![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Japoniofilki - manga, anime, Japonia, japoński
Cytat:
![]() Nie lubię Gina ;p Taki ulizany typek ![]()
![]() |
![]() |
#62 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() PS: Jak myślicie jak to jest z ojcem Ichigo - Ishinnem?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie lubię hentajów, wolę shonen-ai'e ![]() Cytat:
![]() ![]() Według mnie Isshin pojawi się w którymś momencie walki Soul Society vs Hueco Mundo i tym samym Ichigo dowie się o nim prawdy. A jeśli chodzi o to, dlaczego opuścił SS to miałam nadzieję, że wyjaśni się to w mandze w rozdziałach Turn Back The Pendulum, ale nadal nic nie wiadomo. Może Urahara namówił go do ucieczki? Tak na marginesie, pasuje do niego ubiór kapitana ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
A czemu Urahara opuścił SS? Było już coś o tym, bo nie pamiętam?
![]() I co to do cholery są shonen-ai'e?? ![]() ![]() edit: ok, już wiem ![]() ![]()
![]() |
#65 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tam zaraz gorszyć, shonen-ai to jeszcze nie yaoi ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
Ooo nie lubię Ishidy -.- ani Sado.. no ale bardziej niż Ishidę.
Fajne na którymś blogu były rysunki Ichi z Renjim.. trochę hmm jednoznaczne ![]() Znalazłam na necie jakieś anime shonen-ai: Gravitation i Loveless. Fajne to? ![]()
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Gravitation nie widziałam, Lovelessa tylko jeden odcinek, ale wydaje się być ok. Z shonen-ai'owych polecam Gakuen Heaven, całkiem przyjemnie się ogląda. Najlepsze są "dwuznaczne" sceny na początku niektórych odcinków ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Jestem na 3 odcinku Gravitation i.. fajne to jest
![]()
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Shonen-ai - jakoś nie podpadł mi ten gatunek, wolę zwykłe romansidła ale muszą być śmieszne, nie na widzę dramatów, po jednym z nich przez 2 dni miałam doła
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
oj dziewczyny, coś zastój na naszym wątku, ledwo się dokopałam do niego
![]() ![]()
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak wam się podoba nowy opening i ending? Według mnie są świetne, szczególnie opening (zarówno muzyka /znowu Aqua Timez/ jak i animacja), szkoda tylko, że Aizena pokazali w okularach, przecież to był znak jego "dobrego" wcielenia ![]() Cieszę się, że już koniec fillerów, wprawdzie 190 ep był tylko przypomnieniem ostatnich wydarzeń, ale miło jest znowu zobaczyć bohaterów w normalnej akcji ![]() Nnoitra mnie strasznie denerwuje ![]() Może powinnyśmy założyć osobny wątek o Bleachu? ![]() Żeby nie było, że potrafię nawijać tylko o jednym ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
O nowy Bleach, kurde nie mam na nic czasu, ale moje kochanego anime nie przepuszczę
![]() Ostatnio skończyłam oglądać Gravitation - całkiem niezłe, chociaż dość smutne ![]() ![]()
![]() |
#73 |
Przyczajenie
|
również się dopisuję, jako japoniomaniaczka:rolleyes : bardziej interesuje mnie kultura, język, architektura, muzyka i moda (achh styl harajuku
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
Też myślałam nad japonistyką albo kulturoznawstwem Dalekiego Wschodu (tam jest jeszcze język chiński
![]() ![]()
![]() |
#75 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale kult.DW polecam, do wyboru japonski, chinski, hindi lub koreanski, jezyki nauczane na wysokim poziomie (przynajmniej japonski, kanji wszedzie kanji ![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Ashlee, a gdzie studiujesz? Bo ja sie w przyszlym roku wybieram na dalekowschodnie...
![]() |
#77 |
Zadomowienie
|
UJ .. nie wiem czy w Polsce gdzie indziej jest kulturoznawstwo dalekowschodnie
![]()
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Co do języka, to ja akurat słyszałam, że j.japoński jest podobno bardzo prosty do nauki. Najgorsze są tylko do zapamiętania znaczki z hiragany, katakany i kany
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Eshi Czas edycji: 2012-12-07 o 12:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
He he, też na początku nauki tak myślałam, wszystkim mówiałam, "ze się tylko taki trudny wydaje, że jest naprawdę prosty " itd, ale wierz mi- im dalej w las, tym bardziej kanji wydają się pikusiowe, są relaksem. Kany ( hiragana i katakana) są najłatwiejsze, konstrukcjie zdań i podstatwowa gramatyka są faktycznie dość proste, jeżeli ktoś chce się nauczyć podstaw( lubię to, sklep jest tu i tu, dziś jest ładna pogoda), ale na tematy egzystencjalne po 7 latach nauki nie umiałabym porozmawiac
![]()
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
Tak właśnie podejrzewałam, że tylo na początku jest łatwo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
witam Was
![]() Od pewnego czasu tez zaczelam szalec za Japonia ![]() Pisze teraz prace licencjacka temat "kultura samurajow, a kultura wspolczesnej europy", gdybyscie byly w stanie polecic jakas oiterature to bylabym bardzo wdzieczna (mam juz "pare" tego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zadomowienie
|
JA mogę Ci polecić "opowieść o 47 roninach" Johna Allyna; nie jest to co prawda literatura czysto teoretyczna, a powieść przygodowa, jednak jest w niej wiele o zwyczajach i kodeksie, może się przyda, a będzie miła odskocznią
![]()
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Dziekuje za polecenie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]() Nie jestem Japoniofilką (tak w ogóle to fajne słowo)- jedynie oglądałam jak byłam w podstawówce Czarodziejkę z Księżyca, jednak potrzebuję Waszej pomocy. Moja młodsza siostra, lat 14, jest zafascynowana kulturą japońską, ogląda chyba wszystkie anime dostępne w necie, czyta różne Mangi z netu, ogląda japońskie filmy (ostatnio oszalała na punkcie Death Note - okładki wszystkich zeszytów pomalowała na czarno i napisała na nim owy napis) uczy się japońskiego - na wakacjach chodziła na kurs, teraz uczy się samodzielnie, ostatnio się pochwaliła, ze zna całą Hiraganę (z tego co mówiła to chyba 46 podstawowych znaków) ![]() Niedługo zbliżają się święta i tak sobie wymyśliłam, że dostanie ode mnie coś związanego z Japonią. Chcę jej kupić poradnik do malowania postaci z Mang oraz jakąś Mangę w formie książkowej (ostatnio stwierdziła, że nigdy nie miała takowej w rękach). I tu pojawia się problem... bo ja na tym w ogóle się nie znam, tak jak wspomniałam wyżej to z Mangą kojarzę jedynie Czarodziejkę z Księżyca i Dragon Boll (dobrze napisałam?). Nie wiem co jest teraz na chodzie ![]() ![]() Czy mogłybyscie mi coś doradzić, jakieś tytuły? Czy ewentualnie są Mangi dostępne u nas w Polsce pisane Hiraganą? Czy byłaby ona w stanie coś takiego przeczytać? Może macie jakieś inne pomysły na prezent dla Japoniofilki? Mam nadzieję, że nie zamieszałam za bardzo. Za ewentualne błędy w nazewnictwie wszystkie Japoniomaniaczki z góry przepraszam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
Hmm, pomyslmy
![]() Specjalistka od mang nie jestem, ale z tego co sie orientuje, to w Polsce dostepnych jest na prawde tylko kilka tytulow (a zeby dostac od razu cala serie to trzeba niezle pokombinowac, bo w sklepach zazwyczaj sa dostepne po 2-3 tomy, i to nie te pierwsze) Jedna z takich krotszych mang jest chyba Paradise Kiss - tylko 6 tomow. W Polsce raczej nie dostaniesz mang w oryginalnej wersji jezykowej, a nawet jesli juz takie znajdziesz, to beda tam kanji i ogolnie bez slownika sie do tego nie obejdzie. Dlatego mysle ze dobrym prezentem na poczatek moze bylyby rozmowki polsko-japonskie lub Slownik Znakow Japonskich [B.Nowak]. Ja osobiscie bardzo lubie ta ksiazke i jest bardzo pomocna w nauce. Z fajnych sklepow internetowych, polecam Ci: oedo.pl . Duzo albumow, mang, plyt. Szukaj tez na allegro, czasami pojawiaja sie tam fajne rzeczy, ostatnio przyczailam pare gazet japonskich o modzie. Powodzenia w szukaniu i pozdrow siostre ![]()
![]() |
#86 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ktoś ma może jeszcze jakieś propozycje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mangi pisanej w hiraganie niestety nie kupisz, ponieważ te znaki mają inne zastosowanie - każda kupiona japońska manga będzie napisana w kanji, a to już wyższa szkoła jazdy ![]() Na ogół z mangami tak jest, że każdego tytułu jest wiele tomów. Jedyny, jaki na szybko kojarzę, a który ma tylko dwa tomy to "Nie, dziękuję!". Jeśli chodzi o książki traktujące o rysowaniu mang - w Polsce jest kilka takich tytułów, ale najpopularniejszy i jednocześnie chyba najbardziej przejrzysty jest tytuł "Jak powstaje manga". Niestety jest tego jednak kilkanaście (o ile się nie mylę to chyba 12) tomów, każdy tom traktuje o innym "temacie" rysowania. Książki są całkiem w porządku, chociaż jak przeglądałam kiedyś kilka tomów to dla zwykłego, początkującego rysownika wydawała mi się zbyt specjalistyczna. Pamiętam, że swego czasu można było znaleźć lekcje rysowania mangi na stronie Hyper - lekcje te były właśnie wzięte z tejże książki. Wygląda na to, że lekcje dalej tam są, tu link - http://hyper.pl/manga A może taka - http://merlin.pl/Manga-dla-poczatkuj.../1,576336.html ? Prawdę mówiąc nie znam tej pozycji, ale recenzje są całkiem niezłe. Co do innego prezentu - może bambusowe pałeczki? Chociaż, znając Japonofilki ( ![]() Myślę, że dobrym prezentem byłaby też jakaś książka o Japonii - jedna z najnowszych (chyba 2004) - "Japoński Wachlarz" Joanny Bator, IMO świetnie napisana, autorka bardzo ciekawie opowiada o Kraju Kwitnącej Wiśni, w dodatku można się pokusić o stwierdzenie, że są to niejako aktualne informacje ![]() Z innych pozycji - "Bezsenność w Tokio" Marcina Bruczkowskiego, z tym, że opisuje ona jego pobyt w Japonii w latach bodajże 80-90. Mimo wszystko książka również bardzo ciekawa, język jest dowcipny, możemy znaleźć zdjęcia (czarno-białe). A może - skoro ostatnio interesuje się Death Note - oryginalny zeszyt śmierci? ![]() Równie dobrze może być jakiś inny ciekawy gadżet związany z jej ulubioną mangą/anime. Nie pamiętasz może jakie jeszcze tytuły lubi? Może Bleach, który jest ostatnio bardzo popularny i nie trudno będzie na allegro znaleźć gadżety z tym związane? A, zapomniałabym o muzyce! W zależności od tego jaki zespół/jakiego wokalistę/wokalistkę lubi płyty powinny być do znalezienia na ebayu lub w zagranicznych sklepach internetowych. Na allegro też czasem coś się pojawia, ale to wszystko zależy od światowej popularności artysty, którego lubi ![]() Mam nadzieję, że jakikolwiek prezent nie wybierzesz, siostra będzie zadowolona ![]() Jeśli masz jakieś pytania - śmiało pisz ![]()
Edytowane przez joplin Czas edycji: 2008-11-18 o 19:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Joplin
![]() Pytań mam wiele, bo mam mętlik w głowie i to niesamowity. ![]() Mój TŻ wymyślił, ze można by jej dać książkę o historii, czy obyczajach i kulturze Japonii (w końcu to historyk ![]() Szukałam tej mangi "Nie, dziękuję", po opisach wnioskuję, że będzie tam się coś działo ![]() ![]() Pałeczek bambusowych nie ma, o dziwo. Gdzie można takie coś kupić, chodzi mi mniej więcej w jakich sklepach, bo z netu nie wiem czy się opłaca i w sumie nie znalazłam zadowalających mnie egzemplarzy ![]() ![]() Zeszyt Death Note odpada, sama sobie takie zrobiła i nawet nieźle to wygląda, okładki pomalowała sprayem na czarno, a później z szablonem zrobiła napis ![]() ![]() Myślałam też np o katanie. na all znalazłam mniej więcej coś takiego: http://www.allegro.pl/item476304910_...ak_gratis.html Tylko nie wiem w jakim to jest stanie i jak na żywo wygląda, bo cena coś taka mała ![]() ![]() Tak się też zastanawiam nad jakimś plakatem, kupi się antyramę i będzie obraz. Tylko muszę dowiedzieć się co ona tam ogląda...Chyba czas pogrzebać jej w komputerze ![]() Kurcze mam taki mętlik w głowie...wiele pomysłów a nie wiem na co się zdecydować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
tak jeszcze myslalam, a moze jakas ksiazka o gejszach? Wyznania Gejszy sa super, bardzo fajna ksiazka, a teraz jeszcze pojawila sie ksiakka 'Gejsza. Świat japońskiej tradycji, elegancji i sztuki', takze z wierzchu wyglada fajnie, ale sama nie czytalam
![]() co do Japonskiego Wachlarza i Bezsennosci .. mi sie lepiej czytalo Bezsennosc, aczkolwiek wiele osob chwali bardzo Japonski Wachlarz, takze ktorej ksiazki bys nie wybrala, to mysle ze Mlodej sie spodoba. i raczej zrozumie oby dwie ![]() Widze ze jestes z Wroclawia (okolic?), na pewno macie tam jakis sklep z zywnoscia i gadzetami nazwijmy to z roznych stron swiata ![]() ![]() A ten slownik to na prawde polecam, jest tam cale Jōyō kanji, najpopularniejsze laczenia, bardzo przydatna ksiazka ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:27.