reszty Europy. Na 100% pojawi się w Polsce butik Luis Vuitton i będzie się znajdował albo w apartamentowcu Złota 44 lub w domu towarowym Wolf Bracka, obydwie lokalizacje to Warszawa. Pojawić się ma także Chloe, a i Chanel zamierza otworzyć pierwszy butik w Polsce. Nie wydaje mi się, żeby otworzyły się w Polsce takie butiki jak: Donna Karan, Vivienne Westwood, Carolia Herrara, Sonia Rykiel, Joseph Homme, Les Hommes, Ralph Lauren, Alexander McQueen, John Galliano, Lindeberg, Maison Martin Margiela, Sophia Kokosalaki, Dsquared 2, Neil Barret, Ann Demeulemeester, Viktor & Rolf, Dolce&Gabbana (był kiedyś w Warszawie w budynku Metropolitan, w miejscu dzie teraz jest Redford&Grant). Większość z tych marek dostępna jest w Polsce w różnych sklepach multibrandowych, ale wybór jest kiepski: Likus Concept Store (Galliano, Margiela, Kokosalaki, Demeulemeester, Lauren, Lindeberg, Dsquared), Lilla Moda (Galliano, Ferre), Peek&Cloppenburg (Lauren, Boss, Cain, DKNY), Luxury&Liberty (nie wiem co się z nim dzieje, istnieje jeszcze? szyld jest ale w środku pusto, a bylo naprawdę ciekawie: Westwood, Joseph Homme). Sklepy internetowe mają lepszy wybór. Polecam: www.yoox.com www.luisaviaroma.com www.brownsfashion.com www.antonioli.com www.thecorner.com www.oki-ni.com |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eyo zgodze sie tutaj z Tobą w zupełnosci ![]() ![]() ![]() nosze to co podkresli moja figure, a niestety rurki i luzna gora to dla mnie modowe samobojstwo ![]() Eyo byc moze zostaniemy za to zrugane ![]() a jesli chodzi o sytuacje w Polsce.. wierze ze sytuacja sie poprawi, statystyczny polak zacznie zarabiac wiecej, a co za tym idzie zacznie byc bardziej otwarty na swiat i nowosci. Za powiedzmy "majętnością" idzie tez pewnosc siebie i poczucie ze ja tez moge. mi sie wydaje ze polki poki co po prostu nie wierzą w to że mogą tez tak pięknie wygladac. A znane na świecie marki nie wejda do polski gdzie właśnie miesieczna pensja obywatelna wynosi tyle samo co sprzedawany przez nich powiedzmy kardigan ![]() ale to sie zmieni! ![]() i szczerze w to wierze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polska nie jest krajem, w którym moda nie istnieje, a raczej takim, w którym z różnych względów nie jest jeszcze na tak wysokim poziomie jak za granicą, co nie oznacza, że nie idziemy w dobrym kierunku ![]() Osobiście bardzo cieszę się z wejścia na nasz rynek Chanel i Chloe, wiem już na co będę zbierać pieniążki ![]() ![]() Luxury&Liberty istnieje, ostatnio widziałam też jego nową filię w Promenadzie ![]()
![]() |
![]() |
#70 |
BAN stały
|
Chanel, Chloe, dziewczyny, przecież dla większości z nas to jest jakaś bajka... Nieosiągalne, naprawdę... Mnie jako studentki stacjonarnej, która pracuje w weekendy tylko po to, by mieć na paliwo, żeby zrobić na i z uczelni 100 km dziennie, nie stać na buty z Zary, a co dopiero takich Marek...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla jednych będą one osiągalne, dla innych nie, ja mam zamiar zaliczać się do tej pierwszej grupy ![]() ![]() A to dziwne. W prawdzie ostatnio rzadko bywam w tej okolicy, ale jak byłam ostatnio, to nic nie wskazywało na to, że mają zamiar zawiesić działalność, a wprost przeciwnie, pojawiały się nowe rzeczy..
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Ja byłem w centrum ostatnio, specjalnie, żeby zobaczyć i jest pusto. Brak szyldów Vivienne Westwood czy Joseph Homme. Brak wszystkiego.
Kontynuując temat, mówi się, że w Polsce butiki oferują coś gorszego, coś innego niż te same butiki oferują na zachodzie. To kompletna bzdura. W Polsce butiki, czy to Hugo Boss, Lacoste, Burberry czy Marc Cain oferują te same rzeczy, ale problem jest w tym, że nie oferują wszystkiego, lecz tylko to, na co Polaka (bardzo dobrze zarabiającego) będzie stać. Butiki te po prostu nie oferują najczęściej swoich pierwszych linii. Przykładem jest Hugo Boss, który w Polsce nie oferuje pierwszej podstawowej linii męskiej. Paradise Group "nie odważył" się także także otworzyć butiku Giorgio Armani i otworzył "tańszy" Emporio. Likus Concept Store oferujący najlepsze marki jak Dsquared, Martin Margiela, Ann Demeulemeester czy Viktor&Rolf mimo wszystko sprzedaje ich "tańsze" rzeczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Mnie od lat już dziwi popularność H&M. Wchodząc do tego sklepu, mam wrażenie, że jestem w lumpeksie. Nawalone tych ciuchów na wieszakach, jakoś tak szaro-buro. To już szczerze mówiąc wolę Orsay'a i Reserved. Chociaż Reserved mógłby trochę zjechać z cen, bo jeszcze na głowę nie upadłam, żeby płacić 90zł za cieniutką koszulkę z jakiegoś poliestru.
A jeśli nawet otwierają u nas sklepy marek ekskluzywnych, to strach tam jest wejść nawet, taka "sympatyczna" obsługa zazwyczaj, mierząca wszystkich z góry. Całym rodowym srebrem i złotem przecie się nie obwieszę, żeby szacunek u ekspedientek zyskać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Jesli ktos ubiera sie od stop do glow w jendym sklepie to trudno mowic o jakimkolwiek wlasnym stylu. Ja osobiscie uwielbiam sklepy, gdzie mozna zakupic ubrania najprzerozniejszych marek w pojedynczych egzemplarzach np TkMax. Nie wiem czy cos podobnego funkcjonuje w Polsce, ale jak dla mnie to pole kreatywnosci, kazdy znajdzie cos dla siebie, a co najwazniejsze nie ma takiej masowki i mozna byc pewnym, ze nie spotka sie na ulicy 10 tak samo ubranych osob. Dodatkowy atut to ceny, bardzo atrakcyjne za nawet 'top market' marki. Nie wiem jak z byciem na czasie, bo moze nie sa to wszystko najnowsze kolekcje, ale ja akurat zawsze ubieram sie w to co mi sie podoba i dobrze lezy, a nie co jest 'modne'.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do obsługi, masz wiele racji, niestety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mieli otwierac w Mediolanie wiosna 2009(?) ale ze wzgledu na kryzys zrezygnowali tymczasowo Otworzyli za to podobno jesienia w Kopenhadze ![]() Info bylo na stornie glownej Aberc ![]() Kiedys wpadla mi w rece strategia ekspansji Abercrombie w Europie i wygladalo to obiecujaco, choc wszystko z daleka, bardzo daleka od Polski :/ Trzeba tez pamietac ze ich ceny w sklepach w Europie beda zawsze duzo wyzsze ;(( |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
część osób faktycznie ślepo podąża za modą tak że ma się ochotę krzyknąc " ludzie opanujcie sie, przepłacacie za te ubrania tylko dlatego że sa na czasie, kupilibyście wszystko co zacznie królować w sieciówkach" ale jeśli upatrzona sieciówkowa rzecz ma byc spójnym elementem twojej garderoby a nie tylko sezonową fanaberią to dlaczego jej nie kupić ? tymbardziej jeśli naprawde ma w sobie "to coś". w konkretne zakupy typu kurtka zimowa / buty / torba faktycznie warto zainwestowac jeśli mamy swój wyrobiony gust i wiemy że dana rzecz nam się nie znudzi - niestety wielu ludzi, szczególnie nastolatek zwyczajnie nie stac na to by jednorazowo wydac te kilkaset złotych za rzecz dobrej jakości nawet jeśli miałaby to być rzecz "na lata". takiej osobie bardziej opłaca się kupić w sieciówce kurtkę za 150zł, która aktualnie jej sie podoba, a po kilku latach następną... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja za to nie bardzo rozumiem co miałaś na myśli zastanawiając (pytając ?) czemu ja ironizuje na ten temat ( jaki temat ? bo ja naprawdę pisała o kompletnie innych rzeczach niż ty...) pomijając dyskusje z nastolatkami którym nie wiem o co chodzi to.. swoją drogą taurus1984 ma sporo racji ale z drugiej strony to 90% marek które wymienił musiałoby upaść na głowę żeby otworzyć butiki w Polsce głównie dlatego, że bogatsze kraje osiecienne mają swoje butiki a w naszym kraju nawet celebrities na nie nie stać... wieć brak rynku, brak klientów, brak rentowności.. brak sklepu. Całkiem to rozsądne. Zresztą - jak kogoś stać na ciuchy z wysokiej półki to i na wycieczkę do Paryża czy Mediolnanu mu nie braknie. Nie widzę jakoś sensu żeby sklepy barwiły tylko witryny i elewcje budynków a poza tym żeby nic z tego nie było widać "na ludziach"... problemem nie jest tutaj więc brak sklepów a brak klientów bo wiadomo, będzie rynek będzie sklep chociaż kierując się tą logiką zastanawiam się czemu tu jeszcze prmiarka brak bo rynek by miał wyśmienity nawet jakby tego postawić w PL więcej niż h&m'ów
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:34.