![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Antydepresanty a ciąża i inne wątpliwości...
no to 3mamy kciuki za ciebie
![]() a dawke jaka bierzesz najmnijesza? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Biorę 50mg, czyli jedną tabletkę na dobę. Chyba to jest uważana za najmniejszą skuteczną
![]()
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
Kurcze tyle napisałam i mi zwiało
![]() ![]() ![]()
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Leki bralam 2 lata, bralam Alvente 75 g i Pernazyne 100g. Lecze sie na depresje i schizotypie. Z depresja poki co sobie radze, natomiast schizy dosc utrudniaja mi zycie, w tym na przyklad spacery z mala, ale poki co nie jest zle. Dlugo walczylam, zeby miec pokarm i chcialabym karmic dziecko jak najdluzej piersia, choc wiem, ze jesli bede musiala to zaczne znowu brac leki i odstawie dziecko od piersi. Poki co jest w miare ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Rozeznanie
|
Wiem,że miałam się odezwać ale ostatnio poprostu nie mam nastroju do wywewnętrzniania się i optymistycznego planowania czegokolwiek
![]()
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Kochane.
U mnie optymistycznie. Nie wiem, skąd biorę tyle siły i skąd wreszcie wzięłam mobilizację i motywację... Chyba miłość do syna mi ją daje ![]() No i leki działają (biorę Setaloft, czyli sertralinę). Od około miesiąca próbuję różnych rzeczy, których wczesniej bałam się zrobić i wreszcie pokonywanie swoich słabości nie jest przykrą koniecznością, ale wyzwaniem i daje mi satysfakcję ![]() Dwa miesiące temu na trzęsących się nogach obchodziłam tylko nasz blok dookoła, usiedziałam ze 20 minut na placu zabaw koło bloku i to wszystko. Teraz obchodzę z synem ok.9 czy 10 bloków, 3 razy jechałam kilka przystanków tramwajem (nie było łatwo, ale dałam radę ![]() ![]() ![]() ![]() Leki wyrwały mnie z zaklętego kręgu, pomogła motywacja, żeby nie przelewać na syna moich lęków i zapewnić mu normalne dzieciństwo, a nie w 4 ścianach. I jakoś małymi kroczkami poszerzam swój świat ![]() Wierzę, że i Wam się uda ![]()
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Ja tez wrocilam do lekow, biore ponownie welafaksyne i perazyne. Po perazynie spie jak kamien i TZ musi wstawac do malej, bo czasami nie slysze jej w nocy, bo welafaksynie jestem rozkojarzona i nie kumam na razie o co chodzi, w kazdym razie tez mam nadzieje, ze ponownie wyjde na prosta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Może leki źle dobrane?
Wydaje mi się, że dobrze dobrany antydepresant nie powinien otumaniać. Ja się czuję świetnie, mam dużo energii, jestem bardziej optymistycznie nastawiona do życia, trudniej wyprowadzić mnie z równowagi. Po prostu super.
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
U mnie to jest kwestia "przyjecia sie" lekow. Poprzednio tez wyrownalo mi sie po 10 dniach, wiec mysle, ze teraz tez bedzie ok. TZ wstaje w nocy, a ja w dzien nie jezdze samochodem, zeby bylo bezpieczniej. Reszte ogarniam. Daje sobie jeszcze tydzien i jesli sie okaze, ze mi sie wszystko nie unormowalo - poprosze psychiatre o zmiane lekow.
Ciesze sie, ze u Ciebie wszystko ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
Cala ciaze bralam leki.Dzieciaczek jest zdrowy.Jedynie czego nie robilam to nie karmilam piersia. Nie bojcie sie przyjmowac lekow w ciazy.Czasmi to lepsze niz odstawienia i ataki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Ewa Ch a napisz jakie leki bralas i jaka dawke- i co na to twoj ginekolog?
pocieszajace jest to co mowisz oczywiscie ja bym wolala nie brac ale boje sie miec dziecko przez to ze je biore i nie wiem czy odstawie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Branzoletka
|
Mi się udało odstawić leki choć z lexapro nie było łatwo po tylu latach
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#73 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Teraz obchodzę z synem ok.9 czy 10 bloków, 3 razy jechałam kilka przystanków tramwajem (nie było łatwo, ale dałam radę ![]() ![]() ![]() ![]() I to Cie cieszy? Zmien lek. Mowie szczerze- balam sie wyjsc z domu.Mialam ataki non stop. Metro etc- odpadalo, centra handlowe, sklepy- nigdy! Teraz np przyjechalam z dzieckiem sama autem z Wawy do Gdanska na tydzien. Chodze do centrow handlowych i to uwielbiam, imprezy etc. Wszedzie chodze. Ataki mam od czasu do czasu bo z tego sie nie mozna wyleczyc.Ale umiem juz je pokonac.Najgorsze jest wypompowanie po ataku. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Dzieki Ewa za odp
hmm zastanwia mnie czy obojetne jakie leki sie przyjmuje, czy sa gorsze i mniej szkodliwe dla plodu z tego co slyszalam w swiatowych badaniach wyszlo ze takim najbezpieczniejszym lekiem jaki sie przyjmuje w ciazy i jest najmniejszy odsetek chorych dzieci to fluoxetyna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
a ja nie slyszalam o stwierdzonych chorych dzieciach matek przyjmujacych leki na nerwice/depresje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
na stronach sa glownie po ang po polku tez znalazlam- ktos podawal po polsku dane na forum psychologicznym ( nerwice.depresje)
czy Twoj ginekolog mial wczesniej tez pacjentki w ciazy co leczyly i i urodzily zdrowe dzieci? chodzi mi czy Ty bylas pierwsza taka pacjentka dla niego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Moj psychiatra mi mowil, ze mial wiele pacjentek w ciazy, ktore braly leki i dzieci rodzily sie zdrowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
ok zdrowe urodzily ,a jak rozwijaly? wiaodmo ze z samego poczatku rozwijaja sie uklady i mozg
a kiedy bierzesz SSRI to to zaburza prace mozgu przyszlego dziecka bo serotonina doprowadzana jest sztucznie czytalam wczoraj duzo artykulow i dzieci takie bywaja smutne , zamkniete w sobie itp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- czytalam wczoraj duzo artykulow i dzieci takie bywaja smutne , zamkniete w sobie itp[/QUOTE] oj to przeciwienstwo mojego syna, ktorego nie sposob uciszyc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
no sie ciesze ze rozwija sie prawidlowo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Ewa, tak, to mnie cieszy
![]() Nie interesuje mnie porównywanie się do innych, ale moje osobiste odczucia co do postępu. A ja czuję, że postęp jest wielki. Zmiana leków nie załatwia wszystkiego, klucz to zmienić nastawienie. Zmieniam je - powoli.
![]() |
#82 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
fajnie to sformułowałaś - zgadzam się zupełnie, dla każdego coś innego jest progresem ![]() a w moim subiektywnym odczuciu jakieś nagłe, skrajne zmiany zachowania (czasem wręcz brawurowe) z pierwotnego wycofania się, lęku, nie zawsze muszą być utożsamiane z pozytywnym efektem. Edytowane przez 201607211724 Czas edycji: 2011-12-03 o 12:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
ja rowniez sie zgadzam leki to nie wszystko, i kazdy ma swoje progresy i swoj czas na zmiany, jedni potrzebuja go krocej inni wiecej
moj lek mi np.nie pomogl na moje jedno natrectwo myslowe ktore mam juz ze 3 lata jak nie wiecej...ktore mi przeszkadza w normlanym funkcjonowaniu jak dawniej wiec zrezygnowalam z niego- po drodze szukajac innych lekow ktore rowniez mi na to natrectwo nie pomagaly wycofalam sie wiec z lekow skoro mi nie pomagaja na ten jeden problem walcze teraz z nim sama i widze postepy z ktorych rowniez sie ciesze noi terapia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.